Десетки юристи и граждански активни хора създадоха Харта 2013

Десетки юристи и граждански активни хора създадоха Харта 2013
Десетки юристи, граждански активисти, журналисти, университетски преподаватели и защитници на природата подписаха уставна декларация, наречена "Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава", предаде mediapool.bg. Авторите я определят като "независима гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона“.
<p>Подписалите хартата си поставят за цел да предложат промени в управленските практики и законите, като създадат работни групи в различните области.</p> <p>Текстът е подписан от юристите Мирослава Тодорова, Даниела Доковска, Йонко Грозев, Огнян Герджиков, Михаил Екимджиев, Борислав Белазелков, журналистите Лили Маринкова, Еми Барух, Петя Владимирова, Светослав Терзиев, Нери Терзиева, Иван Бедров, режисьорите Людмил Тодоров, Явор Гърдев, Иглика Трифонова, социолозите Цветозар Томов и Живко Георгиев, и десетки други.</p> <p>&ldquo;С настоящата харта ние &ndash; юристи, социални учени, журналисти, активни граждани, независимо от политическата си ориентация, се обединяваме около ценностите на европейския хуманизъм и демокрацията, от разбирането, че човешко достойнство може да има само когато има действено върховенство на закона, гарантирано от независим съд, и от решимостта да реформираме страната си&ldquo;, казват подписалите.<br /><br />В документа се казва: "С това свое волеизявление ние искаме да създадем перспектива за националните усилия и да споделим своята увереност, че от нас зависи да живеем смислено и почтено в демократична държава, която осигурява на гражданите равни възможности за реализация и еднакво третиране от закона."</p> <p><br /><br /></p>

Коментари

  • sky

    24 Юни 2013 5:13ч.

    Докато продължава протестта на ситите, на гладните ще вземе да им писне и няма да остане нищо България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гого

    24 Юни 2013 7:59ч.

    Господата интелектуалци, за които липсата на средства за прехрана у голяма част от българските семейства е само елемент от пейзажа и има теоретична стойност за аргуметиране на великите им заключения за върховенство на закона и не решава нищо, ама нищо! от икономическите, социални и политически проблеми на държавата - не \"тази\" държава, а нашата България! Със същите \"всеобхватни\" виртуални проблеми /смяна на системата, но коя именно няма значение;кой не скача е червен;мафия; червени боклуци/ вече девети ден се занимават видни столични \"интелигенти\", активно рекламирани денонощно от Сашковата кабеларка,БОРИСОВАТА НОВА телевизизия - отново с централни роли на не дотам образования \"борец\" за истината ДИКОFF и върхът на елхичката Любица Кулезич!Ами, какво да кажем за върхът на българското телевизионно пространство /както се говори сред софийския хайлайф/, btv:първо, от седмица време общо взето предавне за домакини и самовлюбени \"интелектуалци\" като това на Лора се превърна на място за следствен разпит на проклетите неинтелигентни \"комунисти\", ако че на някои от тях Лорчето може с кошничка вода да им носи;второ, с още по-голям хъс репортерката на Борисов, госпожица Бенатова,се помъчи да разкъса като хрътка \"турчина\" Йордан Цонев на икономико-политически и религиозни теми, по които се вижда от самилет, че не е в час! Важното е да задава непрестанно въпросите на Борисов- защо лъжете и кога ще си подадете оставката, защото така искали протестиращите българи /разбирай софийските \"интелигентни\" протестиращи/, а не любимият й патрон, пардон Той!За паталогичната ненавист на великия Кеворкян към Станишев няма какво да се каже! Може събеседникът му да е специалист по лозята например! Но, великият доносник обезателно ще добави в разговора щипка омраза към председателя на БСП и презедент на ПЕС, Санишев! Та за Кеворкян този човек е срам за България пред света! Нашата световна гордост, пак за Кеворкян, е полиглотът, езиковедът и титанът на политическата и икономическата мисъл , Борисов! Особено добре му се получава, ако пее в хор я с Гоце от Сирешник, я с Татяна от севлиевските села или пък, може би, с ортака на Борисов, Румен Петков! Прекрасно, нали? Пък и \"интелигентно\" и \"демократично\"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zont

    24 Юни 2013 8:48ч.

    БСП този път започна като лява партия - ще бъдат засегнати интересите олигарсите. Търсеше се повод да се организират безредици и той се намери. Ако не беше Пеевски, можеше да бъде и нещо друго - например Станишев минал с колата си на червен сфетофар - и това щеше да свърши работа. Най-малко протестиращите могат да претендират за морал - слушах циничното и нагло изказване на едно от \"лицата\" на протеста - тя можела да си плаща сметките, с една дума, другите \"кучета и яли\". \r\nСега пък едни \"интектуалци\" написали харта. И какво ще промени това.Нищо! Ще започнат едни кръгли маси, ще пречат на правителството да работи и продължаваме да затъваме. Всичко, което се прави в момента е само в полза на капиталистите. Живеем в капитализъм и трябва да умеем да си браним правата. Смятам, че трябва ние, \"бедните и грозните\", да се организираме и да дадем отпор - митинги, но в малките градове, където да покажем, че в България живеят и други хора. София да я оставим на \"красивите\".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    24 Юни 2013 14:37ч.

    Това е нещо сериозно. Имената са на безспорни авторитети. Те действително могат да дадат тон за промяна към по-добро. Не обръщайте внимание на такива като Гого. Той е просто един мизантроп, който със сигурност мрази люто и собствената си майка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мики Рурк

    24 Юни 2013 14:47ч.

    Ако някой се сеща ей тия от списъка някога да са писали говорили или каквото и да е срещу БСП нека даде знак с пост.""Текстът е подписан от юристите Мирослава Тодорова, , журналистите Лили Маринкова, Еми Барух, Светослав Терзиев, социолозите Цветозар Томов и Живко Георгиев, и десетки други.""

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гого

    24 Юни 2013 16:24ч.

    АлекЗандър, скъпи!\r\nОбичам и майка си, и теб, представи си!Не обичам самовлюбените \"интелигенти\", които, видите ли, си плащали сметките, но искат промяна на системата! Това крещим всички, може би и ти, АлекЗандър!!! Но, питам се, знаем ли точно коя система ще променим?!И как? Може би с ежедневното обикаляне на софийските \r\nулици като лазарки и, обезателно стигане до \"моста на любовта\". Колко романтично, колко интелигентно! Това сигурно е и мечтата на младите от стотиците села и малки градове в страната, които не могат да нахранят и облекат децата си! София не е България, АлекЗандър! Интелигентни и можещи хора живеят и там! И, може би, процентното им присъствие реално е по-високо от това в интелигентна , красива и влюбена София! Не забравяй и това! Те също могат да протестират и ще знаят безплатно защо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел Николов

    24 Юни 2013 19:48ч.

    681 думи\r\nМарионетното правителството на Орешарски показа с действията си, че не е нищо друго освен инструмент на антибългарската мафия. Общественото доверие към него е под всякакъв допустим минимум, но то се държи с нокти и зъби за властта. Кукловодите му ни плашат, че падането му ще е голяма загуба за България, и че при нови избори ще бъде възпроизведено статуквото, което е очевадна лъжа. Оставката му ще бъде пагубна предимно за личната кариера на Станишев и подкрепящата го клика.\r\nВъзмутителен факт са и откровените анонси на Бойко Борисов за помирение с БСП/ДПС. Както и уверенията му, че ако Станишев се откаже от услугите на Сидеров, той е готов да им даде личния си вот. В името на какво? За да смажат съвместно гражданските протести и си поделят “постната пица”? Борисов изглежда не си е извадил поука от досегашните флиртове със столетницата, и преди да е благодарил на тези, които гласуваха за него с колебания, вече бърза да ги предаде. криейки се зад същите лицемерни мотиви като Станишев – някакви надпартийни, национални интереси. \r\nПонеже пропагандният апарат на мафията упорито внушава на обществото, че протестиращите нямат общи искания, програма и представителство се налага такива да бъдат спешно формулирани и създадени. Това е наложително и поради факта, че опозиционните партии се намират в насипно състояние. Техните ръководства са подали оставки, дезертирали са от обществените си отговорности, а привържениците им блуждаят по течението на събитията. По нищо не личи, че тези партии въобще са способни да родят някаква обединителна демократична идея, от каквито обществото ни има крещяща нужда. \r\nЗатова ние - група граждани, която няма претенциите да бъде ръководен орган комуто и да било - предлагаме на демократичната и патриотична част на обществото ни да се самоорганизира и застане зад следните непосредствени искания, предложения и цели: \r\n1. Ние настояваме кабинетът на Орешарски да подаде оставка веднага.\r\n2. Гражданските организации да не се поддават на измамата с “кръглата маса” на Мая Манолова, чрез която мафията очевадно се опитва да размие гражданския протест и удължи живота на марионетното си правителство.\r\n3. След оставката на кабинета да бъде назначено служебно правителство, което да изработи нов избирателен закон в рамките на месец, след което Народното събрание да бъде разпуснато веднага. \r\n4. В най-кратък срок да бъдат проведени парламентарни избори при строго спазване на закона – включително от медиите, прокуратурата и съда, в чиято честност имаме всички основания да се съмняваме. Затова искаме те да протекат при широк и непосредствен обществен контрол.\r\nНие смятаме, че издигането на други искания, преди да бъдат осъществени тези четири е контрапродуктивно, независимо от почтените или напротив намерения на тези, които ги издигат. \r\nЗатова се обръщаме най-настоятелно към всички демократично мислещи хора от не представените в парламента партии да не наблюдават пасивно поведението на фрустрираните си ръководства. Приканваме ги да поемат делото за оздравяването им в свои ръце. При дълбоката политическа криза в която се намира страната ни, българският народ има нужда преди всичко от честна политика, каквато изхабените и компрометирани бивши лидери не могат да й предложат. Затова апелираме за единодействие и отдолу. \r\nНие смятаме, че наред с най-неотложните икономически задачи, новото правителство трябва да поеме и задължението да съдейства за изваждане на светло на цялата истина, за близкото ни минало, колкото и горчива да е тя. Защото между минало, настояще и бъдеще има неразривен континюитет. Общество, което не познава миналото си няма бъдеще. Без разчистването на Авгиевите обори на комунизма и посткомунизма не е възможно да се ориентираме в това, което се случва днес. Адам Михник, един от създателите на полският профсъюз “Солидарност” казва, че “По-страшно от комунизма, е само това което остава след него!” И това важи с най-голяма сила за България. Тя е единствената страна от бившите съветски сателити, която позволи на обявената за престъпна организация БКП/БСП да трансформира политическата си власт в икономическа, да заграби “общонародната собственост”, да превърне избрана част от номенклатурата си в мутри, олигарси и монополисти. Ако позволим мафиотският “мирен преход” да бъде отново заметен под “кръглата маса” на Мая Манолова, протестът ни да бъде размит, и кабинетът Орешарски да оцелее, ще пропилеем и последният порив на народа ни към достойно настояще и бъдеще.\r\nНе се предавайте българи!\r\n

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел Николов

    24 Юни 2013 19:48ч.

    681 думи\\r\\nМарионетното правителството на Орешарски показа с действията си, че не е нищо друго освен инструмент на антибългарската мафия. Общественото доверие към него е под всякакъв допустим минимум, но то се държи с нокти и зъби за властта. Кукловодите му ни плашат, че падането му ще е голяма загуба за България, и че при нови избори ще бъде възпроизведено статуквото, което е очевадна лъжа. Оставката му ще бъде пагубна предимно за личната кариера на Станишев и подкрепящата го клика.\\r\\nВъзмутителен факт са и откровените анонси на Бойко Борисов за помирение с БСП/ДПС. Както и уверенията му, че ако Станишев се откаже от услугите на Сидеров, той е готов да им даде личния си вот. В името на какво? За да смажат съвместно гражданските протести и си поделят “постната пица”? Борисов изглежда не си е извадил поука от досегашните флиртове със столетницата, и преди да е благодарил на тези, които гласуваха за него с колебания, вече бърза да ги предаде. криейки се зад същите лицемерни мотиви като Станишев – някакви надпартийни, национални интереси. \\r\\nПонеже пропагандният апарат на мафията упорито внушава на обществото, че протестиращите нямат общи искания, програма и представителство се налага такива да бъдат спешно формулирани и създадени. Това е наложително и поради факта, че опозиционните партии се намират в насипно състояние. Техните ръководства са подали оставки, дезертирали са от обществените си отговорности, а привържениците им блуждаят по течението на събитията. По нищо не личи, че тези партии въобще са способни да родят някаква обединителна демократична идея, от каквито обществото ни има крещяща нужда. \\r\\nЗатова ние - група граждани, която няма претенциите да бъде ръководен орган комуто и да било - предлагаме на демократичната и патриотична част на обществото ни да се самоорганизира и застане зад следните непосредствени искания, предложения и цели: \\r\\n1. Ние настояваме кабинетът на Орешарски да подаде оставка веднага.\\r\\n2. Гражданските организации да не се поддават на измамата с “кръглата маса” на Мая Манолова, чрез която мафията очевадно се опитва да размие гражданския протест и удължи живота на марионетното си правителство.\\r\\n3. След оставката на кабинета да бъде назначено служебно правителство, което да изработи нов избирателен закон в рамките на месец, след което Народното събрание да бъде разпуснато веднага. \\r\\n4. В най-кратък срок да бъдат проведени парламентарни избори при строго спазване на закона – включително от медиите, прокуратурата и съда, в чиято честност имаме всички основания да се съмняваме. Затова искаме те да протекат при широк и непосредствен обществен контрол.\\r\\nНие смятаме, че издигането на други искания, преди да бъдат осъществени тези четири е контрапродуктивно, независимо от почтените или напротив намерения на тези, които ги издигат. \\r\\nЗатова се обръщаме най-настоятелно към всички демократично мислещи хора от не представените в парламента партии да не наблюдават пасивно поведението на фрустрираните си ръководства. Приканваме ги да поемат делото за оздравяването им в свои ръце. При дълбоката политическа криза в която се намира страната ни, българският народ има нужда преди всичко от честна политика, каквато изхабените и компрометирани бивши лидери не могат да й предложат. Затова апелираме за единодействие и отдолу. \\r\\nНие смятаме, че наред с най-неотложните икономически задачи, новото правителство трябва да поеме и задължението да съдейства за изваждане на светло на цялата истина, за близкото ни минало, колкото и горчива да е тя. Защото между минало, настояще и бъдеще има неразривен континюитет. Общество, което не познава миналото си няма бъдеще. Без разчистването на Авгиевите обори на комунизма и посткомунизма не е възможно да се ориентираме в това, което се случва днес. Адам Михник, един от създателите на полският профсъюз “Солидарност” казва, че “По-страшно от комунизма, е само това което остава след него!” И това важи с най-голяма сила за България. Тя е единствената страна от бившите съветски сателити, която позволи на обявената за престъпна организация БКП/БСП да трансформира политическата си власт в икономическа, да заграби “общонародната собственост”, да превърне избрана част от номенклатурата си в мутри, олигарси и монополисти. Ако позволим мафиотският “мирен преход” да бъде отново заметен под “кръглата маса” на Мая Манолова, протестът ни да бъде размит, и кабинетът Орешарски да оцелее, ще пропилеем и последният порив на народа ни към достойно настояще и бъдеще.\\r\\nНе се предавайте българи!\\r\\n

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • meri

    25 Юни 2013 21:15ч.

    ХУБАВО ЗАПОМНЕТЕ ТЕЗИ ИМЕНА. ТОВА СА ХОРАТА, КОИТО СЪСИПАХА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД ЗАРАДИ ЕДНАТА СОБСТВЕНА ИЗГОДА!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Koga

    27 Юни 2013 1:25ч.

    Tuka koga se e napalnilo s komunisti, atakisti i fenove na malcinstvenata partiq??? Ne moga da povqrvam!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Григоров, бивш председател на Върховния съд

    27 Юни 2013 13:27ч.

    Огненчо Гиржиков си търси нов господар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи