Делян Добрев: Газът поскъпна 10 пъти, токът - 5. На бедните да се помогне с ниски цени

Делян Добрев: Газът поскъпна 10 пъти, токът - 5. На бедните да се помогне с ниски цени

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Според председателя на енергийната комисия в парламента всички домакинства у нас се ползват с ниска цена на тока, така че всички са енергийно бедни, докато не излязат на свободния пазар

Цената на газа за година се увеличи 10 пъти, а на тока - пет, шест пъти, те поскъпнаха брутално.  Това заяви председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев на конференция за енергийната бедност и как хората да си платят сметките, организирана от евродепутата Сергей Станишев.

Първото нещо, което можем да направим, е да се погрижим за енергийно бедните, които пък в България са най-голям дял в целия Европейски съюз. Можем да се справим по два начина - да държим сметките ниски, от друга - с увеличаване н доходите.

В кулоарите на конференцията Добрев каза пред "24 часа", че всички домакинствата, тъй като са с регулирани цени на електроенергията и парното, са енергийно бедни, тоест за всички има ниска цена в сравнение с борсата. И така ще е още три години, до 2026-а, тъй като парламентът преди седмица го гласува. 

Има и още две посоки - изграждането на повече генерации, за да паднат цените, да има по-голямо предлагане на електроенергия. И в Европа, и у нас се говори за все повече инвестиции във ВЕИ. Техният ток е многократно по-евтин от този на конвенционалните централи.  Европа приема правила, регламенти, директиви за малките енергийни общности. Един квартал, в който различни домакинства произвеждат електроенергия, консумират част от нея, друга - продават на съседите си. 

Асоциацията на индустриалния капитал в България посочва, че електроенергия от фотоволтаици за собствени нужди от 65 лв. за мегаватчас, при такава цена се изплащат инвестициите, заяви депутатът. Сравнете го с цената на електроенергията днес, която е около 800 лв. на борсата, това е 14 пъти по-евина енергия, която може да си произведе самата енергийна общност.

Другата мярка е енергийната ефективност,  програмите, които стартираха преди няколко години, например националната програма, в която се инвестираха 2 млрд. лв. държавни пари, доказано вече за 4 години, спестява 1 млн. мегаватчаса на година, по цена от 850 лв. на борсата днес, това прави 850 млн. лв. гадона. Държавата си връща парите за четири-пет години. Коя инвестиция си връща така бързо парите - дори при магистралите възвръщаемостта е 10-15 г. Така че инвестициите в енергийна ефективност е най-бързо връщащите се, заяви Добрев.

Той направи и други изчисления - за 1 млн. лв. вложени в енергийна ефективност се разкриват 100 работни места, за 1 млн. в магистрали - 1 място.  


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • боговете

    01 Дек 2022 20:50ч.

    на герб много им харесва да има бедни, а те да са от голямото добрутро;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    01 Дек 2022 20:53ч.

    Хасковската далавера Делянчо го питам-Коя овшорка ще изнася нефтените продукти която ще генерира огромни печалби а вие ще теглите заеми да вържите двата края на бедният Бг народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фагот

    01 Дек 2022 21:46ч.

    Открито се подиграват със българите от 30 години. Точно тези палячовци . От алчност и тъпотия съсипаха енергетиката. България е износител на ток, няма толкова голяяма консумация на електрически ток , но опитват да фалират енергетиката. Нефтохим Бургас също опитват да го фалират. А народът дреме и се радва , че го правят на маймуна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    01 Дек 2022 23:45ч.

    Да, средставта трябва да дойдат от чекмеджето на тиквата и престъпната му шайка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи