Денков в Брюксел: Ясно беше казано, че България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда

Денков в Брюксел: Ясно беше казано, че България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда

Ясно беше казано, че България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда. Това заяви премиерът Николай Денков пред български журналисти в Брюксел след днешните си срещи с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Той посочи, че с Фон дер Лайен са обсъдили международните приоритети - Шенген, еврозоната, защитата на границите на ЕС, помощта за Украйна. По повод предложените от България две имена за следващ еврокомисар премиерът посочи, че ЕК оценява изключително високите им качества, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Николай Денков изрази очакване следващият доклад на комисията за върховенството на закона в ЕС да отчете честно и коректно постигнатия у нас напредък. Там, където има слабости, очаквам да бъдат ясно дефинирани, така че, ако някой има претенции към България, да е ясно какви са претенциите, заяви премиерът. Отново стана дума, че трябва да водим двустранни разговори с Нидерландия и Австрия, това ще стане още утре, добави той. По неговите думи предвиратилните разговори показват, че двете страни, които не подкрепиха България за Шенген миналата година, сега очакват доклада.

Премиерът отчете, че е много важно да продължи сътрудничеството с Турция в областта на миграцията и охраната на границите. Планирам в най-скоро време да потърсим среща с президента Реджеп Ердоган, за да можем заедно да работим в тази посока, заяви Денков.

По въпроса с плана за икономическо възстановяване от пандемията премиерът изрази надежда следващото плащане от бюджета на ЕС да бъде получено от България до края на годината, както е заложено в новия проектобюджет. Премиерът отбеляза, че в последните месеци не е имало напредък, защото не е имало ясна идея как да се изпълнят изискванията на ЕК. Вече имаме идея как може да се подходи, накратко споделих с председателя на ЕК, посочи Денков. По неговите думи до няколко месеца се очаква България да представи подробни намерения за промени по плана.

Според него е най-важно как изоставането по плана ще бъде преодоляно. Той поясни, че за да има второ плащане, е необходимо да бъдат приети още законови изменения. По думите на премиера в началото на работата на неговото правителство половината от необходимите реформи не са били направени. Важно е този процес да върви "на конвейер", за да можем да наваксаме, обобщи премиерът.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ще има подкрепа навсякъде, където има нужда

    28 Юни 2023 22:20ч.

    А КЪДЕ има нужда ? Рядка тъпащина, която по дълбочината на своя тъпизъм надхвърля дори наратива на брюкселския дървен език ! После като напишем че този е глупак, триете ? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно беше казано, че България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда

    28 Юни 2023 22:25ч.

    За “Голяма нужда” ли става дума? Айде, че не се трае. Цените на тоалетната хартия са скочили тройно, а качеството е паднало двойно.Толкова тънка е станала, че ако не я прегънеш няколко пъти, може сериозно да се изненадаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нужда

    28 Юни 2023 22:51ч.

    Имаме спешна нужда да откопчим националните предатели от властта, в която са се впили. Можем ли да разчитаме на подкрепа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    28 Юни 2023 22:53ч.

    За македония на първо място?! Той ли лъже, него ли мамят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И двамата

    28 Юни 2023 23:11ч.

    дядо попе. И двамата лъжат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пидрепа за какво

    28 Юни 2023 23:07ч.

    За непровеждане референдума? За джендъризиране на горките деца? За нахлузване на ваксини? За въвличане в конфликта? За доликвидиране на БГ производителите? Г@з!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, ей

    28 Юни 2023 23:27ч.

    това нищожество осмели ли се да потърси сметка на бабичката за пренебрежителните изказвания на борел, бе "македония" ще бъде приета в ЕС, без значение дали на България това и харесва или не? Въпросът е риторичен, разбира се - мишкунякът е стоял мирно и без да гъкне пред бабето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    28 Юни 2023 23:29ч.

    На "академика" , който е станал академик защото няколко пъти е гледал американско негърският филм полицейска академия мога само да кажа: Господин "академик" България има спешна нужда доходите ни да са равни с тези на хората от ЕС и по точно на тези от родината на бабичката дер ЛАЙЪН. Та подкрепете ни евроатлантици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    28 Юни 2023 23:39ч.

    Е, ка не ??! Гинеколожката му каза на онова перекенде Киро - гледайте само да влезнете в рамките. Академик бил, ерго да смятаме, че е абсолютен, смях пълен ! За македонията хич не знам как ще продадат на стадото тази "пълна подкрепа". Вероятно смятат, че като дадат на данс копейката ще тушират зора. Ама са се объркали !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    29 Юни 2023 0:14ч.

    Да, и подметките са необходими в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нищо

    29 Юни 2023 0:47ч.

    Пак ще гласуване за Възраждане! И ще ставаме още повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    29 Юни 2023 0:56ч.

    "Навсякъде, където има нужда"? - особено за Македония. Чакаме да видим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уверенията на конака за подкрепа

    29 Юни 2023 0:59ч.

    явно не са за казване на глас. За кои наши действия или бездействия ще бъдем подкрепени? Като начало се сещам за онези милиарди от държавния резерв, които ще прехвърлим в ЕС, за да им влезем в еврозоната за облекчение не наше, а банково и . Още и за подкрепата да приемем Истанбулската конвенция и догодина във всяка държавна институция и най–вече в училищата да се вее знамето във всички цветове на дъгата.Когато едни мъже, дето са ходили на лов с дружинката, се върнат и разберат какво готвят на децата им, ще бъде късно. Денков и партньорката му по ротации няма да бъдат намираеми за линчуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тогава да спрат да подкрепят необоснованите искания на Скопие

    29 Юни 2023 11:29ч.

    и да подкрепят историческата истина, да подкрепят нашето право да защитаваме историческата истина и да отзоват Илхан Кючук, който лъже, че РСМ имала голям напредък - имат напредък в пребиването на българи, в палежите и обстрела на културни клубове. Това е античовешко и антиевропейско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи