Депутатите върнаха хартиената бюлетина

Депутатите върнаха хартиената бюлетина

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Със скандали и драми депутатите все пак приеха текст, че на следващите редовни избори ще има само хартиени бюлетини. Реално в залата, а и в кулоарите обаче остана объркване какво точно се гласува. "Колеги от БСП, не знам дали осъзнавате какво гласувате. Ако го осъзнавате, е страшно. Обяснявахте, че искате да дадете на хората избор, В избирателните секции избирателят гласува само с хартиена бюлетина. Точка", обърна се към социалистите юристът Милен Матеев. 

Йордан Цонев от ДПС поиска да прочетат и втората точка, която изяснявала въпроса. Но Матеев настоя към БСП да се осъзнаят какво гласуват в момента. "Ако това е желанието, да отпаднат машините изобщо, разкрихте се пред всички. Благодаря", настоя обаче Матеев.

ДПС обаче контрира, че са гласували само създаването на нов параграф 206 а, а следващите текстове щели да изяснят ситуацията.

"Гласувахме на местните избори да няма машини, да има само хартиени бюлетини. Ето, там ГЕРБ са свели глави, БСП, това гласувахте", разгневи се Настимир Ананиев от ПП.

"Току-що отменихме машините. Говорихме дълго за право на избор и демокрация. Чл., 206 който е обвързан с разпоредби, ще предвиди,  че от следващите избори преминаваме единствено към хартиена бюлетина. Мнозинството не допусна машините и ги отмени, От следващите редовни избори ще се гласува с хартиена бюлетина", гневни бяха от ПП. 

А Хамид Хамид от ДПС ги обвини, че думите им са жестока манипулация. По думите му текстът, който предвижда единствено хартиени бюлетини, е за следващи редовни избори. Като такива се очаква да има догодина - местните. "Предлагаме само хартия и обясних, защото е обвързан с машините, които ние предлагаме. Те трябва да има какво да сканират, няма да сканират приятно лице на г-н Ананиев, затова трябват хартиени бюлетини", заинатиха се от ДПС, натоявайки за нов тип устройства.

Докато искаше прегласуване на текстовете, Асен Василев поиска да му обяснят какво точно се гласува. И попита дали ако има предсрочни избори ще се ползват настоящите машини, а след това ще се мине изцяло към хартиен вот.

А шефът на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ опита да оправдае решението на мнозинството. "Чл. 206 в редакция на комисия и чл. 206 а отваря всички опции за гласуване в момента. Ако има избори преди местните, на тях ще се гласува със сегашните машини и с хартия, на местните - ако се приемат следващите текстове на ДПС, ще се гласува с хартиени бюлетини, които ще се сканират. И на практика, ще се гласува с машини. Всичко - 100% на машини", обяви той.

Асен Василев обяви, че не вижда причина да седи в залата за дебата. И продължи да настоява, че така се отменя машинният вот. А Йордан Цонев го призова да остане, "защото в края ще видите как ще се гласува само на машина, останете, за да видите как ще стане". Концепцията на ДПС, а явно и на Хартиената коалиция е, че новите сканиращи устройства ще превърнат гласуването на хартия в машинно.

Депутатите върнаха хартиената бюлетина. "За" гласуваха - 124 народни представители, "против" бяха 95. 

Така на следващите избори в секции с над 300 избиратели и гласоподавателят ще има право на избор дали да гласува с машина, или с хартиена бюлетина.

Ако има избори преди местните - предсрочни парламентарни, на тях ще се гласува смесено - с хартия или с машини, на местните, ако се приемат следващите логически текстове, предложени от ДПС, ще се гласува с хартиени бюлетини, които ще се сканират на машини. Това обясни председателят на правната комисия Радомир Чолаков.

Парламентът прие предложението на Мустафа Карадайъ в избирателната секция избирателят да гласува с хартиена бюлетина. Хамид Хамид обясни, че текстът, ако бъде приет в преходни и заключителни разпоредби, ще действа за местните избори, а не при предсрочни парламентарни, и е обвързан с въвеждането на машини, с които да се сканират хартиени бюлетини. Той добави, че машините, които предлагат, трябва да има какво да сканират.

В същото време депутатите одобриха и предложението на правната комисия избирателят да може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, записа Народното събрание.

Дискусията по точката бе прекратена по предложение на Георги Свиленски от "БСП за България", последва остра реакция от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", размяна на реплики, процедури по начина на водене.

Депутатите продължават да обсъждат и гласуват на второ четене промени в Изборния кодекс. Те удължиха заседанието си до окончателното приемане на кодекса.

Източници: бТВ, NOVA TV, epicenter.bg, "24 часа"

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Без ДБ и ПП в следващия "парламент"

    01 Дек 2022 16:16ч.

    Посолството ще организира майдан :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    01 Дек 2022 16:20ч.

    кирил да се бетонира пред парламента и да протестира, да не влиза изобщо вътре;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    01 Дек 2022 16:32ч.

    кирчо и кокорчо да стягат куфарите, а мравояда и дребния генерал ще видят парламента през крив макарон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простото Кирча и Козяк

    01 Дек 2022 16:33ч.

    изгоряха. Може да държат кода от машините, но излязат ли извън София са кръгла 0,0000. Кметства, полиция, пожарна, администрация - всичко се държи от ГЕРБ и ДПС. Сега ще видим истинските резултати на Кирча и Ристя. Хи хи хи хи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смерш

    01 Дек 2022 17:15ч.

    Браво, едно свястно решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    01 Дек 2022 17:22ч.

    Уууууух, котьоооооо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бат Ваньо

    01 Дек 2022 17:39ч.

    Старите пушки брилянтно изработиха Дай България и Пълния Провал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    01 Дек 2022 17:51ч.

    Ето я новата управляваща коалиция...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен Чорап от нато

    01 Дек 2022 18:25ч.

    Правилно решение ! Във Булгаристан са останали основно старци, бабички и полуграмотни индивиди от малцинствата. Тези 3 милиона българи, които са грамотни и могат да натиснат 2 копчета на компютърния екран се изнесоха един по един през последните 33 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    01 Дек 2022 18:35ч.

    Нека юристът Милен Малеев да стане и обясни пред всички в кои западни държави е въведено машинно гласуване, и то с такива машини, които имат "кодове" за манипулация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    01 Дек 2022 18:47ч.

    Защо Копейкин гласува против? Да не би да си мисли, че тези негови гласове сега са благодарение на машините? Точно той загуби най-много от машините?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    01 Дек 2022 22:36ч.

    Като изключим невъзможното, това което остава, колкото и да изглежда невероятно е търсения отговор. На мен Костадинов ми прилича на скрита капия на козяк. Два пъти гласува в полза на дяволските машини. Първия път благодарение на него те оцеляха. Сега отново го стори но за щастие това нямаше значение. Отиде в Скопие специално за да насажда омраза и разделение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    01 Дек 2022 18:57ч.

    Преди малко стана ясно, че ДБ и ПП свикват умнокрасивитетът под знамената си- ще протестират с/у харт. бюлетина. Недоумение в мен предизвика гласуването на "Възраждане"- защо са против?За БВ и тефлоновия Я.-Кенеди е предвидимо... БВ следващият парламент ще го пропуснат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Дек 2022 19:10ч.

    Днеска направих 10 метра карначета! А на депутатите казвам .l.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    01 Дек 2022 20:45ч.

    Хартиената бюлетина никога е е била отменена. Остап-бендеровците искаха да я заменят изцяло с флашките. Сега е по-демократично. Който с каквото иска да гласува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • някой да обясни защо

    02 Дек 2022 12:58ч.

    Защо Възраждане гласува против? Не разбирам. Ако има разбирачи, кажете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи