Депутати от ИТН, ДБ, ПП и "Възраждане" искат да легализират преработката на индустриален коноп

Депутати от ИТН, ДБ, ПП и "Възраждане" искат да легализират преработката на индустриален коноп

Това ще помогне за развитието на селското стопанство и зелената икономика у нас, смятат вносителите

Деветима народни представители от "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане" и "Продължаваме промяната" предлагат промени в Закона за наркотичните вещества, с които да се легализира преработката на индустриален коноп у нас. Към момента е позволено единствено отглеждането му.

В мотивите към законопроекта пише, че "България има възможността да навлезе успешно в тендецията и да развие своята зелена икономика, включително чрез производство на многообразни иновативни и устойчиви продукти, произведени на базата на индустриален коноп". Това ще помогне не само за развитието на селското стопанство, но и ще увеличи експорта.

Депутатите отбелязват също, че към днешна дата България е една от малкото държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни продукти е строго ограничена. Индустриалният коноп не е наркотично растение, защото съдържа под 0,2% тетрахидроканабинол. Той расте и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се абсорбират 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система достига до 200 см и повишава качеството и състава на почвата. Всички негови части могат да бъдат използвани и продавани. Продуктите от индустриален коноп са природосъобразни.

Маслото от семената на индустриалния коноп се използва за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар индустриален коноп може да се произведе два пъти повече биоетанол, отколкото от един декар царевица, обясняват в мотивите си депутатите. Освен това консумира с 66% по-малко вода, отколкото традиционната култура.

Освен това от един декар коноп се произвежда хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът расте за 4 седмици, а дърветата - за 20 години, посочват вносителите на законопроекта.

 

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

 • Един българин

  24 Апр 2022 16:07ч.

  Че то едно време от индустриалния коноп се правеха въжета, чували, зебла и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  27 Апр 2022 19:30ч.

  Имало и нормални. Индустриалния коноп е най голямата заплаха за нефтопреработващата индустрия. Той е стока номер едно за нашето земеделие и климат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христос воскресе!

  24 Апр 2022 16:23ч.

  А Костадин Копейкин дали въжета ли му трябват или смята да се отнесе леко?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мамини сладки

  24 Апр 2022 16:43ч.

  Конопената коалиция

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  24 Апр 2022 16:44ч.

  Добра идея, има например конопобетон, еко материал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  24 Апр 2022 17:35ч.

  При цяло Министерство на иновациите и растежа, конопът е супер иновация, която ще доведе до мега растеж. Но как да се изненадаш, че първо се сетиха за конопа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  24 Апр 2022 17:59ч.

  Конопът е основна земеделска култура от столетия.. Декларацията за Независимостта е написана върху конопена хартия, целия такелаж на ветроходната флота е от конопени въжета.. Неизменна част от всяка Фармакопея, продуктът с най-голям растеж като суровина за Фармаиндусгрията през последните 5г. Безумно забраняван за отглеждане у нас и някои други места по света...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И добре, че се сетиха!

  24 Апр 2022 18:15ч.

  Конопът у нас има отлична възможност да расте без големи грижи. Отглеждал се е от много години и неизвестно защо беше в немилост. Браво на инициаторите!Добре, че се сетиха! Всяка полезна идея е добра за страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  24 Апр 2022 22:32ч.

  До 1962 година този коноп, го имаше във всеки селски двор. Наричаха го гръсти. От него се правеха върви и въжета. Накой хора са си попушвали от листата му. Слаба работа. Сега всиките му продикти за заменени от изкуствени влакна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конопът е спасението ни, ако не се ползва като drug -

  25 Апр 2022 6:05ч.

  расте практически без вода, не търпи вредни насекоми, може да се използва в множества производства, включително за топлоизолация на жилища вместо тъпия горлив стиропор (който помни повече от 5 минути назад, знае как изгоряха много хора в един "топлоизориран" блок в Лондон). Дедите ни неслучайно са го отглеждали, наркотиците тогава не са били на мода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  25 Апр 2022 10:09ч.

  Конопът от най-далечни времена се е използвал и за ограждение на нивите, защото миризмата на корените му гони къртици, сляпо куче и др. вредители, да не извличат луковичните, грудковите и картофовите насаждения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самото му латинско наименование, говори достатъчно

  25 Апр 2022 11:24ч.

  Канабис Сатива - полезен коноп.. Полезен, а не вреден.. От тютюна например няма подобни ползи, но не е забранен за отглеждане.. Законодателство ни е абсолютно дискриминативно в това отношение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи