Димитър Ганев: Агонията сега започва. Петков е премиер само формално

Димитър Ганев: Агонията сега започва. Петков е премиер само формално

"Агонията тепърва започва. Кирил Петков е само формално министър-председател. Правителството е изгубило мнозинството си, по-скоро то не може да се събере отново", коментира пред бТВ политологът Димитър Ганев от "Тренд". По думите му ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да подкрепят нов кабинет, а няма сигнали и ИТН да се разцепи, за да подкрепят част от техните депутати ПП, ДБ и БСП. Вариантът за нов състав в това НС също не му изглежда възможен - опциите това да стане около ПП, или около другата голяма партия ГЕРБ не изглеждат големи, тъй като и двете партии нямат мнозинство. Опозицията не иска вот на недоверие, те искат управляващите да се пържат в собствен сос, колкото се може повече, затова агонията може да продължи месец или два, докато дойдат избори, смята още той.

Според Ганев може да очакваме следващ служебен кабинет до месец, месец и половина, като той няма да има характера на предишните - няма да е силно конфронтационен спрямо кабинета, а по-скоро ще е с технократски характер и ще се справя с текущите социално-икономически проблеми. "По-лошото е, че ще се произведат избори - в началото или края на октомври - и след тях? Да не мисли някой, че ще имаме по-лека, по-малко сложна и пъстра коалиция?", попита реторично той.

Кабинетът в момента е на етап "Умирай трудно", а сред причините за това е, че "Продължаваме промяната" не успя да види къде са дълбоките корени на корупцията у нас. Това коментира социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". 

"Ясно беше, че коалицията е доста крехка, но въпросът на въпросите е защо така внезапно нещо се забърза и бяха разпарчетосани спояващите елементи. От "Мисията невъзможна" вече минахме към "Умирай трудно". Единственото обяснение, което ми изглежда логично, е, че от "Продължаваме промяната", която преди 6 месеца дойде със заявката за битката с корупцията, не са си давали сметка къде са дълбоките корени на корупцията у нас. Къде е дълбоката възможност да се разклати едно управление, което беше оголено от войната в Украйна - това са поредицата от руски зависимости. Когато се прекъснаха едни финансови потоци и се настаняват други финансови потоци, се случи нещо, което накара коалицията да експлоадира в преформатирането, към това възможна ли е битка с корупцията, без да се изместят дълбоките подводни камъни", заяви тя. По думите й войната в Русия не е само външен фактор, тя е дълбоко вътрешен фактор - ПП не са били наясно с дълбоките механизми, които съществуват, а това е свело отношенията в коалицията до "изключително жълта страна на инфлацията в политиката". "Всеки ден има нови листчета, нови обвинения. Това води до свръхинфлация на доверието в политиката", посочи тя.

Според Димитрова не е реалистично да имаме чисто нов кабинет в рамките на този парламент - не само поради технологичните сметки, а и защото няма никакъв ресурс да се рестартира каквото и да е. "Нужен е някакъв политически дневен ред или програма, а за актуализацията на бюджета финансовият министър Асен Василев заяви, че антикризисните мерки "изядоха реформата". Така че е ясно, че тук няма ресурс за рестартиране на каквито и да е политически действия в този парламент", заяви тя. По думите й сегашната ситуация не е никак добра за България, тъй като всички проблеми ще увиснат.

На евентуални нови избори ще има още по-ниска избирателна активност, прогнозира тя. "Степента на делегитимиране на политическия живот е толкова голяма, че се очаква и по-фрагментиран парламент, и по-различна електорална картина. Няма да е по-леко това, което ни очаква, бъдещето не крие повече оптимизъм. Необходимо е политическо лидерство и отговорност, каквото сега липсва", заяви тя. 

"ИТН създаде прецедент, когато преди време опита арогантно да състави собствено правителство, без да се съобрази с останалите партии. Днес ИТН даде друг негативен пример - лидерът му, който се държи като вожд на политическо племе, за първи път в българската политика направи признание, че различията идват заради пари. Досега винаги е имало възпитани политически обяснения. Когато разговорът в политиката стигне до там, значи сме стигнали до разпад на политическото", коментира политологът Димитър Аврамов.

"Няма неформални премиери, премиер си дотогава, докат не ти гласуват оставката", заяви още той, допълвайки, че е скептичен относно способността на ПП да рестартира политическия дневен ред с позитивни новини. "Говорим само за свръхпечалби на държавните дружества. Няма реформи в енергетиката. Виждаме размяна на лични обиди. Ситуацията е абсурдна и безотговорна", заяви той. 

Според него най-важното в тази ситуация е "светкавично да продължи планът за подготовка за въвеждането еврото". "Саботажът, който опитва да направи ИТН - че трябва анализ на въвеждането му - трябва да спре. Ако в българския парламент има проевропейско мнозинство, което се грижи за това да продължат преговорите за влизане в еврозоната, това е най-директната и пряка гаранция за стабилността на доходите на хората и за националната ни сигурност. За това трябва да се говори в НС. На мен като човек не му пука дали Кирил Петков, или Асен Василев управляват, или правителство на националното съгласие. Сега съдържанието е по-важно от политическото дребнотемие", заяви той.

 

Източници: бТВ, "Сега"

 

Коментари

  • Почетният Председател

    11 Юни 2022 11:35ч.

    Агонията сега започва, но до края на юни ще завърши. Ахмед е Сила !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "... сред причините за това е, че "Продължаваме промяната" не успя да види къде са дълбоките корени на корупцията..."

    11 Юни 2022 11:41ч.

    Пълни глупости! Основната и единствена причина, е че простокиро, Кокорчо и цялата им шайка лъснаха като долни предатели и американски подлоги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    11 Юни 2022 11:49ч.

    Аман от купищата т.нар. политолози, социолози, пиари, анализатори и прочие синекури на чужда издръжка... те си знаят... и народни представители по 30 години също. Хора, които ни са създали с производство нито едно работно място. Производство на качествен продукт имам предвид. Качествен. Като чуя, че някой е завършил политология, ми настръхва косата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    11 Юни 2022 11:49ч.

    Изритаха сума ти инженери преди 25 години, хората станаха таксиметрови шофьори, сеги ги търсят.... няма ги, остаряха и се съсипаха от непривична за тях работа....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да,

    11 Юни 2022 13:30ч.

    Возят ме в таксита изключително умни, образовани, аналитично мислещи хора, с които е удоволствие да се разговаря*. За разлика от постИгнатовата академична общност. *Горното не важи за т.нар. софийски таксиджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • +100

    11 Юни 2022 13:33ч.

    Вместо говорещите кратунки да пуснат 3-минутна реална анкета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    11 Юни 2022 11:50ч.

    съгласен съм с горния колега. Това хюмне отново тика темата в парадигмата "който е срещу кабинета е русофил". Няма такова нещо, пич. Харвардските предатели са за съд за национално предателство...Никой вече не ги ще. Отвратителни подлоги...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    11 Юни 2022 12:02ч.

    и ясно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    11 Юни 2022 13:33ч.

    Абсолютно вярно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    11 Юни 2022 11:51ч.

    Поправка: .... които НЕ са създали нито едно работно....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • делегитимирането на политическия живот е факт

    11 Юни 2022 12:12ч.

    всякаква комбинация с тази отровна политическа селекция е непродуктивна, само губене на историческо време. Нещата ще се оправят само отвън. Радев да разкара харвардите, да подреди по-земни хора тукашни, просто да тупа топката без да се вършат големи глупости. Да замразят процеса за еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как така “започва”?

    11 Юни 2022 12:40ч.

    Ние се надяваме да свърши (за агонията става дума).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "По-лошото е, че ще се произведат избори - в началото или края на октомври - и след тях?" ......................... Идва ВЪЗРАЖДАНЕ и ви почва!!!

    11 Юни 2022 13:51ч.

    Затова реват, че не трябвали нови избори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чул те Господ

    11 Юни 2022 14:32ч.

    но не забравяй голямата придобивка на ДБ, БСП, ПП - МАШИНИТЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glasove

    11 Юни 2022 14:31ч.

    Новият официален Телеграм канал на Гласове е тук - https://t.me/glasove

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Witcher

    11 Юни 2022 18:11ч.

    България Е много добро място за живеене - земя, климат, води, природни ресурси. Външни сили периодично през вековете се опитват да се месят във вреда на българите. Сега е същото - двете империи от изток и запад си ги мерят и понеже България е гранична между тях , понася само негативи. Но пък България е жилава и оцелява от всички простотии напук на другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И СТИГА са ни агитирали с това евро!

    12 Юни 2022 16:30ч.

    Това е най-вредното в този момент, еврото ще бъде последният камък в блатото на нашата икономика! След него пълен фалит и несъстоятелност, втора Гърция, но няма вече кой да ни спасява!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи