Делян Добрев: В Черно море могат да се добиват 13 млрд. куб. газ на година

Делян Добрев: В Черно море могат да се добиват 13 млрд. куб. газ на година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

13 милиарда кубически метра газ може да добива страната ни годишно от две находища в блок "Хан Аспарух" в Черно море. Това са изнесли като данни пред парламентарната енергийна комисия от Консорциума между "ОМВ и Тотал", който от 2012 година проучва залежите на природен газ в българската акватория на Черно море. Новина съобщи за БНТ депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев. Проучванията са във финалната си права и консорциумът е представил пред депутатитет конкретни количества, на базата на направените до момента проучвателни сондажи.

Блок "Хан Аспарух" се намира в североизточната част от българската акватория на Черно море и е близо до открито находище на природен граз в Румъния. Консорциумът "ОМВ - Тотал" са представили пред енергийната комисия резултатите от проучванията до момента.

"Техните очаквания са в първите 10 години от експлоатация на евентуалните две находища, които те се надяват да докажат в началото на следващато година са да добиват по 13 милиарда газ на година за първите 10 години. След това добива да намалее в извествен смисъл до около 8 милиарда кубика. Което е изключително добра новина за България", заяви Делян Добрев.

Колко реалистична е тази възможност за този добив, според това, което те са казали пред вас в енергийна комисия?

"Те ни показаха на презентацията две находища, където очакват да намерят газ. В тези две находища ще направят един или два сондажа в началото на следващата година, за да докажат точните количества. На този етап това са техни очаквания, но те ги показаха с конкретни количества, което за мен е доста убедително", коментира Добрев.

По 8 милиарда газ на година ще се добива през вторите десет години от експлоатацията на находищата, които консорциума между ОМВ и Тотал проучват. В момента страната ни потребява около 2 милиарда и половина кубика газ на година.

"Т.е. ние ще добиваме пет пъти пъвече газ отколкото консумира България. Съответно това количество ще го изнасяме. И ако изнасямаме 10,5 милиалда кубика, според очакванията на консорциума, ние ще се превърнем в по-голям износител на газ за Европа, отколкото например Азербайджан", заяви Делян Добрев.

По действащия закон, концесионното възнаграждение, което страната ни би получила от този добив, е 30% от прихода.

"И ако вземе за база тези 13 милиарда кубика и ги умножим по пазарната цена на газа в момента, по 30% се получава, че държавния бюджет ще печели или в него ще внася консорциума 2,7 милиарда лева всяка година".

Ако българската държава стане акционер в консорциума, тогава годишният приход в бюджета от добива и износа на природен газ може да се увеличи значително.

"Аз ще търся през следващата подзкрепа от колегите от другите парламентарни групи, затова да внесем проект ан решение, с които да упълномощим министъра на енергетиката да започне преговори с консорциума между ТОТАЛ и ОМВ, защото те биха допуснали и го казаха на Комисия трети акционер с до 35% участие в проекта".

Договорът за проечване на блок "Хан Аспарух" с консорцима "ОМВ - Тотал" беше подписан именно от Делян Добрев като енергиен министър през 2012 година и отговава вече са направени 4 сондажа, както и мащабно сеизмично проучване на целия блок.

"Така че ние сме на финалната права и се надяваме, а и това беше част от презентацията в рамките на следващите няколко години да започне добива. Всичко ще зависи от това колко бързо вървят проучвателните сондажи и инвестицията в сондажите за добив".

През миналата година огромно находище от газ беше открито в турската акватория на Черно море. То се намира съвсем близо до друг български блок - Терес в югоизточната част на нашата акватория.

"След това откритие в Турция този блок също става много интересен и според мен Министерството на енергетиката трябва да стартира процедура и да потърси концесионер за него по възможно най-бързия начин", каза още Делян Добрев.

Окакава се в следващите месеци, когато Турция започне експлоатацията на находището Sakarya в Черно море страната да увеличи 10 пъти дневния си добив и той да достигне 10 милиона кубически метра на ден.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Бедния, марионетен лумпен

    08 Юли 2023 20:49ч.

    Еволюцията е безсилна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делян Добрев: В Черно море могат да се добиват 13 млрд. куб. газ на година

    08 Юли 2023 21:15ч.

    Може, що да не може... То и злато се добивало в страната ни не знам в кой блок, от което получаваме колко - 5-6%, та и с газта ще е така, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    08 Юли 2023 21:32ч.

    Делянчо ,защо беше изгонен от парламента. Делянчо 15 год. управлявахте и колко милиарда наляхте в чужди компании за добив на ГАЗ. Делянчо све сте за вашият любим лагер БЕЛЕНЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • AlexHekly

    08 Юли 2023 22:00ч.

    Дорогие друзья! Если Вы хотите получить дополнительные ссылки на свой сайт, то можете отправить для публикации свою статью. Вы можете разместить внутри своего материала до двух ссылок на страницу компании или сделать упоминание бренда и т.д. Более подробно на сайте - https://slk72.ru

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данчо Ъ.

    09 Юли 2023 0:57ч.

    ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    09 Юли 2023 12:24ч.

    ДВА ПРОЦЕНТА !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • национален предател

    08 Юли 2023 21:12ч.

    Прах в очите от тази отвратителна марионетка, която беше в САЩ и му беше поставена задачата да се сложи кръст ба АЕЦ Белене, за да си купим американски реактори за 30 милиарда. Гледах го, как ръководи комисията по енергетика и как сравнява реакторите с водна помпа на автомобил и ни прави на идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • две находища, където ОЧАКВАТ да намерят газ

    09 Юли 2023 3:04ч.

    Този изпечен родоотстъпник, по образование клоун в цирк е в основата на нова схема. Причините са много, но най-важната е че никой от комисията си няма никаква представа от търсене, проучване и експлоатация на нефтени и газови находища. Очевидно, след ликвидацията на възможността нашата страна да развива ядрена енергетика с приемливо ниски инвестиционни разходи при стоителството на АЕЦ Белене, то сега обществото се подготвя за нова измама. Само няколко елемента на спекулацията в тази вест. 1) 13 BCM газ може да добива страната ни годишно, НО МОЖЕ И ДА НЕ МОЖЕ, защото „те (ОМВ - Тотал) се надяват да докажат в началото на следващато година“; 2) „консорциумът е представил пред депутатитет конкретни количества, на базата на направените до момента проучвателни сондажи“, НО публично известни данни за резултатите от прокараните сондажи показват следното: Polshkov 1, 2016 (sub commercial oil discovery), Rubin-1, 2017 (dry), Melnik-1, 2018 (dry). Как на тази база са направени прогнозите е голям въпрос; 3) „Те ни показаха на презентацията две находища, където ОЧАКВАТ да намерят газ. В тези две находища ще направят един или два сондажа в началото на следващата година, ЗА ДА ДОКАЖАТ ТОЧНИТЕ КОЛИЧЕСТВА. На този етап ТОВА СА ТЕХНИ ОЧАКВАНИЯ, но те ги показаха с конкретни количества, което за мен е доста убедително“. Да се очаква е добре и дай Боже очаканията да се сбъднат, НО за находища се говори след като газ бъде открит и при попътно или стационарно изпитание сондажа даде съответен дебит и пластово налягане. 1 или 2 сондажа не са никак достатъчни за регистриране на търговско откритие; 4) „ние ще добиваме пет пъти пъвече газ отколкото консумира България“ а също така „ще го изнасяме“, НЕ НИЕ (Българската държава), а те (ОМВ - Тотал) ще добиват и изнасят. Тук твърденията отново са спекулативни, защото държавата ще получава концесионното възнаграждение – дали ще е 30% или нещо друго – трудно е да се каже, но само за сравнение със споменатото газово находище Sakarya, [Turkish Petroleum (TPAO), the state-owned oil and gas company, holds a 100% interest in the block and is developing the field], т.е. турската държава притежава 100%; 5) „Така че ние сме на финалната права и се надяваме, а и това беше част от презентацията в рамките на следващите няколко години да започне добива. Всичко ще зависи от това колко бързо вървят проучвателните сондажи и инвестицията в сондажите за добив“, Две противоречащи твърдения – да започне добив, след като това зависи още от не прокараните проучвателни сондажи. Има нещо съвсем не точно, по начина на представяне на тази новина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой вярва ли на тези глупости?

    08 Юли 2023 21:17ч.

    “ който от 2012 година проучва залежите на природен газ в българската акватория на Черно море”. ЕДИНАДЕСЕТ години проучват и чак сега “имат резултат”. Прилича ми на някаква схема за правене на пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е схема за пари

    08 Юли 2023 23:48ч.

    Целта да не сме енергийно независими. Затова затвориха 3 и 4ти блок на Козлодуй, затова дават реакторите от Белене на Укр., Затова Павец Чаира не работи. Но работят американските Марици с гарантирана от държавата печалба Никой в ЕС и УСА, няма да ни позволи да сме енергийно суверенни, затова съм скептичен към газ в Черно Море и реални ползи за България. Ако го направят, ще гласувам за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може

    08 Юли 2023 21:50ч.

    Само че ги добива Турция. Вие само знаете да унищожавате и да подарявате на господарите си. Подлоги противни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    08 Юли 2023 22:09ч.

    Някой пак иска да "усвоява" комисионни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неверник

    08 Юли 2023 22:20ч.

    Това не може да бъде. научно е доказано, че в акваторията на България газ няма. Няколко километра по на север и на юг има колкото щеш, но в нашата акватория - не! Това се отнася и за петрола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Невъзможно е да се докаже липса на нещо

    08 Юли 2023 23:54ч.

    Затова никой не може да докаже, че американците не са кацали на Луната. Доказва се само наличие на нещо. Специално дали има или не газ в българската акватория е същият проблем за доказване. Става дума за триизмерно пространство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • hmmm

    08 Юли 2023 22:55ч.

    Залежи от 950 тона злато има в Пернишка област. Сензационното откритие направи на семинар ученият от БАН доц. др Емил Минев. Без наличието на геоложки доклад, какъвто и да е коментар по темата би бил спекулативен. Това заяви доцент от Минногеоложкия университет, който помоли името му да не бъде намесвано във връзка със сензационната новина. В телефонен разговор, реномираният учен сподели още, че името на доц. др Емил Минев от БАН не му говори нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kamюша

    08 Юли 2023 22:57ч.

    Заниманието на повечето от учените от БАН е да си четат двете публикувани статии и да пишат трета. Всеки крие работата си от колегите, сякаш разработва световен фундаментален проблем. А трудещите се в БАН пенсионери и това не правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България няма проблеми с доставките на газ

    08 Юли 2023 23:20ч.

    Проучванeто и добивът на газ от Черно море е за западно *колониално* ползване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    08 Юли 2023 23:29ч.

    Не е лошо ако е истина, но Делян Добрев мълчи кой ще лапа от далаверата. Струва ми се че ще е нещо като с Дъндито и златото. И каква ни е файдата тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв ден, а?

    08 Юли 2023 23:55ч.

    Научихме, че се нареждаме в правилната редица, да речем, отдясно, щото от ляво – към дръвника – във връзка с рутинно работно посещение на Зеленски. После, пак в почти същото време, научаваме, че сме спасени откъм газ. Да не го мислим. Горе един колега правилно е отбелязал, че след 11 години проучване, сега вече – край, ясно е, ще добиваме и ще започне една експлоатация... В един и същи час сме така, ама така ощастливени, има с какво да живеем занапред. Впрочем, какво стана с онзи терминал в Ревитуса?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    09 Юли 2023 0:20ч.

    А някой пита ли ги защо "проучват" 11 години ??! А какво казаха, отговориха ?! Добрев, ти и цялата ви пасмина сте едни крадливи мушмороци, които мислят че като изръсят нещо всички трябва да им вярват ! Комисионерчета мили ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви са мотивите?

    09 Юли 2023 0:41ч.

    Вече категорично отказвам да слушам за прекрасното бъдеще! Не желая! Друго искам да знам - пак е във връзка с енергетиката. Защо вие и лайняната ти партия неколкократно сменяхте все по на 180 градуса решенията си за Белене, което ту беше гьол, ту стратегически обект, а сега дадохте мандат за "ПРОДАЖБА" на оборудване, за което никога няма да видим и 1 евро от 404, нищо че на евентуален документ ще пише Договор за продажба. Защо разрешихте номиналната продажба да се извърши при ценва 600 млн. Е, при условие че при днешни пазарни цени това би струвало поне 4 млрд. евро, със срок на доставка най-рано 2027 година. Само парогенераторите и специалната арматура и помпи, които неизменно ще потрябват утре и за Козлодуй, ще струват повече от споменатите пари. Вие тази сделка заради личната си сигурност я прокарвате или заради интереса на страната? От прокурор ли ви е страх или мислите за България? Или всички, които бутат тази сделка към осъществяване ще бъдат така щедро премирани, че за тях лично УТРЕШНИТЕ ЦЕНИ НА ЕНЕРГИЯТА, порядъци по-скъпа от настоящите цени, ще бъде без никакво значение?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    09 Юли 2023 0:57ч.

    Задаваш отговори. Спомни си Козлодуй 1,2,3,4. Така ще е и сега. А след това ще купуваме турски ток от руска АЕЦ както сега купуваме турски газ вместо руски. Малко по-скъп ама турски. А това че държавата е платила 650 000 000 евро, а сега това струва 4 000 000 000 евро и трябва да го чакаш 4 години за тях няма значение. Важно е да не им пипат сметките. Жалко, но такива са нашите управляващи. А на пипъла не му пука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до разбирача на мотиви

    09 Юли 2023 5:10ч.

    Щом струва сега 4 млрд, продайте го, то мераклиите да го купят са на опашка и всеки иска да го купи, и даже са се сбили кой да го купи за 4 млрд...пишете глупости за балъци, а балъци колкото искаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    09 Юли 2023 10:53ч.

    За нас цената е безценна - енергийна независимост, но това няма как да се обясни на либерален феодалист. Продайте ги за долар (имате богат опит), не че и долар ще видим за тях. Всичко изпърдяхте през аспуха, щото нямало кой да го вземе, всичко градено от бащи и дядовци отиде на скрап...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До назидателя от 09 Юли 2023 2:10ч.

    09 Юли 2023 15:06ч.

    Виж какво, неадекватнико! Нямам никакви намерения да продавам/ме! Толкова ли е трудно да се схване, че когато държиш нещо толкова ценно по реална пазарна оценка, трябва да направиш опит да го използваш. Има съответните начини, без да се влиза в някаква легендарна "руска зависимост", която ви ужасява. Там е целият ви проблем. А когато унищожите всички изстрадано и отгладувано, ще си купите американски реактори, които могат и да не проработят, но ще се наложи да платите за същите тази елементи вече не 4, а поне 8 млрд. дол. Ето по тази причина са ми важни тези 4 млрд. Защото знам, че към този момент съм с 4 млрд. НАПРЕД, а когато стане ВАШАТА, тогава ще сме с 8 млрд. НАЗАД! Тогава аз пък ще назидателствам и ще кажа - хайде купувайте, де! А ти ще се гърчиш като настъпан червей и ще плачеш, че няма с какво. Единственото ти успокоение може да бъде, че както сте я подкарали, докато се стигне до този момент, вашите партньори вече ще са приключили с България! Тук ще има територия с бази и силози!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продажници

    09 Юли 2023 0:50ч.

    Може, може, ама разбира се че може. Ми то може и шистов газ да добиваме като надупчим цяла Добруджа. Вие луди ли сте, идиоти ли се, продажници или българомразци? Щеше да има тръба по черно море, да си получаваме такси и газ, и то на много по-изгодни цени от това което сега ще изнасяме дори за Украйна! Бил руски газ, той направо трови всичко живо. Сега военни бази ще правим по Черно море, ще го дупчим, и какво ли не, за кефа и изгодата на едни североатлантически мародери. Вие сте нищожества.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Теа

    09 Юли 2023 1:06ч.

    Иди и добивай газ в двора на баба ти в Хасковско, Делянчо.... Не знам да те е упълномощил някой да се разпореждаш в Черно море, пък било то и в акваторията на България! Откъде се пръкнахте такива майкопродавци , или просто такива сте се родили....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние сме уникални, какво ли нямаме

    09 Юли 2023 1:56ч.

    Злато в Челопеч, ток от Белене, а сега и газ в Черно море. Но щом се предлага на държавата 35% участие значи няма нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    09 Юли 2023 2:18ч.

    В колониите каквото а да се добива, заминава навънка. Значи до 1989 можехме да добиваме всичко и да го преработваме а след Костовата разруха не можем.Всичко или приватизираха а после нарязаха, или концесии за стотинки.Нищо не става от тая колония.Емигрирайте!Майора ви го казва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    09 Юли 2023 2:40ч.

    Дънди е готов! Остава да разберем о колко ще яродава добития газ на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Всичко ще зависи от това колко бързо вървят проучвателните сондажи и инвестицията в сондажите за добив".”

    09 Юли 2023 3:10ч.

    Сондаж за добив се пробива за 2-4 седмици. Проучвателните - по-бързо. Затова приказката: “в рамките на следващите няколко години да започне добива” говори, че нещо не е наред. Има ли газ, добив би трябвало да започне преди краят на тази година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • италиано

    09 Юли 2023 6:26ч.

    След 500 години отрицателна селекция и още сто години още по отрицателна селекция има видими резултати в лицето на управляващите временно България. Как пък събраха от тъпите , най-тъпите. Щял бил да добива газ че и да изнася . А досега 30 години спаха , дремаха и се чесаха по трътките. Уникално тъпи управляващи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и ТИ гласува атомните реактори да бъдат подарени

    09 Юли 2023 14:06ч.

    преди месец спечели малко симпатии с това, че не подкрепи правителството. Но си оставаш предател, работейке за американска енергийна зависимост. С бб играеш доброто-лошото ченге.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи