Дерипаска: Изненадан съм от устойчивостта на руската икономика, а очаквахме фалит на страната. Санкциите вече не са ефективно оръжие

Дерипаска: Изненадан съм от устойчивостта на руската икономика, а очаквахме фалит на страната. Санкциите вече не са ефективно оръжие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русия е устояла на западните санкции заради инвазията в Украйна, заяви олигархът Олег Дерипаска, признавайки "изненадата" от устойчивостта на страната след началото на войната, която според него е трябвало да доведе до фалит на Кремъл, пише в. "Файненшъл Таймс".

Дерипаска, един от най-богатите хора в Русия, заяви пред изданието, че Москва е оцеляла след усилията за изолиране на икономиката ѝ, като е развила нови търговски връзки с глобалния юг и е увеличила инвестициите в местното производство.

Междувременно частният сектор се е оказал по-стабилен, отколкото той е очаквал само няколко месеца по-рано. "Бях изненадан, че частният бизнес ще бъде толкова гъвкав. Бях повече или по-малко сигурен, че до 30% от икономиката ще се срине, но беше много по-малко", казва той.

"Да, има военни разходи и всички тези видове субсидии и правителствена подкрепа, но все пак това е изненадващо слабо забавяне [ ...] Частната икономика намери своя начин да работи и то успешно."

Очевидната устойчивост на Русия, въпреки че е отрязана от световните пазари и вериги за доставки, е повод за гордост за президента Владимир Путин, който миналата седмица заяви, че "етапът на възстановяване на руската икономика е завършен", след като "отблъснахме безпрецедентния външен натиск", пише "Файненшъл Таймс".

Русия беше силно засегната след пълномащабната инвазия, но оттогава успя да избегне санкциите на Г-7 върху по-голямата част от износа на петрол. МВФ прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Русия ще нарасне с 1,5 % през тази година и с 1,3 % през 2024 г. Миналата седмица Путин беше по-оптимистично настроен, като прогнозира растеж от 2,8 % през тази година, което е повече от два пъти повече от максималния ръст, предвиден от собствения му кабинет през април, припомня изданието.

Коментарите на Дерипаска, основател на водещия производител на алуминий "Русал" и на енергийната му компания майка En+, показват нарастващата увереност сред московския елит, че Русия е излязла сравнително невредима въпреки опасенията, че санкциите ще сринат икономиката в началото на войната.

"Винаги съм се съмнявал в това Wunderwaffe (чудотворно оръжие), както казват германците, на санкциите - да се използва финансовата система като инструмент за преговори", каза Дерипаска, чието състояние се оценява на 2,5 млрд. долара от руското издание на Forbes.

"Положихме толкова много усилия, за да направим света глобален, по отношение на търговията, инвестициите, информационните потоци [ ...] Времето на санкциите е отминало, те са е един вид инструмент от 19-ти век. Не виждаме той да е ефикасен през 21-ви век."

Дерипаска беше един от малкото олигарси, които отправиха - макар и предпазлива - критика към инвазията в първите ѝ месеци. Въпреки че заяви, че не вижда "никаква стойност" в конфликта, напоследък той смекчи антивоенните си изявления на фона на нарастващия натиск върху олигарсите да плащат повече данъци и в някои случаи да предадат активите си на държавата.

"Не виждам защо това да не бъде спряно и от двете страни [...] Не виждам, че някой ще постигне обявената си цел", казва Дерипаска. "Ще дадете F-16, F-35 [изтребители]? Знаете ли, единствената цел, която ще бъде постигната, ще бъде повече страдание и повече загубени животи, повече ранени [за] може би 5, 10, 20, 25 километра наляво или надясно."

Украйна отхвърля призиви като този на Дерипаска за "истински преговори" с мотива, че това би легитимирало териториалните придобивки на Русия. Но още повече сражения, добави олигархът, биха означавали "още 50 000 загинали от двете страни [и] може би 150 000 ранени" до следващата година. "Наистина ли вярвате, че е разумно да има още 200 000 души... които ще страдат още 12 месеца?"

Миналата година Кремъл призова Дерипаска да смекчи критиките си, а прокурорите конфискуваха притежавания от него хотелски комплекс в черноморския курорт Сочи и го предадоха на фондация, свързана с Путин - ранен залп в нарастващата вълна от принудителни национализации. Той отказва да коментира този епизод.

За да обясни "устойчивостта" на икономиката, Дерипаска посочва инвестициите на Кремъл в промишлеността и усилията да се принудят неефективните държавни предприятия, които доминират в икономиката, да увеличат капацитета си, отчасти в подкрепа на военните усилия.

"Държавният капитализъм създаде тези огромни конгломерати с ниска производителност, ниска степен на използване, ниски заплати. Днес с изненада виждам, че в някои от техните заводи заплатите са сходни със заплатите [в предприятията], които съм основал в същия регион", добави той. "Те имат пари, ще наемат служители, ще се конкурират."

Дерипаска, който е подложен на персонални санкции от САЩ от 2018 г. и от ЕС от 2022 г., заяви, че пътуванията му в Азия са го убедили, че страните от глобалния юг ще устоят на натиска да се присъединят към западните санкции, предлагайки на Русия спасително въже.

"Знаете ли, тези хора трябва да изхранват 1 млрд. души всеки ден, а вие искате от тях да се ангажират или да страдат", каза той. "Това беше сериозна грешка на хората, които смятаха, че могат да използват този механизъм за оказване на натиск върху автократични режими."

Търговията с Китай е нараснала с 32% на годишна база през първите осем месеца на 2023 г. до 155 млрд. долара, докато търговията с Индия се е утроила през първата половина на годината до 33 млрд. долара, според държавната информационна служба РИА Новости.

Същевременно богатството на Русия от природни ресурси я прави твърде привлекателен търговски партньор за страните, които зависят от нейния износ на енергия, метали и храни, за да се откажат от него, казва Дерипаска.

"От следващия милиард души, които ще се родят, 70 процента ще бъдат в този регион. Нека погледнем реалността в очите. Те искат развитие, нуждаят се от руски ресурси, руски решения, търговия с Русия. Вярата в това, че санкциите ще спрат [войната] или ще доведат до смяна на режима, или по някакъв начин ще ни приближат до края на конфликта... Е напразна. Трябва да има друго решение", казва Дерипаска.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Интересно,

    26 Sep 2023 17:52ч.

    кога на този индивид ще му отрежат главата,на него и подобни !нему а ла Фридкин,Абрамович и цялата гадна 5-а колона в Россия,да не забравяме и некадърниците Шойгу,Герасимов а защо и не т.н.”главнокомандващ” че и Наришкин и оня външен( в буквалният смисъл)министър

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    26 Sep 2023 21:40ч.

    бил изненадан, Куба толкова години вече е под санкции, ами Иран

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смехурко

    27 Sep 2023 9:04ч.

    Дерипаска е най-близкия до Путин олигарх, направо личен приятел. За какви "рязания на глави" бълнувате ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кремъл забрани на своите медии да критикуват милиардера Роман Абрамович

    27 Sep 2023 10:28ч.

    Контролираните от правителството медии и новинарски издания са инструктирани да не споменават Абрамович в отрицателна светлина. >>> https://zashtoto.com/2023/09/26/kremal-zabrani-na-svoite-medii-da-napadat-miliardera-roman-abramovich/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май дойде време за поредните чистки в Кремъл: Путин е дал на Шойгу задача до октомври да спре украинската контраофанзива

    27 Sep 2023 10:31ч.

    Анализаторите отбелязват, че по-рано вече са наблюдавали случаи, когато руското министерство на отбраната, опасявайки се от неминуемата загуба на доверието на Путин, е активизирало своите усилия и е извършвало чистки сред командния състав. Жертви на подобни чистки са ставали изказалите негативни мнения за преследването на неосъществими военни цели с цената на големи човешки загуби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно,

    26 Sep 2023 17:57ч.

    кога тоя гаден тип ще го изправят пред наказателният взвод наред с Шойгу,Герасимов,Наришкин и реддруги т.н. генерали за всичко щонатвориха с глупендарското проявление за цялата т.н. СВО!Путинсъщо да се замисли къде и как ще позиционира!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Русия изправят до стената

    27 Sep 2023 9:07ч.

    Само такива, които са се самозабравили и оспорват Властта ! Като Ходорковски, или Пригожин... Тези които правят пачки, милиони и милиарди - нямат проблеми с Путин. Русия е капиталистическа държава и Путин е мениджер на капиталисти. Нещо бъркате времената и епохите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хехе

    27 Sep 2023 10:16ч.

    Верно ли "...путин е мениджер на капиталисти..."?! Путлер е "кръстник" на мафиоти и управлява Московията като шеф на CAMORRA - бандата от "назначени" олигарси, които при неподчинение са самоубиват и скачат от високи етажи:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дерипаска: Санкциите вече не са ефективно оръжие

    26 Sep 2023 18:09ч.

    Третата за този ден доза успокоително за българските граждани живеещи в Русский Мир Предозиране ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • казар дерипаска

    26 Sep 2023 18:17ч.

    обикновен олигарх престъпен казар дерипаска; путин не се се освобождава от петата колона и това ще му струва главата; пример тръмп; ееех как този свят нищо не научава и всичко се повтаря

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ссср имаше ръст на бвп от

    26 Sep 2023 18:19ч.

    2,5 % през 1989 г. когато фалира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Девет грама в сердце

    26 Sep 2023 19:37ч.

    А колко % е ръста в Западните страни днес ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаете ли че

    26 Sep 2023 21:39ч.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_largest_historical_GDP СССР 1985? Я не думаю, что Яковлев посвящал Горбачева во все свои планы, но то, что перестройка была ударом не только по СССР, но и попыткой изменить вектор всей русской истории, у меня сомнений нет. Показательно, что в конце 80-х годов горбачевская команда пригласила в Советский Союз нобелевского лауреата по экономике русского происхождения Василия Леонтьева, который должен был, по мнению горбачевцев, подтвердить необходимость серьезных системных изменений в Советском Союзе именно из-за экономических проблем. Леонтьев здесь работал несколько недель и пришел к выводу – да, у Советского Союза есть серьезные структурные проблемы в экономике, но нет ни одной проблемы, которая требует системных изменений. То есть, на самом деле, горбачевская позиция была неадекватна. https://www.theglobaleconomy.com/Russia/livestock_production_index/ Галоши и коровки - Владимир Путин является не только крупным знатоком советской промышленности (российской то при нем почти не осталось). Особенно впечатляют его знания по резинотехническим изделиям- галошам. Отлично президент разбирается и в советских породах крупного рогатого скота (КРС). Он не так давно заявил, что в СССР молочных пород скота не было вообще!!! Это уж даже и не смешно. Костромскую, холмогорскую и симментальскую (красно-пеструю) породы коров в Советском Союзе знали даже школьники. А всего в СССР было до 50 пород крупного рогатого скота. Давали советские буренки (кстати, слово буренка происходит от типичной бурой масти именно костромских коров) 4-5 тонн молока в год. А такие вещи как костромской сыр и вологодское масло были мировыми брендами. Откуда же такие уж просто смешные провалы памяти у Путина? Причина такая же как с галошами- полный развал молочного животноводства в путинской России. Вот и винит президент во всем СССР. Короче, по коровам тоже Ленин виноват. Не успел, мол, Ильич, породы коровьи вывести Теперь факты. В 1990 году в СССР было 115 миллионов голов КРС, в том числе 40 миллионов молочных коров. Они давали 55 миллионов тонн молока. Из них 70 процентов шло на промышленную переработку (творог, сыр, масло и т.д.). Любой советский ребенок помнит, как молоком закармливали в детских садах и школах. И не мудрено- СССР был лидером в мире по потреблению молока и молочных продуктов- 350 кг на человека в год. И были все эти молочные продукты по ценам доступны любому человеку с любой зарплатой."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 18:27ч.

    Дааа, развитието на изток и юг е очевадно! Особено покъртително беше едно заявление на Лавров, има го в ю-туб, че са се сдобили с огромно количество рупии. Но нямало какво да си купят с тях... Щели да ги инвестират... В индийската икономика. Т.е. Индия получава евтини суривини и инвеститор в собствената си икономика. А инвеститорът ще спечели още рупии, които... пак ще инвестира в Индия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Sep 2023 18:55ч.

    ГолЕм разбирач, нЕма що. Чуждестранните инвеститори в България левове ли печелят от инвестициите си в България? И чуждестранните компании, инвестирали в България, на загуба ли са или на печалба? И кой печели повече от чуждестранните инвестиции в България - България или инвеститора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мильо , тъп си като гъдулка

    26 Sep 2023 19:42ч.

    Индия произвежда всичко ! От автомобили до космически кораби ! (Последните по-изпипани от руските, справка последните лунни сонди) Индия е трета икономика в света с тенденция изпреварваща Китай ! Само един много тъп , направо вдлъбнат милиционер, може да пита какво се инвестирало в Индия…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 21:18ч.

    От 26-тата минута: https://www.youtube.com/watch?v=RZF9tPZ7m0E

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 21:25ч.

    Тъпата гъдулка е тази, която дрънка това, коието й диктува болното въображение! И в Корекома имаше всичко, но не всеки можеше да си купи нещо, дори да имаше долари. Чу ли какво каза другаря ви Лавров? Много милиарди рупии, с които няма какво да се купи? И щели нещо да предлагат. В което да се инвестира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Sep 2023 21:34ч.

    Инвеститори виво, ще инвестират в каквото им е нужно, експлоатирайки ресурсите на Индия, както всеки чуждестранен инвеститор. Цитирам: "Why do companies invest in other countries instead of simply exporting? Most of these overseas investments are in sectors that cannot be served by means of exports from the United States. This includes many services as well as manufacturing operations for goods, such as detergent or potato chips, which generally cannot be exported due to high transportation costs or barriers to trade. U.S. firms’ investments abroad bring real benefits to Americans, including on the jobs front. A study found that U.S. companies that invest abroad tend to create more jobs in the United States and pay higher wages than companies focused solely on the domestic market. They are also more resilient, more stable as employers, and less likely to go bankrupt." https://www.uschamber.com/international/the-benefits-of-international-investment

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 21:38ч.

    А ве чули какво каза Лавров - ще им предлагат в какво! А на Русия й трябват дългосрочни инвестиции или пари в брой? :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Sep 2023 23:05ч.

    Ти прочете ли какво ти си написал и какво аз съм ти написал, или си на автоматичен режим, че разтягаш локуми? Ще ги инвестират и ще ги умножат, като всеки инвеститор. И то в най-перспективната икономика, която се очаква да изпревари китайската. Та не се тревожи толкова за Лавров и Русия, а за България, която и без санкции копае икономическото, човешкото и моралното дъно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не плачи за Русия, плачи за ЕС и нас в него

    26 Sep 2023 23:07ч.

    щото си подаряваме стратегическите инвестиции в АЕЦ Белене, загробваме си тецовете, подаряваме си последните оръжия сякаш имаме откъде и с какво да си купим нови. Много я мислите тази Русия, де да мислихте поне малко за България и нейните интереси. А Москва не вярва на сълзи, затова си ги избърши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, Русия и Индия имат проблем с блокираните рупии и все още не могат да се споразумеят въпреки добрите си политически взаимоотношения

    27 Sep 2023 0:05ч.

    След избухването на пълномащабна война Индия се превърна в ключов икономически партньор за Русия: страната осигури търсенето на петрол, който Западът практически спря да купува. Значителна част от плащанията за въглеводороди обаче се извършват в рупии - ограничена конвертируема валута, която не може да се обменя за друга валута в рамките на Индия или да се изнася в чужбина без разрешението на Индийската централна банка. В резултат на това милиарди рупии се озоваха в сметките на руските износители в Индия - и все още не са достигнали до свободното им разпореждане. Meduza с помощта на експерти проучи колко руски пари са били заключени в Индия, защо властите на двете страни не могат да се споразумеят за тяхното „освобождаване“ и как блокираните рупии повлияха на срива на рублата това лято. Опитът да се откаже от долара в търговията с Индия се превърна в проблем за ръководството на руските компании и власти. През петте месеца на 2023 г. Русия е увеличила доставките на петрол за Индия 11 пъти в сравнение със същия период на 2022 г., като част от този обем е платен в индийски рупии. С получените рупии обаче възникна усложнение: всъщност те не могат да се използват по никакъв начин поради валутните ограничения в Индия за нерезиденти. Тези рупии са заседнали в индийски банкови сметки и руските компании не могат нито да ги прехвърлят в Русия, нито да ги конвертират в чужбина. Властите признаха, че има проблем. В началото на май руският външен министър Сергей Лавров каза , че търговията с Индия в рупии представлява „проблем“ за Русия и че „милиарди рупии“ са натрупани в индийски банкови сметки, които не могат да бъдат „използвани“. В края на август бившият министър на финансите на Руската федерация и бивш ръководител на една от най-големите банки Откритие Михаил Задорнов отново си спомни за залепналите рупии, пишейки колона в RBC . В него той посочи замразената валута като една от причините за срива на курса на рублата. „Русия достави на Индия нефт и петролни продукти на стойност 30 милиарда долара през първата половина на годината, а нашият внос от Индия се оценява на около 6-7 милиарда долара годишно. Ние няма какво да купуваме в Индия, но не можем да върнем тези рупии, тъй като рупията е неконвертируема валута“, каза Задорнов, отбелязвайки, че сумата от 30 милиарда надвишава целия положителен баланс на текущата сметка на платежния баланс на Русия . Вж. целия анализ: https://meduza.io/feature/2023/09/08/milliardy-rupiy-prinadlezhaschie-rossii-zastryali-na-schetah-v-indii-soglasno-populyarnoy-versii-eto-odna-iz-glavnyh-prichin-obvala-rublya

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    27 Sep 2023 15:36ч.

    Още един ГолЕм разбирач, ползващ украинска пропаганда... На, чети американска пропаганда, с цитирани индийски официални лица: "India started exploring a rupee settlement mechanism with Russia soon the invasion of Ukraine in February last year, but there has been no reported deal done in rupees. Most trade is in dollars but an increasing amount is being carried out in other currencies like the UAE dirham. "Right now we are making some payments in dirham and a few other currencies but the majority is still in dollars. Settlement is happening in different ways, third party countries are also being used," one of the government officials said." https://www.google.com/amp/s/www.ndtv.com/india-news/russia-says-it-has-billions-of-rupees-it-cant-use-this-is-a-problem-4014323/amp/1 Индийците вече официално работят активно рупията да се превърне в международна валута: https://internationalbanker.com/banking/the-indian-rupee-as-international-currency/ Междувременно, ето в какво биха могли да инвестират: https://sputniknews.in/amp/20230911/russia-could-invest-billions-of-rupees-in-indian-stocks-infrastructure-expert-4195052.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    26 Sep 2023 21:10ч.

    Б. Клинтън (в 1997 г.): «... Похарчихме много милиарди долари, за да доведем Елцин на власт (като отстранихме конкурента му), но те се изплатиха с огромна лихва - за нищожни цени изпомпахме от Русия 20000 т мед, 15000 т алуминий, 2000 т цезий, берилий, стронций и др. И печалбата на САЩ за довеждането на Елцин на власт е над 5700%. Такова нещо никога не се беше случвало в историята ни!»

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историята познава и по-щури печалби

    26 Sep 2023 22:59ч.

    например на испанските конкистадори в Америка, с директен грабеж на злато и скъпоценности без никаква милост към местните хора. Тогава в Европа е влязло огромно количество злато, което разклатило силно икономиките на силните до тогава средиземноморски страни, особено Османската империя. Само че с какво това богатство е помогнало на самата Испания? Защо тя сега не е супер-сила или дори континентална сила? Защо е западнала и дали това богатство е спомогнало за това? При всички империи се получава едно и също: те стават жертва на собствения си успех, също както при хората, фирмите и прочие. Винаги по-лесно се оказва да се пребориш за успеха, отколкото да се пребориш с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    26 Sep 2023 21:37ч.

    Фалирал може ли да фалира? Умряла икономика - може ли да умре? Спряла икономика и спряла държава, защо ще спират, те са отдавна така. Санкциите и нищо правенето на путин са отдавна. Какво да вземеш на голият?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    27 Sep 2023 8:55ч.

    От времето на Владимир Улянович / Лев ДавидовичТроцки и прочие..... та до Роман Аркадиевич, Анатолий Борисович,......,.... /,все едно и също с това племе, в тази страна. Уолтър Скот, май добре е описал в "Айвънхоу", прототипът им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи