Ден преди изборите във Франция преднината на Макрон е само 1%

Ден преди изборите във Франция преднината на Макрон е само 1%

Във Франция днес е ден за размисъл преди утрешните президентски избори. На тях действащият държавен глава Емануел Макрон ще се опита да постигне нещо, което не се е отдавало на нито един френски президент от 20 години насам, от времето на Жак Ширак – да спечели втори мандат. На пътя му обаче, както и през 2017 г., застава крайнодесният кандидат Марин льо Пен, подкрепата за която през последните дни все повече се покачва.

Проучване в петък показа най-малката разлика досега между двамата, като Льо Пен печели 49% от гласовете във вероятен балотаж срещу президента - най-добрият ѝ резултат в социологическите проучвания досега. Анкетата, публикувана на уебсайта на BFM TV, показа, че Макрон е загубил още две точки при 26% подкрепа, а Льо Пен е спечелила две точки до 25%. Крайнолевият ветеран Жан-Люк Меленшон се нарежда на трето място с около 17% от прогнозните гласове. Промяната в процентите дойде, докато Макрон обещаваше да продължи да намалява данъците, да повиши пенсионната възраст до 65 г. и да доведе Франция до по-добра трудова заетост след десетилетия на масова безработица, анализира "Гардиън". Той обаче се включи в предизборната надпревара доста късно, като вместо това първоначално се съсредоточи върху дипломацията с Владимир Путин. 

Какво точно се случи, пита Deutsche Welle и дава отговор на въпроса си. Повишаващите се цени, особено на енергоносителите, разтревожиха французите и те насочиха вниманието си към основните социални проблеми. Около половината от тях са загрижени за жизнения си стандарт, мнозина се опасяват какво ще стане с техните социални придобивки или пък се питат какви ще са последиците от модернизацията.

Към Еманюел Макрон, който в началото на мандата си намали корпоративните данъци, упорито се прикрепи шаблона, че е президент на богатите. Това, наред с други неща, доведе до протестите на жълтите жилетки през зимата на 2018-2019 година. Наложи се президентът да отложи един от основните си проекти - реформата на скъпата и старомодна пенсионна система.

Социалните вълнения едва бяха затихнали и пандемията спря живота във Франция и цяла Европа. След проблемите, които първоначално имаше, Макрон се справи добре с ваксинационната кампания. Милиардните плащания под формата на компенсации помогнаха социалните затруднения да бъдат избегнати.

На второ място в тази надпревара е Марин льо Пен с нейната партия "Национален сбор", преименувания "Национален фронт" на баща ѝ Жан-Мари льо Пен, припомня Deutsche Welle. Тя последователно работи, за да направи имиджа си в медиите по-умерен и да направи наследството от баща ѝ да изглежда по-малко токсично. Така например тя вече не настоява Франция да напусне еврозоната или ЕС. Що се отнася до руския президент Владимир Путин, който дори ѝ беше дал пари назаем за предизборната ѝ кампания през 2017 г., тя обясни лаконично, че е променила мнението си за него. А избирателите дори не се възмутиха от този обрат. Льо Пен твърди, че иска нормални отношения с Русия, подобни на тези с Великобритания.

Но Марин льо Пен успя с нещо, което нейният опонент не можа да направи: тя проведе предизборна кампания. Докато Макрон говореше по телефона с президента Путин и се изявяваше на международната сцена, неговата основна опонентка неуморно обикаляше провинциите и говореше с хората. Актуално 51% от французите вече я смятат за заплаха, което е ясен знак за успешната ѝ стратегия.

В тази предизборна кампания Марин льо Пен говори основно за покупателната способност, стисна стотици ръце и увери французите, че ще ограничи цените на енергията и ще се бори за качеството им на живот. "Спирането на вноса на газ и петрол (от Русия) ще бъде трагедия за френските семейства", заяви тя пред RTL.

На фона на много колебаещи се избиратели разликата между Макрон и Льо Пен намалява, но президентът все така е сочен като победител на балотажа с 53% срещу 47%.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Ретранслатора

    09 Апр 2022 17:14ч.

    Решаващо ще бъде битката в Мариупол. Ако в близките дни се докаже, че в котела има и правителствени френски офицери, на балотажа победител ще е Льо Пен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Weqnbw

    12 Май 2022 13:53ч.

    buy sulfamethoxazole generic - <a href="https://bactrimx.store/">trimethoprim drug</a> order sildenafil 100mg generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tjyyyb

    25 Юни 2022 12:22ч.

    buy cyclobenzaprine 15mg for sale - <a href="https://rcolchicine.com/">cost colchicine</a> inderal 20mg brand

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Nlblin

    19 Юли 2022 10:53ч.

    purchase prilosec online cheap <a href="https://vafdlevit.com/">order vardenafil 20mg generic</a> methylprednisolone 4mg without a doctor prescription

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kjhhgh

    12 Авг 2022 9:55ч.

    buy cleocin 150mg pill <a href="https://clindamycinln.com/">cleocin 150mg tablet</a> rhinocort drug

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bqjvnq

    18 Авг 2023 13:13ч.

    order tadalafil 20mg generic <a href="https://sldfgra.shop/">viagra tablet</a> purchase sildenafil

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Wxeego

    23 Фев 2024 10:47ч.

    purchase norvasc for sale <a href="https://norvawsc.top/norvasc-5-mg.html">order norvasc pill</a> buy norvasc 10mg sale

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон се справи добре с ваксинационната кампания

    09 Апр 2022 17:20ч.

    Ха ха ха ха ! Французите, подобно на българите, бяха с най -ниско ниво на заигляне ! Твърди противници на мухоморките и отказваха да се бодат с иРНК душегубките ! Точно преди година -това. Геронтофилът от Амиен се закани на народа, на французите с каруцарски език, какъвто никой политик не си е позволявал преди ! "Emmerder" les non-vaccinés !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В момента властта в Елисей прави невиждани шпакли на населението !

    09 Апр 2022 17:25ч.

    Премахнаха всякакви ковид-сатанистки мерки ! Няма маски, няма нищо ! От десет дни горивата са с понижени цени драстично ! А 95 от 2 евро го смъкнаха на 1,70 ! На какви ли клоунади не са способни глобалистите, само и само да остане на власт техния човек ! Човекът на Ротшилд...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да повиши пенсионната възраст до 65 г. и да доведе Франция до по-добра трудова заетост след десетилетия на масова безработица...

    09 Апр 2022 17:51ч.

    Как точно повишаването на пенсионната възраст ( което впрочем обещава и Земур, но до 64 г. а не 65 г. както иска Макрон ) ще намали безработицата ? Това е дълбока загадка. Вероятно тия от Дойче Веле смятат, че когато един трудещ се достигне пенсионна възраст, той става безработен ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    10 Апр 2022 1:27ч.

    Изглежда, социалните придобивки от значителни и за дълъг срок обезщетения при безработица демотивират хората да си търсят работа, дори след като бяха поорязани при Макрон. Лиготия пълна, ама това са бодрите стъпки към установяване на базов доход. Като се повиши пенсионната възраст, ще се увеличи относителният дял на работещите без реално да се намали безработицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС се самоубива икономически

    09 Апр 2022 19:13ч.

    следвайки фитилите на Байгън, който обаче не се свени да купува руски суровини и да си пази икономиката. Това ръководство на страните в ЕС трябва да се смени, иначе икономиката му ще стане неконкурентноспособна спрямо азиатската и край на просперитета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макарон е пътник

    10 Апр 2022 1:12ч.

    Както и простокиро и предателската им шайка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Emmerder" les non-vaccinés !"

    10 Апр 2022 1:16ч.

    Е сега ще има "Emmerder" за продажните байдънофили...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    10 Апр 2022 1:31ч.

    Желая успех на Льо Пен, заслужава си го, упорита и борбена! Много по-истинска от Ерик Земур.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи