Депутатите гласуваха 100 лв. великденска добавка само за хората с пенсии под линията на бедност

Депутатите гласуваха 100 лв. великденска добавка само за хората с пенсии под линията на бедност

Депутатите гласуваха 100 лева великденска добавка за пенсионерите с пенсии под линията на бедност с приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., съобщава БТА.  Депутатите отхвърлиха предложението на "БСП за България" всички пенсионери да получат по 50 лева за великденските празници.

Депутатите записаха в Закона за бюджета за месец април 2024 г. да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Предложението бе гласувано със 138 гласа "за" и 42 - "въздържал се". Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април.

В хода на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова защити предложението на левицата, направено между първо и второ четене, за сто лева добавка за пенсионерите с доходи под линията на бедност и по 50 лв. за всички останали. За нас тази подкрепа за най-светлите християнски празници за българските пенсионери е традиционна, последователна и принципна политика, заяви Нинова. Тя припомни всички постановления на Министерския съвет от 2015 г. досега, когато също са давани добавки за Великден по 40 лв., без да има избори, и изтъкна, че на 5 април 2022 г. е взето решение за 70 лв. великденска добавка за всички пенсионери.

Въпросът ми е към ПП-ДБ, които днес са против да се дават великденски надбавки, как тогава можахме да осигурим пари в началото на войната и да завършим годината с под 3 процента дефицит, заяви Нинова. Тя добави, че единствената разлика от тогава и сега е, че тогава БСП участва в правителството. Пари в бюджета има, важно е да има и воля в тази зала това да се случи, добави тя.  

Цончо Ганев от „Възраждане“ заяви, че за 35 години демокрация, за 45 години социализъм, както и по царско време, никога в Народното събрание не е имало такава яростна антисоциална полемика от страна на която и да била политическа сила, визирайки изказвания на депутати от ПП-ДБ, че сто лева била сума, която би развалила бюджета и бюджетния дефицит. Вашите измамни политики, счетоводни, направиха бюджетният дефицит над пет процента, обърна се той към депутатите от ПП-ДБ.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Цончо Ганев от „Възраждане“ заяви, че за 35 години демокрация, за 45 години социализъм

  12 Апр 2024 13:19ч.

  Цончо, БКП взима властта в НАРОДНАТА република в края на 1948 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВИК

  12 Апр 2024 13:21ч.

  Този пазарлък за парите на пенсионерите е много, ама много унизителен за най-ощетената част от хората в джунглата нар. България, които , за съжаление, са много. Обидно е да слуша човек простите говорещи глави от позицията на "каймака" на обществото. Те се изживяват като феодали, нотабили , които хвърлят дребни стотинки на просяците. Отврат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Настолен указател за напреднали

  12 Апр 2024 16:49ч.

  Докато персони като Йордан Цонев - Ментата с два грама мозък битуват в Народното събрание на тази територия всичко ще е така !!! На резаните от ДПС електората ще са с добавки, те, които никога не са работели за Булгаристан, а против него ! Защо никой журналист не напише очевидната истина , че искат да си купят гласове за изборите ??? В момента се търсят балъци, като онези, които взеха по 70 лева за ваксиниране, така, че на никой от тях не им пука за пенсионерите !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Булгаристан всичко е възможно

  12 Апр 2024 16:56ч.

  Все пак да бъдем оптимисти, че тия 240 АЙДУКА, можеше да въведат и Великденска глоба за пенсионерите!!! Много ми е интересно тези половин милион търтеи, които ги мързеше да гледат, какво биха работили на свободния пазар???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЛАСОВЕ, днес е 12 април - Ден на Космонавтиката

  12 Апр 2024 13:26ч.

  45 години от полета на Георги Иванов - първият български космонавт https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/poletat-na-georgi-ivanov-ot-vatreshnata-strana-na-tainite.167721 Полетът на Георги Иванов - от вътрешната страна на тайните Христо Георгиев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  12 Апр 2024 13:41ч.

  И от полета на Юрий Гагарин, първия (официално) космонавт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днес е ден на космонавтиката

  12 Апр 2024 14:59ч.

  На 12.4.1961 г. Юрий Гагарин извърши първия полет на човек в космоса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  12 Апр 2024 13:42ч.

  Жалки хора са тези от депутатите, които при всеки удобен случай си увеличават заплатите, пък колко работят е друга тема, при положение че сменят закони по 10 пъти. Да се подиграваш с поколения, дето построиха държавата, която те от 30 години съсипват и ограбват. Какво са 100 лева - две кила месо и няколко марули! Майка ми е с по-голяма пенсия, щото бачка от дете, но иска всички да живеят нормално и цял ден плаче, като гледа тези боклуци! Думи нямам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чиновник

  12 Апр 2024 14:27ч.

  Майка ви само блек агнъс ли консумира? То верно че вдигнаха пенсиите ама 50 лв за кило месо си е разхищение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поправка: не "агнъс"

  12 Апр 2024 17:09ч.

  а "ангъс". Извинения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бъдете оптимисти!

  12 Апр 2024 14:10ч.

  Можеше да въведат Великденска глоба за пенсионерите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чиновник

  12 Апр 2024 14:21ч.

  Депутатите пак се погрижиха за циганьорите и безделниците. Пенсиите трябва да се изчислят според вноските, а социалните помощи според доходите, какво толкова сложно има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • когато се смени системата

  12 Апр 2024 14:45ч.

  за осигуровки през 1991-2 г много беше актуален лозунгът "Да плащам на тези, айде нема нужда" а сега имало пенсионери под линията на бедност. Ама тогава си пълнеха джобчетата с парици и не мислеха за старините! Айде нема нужда сега да ги мислим и им плащаме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  12 Апр 2024 14:49ч.

  До Чиновник 12 Апр 2024 14:27ч. Никога не сме били чиновници, за съжаление толкова години плащаме заплатите и осигуровките на 1 милион търтеи, които ги мързи да гледат .... Няма малка държава с толкова чиновници. Много ми е интересно какво биха работили на свободния пазар?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  12 Апр 2024 14:58ч.

  тука става въпрос за купуване на гласове наи много ще получат хората които гласуват за дпс цял живот на нивата с тютюна те с наи ниските пенсии много от тях живеят в турция но тука им тече пенсията в махалите има хора които са били в чистота и те на минимални заплати и българите много възрастни отдавна са се пенсионирали с ниски пенсии искам на всички от 1 юли без лицемерие и демагогия затова няма да гласувам

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като не гласуваш

  12 Апр 2024 16:49ч.

  всъщност гласуваш за представителите на "лицемерието и демагогията". Колкото по-малко хора гласуват, толкова повече тежат купените гласове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много по-справедливо е предложението на БСП

  12 Апр 2024 15:05ч.

  - 100 лв. за пенсионерите до линията на бедност и 50 лв. за всички останали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  12 Апр 2024 16:06ч.

  За всичко друго са готови да дават (на чуждата нам Украйна и да подаряват даже), но не и да отпуснат нещо на народа си. Обидно е всичко това, особено като се има предвид, че съвестните граждани, наречени пенсионери, са огромен дял от основния им телекторат. Неблагодарници и негодници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чиновник

  12 Апр 2024 16:59ч.

  Човек не става съвествен само защото е остарял и оглупял. Голяма част от пенсионерите с най-ниските пенсии са хора, дето цял живот са си клатили краката или са шмекерували.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Чиновник

  12 Апр 2024 17:12ч.

  Не си съвсем прав. Аз познавам няколко души, родени 50те години на миналия век, които са на минимална пенсия, без да "са си клатили краката или са шмекерували". През 90те години безработицата беше ужасяваща. Учудва ме, че се надига такъв вой за тези мизерни 100 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ние им ПОДАРИХМЕ двата си реактора,

  12 Апр 2024 17:14ч.

  платени и доставени, и точно хората които са най-ощетени от системката ни на социално неравенство, точно те съвсем съвестно си плащат сметките, след като ИЗГРАДИХА всичко в тази страна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • престъпници и крадци

  12 Апр 2024 20:02ч.

  Как винаги има пари за 4 пъти годишно увеличение на депутатските заплати и непрекъснато на МС и хора от властта, а никога няма за ряботещите бедни и пенсионерите. Колосалните и цинично несъразмерни заплати и бонуси на властта са откровена кражба и законно престъпление, при това тези хора освен прости и необразовани работят против бълг народ в името единствено на собствения си интерес и забогатяване. Точно боковата сатрапка и соросоидна активистка Сачева,,която като социален министър провеждаше геноцид над обикновените хора сега отново политически разделя българите и се подиграва с тях. Тези крадци и престъпници трябва да са в затвора, а не във властта да продължават да крадат и стават милионери и милиардери с обществени средства

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  13 Апр 2024 8:01ч.

  Предлагам на всички, инсталирани във властта да отпуснем по 100 лева и да ги караме с тях да живеят, да си купуват лекарства, да плащат консумативи и храна... Ако оцелеят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи