"Дер Щандарт": Австрия може да блокира дори и "олекотения" Шенген за България и Румъния

"Дер Щандарт": Австрия може да блокира дори и "олекотения" Шенген за България и Румъния

Автор: "Дер Щандарт" Следвайте "Гласове" в Телеграм

Виена обвързва влизането в т.нар. въздушен и морски Шенген на България с условия, които не присъстват в Шенгенското споразумение. А Австрия може да блокира дори и "олекотения" Шенген за България и Румъния.

Като пример за подобни условия към България австрийският "Дер Щандарт" отбелязва изискването на българо-турската граница да бъдат изпратени поне три пъти повече служители на Европейската агенция за защита на границите "Фронтекс". Броят им следва да се увеличи и на сръбско-българската граница. За тези условия става дума в съвместната декларация на Австрия, България и Румъния от 29 декември.

България и Румъния трябва да приемат обратно мигранти, влезли през тяхна територия

"Дер Щандарт" припомня и друго: постигнато е споразумение София и Букурещ да приемат обратно всички кандидати за убежище, които са били за първи път регистрирани на териториите на двете държави, а впоследствие са се озовали в Австрия. В Дъблинския регламент е предвидено, че кандидатите за убежище нямат право да избират страната от ЕС, която им предоставя защита.

Австрийското издание сега отбелязва, че това трябва да става в рамките на един месец, както е предвидено по регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури двете държави отговарят, ще бъдат връщани в по-кратки срокове, коментира австрийското издание. Австрия желае и да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, които да извършват проверки на място. Германия от години е разположила подобни служители на някои от летищата в Гърция.

Ангажименти и за ЕК

Европейската комисия също пое ангажимент по въпроса и уточни, че може да се използват и ресурси на Европейския корпус за гранична и брегова охрана, особено на границите между България и Турция и между България и Сърбия. Предвидено е също отпускането на европейски средства за високопроходими автомобили, дронове, системи за електронно наблюдение и за изграждането на ограда.

"Дер Щандарт" припомня, че продължителни дипломатически усилия от страна на правителствата в България и Румъния са довели до разхлабването на австрийското вето за присъединяване на двете страни към Шенген. От 31 март 2024 г. паспортният контрол на летищата и морските граници предстои да бъде отменен.

Премахване на граничния контрол на двустранна основа не е възможно

Не е възможно да се премахне граничният контрол между отделните членове на Шенген на двустранна основа, обяснява експертът по европейско право Валтер Обвексер пред австрийското издание. Според договорите за присъединяване към ЕС отмяната на паспортните проверки е приложима само ако Европейският съвет приеме единодушно съответното решение. "Без одобрението на австрийския представител в Европейския съвет пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген не е юридически възможно", посочва Обвексер. Казано по друг начин - Австрия може да продължи да блокира.

Виена е поела ангажимент в рамките на споразумението да "обсъди дата през 2024 г. за евентуална отмяна на контрола и по сухопътните граници". Това ще зависи и от това доколко успешно се прилагат мерките, както и дали миграционната ситуация в Австрия се е подобрила.

По вътрешнополитически причини?

Германският ТАЦ припомня, че през есента на 2024 г. в Австрия предстоят парламентарни избори. Австрийската народна партия вероятно ще се опита да изпревари дяснопопулистката Партия на свободата на Австрия, която според всички социологически проучвания води сред десните партии. Твърдата линия по въпроса за Шенген би могла да помогне за това, коментира изданието. Поради това и мнозина подозират, че е малко вероятно правителството във Виена да смекчи своето "не" за за пълноправното приемане на България и Румъния преди вота. Австрийският кабинет обаче съобщи, че преговорите с двете страни продължават.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • истина

    03 Яну 2024 18:21ч.

    самото австрийско правителство е отречено от народа си! какъв шенген, парите вече са дадени, странджа обезлесена, България оциганена….без пушка ще е същото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    03 Яну 2024 20:12ч.

    Ще се чака знак от Браунау ам Ин на 20 април !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За тоя позор с Шенген е достатъчно да се каже

    03 Яну 2024 18:44ч.

    че решението важи за българи, румънци и ... "косовари".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    03 Яну 2024 21:00ч.

    дали тия, които драпат да си припишат поне някакъв "успех", си дават сметка колко унизително изглежда всичко това отстрани? какви трябва да са самите те, с какво чувство за собствено достойнство, за да се вкарат в тая нечиста игра, която не е тяхна и няма как да спечелят? да, има я опцията за "ценни указания" от една "партньорска" амбасада... но това не извинява нищо. напротив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Панта рей

    03 Яну 2024 22:00ч.

    Ни шенген, ни еврозона, ни ЕС ще останат в историята ни с повече от няколко реда. Виждали сме и по-лошо. Далеч по- лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    04 Яну 2024 0:22ч.

    Айде, дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • деса

    04 Яну 2024 7:08ч.

    Де такъв късмет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи