Дефицит на таблетки за гърло и сиропи за кашлица в аптеките у нас

Дефицит на таблетки за гърло и сиропи за кашлица в аптеките у нас

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Таблетки за гърло за възрастни липсват в търговската мрежа в България, както и два-три от най-популярните сиропи за кашлица за деца. Тези лекарствени средства се предписват без рецепта, поради което е повишено търсенето им в аптеките, много често се приемат и бързо се изчерпват. В последно време търговските обекти набавят по-малко количество от сиропите с основна съставка амброксол например, тъй като срокът им на годност е по-кратък и да не се натрупват негодни излишества в складовете.

В момента има свещички за висока температура, но само за един ден те също могат да свършат, алармира пред Dir.bg председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той има предварителна информация от колегите си на Запад, че със същите проблеми се бори в момента Германия. Там е доста сериозно положението и това ще повлияе на дефицита на някои лекарства у нас. Той засяга основните температуропонижаващи и откашлячни средства.

Стотици лекарства в България са дефицитни. Списъкът с тях все още не е пълен, но моментният му вариант може да се види в сайта на Агенцията по лекарства. 

"За някои лекарства е сериозен проблемът, а за други предстои. Това, което се случва в Германия и в Западна Европа, ще дойде и в България", прогнозира Николай Костов. Трудности има в производството на медикаменти, както и в изпълняването на допълнителни заявки спрямо търсенето. Дефицит има на отделни суровини, отбеляза още Костов. Но не може да се предвиди със сигурност кога.

Проблеми има в момента и с продуктите за лечение на хреми, ларингити и фарингити, които също се набавят без рецепти от аптечната мрежа.

Няма недостиг на лекарства при Covid, увери собственикът на аптечна мрежа, макар че те също влияят на респираторните заболявания.

Повече от 250 лекарства в аптеки във Федерална Република Германия не са налични, защото основни съставки се произвеждат в Китай и Индия, а доставките са затруднени. 


"40% от лекарствата се произвеждат в Китай", разясни цялостната картина Костов. Той също обясни, че както в Германия, така и у нас някои основни съставки на медикаментите се произвеждат в Китай и Индия, поради което има затруднения с набавянето им.

Причините за недостига на лекарства са свързани не само със самите съставки, а и защото липсват кутии за медикаментите, както и капачки, допълни председателят на собствениците на аптеки в България пред Dir.bg. Той даде за пример стъклените шишенца със сироп за кашлица: от 2-3 месеца няма капачки за тях.

На този етап няма обаче презапасяване с лекарства. Няма и опашки за чакащи ред за закупуване на медикаменти, както е в Германия. 

За някои лекарства пациенти се поставят в чакащи листи в Германия, но чакането може да трае с месеци, съобщи пред bTV Евелина Ангелова, която е магистър-фармацевт там. Тя ежедневно се сблъсква в работата си с проблема недостига на лекарства.

Пазарът не е нормален от 2020 г. Тогава имаше ръст при определени лекарства. След това спад от 80% заради локдауна. Николай Костов съобщи, че това се случи през първото тримесечие на годината, именно през зимата. По тази причина се раждат дефицитите.

"Тази година пък имаше огромен ръст на обичайните респираторни заболявания заради загубения имунитет и заради падналите маски, които позволяват по-лесно заразяване", уточни Костов. Има много алтернативи, но и ако при тях се наблюдава голямо търсене, ще има риск също да се изчерпат.

От няколко месеца в Германия имат "страхотен проблем", по думите на Евелина Ангелова. Много сектори са засегнати. "Онкопрепаратите е вторият сектор, който е страхотно засегнат. Основно онкопрепарати липсват на пазара при рак на гърдата", каза Ангелова. Тя подчерта, че й се е случвало да отпраща клиенти всеки ден. "Това тук е нехуманно", добави тя.

"На ден липсват около 100 лекарствени средства от всяка група. Основни лекарствени средства, които са жизненоважни също липсват. Тенденцията следващата година ще бъде много трудна година също", каза тя.

Проблемът не е само в Германия. И Белгия, и Швейцария имат същия. И не винаги има алтернативни медикаменти, когато липсват нужните апарати. "Имаме тука фармацевтична колегия, в която комуникирам в Белгия, Швейцария и те го имат същия проблем. Абсолютно същия. И аз мисля, че ще обхване цяла Европа", допълва Ангелова. При част от лекарства, които не достигат има алтернативи, но при други няма.

От началото на ноември месец предписването на антибиотици става само с електронна рецепта. По време на пандемията приемът на антибиотици беше засилен, а медицинските специалисти прогнозираха, че това може да доведе до бактериални пандемии.

"За мен е наложително всички лекарства да бъдат с електронни рецепти, особено тези по лекарско предписание. Антибиотиците са важна група и натрупването на информация за лечебния процес е важно за правилното управление на тези процеси. Всичко това ще бъде от полза на болните и лекарите", коментира по-рано председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов по Bulgaria ON AIR. Той посочи, че електронната рецепта за антибиотиците ще доведе до взимане на по-добри решения, а и ще се оптимизира целия процес на лечение.

Още лятото той изтъкна, че има и други важни групи лекарства, освен антибиотиците, за които също трябва да бъде въведена електронна рецепта.

 "Десетки видове лекарства липсват на пазара. Това са най-често оригинални лекарства на фирмите-производители. За лечение на диабет липсват много лекарства", каза още през лятото Костов. Този проблем е актуален и днес. "Проблемите с лекарствата за диабет станаха постоянни". Трудностите и тук са в производството и буферните заявки, каза той за Dir.bg.

"Процесът на увеличение на цените на лекарствата продължава. Най-често става дума за лекарства без лекарско предписание и за хранителни добавки. Този процес ще продължи до края на годината и след това. Увеличението ще стане двуцифрено. Лекарствата по лекарско предписание са силно защитени. При тях са увеличени цените на единични продукти. Всичко, което продава една аптека, не е подминато от това увеличение", каза още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките.

По думите му през последните години е имало ръст в търсенето на брой опаковки, но тази година няма такъв ръст, което е индикация, че потребителите не могат да си позволят лекарства. Той очаква увеличението на цените на лекарствените продукти да е повече от 10% и да достигне 12-13%.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 
 

Коментари

  • И това е само началото...

    21 Sep 2022 1:19ч.

    благодарение на ценностите. Евроатлантическите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи