Депутатите одобриха оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер

Депутатите одобриха оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер
Депутатите одобриха оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер. До решението се стигна след нов казус и председателски съвет. Първото гласуване беше неуспешно, след като депутатите от "Има такъв народ" напуснаха пленарна зала, а народните представители на ГЕРБ не гласуваха проекторешението и поискаха да внесат алтернативно, което "съответства на Конституцията". Поради липса на кворум беше обявена почивка, а решение на казуса беше потърсено на председателски съвет.

 

От втория опит парламентът одобри оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер от ИТН. При първото гласуване преди почивката на парламента не бе събран кворум.

105 гласуваха "за", 60 от ГЕРБ-СДС "против" и 1 бе въздържал се.

Прегласуването бе направено по искане на ГЕРБ-СДС. Депутатите от ИТН не бяха в пленарната зала.

Ако няма прегласуване и тази точка не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза, обясни Тома Биков защо те предлагат прегласуването. Ние се намираме в абсурдна ситуация - тук липсва мандатоносителят, липсва и кандидатът за премиер, който се отказва по лични причини. След като тук са се клели Каравелов, Стамболов и други известни имена, стигнахме до момента кандидат да се оттегля по лични причини, обясни той.

Много лесно можехме да потриваме ръце и да ви вкараме в ситуация, от която има много трудно излизане, в конституционна криза, обясни Биков. И допълни, че на първото гласуване не са участвали, за да покажат на другите, че са докарали нещата към много тежка ситуация.

Нелепо е, че точно председателката на НС я няма при това гласуване и да води точно това заседание, заяви пък Радомир Чолаков от ГЕРБ в обяснение на отрицателен вот. ГЕРБ в момента помага и без ГЕРБ нямаше да може да се случи това гласуване, заяви той.

Не мога да разбера колко време трябва да мине и колко пъти колегите от ИТН трябва да ви кажат, че те не са тук, за да правят правителство или за да има парламент, а за да взривят системата. Колко пъти трябва да го кажа и колко пъти ние трябва да се направим, че не сме го чули или разбрали, попита Чолаков.

Тук става дума за това ще има ли парламентаризъм или политическата система ще бъде заличена във вида, в който я познаваме, критикува юристът. И припомни 6-те въпроса от референдума на Слави - мажоритарно гласуване, 120 депутати, 1 лев субсидия за партиите, гласуване само по интернет, мажоритарна изборност на полицейските шефове.

Не мога да си представя по-перфидно конструирана бомба, която е заложена под тази сграда. И не знам - не чувате ли как тази бомба цъка, попита Чолаков колегите си.

Всичко това, което ние си мислим, че са някакви шегички и игрички, е всъщност концепция и те, колегите, го казаха вчера. Те имат кауза и каузата е да изринат боклука, допълни депутатът от ГЕРБ.

Вие си мислите, че те чегъртат ГЕРБ. Не забелязахте ли, че те започнаха да чегъртат вас - един по един, всички, попита Чолаков. И заяви, че е дошло време за опомняне и осъзнаване.

Лично се учудвам, как вие през цялото време казвате: Без ГЕРБ. Добре, без ГЕРБ с кого? С тези, които искат да взривят политическата система? Надявам се в следващите дни да проявим малко разум и смирение и да разберем, че в момента залогът е цялата политическа система на страната, завърши Чолаков.

Преди старта на заседанието бе направена поименна проверка, която установи, че в пленарната зала са 165 депутати.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Helleborus

  12 Авг 2021 11:44ч.

  ИТН върнаха на президента ИЗПЪЛНЕН мандат. Това означава, че по Конституция те не могат да го оттеглят. Той трябва да бъде гласуван, а бъдещият премиер, ако иска, да подаде оставката си. Той не може да налага волята си над Народното събрание да НЕ гласува изпълнения мандат. Неговото оттегляне би трябвало да стане в позиция на вече избран премиер. Всеки избран премиер може да се разболее, дори да си отиде от този свят, а също и да изпадне в някаква невъзможност да изпълнява задълженията си, включително по лични причини. Но това не спира работата на кабинета, има и заместници, които би трябвало да поемат неговите задължения. Всичко това, което днес правят, е грубо погазване на Конституцията, само за да се постигне политически монопол на кабинета на Радев, заедно с неговите комунистически разсейки в розовото дясно и бившата БКП. Които създават ситуация умишлено, първо сатанизират ГЕРБ и ДПС, а ГЕРБ за България са ПЪРВА политическа сила, шоуменът дойде с гласовете от чужбина и вероятно манипулиран вот. После обиждат и без друго лабилния шоумен, отстраняват и него и накрая изкарват нещата, че трябва да управляват те. В крайна сметка, пак казвам, говорим за бившата БКП и западните комунисти и неомарксисти, които вземат властта с претенция за спасение от политическата криза, която те самите създадоха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus на 12.08.2021 в 11:44

  12 Авг 2021 11:54ч.

  Съвършено точно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tom Fitton

  12 Авг 2021 12:49ч.

  "Възраждане" внесе в парламента законопроекти за промени в съдебната власт, с идея и да бъде отстранен Гешев и няма партиен коментар. Май Гешев им трябва за да се "борят" срещу него още няколко години. https://www.actualno.com/politics/vyzrajdane-vnasja-v-parlamenta-zakonoproekti-za-promeni-v-sydebnata-vlast-s-ideja-i-da-byde-otstranen-geshev-news_1630595.html?fbclid=IwAR0RPm0L4Zs6OXjMUGsv6mAHmkbyqvZN6Ufg-6iFPyzYD1MbX8V6_83P8wc © Actualno.com

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукуряче,

  12 Авг 2021 13:14ч.

  Влизаш в категорията на Вожда си, "царят е гол" , с тези полу истини в поста си и с откровените, повече лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шоуто на Слави

  12 Авг 2021 13:37ч.

  Публикувано във факти.бг: Тошко Йорданов към Татяна Дончева: Сядай си на дебелия задник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изчегъртайте Радев!

  12 Авг 2021 14:13ч.

  Изчегъртващите герб патерици на Льотчика се изчегъртват сами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-жа Helleborus от ГЕРБ-ЖЕНИ е права!

  12 Авг 2021 15:30ч.

  изчегъртайте Радев! В крайна сметка, пак казвам, говорим за бившата БКП и западните комунисти и неомарксисти, които вземат властта с претенция за спасение - пример, Бойко Методиев Борисов. КОМУНИСТЪТ Борисов не е нито генерал, нито доктор, а и политик не е... Напуска пожарната с чин майор, следва СТАЖ при МУТРИТЕ и след това без да завърши Генералщабна академия, а без завършване на такава, никой в света не може да стане генерал, с "царски" указ го правят оперетен "генерал" ! Единият се мисли за цар, а другият за генерал! През периода 1985-90 г., според стилизираната му автобиография, Бойко е станал кандидат на науките, сега малък доктор, а за това се изисква т.нар. кандидатски минимум, включващ и изпит по чужд език. А Бойко не знае чужд език. А и къде са НАУЧНИТЕ трудове на доктор Бойко? Да прочетем и научим нещо и ние, които сме без титли... Да си го кажем направо - Бойко Методиев Борисов е неук... През 1991-ва година КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов създава охранителната си фирма Ипон. Докато разни благотворителни служби раздават безплатна супа и мляко за децата, КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов раздава платени бухалки и ритници по дюкяни и пазарища. И процъфтява. И той, и фирмата му...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи