Денков поиска от Радев да освободи шефа на ДАНС

Денков поиска от Радев да освободи шефа на ДАНС

Премиерът Николай Денков поиска от президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев, съобщи той на брифинг в Министерския съвет. Правителството координира работата на службите, каза премиерът и допълни, че е загубил доверието в ръководството на ДАНС. В отговор на въпрос дали има нова кандидатура за председател на Денков отговори, че няма. 

Премиерът каза, че днес в отговор на негово официално искане е очаквал председателят на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на агенцията Деньо Денев. Вместо очакваното предложение, Денков е получил отказ заради "липса на аргументи". Премиерът припомни, че Денев е авторът на т.нар. справка от ДАНС от 26 октомври, съдържаща, по думите му, непроверени и манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа срещу машинното гласуване на първия тур на изборите, каза премиерът.

Той цитира доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията, според която тази справка е в нарушение на закона в частта противозаконна дейност срещу обществения ред. Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник, след като преди изборите не ми предостави поискан от мен доклад за потенциалните рискове, ми дава ясни сигнали, каза Денков. Първият е, че Тончев одобрява незаконните действия на Денев. Второ, че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес, каза премиерът. Той разчита тези действия като съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България. Това е пореден случай, в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си, заяви Денков. Затова и премиерът е изпратил преди малко до президента Радев мотивите си за освобождаване на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС.

За това свое решение премиерът посочи и още няколко причини. Преди седмица България влезе в сивия списък за пране на пари, каза премиерът. Основна координираща институция за изпълнение на препоръките от Комитета на експертите за оценка на мерките за борба с изпирането на пари и финансиране на тероризма към Съвета на Европа е именно ДАНС. Персонална отговорност носи председателят ѝ, каза Денков. Очевидно, според премиера, е, че ДАНС не се е справила с координиращата си роля по тази задача. 

Денков припомни и позицията на ДАНС от 30 май 2023 г. в Народното събрание, с която според него ДАНС направи недопустими за агенцията политически коментари. Нарушение е и изпратената на 23 септември 2023 г. позиция до медиите, в която се съдържат политически оценки спрямо политическата система в страната и спрямо конкретни политически фигури, посочи Денков. Той добави, че тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията, според които ДАНС е задължена да работи безпристрастно  и обективно при спазване на пълен политически неутралитет.

При протестите в сектор енергетика, който има пряко отношение към националната сигурност, премиерът не е получил никаква изпреварваща информация от ДАНС, а е имало необходимост от такава. Денков добави и неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. в Народното събрание, което е прецедент и означава, че агенцията не е отговорила  на очакванията на мнозинството на контролния си орган - парламентът.

Според Денков всички тези факти показват, че при настоящето ръководство на ДАНС не може да се гарантира устойчивостта на системата на националната сигурност. Координация и доверие между кабинета и ръководството на ДАНС в момента няма, добави Денков.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • ?????

  03 Ное 2023 23:09ч.

  Не че Радев ми е симпатичен, но що академикът не го махне и него. Ще се развихрят с Кирил и Асен и ще ни затрият предсрочно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моделът Борисов и моделът Денкоф са убийствени

  04 Ное 2023 13:35ч.

  Загубиха човешкия си образ откакто се подчиниха тотално и безсрамно на посолството. Кевин Мъртън няма мярка на наглостта си. Всичко лошо идва от САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сапунджията

  03 Ное 2023 23:11ч.

  Тия жълтопаветници явно готвят шопара за шеф на ДАНС , но чак тогава ще видят "кон, боб яде ли"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  03 Ное 2023 23:16ч.

  Жълто-лилявите дали ще излязат пак като преди 10 години или този път ще викат - "с омерзение ще подкрепим Шуши, само да не падне сглобката"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  03 Ное 2023 23:19ч.

  Да продължа - Кон боб яде ли, как се пърди в турска джамия и се вика на ходжата пезевенк. Не е политкоректно, но е точно. Който иска да пробва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще ни напълнят с араби и иудеи

  03 Ное 2023 23:25ч.

  Няколко милиона, за да тормозят и създават хаос сред коренното население, нас българите. Все по-ясно става защо ни обезлюдиха, и защо нямаме адекватно здравеопазване - за да ни ликвидират до степен да бъдем роби в собствената си родина. И всичко това с метода на моркова (милионите) и тоягата (изнудване). ПосолствоТО изпълнява задачите НЕ на държавата САЩ, а на частна група за влияние, създаваща си правила за нов световен ред. Тези правила никой никога не е виждал и нямат нищо общо с международното право, както обясни наскоро президента на РФ Вл.Владимирович. Това е - потъваме в робство заради личния интерес на група български алчни глупави продажници, които мислят че ще им се размине камшикът на робството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо е тайна причината Денков да ходи в Израел при Нетаняху?

  03 Ное 2023 23:26ч.

  Министър-председателят акад. Николай Денков ще посети Държавата Израел в понеделник, 6 ноември. В рамките на визитата в Ерусалим българският премиер ще проведе среща с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху. Във водената от акад. Денков делегация ще участва също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. ... пресцентър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво искат от малка България?

  03 Ное 2023 23:28ч.

  Габриел току що е кацнала от щатите Калифорния, Юта и Вашингтон .... https://www.gov.bg/bg/prestsentar/predstoyashti-sabitia/ministar-predsedatelyat-akad-nikolay-denkov-shte-se-sreshtne-s-izraelskiya-premier-benyamin-netanyahu

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вместо ДАНС да назначат ЩРУ, Косад, ФИ6, СИ9, Саид и прчие

  03 Ное 2023 23:36ч.

  Хора, чужда ръка си прави гаргара с цялата държава и никой и нищо не може да й се противопостави. С какво заплашват България и българите? Със земетресения, с наводнения, с невропаралитичен вирус, с какво - вижте как всички през глава треперят и ще си изпотрошат краката да ги обслужват. Срам за нахалните наглите и за алчните безродници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  04 Ное 2023 0:11ч.

  Сигурно тъмните сили са обещали на Денков да го превърнат от плъх в човек, ако им служи вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  03 Ное 2023 23:56ч.

  Тоя се закопава мащабно ... само баце и делян могат да го изперат !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  04 Ное 2023 8:03ч.

  Мотивите на Денков са перфектни. Описани са поразиите на шефа на, ДАНС, главатаря на путиноидното котило, който лично обслужва радев. След грандиозния скандал с тая справка е задължително да се разтури тая шайка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  04 Ное 2023 0:34ч.

  Стига сте Го "академосвали" тоя плъх!Тая противна соросоидна гнида.Мръсна гадна колония с гнусен продажен "елит".Да пукнат до един.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  04 Ное 2023 7:59ч.

  Типичен език и стил на противна путиноидна гнида.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @дяволът се казва путин

  04 Ное 2023 11:38ч.

  Дяволът е лъжец, а Путин не лъже, каквото каже, го прави, каквото е направил, става явно.Увлечени да му дават имена, такива като теб не внимават достатъчно за смисъла на любимия на западните партньори идиом "Дяволът е в подробностите". Те напр. никак не казват на простосъмртните, че волфрамът се използа за сърцевината на един снаряд, до, но Китай и Русия, които държат основните залежи, не изнасят този елемент и така приказката за един милион снаряди за украйна става пропагандистки лозунг. А иначе, чисто стилистично, да наречеш някого "путиноидна гнида"е част от съврменния пропагандискти фолклор, постоянен епитет като "вода студена", "гора зелена", "либе хубаво". Така е , когато липсва стремеж към оригиналност и уникалност на собствения текст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, и?

  04 Ное 2023 0:56ч.

  Аз пък искам ПП-тата, които са 1). ПРЕДАТЕЛИ i 2). продажници още утре да са обитатели на в институацията на БАЙ ДОБРИ! Немедленно! и пак ще е късно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тресе го страх

  04 Ное 2023 7:08ч.

  Академика има нужда от "гръб", както се изразяват бандитите от неговата черга. С краткосрочен план едва ли има по-голяма заплаха за националната сигурност на България от него самия, а в дългосрочен от всичките такива като него академици, професори, ВУЗ-ове, които бълват негодници с кухи дипломи. Тези са най-опасните и ефективни агенти на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  04 Ное 2023 7:52ч.

  Абсолютно правилно искане. Въпросът е как ще реагират ПП, след като е ясно, че мунчо радев няма да свали своята марионетка, която лично го обслужва. Ако и тогава не поискат импийчмънт за мунчо, значи са боклуци. ГЕРБ и ДПС с гласовете си могат да изгонят най-после зеления чорап.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към 7:52 ч. - "дяволът се казва путин"... яко те е яхнал някакъв дявол и скоро ще те хване

  04 Ное 2023 9:25ч.

  Чети бе, заблудена душо заслепена от сребърниците юсерейски дето дрънчат в кухата ти глава ......... ето тук .... https://darik.bg/vvs-kolezat-maksuel-v-sast-ocenil-prostia-letec-kato-badest-strategicheski-lider

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВВС колежът “Максуел” в САЩ оценил „простия летец” като бъдещ стратегически лидер!

  04 Ное 2023 9:27ч.

  одполковник Румен Георгиев Радев се дипломира през юни 2003 година с академично отличие като магистър "Стратегически проучвания" след 44-седмично обучение във Военновъздушния колеж "Максуел" в Алабама. ........... Това пише в дипломата на държавния глава от американското военно училище, подписана от генерал-майор Бентли Рейбърн, с която Дарик разполага. ........ Радев завършва като № 1 сред чуждестранните студенти и № 13 сред всички общо 260 обучаващи се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подполковник Румен Радев е воин от ХХI век, готов да печели и да въздейства на стратегическо ниво! ... END?

  04 Ное 2023 9:31ч.

  "Румен Радев е бъдещ стратегически лидер, воин от ХХI век, готов да печели и да въздейства на стратегическо ниво", пише в дипломата на българския държавен глава, издадена от Военновъздушния колеж " Максуел" в САЩ. ............. В периода юли 2002 - юни 2003 година настоящият български президент завършва успешно във военновъздушния американски колеж 10-месечен курс по "Стратегия, доктрина и военновъздушни сили", "Въоръжена борба", "Проучвания по международна сигурност" и "Лидерство и етика", които развиват умения за критичен анализ и стратегическо мислене, става ясно от документа." ........ Това е Путин на пишещата офцъ в 7:52 ч. ха-ха-ха..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  04 Ное 2023 10:01ч.

  Пич, под маската на натовски ястреб мунчо крие образа на путински лешояд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към 10:01 ч. - "дяволът се казва путин" скоро всички ще разберем какъв дявол те е яхнал, дано и ти!

  04 Ное 2023 11:09ч.

  Значииии, американците, които управляват задзавесно България чрез Първа колона - точно президента, тоест от 2017 г. насам и точно както е обучаван в САЩ... "да печели и да въздейства на стратегическо ниво" = уж е с нас, но всъщност е против нас, ......... та, ТИ НИ КАЗВАШ, че точно американците са си спретнали двоен образ на обученият от тях подп.Р.Г.Радев ли? И затова американците ПОЗВОЛИХА допуснаха кандидатурата на Радев (всички помним надцакването с театъра Решетников). От как президентства я напиши КАКВО ДОБРО се случи на българите? Нищо. След 2020 г. държавата не тръгна, а ПОЛЕТЯ към пълен разпад на институции, на законност, на държавност, на живи разумни българи за България . Опровергай ни, какво добро за българщината и българите? Увеличават се доходите чрез кредитна задлъжнялост и заробване, а не чрез производство на икономиката. Точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Координация и доверие между българите и некабинета на посолствоТО в момента няма

  04 Ное 2023 8:44ч.

  и в тази връзка очакваме ОСТАВКАТА на неправителството в изпреварващи темпове спрямо пълното вътрешно целенасочено разграждане на държавата от страна на ппдбдпсгроб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаджиДенков и хаджиГабриел

  04 Ное 2023 8:49ч.

  Сапунджията на БОКо взе да пуска ректални сапунени мехури със специфична кeнeфна миризма! Понеделник щял да ходи да пуска мехури в Палестина - заедно с Неделчева-Габриел и ..... Зеленски?! Тия пък намерили време да ходят на Божи гроб да стават хаджии?! Или ще уточняват бъдещото емигрантско местожителство на евреина Зеленски в България?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прозира стилът на киро

  04 Ное 2023 9:12ч.

  Всъщност премиерът първо трябваше да уволни зам. министъра, да го арестуват, разпитат и разберат кой му дърпа конците, не че не се знае де! Вместо това той атакува ДАНС и ЦИК, които са си свършили работата и това беше потвърдено от съда! Същевременно кирчо и бившият му ИТ министър, обвинени в заплахи и изнудване на настоящ министър са на свобода и също ръсят опорки срещу цик и ДАНС , докато от МВР обикалят гетата и конфискуват тетрадки с вересии?!?! Включи се и шефът на Сиела със смешни обвинения за хартията! Упоритостта и наглостта, с която се извършва тази кампания не оставя съмнение кой стои зад нея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  04 Ное 2023 10:13ч.

  Този плъх да ни освободи от себе си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • соф

  04 Ное 2023 13:51ч.

  Ака със задачи за Президента......а кой ще следи руснаците ......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кжикжужугуг

  04 Ное 2023 14:57ч.

  Абе плъха червило ли си е сложил?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Саркози

  04 Ное 2023 15:17ч.

  Нещастна краварска марионетко, имаш ли "сурат" още да се показваш по телевизията !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи