Делегация на Северна Македония на аудиенция при папа Франциск

Делегация на Северна Македония на аудиенция при папа Франциск

Премиерът Димитър Ковачевски, придружен от дъщеря си Тамара Ковачевска и делегация на правителството на Република Северна Македония, е на двудневно посещение в Рим и Ватикана в рамките на отбелязването на 24 май, честван в страната като Ден на всеславянските просветители.

Зачитането на различията като един от стълбовете на изграждането на общество, в което има място за всички, е отразено в традицията на междурелигиозната толерантност, зачитането на различни религиозни вярвания и насърчаването на свободата и демокрацията в Република Северна Македония, а подкрепата на най-уязвимите във времена на криза са ценности, върху които се задълбочава сътрудничеството между Ватикана и Република Северна Македония. Това е било казано на срещата между папа Франциск и премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и последвалата аудиенция на делегацията, която той води във Ватикана за отбелязване на делото на братята Кирил и Методий, съобщават от правителствената пресслужба. 

На срещата между премиера Ковачевски и делегацията от Република Северна Македония с папа Франциск са били споделени послания за надежда и желание за просперитет в периода след пандемията, но и за справяне с най-голямата криза досега, като е било подчертано, че ползотворното сътрудничество с Ватикана ще се задълбочава заради споделените ценности на взаимно разбирателство, подкрепа за най-уязвимите, равенство, толерантност и човешко достойнство.

На аудиенцията при Светия отец, което е едно от централните събития в програмата за възпоменание на живота и великото дело на Светите братя Кирил и Методий, Ковачевски е изразил благодарност за посещението на папа Франциск в страната през 2019 г., което е определено като историческо и е първото посещение на глава на Римокатолическата църква в Република Северна Македония.

По време на разговора е била подчертана „ролята на Светите братя Кирил и Методий, които с мисията си да разпространяват християнството на разбираем за славянските народи език, изпълниха и мисията за свързване на народите на Европа. От установяването на дипломатическите отношения преди 28 години Северна Македония и Ватикана с ангажираност и взаимно уважение градят приятелство, основано на общи исторически, културни и религиозни традиции и значими личности като Св. св. Кирил и Методий и св. Майка Тереза “, пише в прессъобщението.

На срещата е било приветствана инициативата за подписване на цялостно споразумение (конкордат) между Република Северна Македония и Светия престол за регулиране на статута на Католическата църква в страната и за насърчаване на сътрудничеството в области от взаимен интерес, особено в областта на сътрудничеството между образователните институции и архивите на двете страни.

Премиерът Димитър Ковачевски, придружен от дъщеря си Тамара Ковачевска и делегация на правителството на Република Северна Македония, е на двудневно посещение в Рим и Ватикана в рамките на отбелязването на 24 май, честван в страната като Ден на всеславянските просветители.

В делегацията са включени Буяр Османи - министър на външните работи, Оливер Спасовски - министър на вътрешните работи, Бисера Костадиновска -Стойчевска - министър на културата, началникът на кабинета на премиера Мартин Попов, секретарят по комуникации, връзки с обществеността и протокол на премиера Ана Андреева, директорът на Комисията за връзки с религиозните общности Дариян Сотировски, ректорът на Университета „Св. Кирил и Методий” Никола Янкуловски, митрополитите от Македонската православна църква- Охридска архиепископия Пимен Илиевски и Йосиф Тодоровски, Зоран Стоянов от Струмишката епархия на Католическата църква.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Жоро

    23 Май 2022 15:08ч.

    И забележете на 24 май!!! А нашите маймунчета на 23 май!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Май 2022 16:41ч.

    Доста народи ползват бълг. азбука. Мак-ци и укр-ци я каращисаха с латински символи и зорлем показват глупаво и принудено неуважение. Странно е, че само мак-ци се напъват да ходят точно към 24-ти май на поклонение и аудиенция. Е, демонстрират пред женичките си, че са много важни хора, те и нашите правят така. Помислете, датата и поводът не са ли баш док-во за обща история?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Май 2022 16:49ч.

    Нещо важно, знаем за връщане на 8 ученици на КиМ в Бг. Някои считат Кл.Охридски за творец на кирилицата, а мак-ци паразитират в/у фонетиката на името и уж има нещо общо. Нямат нищо общо. Не се знае къде роден КО. Спекулира се. Със сигурност се знае, че Горазд е моравец и е бил най-начетен и изявен от всички, а той със сигурн се връща и работи в Плиска, а после Преслав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Май 2022 16:59ч.

    Няма категор. докзателства, но може да се предположи, че той е в основата на т.н. Преславска книжовна школа. Личността е важна, колективният гений също. Именно тя е вероятен колективен творец на Кирилицата. Точно около Преслав са намерени първи паметници на кирилско писмо. Колкото по западно се отива, повече глаголица. Хървати ползват до късно средновековие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Май 2022 17:02ч.

    Обобщение. Нашите браТчеди македонците, нищо че се писаха северно-македонци, след като пропадна опитът им да се пишат античиен, оригинален, елинистичен народ, сега се опитват да се отъркат, пък и да пооткраднат нещо от културните достижения и наследство на българите, но не признават, че имаме обща история, ерго - били сме един народ, а генетично още сме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Май 2022 17:09ч.

    Не поставям сътворяването на кирилската азбука по-долу от глаголицата. Това е едно истинско творческо достижение. Вижте ги двете паралелно и отбележете простотата и изяществото. Изцяло българско дело. Известно е, че първонач КиМ са получили полит "поръчка", не е вътр подтик. Заемките от гръцката азбука са нещо естеств. И гръц азбука е копирала по-раншни образци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи