"Тренд": 22% харесват правителството. ГЕРБ води пред "ПП-ДБ" с 5 %

"Тренд": 22% харесват правителството. ГЕРБ води пред "ПП-ДБ" с 5 %

Стабилизация в обществените нагласи през юли. Над половината от българите не искат предсрочни парламентарни избори. 22% оценяват положително работата на правителството. Наблюдава се известно успокоение във възприятията за икономическите перспективи, но тревожността остава водеща. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+. 

През юли регистрираме известна стабилизация на основните индикатори, които тестваме ежемесечно. Не отчитаме съществени промени в оценката за работата на основните институции и електоралната картина. 

Парламентът се движи на ниски нива на оценка за работата си, като през юли има леко покачване с 3 пункта до 14% одобрение. Причината вероятно е в по-активната работа на институцията през последния месец.

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (над три четвърти), докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка. 

След спада от 7% в положителната оценка за работата на президента през миналия месец, настоящето проучване регистрира стабилизация в оценката за държавния глава – 37% изразяват положителна оценка, а 51% отрицателна. Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България съвпадна с терена на проучването и евентуален ефект от визитата би могъл да се отчете в следващото ни изследване. 

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи. ГЕРБ (24.8%) остава лидер с преднина от малко над 5% от гласуващите. Следват ги „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 19.1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за „Възраждане“ с подкрепа от 15.5% от гласуващите, следвани от ДПС (13.7%) и БСП (8.6%). „Има такъв народ“ остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласуващите. Опцията „не подкрепям никого“ продължава да расте за пореден месец, като през юли достига нива от 6.3%. 

Повече от половината (52%) от българите са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, докато една четвърт смятат, че са необходими. Нов парламентарен вот се подкрепя сред мнозинството от привържениците на „Възраждане“ и БСП. 

Във всяко ежемесечно изследване „Тренд“ мери и нагласите за икономическата перспектива според българите. След критично високите нива преди година заради инфлацията, в последните три месеца регистрираме определено успокояване. 20% очакват в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31% - да се влоши, а 44% да остане същото. 

Сходни са тенденциите и при очакванията за жизнения стандарт – 21% смятат, че ще се подобри в следващата една година, 26% са на мнение, че ще се влоши, докато 45% не очакват промяна. 

 

Коментари

  • ФЪРКАТИЧКО

    20 Юли 2023 12:17ч.

    Лъжат! Не са 22%цента! Ние всички 100% у дома харесваме правителството! ?❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    20 Юли 2023 12:27ч.

    малко черен хумор, за добро утро, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Млад меринджей садомазогей

    20 Юли 2023 12:37ч.

    У нас пък 300%, защото го харесвам и в качеството си на мъж, и когато съм жена - най-често в петък вечер - и когато се самоопределям като недоопределен!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    21 Юли 2023 10:22ч.

    ффъркатичко, некой безотговорен тип е изпущил десетичната точка. не 22, 2.2% са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    20 Юли 2023 12:18ч.

    Ала-Бала от Тренд ! вЕрваме !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обявяват се за съгласуване резултатите от следващите парламентарни избори

    20 Юли 2023 15:57ч.

    Туй за сведение на тръшкащите се тъдява за ниската избирателна активност - тези лицемери, които много добре знаят как всъщност стоят нещата, но просто нанасят довършващите гаврата детайли на това прозведение на дяволското изкуство - англоезическата колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Исак Паси

    20 Юли 2023 12:22ч.

    Ще ги харесам аковсички,вкупом ,застанат пред Народен Съд....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има друг Съд

    20 Юли 2023 12:39ч.

    наистина с главна буква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    20 Юли 2023 12:25ч.

    Правилно е да се напише:Само 22% харесват правителството!Но ние отдавна сме се убедили,че тези анкети имат манипулативен характер,както и че истинските резултати са тайна,която се докладва само на единици поръчители и заитересовани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    20 Юли 2023 12:26ч.

    Истината е, че реално поне 2/3 от избирателите (вкл. и тези, които не гласуват) изобщо не харесват това правителство и политическата класа, която седи зад него, както и курсът, който България поема по отношение на международната си политика, а всичко останало е просто стъкмистика и манипулация... Отдавна знаем всички, кой държи медиите и социологическите агенции, както и кой управлява страната реално, а именно Посолството на ул. Козяк, според скорошните откровени признания на Кирчо & Кокорчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    20 Юли 2023 12:26ч.

    Само приближени до "правителството" го подкрепят. Нормалните хора виждат, че това са сбирщина бездарници и безродници, криещи се зат медиината цензура и директно подчинени на САЩ. Позор за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повече народни съдове и съвецки кунистически терор не се предвиждат.

    20 Юли 2023 12:26ч.

    Тука е вече европейска демокрация и американска територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • яверт

    20 Юли 2023 12:29ч.

    ...добре, че времената се менят, а времето на това положение изтича...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не се мени. Рейгън ви разкова кочината и дотам бяхте.

    20 Юли 2023 12:39ч.

    Ще ми заграбвате дядовите елитни имоти и злато , а? Гиди овчери дрипави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе преди някоя година беше

    20 Юли 2023 12:42ч.

    народна демокрация и дружба с СССР навеки, преди още някоя - Закон за защита на нацията и Рим-Берлин-и-Токио, верни във борбата, скоро ще наложат нов ред на земята...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за такива мингя като вас

    20 Юли 2023 12:45ч.

    Ще има тричане и белене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ми заграбвате дядовите елитни имоти и злато , а?

    20 Юли 2023 12:49ч.

    Права сте! Шумкарите от балкана слязоха да вземат дюкян-бакалия на кюше до Шарения Мост от прадядо ми, който е имал магистратура от Сорбоната, доктор по философия на маслините от Женева и хонорис кауза на Гьотинген по въпросите на лакердата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен че са дрипави,

    20 Юли 2023 12:54ч.

    овчерите са и потресаващо неграмотни. Между "добре" и "че" не се поставя запетая. Цялата им сила на чобанете е в шмайзерите и съвецките танкове, не в ума и словото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Между "добре" и "че" не се поставя запетая

    20 Юли 2023 13:37ч.

    И тая запетая между добре и че е белег за "потресаваща неграмотност"? Я изпуснете малко парата на тоя потресаващо фалшив патос, насочете грижата си за словото към Кирча и неговияТ :))) правоговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо и неговияТ правопис не ги гледайте. Кирчо си е надвил на харча и битието.

    20 Юли 2023 13:42ч.

    Утре да си платите тока. И дрешки на децата да вземете от втората употреба, ако останат стотинки. Дрипавци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хех, де да ми беше сега войнишкия щик

    20 Юли 2023 13:47ч.

    нямаше да се дракам по форумите с интелектуалките :((((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко с времето си!

    20 Юли 2023 14:43ч.

    Споко, братята роми ще се погрижат за внуците ви, ще има бой, еба..е и голи кючуци на млади евробългарчета! Братята роми им е се тая за на деда ти имотите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Братята ви роми са ми през *ура

    20 Юли 2023 15:01ч.

    Отдавна съм в лъскавата, културна и елитна част на Този свят. Живот-приказка. Вий му мислете, втората и петата употреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рейган пръдна на уя

    20 Юли 2023 15:53ч.

    На кочината ,която си остана пак на територия от 17 милиона кв км .Че даже ги увеличи във украйна със още 143 хиляди кв км .Ти мисли че нашата българска кочина взе да намалява драстично и накйрая за теб ще да остане място колкото да се овъргаля едно магаре .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо ти беше кулак народен враг

    20 Юли 2023 15:57ч.

    И се благодари че са му взели само имотите . Трябвало е да му вземат главата и сега ти нямаше да дращиш тук .Но нищо народният съд -2 ще поправи грешката си ,този път по ефективно .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • or so they thought

    21 Юли 2023 4:42ч.

    Или така си мислеха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    20 Юли 2023 12:45ч.

    Ако някой бива питан моля споделете, защото не съм виждала по медиите някой някого да пита. Преди мнооого години се показваха по големите телевизии журналисти и задаваха въпроси на случайни минувачи. Аз и моето семейство сме здраво мислещи хора и няма как да харесаме такива уроди. Пасмина от педераси, травестити, мошеници и мафиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези демократично избрани люде са далеч и несравнимо за предпочитане пред

    20 Юли 2023 12:51ч.

    партизанските чобане и мандраджии, дето 45 години колиха ибесиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не съм виждала по медиите някой някого да пита.

    20 Юли 2023 12:52ч.

    - Ами който много пита... може да го задържат за 24 часа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    20 Юли 2023 13:02ч.

    Моляяя! Демократично избрани с 7-10% и ала-бала с президента. И може да не знаете, но преди колеха и бесиха престъпниците, а сега те ни управляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди колиха ибесиха инакомислещите, имотни и образовани люде.

    20 Юли 2023 13:21ч.

    На дяда ми му прибраха луксозните имоти, златото и дипломата от Сорбоната и Лайпциг, а него го заколиха и обесиха в Белене и Куциян!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо много "заклани и обесени" в легендите на внуците

    20 Юли 2023 13:44ч.

    си щъкаха по България и си живуркаха спокойно бе. 1989 завари един милион комунисти в България, които са имали поне 7-8 милиона близки роднини - деди, баби, бащи, майки, деца, внуци, зълви, стрини, учинайки и пр. Дори като отчетем припокриване на тия множества...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментатор

    20 Юли 2023 14:19ч.

    Внуците на "партизанските чобане и мандраджии, дето 45 години колиха ибесиха." ги издигат като кандидат-кметове ПП/ДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • внучето на дяда

    20 Юли 2023 14:24ч.

    Аз вече се отрекох от тях и сега съм чист като партизанско ручейче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е как е възможно ?

    20 Юли 2023 14:45ч.

    На две места ? Трябва първо да са го обесили , а после заклали - щото обратната последователност е невъзможна ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    20 Юли 2023 17:27ч.

    Нормално, ако ги е придобил по незаконен път. А на мен ми спират телевизионните канали за които съм платила, затвориха ми бизнеса заради грип, не ми позволиха да погреба майка си , защото не съм ваксинирана , сложиха ми парцал на устата 2 г, непрекъснато ми контролират сметките и телефона. Мога още да извращения да изброявам , които ми причиняват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съм съгласен

    21 Юли 2023 2:02ч.

    Първо са го заклали, а след това обесили. Не са му отрязали главата защото след това Не могат да го обесят но пък може да са я разнасяли на кол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала-балата продължава.

    20 Юли 2023 13:03ч.

    Значи ако 50% от гербавите и 3/4 от променливите одобряват правителството, то при общо одобрение от 22% и за Герб 25%, излиза че 3/4 от променливите са 9-10%, сиреч за променливите са 12-13%. От друга страна, ако при запазени съотношения за одобряващите гербави и променливи от 50% и 75% вземем 5% разлика, то за общо 22% одобрение излиза за Герб 20.6% и за ПП/ДБЛГБТ 15.6%. И това при положение, че не се вземат предвид одобряващите правителството от останалите партии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шизо

    20 Юли 2023 13:07ч.

    Как може да се обясни тази шизофрения никой да не харесва правителството и парламента, същевременно да не искат избори, и партиите да имат горе долу непроменена подкрепа? Как е възможно това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много лесно. Лицемерие и фарисейщина.

    20 Юли 2023 13:16ч.

    99.9999% от народа е повече от добре материално; мрънкането е за гъдел и прах в очите, сливане с общата маса и глутница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шизо

    20 Юли 2023 13:24ч.

    Дори и да приемем че това е вярно, а то не е, това ли е всичко което е най-важно? Да си 'много добре материално' и то към дадения момент. А в перспектива? Днес може да си добре, утре може да си много зле, и то като следствие от действия и бездействия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, това е най-важно. ЛИЧЕН материален комфорт и просперитет НА ВСЯКА ЦЕНА И С ВСИЧКИ СРЕДСТВА.

    20 Юли 2023 13:27ч.

    Всичко друго е лъжа и фарисейщина на тоя свят. В Оня, Другия, никой не вярва и тайно се подхилква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    20 Юли 2023 13:27ч.

    Подкрепям проевропейското правителство, което ще ни вкара в Шенген и възприеме еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За вкарване, вкарано е като по релси каквото може

    20 Юли 2023 13:51ч.

    ако не вярвате, опитайте се да завъртите бързо глава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възприемане ?

    20 Юли 2023 14:51ч.

    Аз мислех че ще го приемате , а не “възприемате” . Това звучи разколебано, липсва ви достатъчно идеологическа убеденост !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вярва ли някой

    20 Юли 2023 13:59ч.

    Пълни лъжи и манипулации. Колко ли наивници вярват на тези обичащи шума на парите менте соц.агенции?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички обичат шума на парите, не само агенциите.

    20 Юли 2023 14:02ч.

    Даже и самите вярващи. Както е казал дяда ми, който беше идеалист-капиталист: "Идеалист без пари - огън да го гори".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • долу!

    20 Юли 2023 14:00ч.

    долу изобщо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментатор

    20 Юли 2023 14:14ч.

    Много странно изследване. Само 22% одобряват правителството и в същото време 52% не искат предсрочни избори. После, като се погледне одобрението/неодобрението за президента, прилича изследването да е правено само в София. И накрая, не се споменава, но май има лек ръст в подкрепата за Възраждане. Те нямаха ли само 14 %, според други изследвания? А сега Тренд отчита повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агенция “Гомпром”

    20 Юли 2023 14:47ч.

    Отново сме на линия, приемаме поръчки ! Продукцията ни е първокачествена. ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъртви души

    20 Юли 2023 14:50ч.

    Ако на изборите гласуват мъртви души, редно е и при предварителните допитвания да питат и тях. Но не съм сигурен, че може да се случи по телефона...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що пък да не могат

    21 Юли 2023 1:24ч.

    да се допитват до тях по телефона? Щом можаха същите мъртви души на предните избори да гласуват машинно. Всичко може в днешно време, технологии са това, ей, не е на баба ти хурката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коба

    20 Юли 2023 14:53ч.

    22%, това са 1 320 000 души на 6 000 000 избиратели! Вие сериозно ли! Да има толкова идиоти в България...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демек,

    20 Юли 2023 15:43ч.

    78%, не го одобряват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това го знаят всички

    20 Юли 2023 15:48ч.

    Щеше ли соросоида евроатлантик и проукраинец Денков да стане професор и самопроизвел се в академик, по време на министерстване, ако не изповядваше такива "ценности"? Всички отрепки в СУ получават незаслужени хабилитирани длъжности изповядвайки вярност и преданост на америка за България, а в НБУ са верни и предани на шорош и неговите глобалистки престъпни действия. Какво образование и ценностни качества могат да предадат на студентите такива екземпляри?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чул

    21 Юли 2023 4:53ч.

    Чуков при Карбовски-посолството първо назначава външния и...образователния министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    20 Юли 2023 16:01ч.

    Кирчо и неговияТ правопис не ги гледайте. Кирчо си е надвил на харча и битието. Понеже Кирчо и Кирчовци са си надвили на масрафа, затова за две кюфтета в стола искат фактура.... Баси и нещастниците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова имат.

    20 Юли 2023 16:04ч.

    Бедните са най-"ларж".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Над половината от българите не искат предсрочни парламентарни избори. 22% оценяват положително работата на правителството”

    20 Юли 2023 16:22ч.

    Не харесват правителството, но не искат нови избори. Това какво говори за българите? Че са мазохити!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че са лицемери и далавераджии на едро и дребно.

    20 Юли 2023 16:26ч.

    Това говори. Мазохистите са у лудниците или у гробищата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Юли 2023 16:30ч.

    Тез социологии стават все по-тъпи... крайно време е да се спрат и без тва дават абсурдни резултати, на които никой не вярва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    20 Юли 2023 16:57ч.

    ала балата нямат никаква подкрепа, освен на началниците им- зелените, джендърни фашисти, които осигуряват въздух на децата си за наша сметка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така трябва да бъде.

    20 Юли 2023 17:00ч.

    Да не искате да осигуряват въздух за вашите деца за сметка на техните? Планетата се задъхва от непотребна, опасна и вредна долнопробна човешка гмеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дрън-дрън

    20 Юли 2023 22:55ч.

    А къде е процентът на тези, които са казали, че няма да гласуват? А процентът на тези, които изобщо са отказали да отговорят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам къде са ги интервюирани лице в лице

    21 Юли 2023 2:13ч.

    Но в селата е страшно. Дойде ли зимата ще има яко сурвакане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи