Димитър Ганев: Политическото разделение вече не е "статукво - промяна", а по линия на евроатлантизма

Димитър Ганев: Политическото разделение вече не е "статукво - промяна", а по линия на евроатлантизма

Следвайте "Гласове" в Телеграм

С посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България се очерта краят на едно разделение и началото на ново. Това каза пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд", който коментира в предаването "12+3" последното им социологическо проучване, проведено в периода между 4 и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+, по поръчка на "24 часа".

Политологът обясни, че разделението от протестите през 2020 година досега е било статукво - промяна и партиите са се позиционирали по тази ос. 

"След руската военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. се появи ново разделение по линия на евроатлантизма. Това ново разделение не успя бързо да набере сила, за да се направи тази сглобка през октомври 2022-ра, но изглежда вече достатъчно силно през май и юни 2023 г. Некоалицията или сглобката ознаменува края на разделението "статукво - промяна", появявайки се водещо вече разделение по линията на евроатлантизма. Това си пролича съвършено ясно с посещението на Зеленски, а и президентът Румен Радев със своите позиции дава легитимация за това управление. Беше лесно за ПП-ДБ да неамери нов опонент в лицето на Радев, за да легитимира сглобката, некоалицията"

Според Ганев това, което прави президентът в момента, е да се опитва да стане отново лидер на единия лагер в новото разделение - тези, които са с нюансилана позиция за войната в Украйна и даването на оръжие на украинската армия.

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Ганев в предаването "12+3" можете да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Извод

    20 Юли 2023 17:39ч.

    Ако досега е имало плахи опити за някаква псевдосамостоятелност, сега вече няма да има и това. Все едно се връщаме от 1988 към 1952....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще се върнем и към Мантовата гробница и Черната джамия,

    20 Юли 2023 18:49ч.

    и поредната национална катастрофа, вързани за немската каруца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се издържа вече

    20 Юли 2023 18:51ч.

    За това борбата за в бъдеще ще бъде между русофили и евроатлантици. България успешно ще върви по пътя на Украйна и ще се раздели по билото на Стара планина на две отделни държави. Защото аз не желая цял живот да работя на минимална работна заплата и да събирам "стотинки за хляб", докато крадците-евроатлантици заграбили властта и ресурсите на тази държава, да живеят в лукс и охолство. За това желая да ги отстраня от моя живот, за да осигуря бъдеще на децата си. БАСТА !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Създаването и дейността на ЕС и НАТО са две продължаващи ден след ден престъпления на САЩ срещу човечеството

    20 Юли 2023 20:07ч.

    Да си знаят евроатлантиците, за какво ще бъдат бесени на Нюрнберг 2.0 и българският Народен съд 2.0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи