Десетки украински бежанци, настанени в хотели в „Златни пясъци“, протестираха срещу преместването им в държавни бази

Десетки украински бежанци, настанени в хотели в „Златни пясъци“, протестираха срещу преместването им в държавни бази

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Десетки украински бежанци, настанени в хотели в курорта “Златни пясъци“, излязоха днес на протест срещу неяснотата за бъдещето им и преместването им в държавни бази. Недоволните бяха предимно жени и деца, които издигнаха плакати да не бъдат гонени, „Не ме карайте да сменям училище“, „Не мога да сменя семейния лекар“, „Дана Палас – нашата къща“ и др. Протестиращите скандираха „Моля, помогнете“, част от тях развяваха украинския национален флаг, съобщава БТА.

Лена, която е пристигнала у нас от град Николаев, коментира, че основните притеснения на бежанците са, че няма никаква яснота за бъдещето. Тя посочи, че те искат да останат в хотелите, в които са в момента, защото има деца, които ходят на училище и детски градини. Освен това украинците имат и лични лекари. Според нея няма и никаква яснота за държавните бази, в които ще бъдат преместени.

Друга от недоволните - Екатерина Колаева, каза, че основната причина за протеста е страхът у хората, за това какво ще правят занапред. Тя допълни, че в хотелите има настанени много малки деца и възрастни хора. Не знам какви са държавните бази, не знаем къде и за колко време ще ни местят, каза още украинката. 

На 31 октомври служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че правителството е взело решение за продължаване на помощта на гражданите от Украйна, като тя ще продължи чрез настаняването им в държавни бази.

"Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще бъде даден 15-дневен срок, до средата на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подходящите държавни бази. Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила“, посочи Демерджиев. 

Министърът допълни, че така служебното правителство прави всичко необходимо да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през настоящия зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема. 

Служебният министър на туризма Илин Димитров посочи, че страната отделя значителни финансови средства, за да помага на бягащите от военния конфликт. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Тия укри

    03 Ное 2022 12:50ч.

    са невероятни наглеци. Няма българин, който да им симпатизира. Само жълтопаветните евроатлантически джендъри с промитите мозъци прогласява на неканенете натрапници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    03 Ное 2022 13:56ч.

    Цяла България видя, че копейкаджиите сте един файтон лумпени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изчезни!

    03 Ное 2022 14:08ч.

    Изчезвай бе, боклук козяшки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ду Пен Це

    03 Ное 2022 15:38ч.

    България не симпатизиеа на мързеливи, вечно недоволни и мрънкащи ку-ветини с претенции все едновсички са внучки на кралица Елизабет. Ти, мунчо, разходил ли сисе по Варна да видиш как са се разположили бавсякъде по молове, заведения и т.н. колко от тая пасмина се хвана на работа да си изкарва прехраната? И колко от хората от Карловско са хастанени в хотели в “Златни пясъци”? Отглеждаме си в момента прослойка от дерибействащи търтеи, които утре ще ни създадат много сериозни проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • #Идиоти вън

    03 Ное 2022 19:00ч.

    А центоФФци нямат и файтон, но са по-нагли и от Ким Чен Ун и са готови и майките си да продадат за някой и друг цент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    03 Ное 2022 12:50ч.

    Всички украинци- в 4 и 5 звездни хотели по морето . Които нямат скъп джип- да им се предостави безплатно от държавата. Останалите- да духат супата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички ли картечници вече изпратихме на фронта, та няма кой да се погрижи за тези скакалци паразитни?

    03 Ное 2022 12:53ч.

    То бива наглост, ама тия руски македонци надминават дори БЮРМаните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вила вилекула

    03 Ное 2022 12:55ч.

    Ама каква яснота, какви 5 лв? Тия се държат като нагли нашественици, на които държавата и българите са им длъжни! Това са паразити, не бежанци. Всички знаем какво означава думата "бежанец" и украинците в България в огромната си част нямат общо с нея. От края на март са тук и то от места, където изобщо нямаше бойни действия до преди два месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    03 Ное 2022 13:01ч.

    Техният митинг е по-голям от този пред народното събрание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами

    03 Ное 2022 13:36ч.

    Ами те са безработни и трябва да си слязат под балкона. Ако живеех на жълтите павета и не трябваше да работя и аз бих слязъл на стачка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    03 Ное 2022 13:55ч.

    То пък лумпените на Копейкин щото не са безработни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говори Козяк!

    03 Ное 2022 14:10ч.

    Козяшките отрепки сякаш имат работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    03 Ное 2022 13:03ч.

    На който не му харесва е свободен да си тръгне!На никого не сме длъжни за нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    03 Ное 2022 13:06ч.

    Защо не протестираха в Киев срещу Порошенко и Зеленски, а сега плачат, че бъдещето им е несигурно. Защо не протестираха срещу украинските олигарски с частни армии, защо не протестираха, когато хумусът на Украйна заминаваше за Германия. Решението е лесно, докарват се автобусите и се изпращат в Западна Украйна, там война няма. Нашите пенсионери ще гладуват, за да може тези мързеливци да ходят по хотелите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    03 Ное 2022 13:08ч.

    Странни "спонтанни" протести на украинците- вече 3-ти ден?! "Дана Палас- нашата къща"?В другите държава се оказва, че са настанени в държ. бази, но не протестират-само в България, Кипър и Ирландия в хотели... На когото не му харесва-може да си тръгне във всеки един момент - свят голям!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bobi

    03 Ное 2022 13:12ч.

    Който не го харесват държавните бази да си наеме жилище на свободния пазар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мира

    03 Ное 2022 13:14ч.

    Защо украинците не са в бежанските лагери като останалите бежанци. Какво е това различно третиране и отношение към бежанците. Нали всички са хора и бягат от войната. Каква е тази наглост да изискваш от държава, в която търсиш помощ и подслон, луксозно пребиваване. Ние имаме ли държава, имаме ли закони или правила за приемане и осигуряване на прием и помощ за бежанци. В тях упоменато ли е кои да са в хотели и кои в лагери, за колко време ги приемаме и т.н. С това различно отношение загубихме и уважението на хора, които уж са в беда. И накрая искам да добавя, че има българи в изключително мизерно положение, които никога не са били в хотел на Слънчев бряг, но не съм видяла да протестират. Ако депутатите, които избрахме да направят правителство и да изработят необходимите за държавата закони, искат да осигурят луксозни условия на украинците и да пращат оръжие, да бъдат любезни да платят от собствения си джоб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    03 Ное 2022 13:27ч.

    Дали са им някакъв специален статут и не ги водят точно бежанци. В интерес на истината, украинците влязоха законно през границата, онези в лагерите незаконно, тоест са нарушители. По принцип трябва да се помага на хора, които действително имат нужда, а така помагаме и на мързеливи украинци, и на престъпни сирийци, помните "непълнолетния" сириец, който уби полицаите. При него имаше процедура да вземе и семейството си почти пред приключване. Накрая хората в нужда, който не са нахални, те остават без грижа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    03 Ное 2022 14:27ч.

    Мира-съгласна съм с написаното от Вас, но се сещам за нещо друго- защо никой не зададе следният въпрос-КОЙ им написа на бълг. език плакатите- хотелиерите или някое НПО? :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    03 Ное 2022 18:54ч.

    В един от репортажите по техни собствени думи ne били бежанци, а преселници, демек нашественици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-лошото е, че държавата ни финансира завладяването на черноморието от украинската организирана престъпност

    03 Ное 2022 13:14ч.

    Ама какво се чудя, една организирана престъпност се сдуши с друга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    03 Ное 2022 13:22ч.

    Дано да се самозазидат в стаите си в хотелите и да останат там....Другата пролет да ги извадят и ако са оцелели да ги зазидат тогава в хотели на Банско и Пампорово...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    03 Ное 2022 13:28ч.

    Всики т.н. украински бежанци да се натовярят на кораби и да се стоварят пред стауята на Свободата в бленувания от тях САЩ. Тези са по нагли от афганците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    03 Ное 2022 13:31ч.

    Всички т.н. украински бежанци да се натовярят на кораби и да се стоварят пред статуята на Свободата в бленувания от тях САЩ. за чиито интереси умирта войниците им. Тези са по-нагли от афганците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Платежоспособни

    03 Ное 2022 13:39ч.

    В първите месеци от войната пристигналите в България няколоко десетки хиляди украинци са изтеглили от личните си сметки суми, възлизащи в български левове на няколко милиона. Това беше справка, но не мога да посоча в момента източника. Скоро имаше съобщение, че на украинско семейство в Гърция са откраднати 1 милион евро. Изводът е ясен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анита

    03 Ное 2022 13:40ч.

    След много чатане с бедстващи на тъмно роднини и четене на единствено достоверни украински медии ето до къде я докараха майките на бъдещите наследници на Украйна!!! Страната, която не е съществувала нито в навечерието на Първата, нито на Втората , но със сигурност ще ни вкара в Трета световна война!Ядрена, изпепелаваща и окончателна. След 8 месеца престой в България, така и не им светна къде се намират (русофилска държава, моля, ние не сме Балтика или Полша)! След 3 измъчени НС и четвърто, в което стари и нови муцуни ще си счупят ръцете за да подпишат оръжейни подаръци(без каквото и да е правителство) , нервите на българите са на предела. Тези женски индивиди и състрадателни хотерлиери просто не знаят на каква цигулка свирят!!! ТАЗИ НА НАРОДНИЯ ГНЯВ И ИЗЧЕРПАНОТО БЪЛГАРСКО ТЪРПЕНИЕ. КОГАТО ТО ИЗБУХНЕ ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ. МНОГО КЪСНО...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ неяснотата за бъдещето им”

    03 Ное 2022 13:41ч.

    Аз съм бежанец. Когато напуснах България бъдещето ми бе НЕЯСНО. Това е част от сделката, когато си бежанец. Нищо от бъдещето ти не ти е ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак знамена

    03 Ное 2022 13:45ч.

    Като какви протестират тези хора на снимката пак със знамена – като бежанци или като укропатриоти? Или внушението е, че точно като украинци не биват да бъдат местени, защото са свещени крави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zaho47

    03 Ное 2022 13:49ч.

    Настанете украинските бежанци в бално санаториуми! Те имат нужда и от лечение. За работа не ги търсете с тези малки деца. И най-важното е да смучете пари от ЕС ! А българите, вълци ги яли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кат дойдат гладните

    03 Ное 2022 13:58ч.

    Мужици, участвали във войната рубладжиите да си ги прибират у тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нагъл, по нагъл, най нагъл, украинец

    03 Ное 2022 14:01ч.

    я марш на палатки и фургони като другите мигранти оградени с бодлива тел. Ааааа, вие сте бежанци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XYZ

    03 Ное 2022 14:04ч.

    Що за наглост ? Който има пари да си плаща и да живее в хотелите, а който няма да живее където му се предложи. Не се намират на курорт.Къде са нашите бесарабски българи ? Защо те не са в хотелите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бедните деца

    03 Ное 2022 14:13ч.

    Горките хора, българските отвратителни нацисти искат да ги изкарат от Хилтън и да ги натъпчат в станция на МС. Ужаст

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • приказката за зелника...

    03 Ное 2022 14:52ч.

    В Европа им спират помощите и ги пращат да работят и да си плащат квартири. У нас 1.5 млн пенсионери почти гладуват и страната ни е бедна, а те ще ми реват за 4-5 звездни хотели. Да ходят при Зеления, там няма война, а и краварите му дават милиарди. Впрочем тъпите европейци започнаха да вдяват какво представляват урките. И още ще им просветва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Не мога да сменя семейния лекар“, „Дана Палас – нашата къща“

    03 Ное 2022 15:46ч.

    виж ти, и аз искам Дана Палас за моя къща.... Лекарят са сменили много българи, само тия наглеци не могат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • любопитен

    03 Ное 2022 16:14ч.

    "Тя посочи, че те искат да останат в хотелите, в които са в момента, защото има деца, които ходят на училище и детски градини. " ............. Мдаа, на Златните е пълно с училища и детски градини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    03 Ное 2022 16:23ч.

    Всички мъже ог 18 до 70 годити послежат на задърлжителна мобилизация. Тия офейкаха навреме, шарейки дебели суми на граничните полицаи. А ние се пенявим да поддържаме фактическите дезертьори. Че и в 5 звезден хотел им се е приискало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, дуприди някулку месяца

    03 Ное 2022 16:36ч.

    са повращаа убратну у Окрайна. Ма ся няъ ликтричиству и вудъ та пъплят повънка из Айропата. Ма си любят Ционский и Слава Украйну. НОу шантафу природунъслении

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    03 Ное 2022 17:11ч.

    Ако изляза на протест, държавата ще ми осигури ли апартамент в ,,Гранд хотел София ". Но ако може безсрочено, тъй като съм притеснен за бъдещето си??? Ей по нагли от тези ,,бежанци" не съм виждал. Но за сметка на това съм виждал с очите си бежански ПАЛАТКОВ лагер във Франция. Ами ако не им харесва у нас да отидат на палатки в Европа. Мисля, че прекаляват с гостоприемството ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    03 Ное 2022 19:14ч.

    Тръгнеш да пътуваш на някъде -по пътищата пълно с украински джипове и камиони. Винетки не плащат. Отидеш до мола - всяка втора кола е мазен украински джип. Ай сектир от тия. Като не им харесва, да си събират багажа и кой от къде е. Кафа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    03 Ное 2022 19:38ч.

    Как няма да протестират, след като вече свикнаха: Стават сутрин - закуската, разходка, втора закуска, обяд, почивка, разходка, вечеря. По 100 лева ваучер / за работещите българи ваучерите са по 60 лева/. Нови дрехи според сезона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи