Депутатите освободиха шефа на Сметната палата заради "Нексо"

Депутатите освободиха шефа на Сметната палата заради "Нексо"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Народното събрание събрание освободи от поста му председателя на Сметната палата Цветан Цветков със 118 гласа "за" и 80 "против". Мандатът на Цветков всъщност е изтекъл преди повече от година, но вносителите от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" изтъкнаха, че палатата не е осъществявала необходимия одит върху партийните пари, като взеха повод и аргументи и от скандала "Нексо".

Освобождаването на шефа на Сметната палата влезе като извънредна точка в дневния ред на НС в петък, а вносители на проекторешението са лидерите на четирите парламентарни групи - Десислава Атанасова, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Срещу отстраняването му се обявиха от ПП, ДБ и "Възраждане".

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ, освен изтеклия мандат, липсват и няколко одита, възложени от парламента, които така и не са били предоставени. Според шефката на депутатите на ГЕРБ Сметната палата не е осъществявала контрол и върху финансирането на политическите партии.

Асен Василев определи освобождаването на Цветков като скандално, без мотиви, от днес за днес.

“Нямате мотиви, а си търсите повод, тъй като не можете да кажете кои одити не са били внесени”, смята Василев.

Той призова за нормална процедура за избор на нов шеф, тъй като при така направената нов председател май няма да може да се избере в рамките на това Народно събрание.

По думите на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов било направено и невъзможното в партията да бъде намерено нещо нередно и са били одитирани многократно по време на кампаниите.

Костадинов обвини акад. Николай Денков в изкривяване на информацията в историческите учебници в училищата. 

В освобождаването на шефа на Сметната палата Атанас Славов от “Демократична България” видя цел палатата да бъде завладяна и използвана като инструмент за политическа репресия. 

Мартин Димитров от “Демократична България” се усъмни дали в отстраняването на шефа не се цели да се заметат под килима два важни одита, които се правят към този момент - единият е на фонда за гарантиране на влоговете, който според Димитров можел да обхваща и КТБ.

От Сметната палата проверявали и пощите, където по данни от журналистически разследвания имало огромни пари, които са инвестирани, но не било ясно какво се е случило с тях, каза Димитров. 

Според Настимир Ананиев от “Промяната” се цели да се скрият и одитите, които предстоят през 2023-а г. - за санирането, управлението на горите, ВИК проектите, НЕК и мерките за противодействие на корупцията при изразходването на пари от европейски проекти.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова посочи, че подкрепата за смяната на шефа на Сметната палата е с мотиви, че институцията трябва да брани държавния интерес, проверявайки изпълнението на бюджета на всички нива, а с настоящия ръководител Цветков не се изпълнявали тези функции. 

“В министерството на икономиката и индустрията положихме тежки усилия да се борим с незаконни и корупционни практики за 500 язовира за 500 млн. лева, за които един язовир е ремонтиран, а парите ги няма. Накрая Сметната палата излезе с доклад по този въпрос и установи какво се е случило, но го засекрети, за да не може да го представя пред обществото, когато бях министър. Тогава я нарекох “Секретната корупция”, разказа Нинова, обосновавайки защо БСП е за смяната за шефа.

“Съпругът на г-жа Кожарева и е един от най-големите апологети на главния прокурор, това е поредното подчиняване на институция, заяви пък Атанас Атанасов от “Демократична България” по повод оглавяването на палатата от сегашната зам.-директорка.

Йордан Цонев от ДПС посочи, смятана на Цветков произлиза от скандала с Nexo и финансирането на “Демократична България”.

Смяната е знакова, няма отношение към личността на Цветков. Институцията има задължението да проверява. Най-значителната мотивация за смяната е, че в бюджетна комисия вчера е казано, че Сметната палата няма правомощия да проверява и изисква информация, това е абсолютно невярно”, заяви Цонев. 

По думите му имало още мотиви като това, че одитът за 2021 г. за политическите партии е готов, но не е внесен за разглеждане.

Асен Василев призова със същата скорост и по същите причини на извънредното заседание във вторник да се освободи главният прокурор Иван Гешев.

Не сме ВСС, отвърна председателстващият заседанието Росен Желязков. 

Благодаря ви, г-на Цонев, че признахте, че това е екзекуция, каза Христо Иванов. 

“Отдавна съм наясно, че политиците от вашата партия нямат сериозни конституционни познания, парламентът освобождава само онези, които назначава”, припомни на Василев Йордан Цонев.

По повод засекретяването на одитния доклад за язовирите, Цветков посочи, че докладът за одита на “Монтажи” ЕАД е изпратен на прокуратурата и затова не може да се огласява. 

По повод на думите на Цонев, че Сметната палата институционално не е реагирала относно получените дарения към “Демократична България”, Цветков посочи, че се извършва одит за всички дарения, ще бъде проверен и източникът на доходите.

А относно това, че одитът за политическите партии за 2021 година е готов, въпреки което не е внесен за разглеждане, Цветков отговори, че към този момент се подготвя, а когато приключи, Сметната палата щяла да публикува доклада на интернет страницата на институцията. 


Източници: "24 часа", dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи