Държавата се готви да води дело за собствеността на Руската църква

Държавата се готви да води дело за собствеността на Руската църква

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Румяна Ченалова: Руската църква е под юрисдикцията на РПЦ, а сградата е собственост на Русия (документи)

Главният прокурор Борислав Сарафов предложи на регионалния министър Андрей Цеков да заведе дело за собствеността на Руската църква.  

На среща в кабинета на обвинител номер 1, той представи 4 тома доказателства, които оборват твърдението, че храмът не е наша собственост. Проверката е била направена от Върховната административна прокуратура. 

Тя е установила, че българската държава е собственик на храма въпреки нотариалния акт, издаден през 1997 г. в полза на Русия.Това съобщи на брифинг днес Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност" във Върховната административна прокуратура (ВАП).

Той е съставен по молба на посланика на Русия въз основа на крепостен акт от 7 ноември 1898 г. Прокуратурата е издирила този акт в Държавния архив като от него се разбира, че местната власт в София е дарила дворно място на руското дипломатическо агентство. Не са открити обаче доказателства за преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

Прокуратурата се зае да изясни казуса със собствеността след като през септември руските свещеници, служили в него, бяха изгонени от България за шпионаж. Ден по-късно храмът беше заключен.

Проверката не е намерила данни за това, че руската или съветската държава са влагали средства в Руската църква. Няма доказателства за строителството на църквата, нито са изпълнени изискванията на Виенската конвенция за съгласие от българските компетентни органи чужда държава да придобие собственост в страната, каза Малинов. След края на втората световна война България е платила две трети от сумите, нужни за възстановяването на храма след бомбардировките, но няма документи Съветският съюз да е платил останалото, добави той.

Т. к. изводите на прокуратурата не пораждат правни последици, сега планът е Министерството на регионалното развитие и благоустройството да заведе дело, чрез което собствеността на българската държава да бъде призната.

Върховната административна прокуратура не се е занимавала с това да проучва дали нотариусът, издал нотариалния акт, е действал добросъвестно, каза Малинов в отговор на въпрос.

Какво е установила проверката

С нотариален акт от 23.07.1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и на земята, върху която е построен, въз основа на дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство.

Открит е крепостен акт, издаден на 07.11.1898 г., за дарение на "едно празно градско място в гр. София" от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България. Посочено е, че имотът се подарява за построяване на църква.

Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенция по вписванията.

След множество административни и съдебни процедури, както и след освещаване на църквата при Руската Императорска Мисия на 11.11.1914 г. от Българското духовенство в съслужене с Руското духовенство, е издадена заповед, според която министърът на външните работи и изповеданията натоварва секретар на отдел "Вероизповедания" да предаде зданието и намиращото се в него имущество на Негово Високопреосвещенство Софийски Митрополит Стефан. Налице са и двустранни документи от 1940 г. между България и СССР относно безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

По настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити.
На 24.07.2015 г. до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот и е отразена промяна в кадастралния регистър на недвижимите имоти - а именно, че обектите са собственост на посолството на Руската федерация. Това обаче е сторено въз основа само на нотариалния акт.
В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен гореспоменатите за възстановяването ѝ.

Не са приложени и писмени доказателства за изпълнение на изискванията на чл.29, ал.5 от Закона за собствеността, както и на чл.21 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава.

Източници: "24 часа", dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • Факти

    01 Ное 2023 14:59ч.

    Днес, вместо да се говори за Деня на Будители, има ани-руска пропаганда. Освен това, се оказа, че журналиста е напуснал страна и чак след това обявяват, че е шпионин. Пълен цирк. Да покажем на Големия брат зад океана, че сме голема работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ивайло

    01 Ное 2023 15:00ч.

    "В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен гореспоменатите за възстановяването ѝ."-----В аБСУРДИСТАН, всичко е възможно. Интересно как документи за възстановяване/реконструкция ще преборят документ за собственост. То не е луд тоя, дето яде баницата бе сарафоф

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    01 Ное 2023 17:12ч.

    Ми как, трудно. Ако не невъзможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    01 Ное 2023 15:02ч.

    Тези нямат спиране от лизане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато

    01 Ное 2023 15:03ч.

    някой иска да навреди някому, без значение, дали е виновен и дали е законно, ще търси всякаква възможност за това, независимо, че за самия него ще е лошо. За такива характери злобата няма граници, особено когато не си признаваш сам, че причината е в тебе и самият ти си виновният!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези управляващи

    01 Ное 2023 15:09ч.

    са най-голямата напаст за отечеството ни, алчни, лъжливи, злобни, отмъстителни! Но ще има възмездие, рано или късно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поуката

    01 Ное 2023 15:10ч.

    Утре всеки собственик на жилище или земя ще е застрашен от национализация или дори по-лошо - отнемане на собственост в полза на наднационални компании. И със същата лекота ще бъдат намерени "законови основания". Толкова беше неприкосновеността на частната собственост. А не били болшевики....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малиии

    01 Ное 2023 15:13ч.

    Вие представяте ли си за какви жалки плазмодии иде реч? Колко хора са били ангажирани да събират 4 тома правилни "доказателства" (и да отхвърлят неправилните) и да ровят в над 100-годишни документи, за да се стигне до "/нЕкой друг, ма не знам кой/ е собственик на храма въпреки нотариалния акт"... Цялата работа е изсмукана от пръстите и си личи отдалеч. И ако може да направят това за имот, за който всички знаят чия собственост е, какво им пречи да направят същото, с далеч по-малко шум, за жалките ви къщички, дворчета и апартаментчета? Майната ѝ на неприкосновеността на частната собственост, щом собственикът не е правилен. Ей, Джек Лондон ги е писал тия неща преди повече от 100 години в "Желязната пета"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    01 Ное 2023 15:15ч.

    Демек имам нотариален акт за къщата ми на село, имам документ за собственост и на земята под нея, ама къщата не е моя, а на наемателят, който съм пуснал да поживее там две години ???? Явно ако не отрежeм ръцете на тия крадци, те ще ни вкарат в беля... утре може да решат и да разрушат Руската църква, защото така са им наредели от "посолствоТО" !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    01 Ное 2023 15:18ч.

    Все преобладаващи" герои на Достоевски" начело и в третата власт, в последните години / 33/. И особенно в часта и упражняваща надзор над спазването на " законите" им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я кажи за предишните 45 г.

    01 Ное 2023 16:09ч.

    Какви закони се спазваха да се посмеем малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мараба,

    01 Ное 2023 16:50ч.

    Андрешко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви закони се спазваха - за тунеядството например

    01 Ное 2023 17:29ч.

    Такива като тебе торопроизводители не им признаваха физиологичните функции за трудова дейност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    01 Ное 2023 19:07ч.

    Андрешко е положителен герой, така го е представил Елин Пелин, а не дебелият бирник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали,

    01 Ное 2023 19:41ч.

    Ина? Може би акцентът е неодушевения предмет, локвата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали

    01 Ное 2023 22:48ч.

    Локвата е одушевен предмет в сравнение с бирника. Друга справка - "Господин за еди ден" по време на капиталистическата държава Царство България. Сега ситуацията е още по-трагична. Пладнешката кражба отново е законно занятие. Сарафоф и Свинчо Депесаров са пладнешки крадци на чужда собственост. Нещо повече - вкарват България и всички българи в междуцърковен и в международен скандал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    01 Ное 2023 15:20ч.

    "Не са открити обаче доказателства за преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ." Хахаха. Това е култовата квинтисенция от т.нар. проверка на "специалистите"от Върховната администативна прокуратура по вещно, гражданско и международно частно право , които впрочем май си нямат друга работа, и са се захванали с несвойствени и очевидно непонятни за тях неща. Сещате ли се накъде се бие с тези откровени глупости. Република Булгерия, в лицето на ВАП, ще оборва правоприемство между Руската империя, СССР и РФ и ще доказва, че такова не съществува. Това ми мирише на политическа шумотевица в която някой в стремежа си да се подмаже на господаря си, ще се набута в международен скандал и в крайна сметка ще го отнесе. Другият бисер: "В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата" От което според уважаемите проверяващи от ВАП може би следва, че като няма сторителни книжа или "други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата", собственик на църквата е някой друг, трето лице, различно от Руската федерация като собственик на земята(поземления имот).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    01 Ное 2023 15:58ч.

    от законовата страна СССР не е искал да е правоприемник на Руската империя. Интересни неща покрай цялата бъркотия-нотариалният акт от 1997г е издадедн от нотариус с цели 3(три) години опит. Другият интересен факт-парцелът е дарен за църквата през 19 век, но собствеността на парцела е оспорвана и истинските собственици на парцела са овъзмездени чак през 1926г. Още от едно време в БГ нЕкои са били любители на "с чужда пита помен прави"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинските собственици на парцела са овъзмездени чак през 1926г.

    01 Ное 2023 17:28ч.

    А истинските собственици на парцели, заграбени от Стамболов и Свирчо - дали са ги овъзмездили на оня свят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    01 Ное 2023 15:22ч.

    Значи тук си измислиха (за нула време и по нареждане) 4 тома "доказателства", а за мутрата Буда години наред си клатят краката и пренебрегват всякакви доказателства докато накрая официално го изпраха. Тази прокуратура е меко казано вредна и е за закриване час по-скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    01 Ное 2023 15:25ч.

    Само да питам този документ 'Открит е крепостен акт, издаден на 07.11.1898 г' дали не е от преди 'Не са приложени и писмени доказателства за изпълнение на изискванията на чл.29, ал.5 от Закона за собствеността, както и на чл.21 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дария Абаджиева

    01 Ное 2023 15:28ч.

    Нямам думи вече....То се очакваше

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    01 Ное 2023 15:30ч.

    WTF, бе?! Боже, какви дебили и идиоти са завзели властта в България!... Не намерили те доказателства, че църквата изобщо била построена! Не било ясно, дали собствеността на царска Русия, автоматично означавало че е собственост на Съветска Русия,... а пък за сегашната Русия, направо да не говорим!... Ами да, защото това вероятно са абсолютно различни държави??!!... Абе, направо нямало ПИСМЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, че тази църква изобщо съществува!!... "Майко мила! Боже, божкееееее!", би възкликнала всяка православна бабичка! Направо не е за вярване, че Природата е възможно да създаде такива Недоразумения, в лицето на тези дебили!... И накрая, какво точно си мислят, че ще спечелят, като лижат задниците на колонизаторите от Посолството на ул. Козяк?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези са пълни идиоти

    01 Ное 2023 15:35ч.

    1898г България все още не е съществувала като държава. Княжество България е васално на Османската империя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    01 Ное 2023 15:39ч.

    Сега нали съществува и т.нар. руска църква се пада на нейната територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що не ти са падаше у дворо, викаш

    01 Ное 2023 17:32ч.

    да докажеш с двама лъжесвидетели както в зората на демокрацията, че Дедо ти си е пасъл там свинете, па да я гътнеш, па да построите една сграда на 99 етажа и да станеш аристократ на съвременна България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    01 Ное 2023 17:51ч.

    Свине може да са пасли твоите, моят прадядо е бил фабрикат монархофашист, успял да избяга през Турция с повечето документи и пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    01 Ное 2023 18:08ч.

    ...жалко... че е успял... да избяга...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    01 Ное 2023 15:35ч.

    Какво падение, каква низост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълзят нашите политици!

    01 Ное 2023 15:38ч.

    И с едната ръка просят милост от ПосолствоТо! Гнусни човечета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашенци ни са мъже , ни са джендъри!

    01 Ное 2023 15:40ч.

    Какви са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    01 Ное 2023 15:43ч.

    Русофобоманията пак на дневен ред след изгонването на руския журналст, а сега и руската църква. Най накрая ще се доиграят тези мишоци, но ще страда народа както винаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко

    01 Ное 2023 17:58ч.

    Няма да се доиграят. Не се притеснявай за тях. Лайнища бяха, лайнища ще си останат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    01 Ное 2023 15:44ч.

    Надявам се семейство Янакиеви да са спокойни и щастливи. Тук, успяха! Надявам се знаят какво ги чака Отвъд.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Среща с ангелите, какво.

    01 Ное 2023 17:34ч.

    Черни ангели с американското знаме начело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зайо Байо

    01 Ное 2023 15:45ч.

    Предизборни фишеци! Въпросът е каква е ролята на Сарафов, след като Борисофф не подкрепя Парапетите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    01 Ное 2023 15:55ч.

    Вероятно, колкото и абсурдно да звучи, се търси някаква куролация между тази очевидно тъпа акция, и активиране на тъмнолилавите на Лилков (и такива като нечистоплътния професор) за балотажа. Едни 5000 гласа не са излишни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофоб значи българомразец. Прозападен значи предател.

    01 Ное 2023 15:52ч.

    Справедливостта ще ги настигне още в земния живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде, айде, До 3 г. Всички

    01 Ное 2023 16:08ч.

    Русофили ще сте с жителство кв. Орандовци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запомни си мислата за трите години, майцепродавецо

    01 Ное 2023 16:21ч.

    Да видим какво ще е след три години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Ное 2023 16:34ч.

    Тъпанар!Я си виж най отгоре в личната карта.То бива тъпаци сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приятелю Буриданов от 01 Ное 2023 16:08ч.

    01 Ное 2023 16:55ч.

    Все едно си сложи тъжната вест, с пъпки и на лицето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    01 Ное 2023 15:57ч.

    Мислех си, че по-голями падения от всякакъв вид, по-отвратителни ходове на долни натури е трудно да се достигнат. Все пак, подобна безпределна гнусота, до сега, не съм срещал. Но ето, че всякакви граници и норми на морал, етика, елементарна почтеност и пр. са станали вече "излишни" добродетели, да не говорим за законност, право, ред ,как и те са сведени до алабала от интелектуални нищожества. Сега вратите на Ада се отворени, демоните са всред нас. Всичките нормалности вече са зачеркнати и са станали невалидни?! Но от друга страна, щом досега немислимите неща са ежедневие, защо да не очакваме скорошното отваряне и на Небесата и да започне Второто Пришествие? Редиците на Архангел Михаил са готови да слязат, за да поведат вече сражаващите се Братя срещу самия Мрак. Нищото заплашва да ни погълне окончателно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факти

    01 Ное 2023 15:59ч.

    Всъщност идеята е да се оттклони вниманието, което се акумулира около Ваня Григорова като кандидат-кмет на София и гафа на МВР. По американски модел, отвличат вниманието на аудиторията с нещо, което не я засяга, но е главна новина. Не се получи с журналиста, защото той си тръгнал сам. Затова вадим- руската църква. Същото правят в момента в Америка - има хиляди доказателства за корупцията в която е въвлечен Байдън, но всеки ден в новините е някакво смешно и измислено дело срещу Тръмп. При това е световна новина. Въвеждат същите правила в БГ медии, по калъп. А мижитурки като псевдо-академика, глобалиската с чуждо поклоничество, оня от Канада и другия с меките китки.. Но за всичко е виновен Борисов, който яко са хванали в менгеме за топките, че предава най-верните си хора, за да оттърве собствената си кожа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    01 Ное 2023 16:01ч.

    Тези уроди няма да направят нищо добро за България! Не се знаело, нямало данни, че руски или съветски средства били влагани в строежа на църквата! След като земята е тяхна, кой може да отиде и строи на чужд имот?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    01 Ное 2023 16:23ч.

    може, Веске, може...със сестра ми сме собственици на апартамент в Пловдив, построен от родителите ни на общински парцел. По-високи данъци заради земята, но всичко е законно и никакви проблеми със собствеността на апартамента нямаме...ето например Чезаре Ламброзо може да обясни как това е напълно законно. Ако иска, разбира се. Освен това няма никакво официално заведено дело за църквата, а толкова много съграждани са се впрегнали и възпалили от един слух:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След множество административни и съдебни процедури

    01 Ное 2023 16:16ч.

    беше установено, че документите по подготовката за преговорите и подписването на договора от Сан Стефано, както и на договора от Берлин, са погубени или с изтекла давност, в резултат на което териториите на днешна Република България се възстановяват на правоприемника на Негово Величество Султана на Османската империя в лицето на Република Турция. На печелившите, честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трагедия

    01 Ное 2023 17:53ч.

    А освен това , след 9.09.44г. Република България е незаконна и съществуването и е незаконно като република. Указът не е подписан от един от регентите. Така, че всички закони са незаконни защото институцията е незаконна. Айде честито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    01 Ное 2023 18:25ч.

    Указ № 10 за назначаването на Кимон Георгиев на власт не е подписан от Богдан Филов. Правителството на Кимон Георгиев 44 година е нелегитимно и всички актова по натам са незаконни . Назначаването на първия регентски съвет до 9.09.44г. е незаконно и е в противоречие с търновската конституция. Втория комунистически регентски съвет е абсолютно незаконен, Т.Павлов, Бобошевски и Ганев. Не случайно , комунистическия режим е признат за престъпен и законите му за престъпни. Така ,че и до днес след 0.09.44 всичко е незаконосъобразно а основата му ex lege е престъпна и криминална .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Младежи,

    01 Ное 2023 19:33ч.

    монархията ли ще връщате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @!@

    01 Ное 2023 16:26ч.

    Еха, явно "държавата" няма друга работа!... Всички въпроси са решени и сега могат де се позабавляват... Само, да не стане вместо Екшън, АКшън, 'щото така се очертава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде сега да се абстрахирате

    01 Ное 2023 16:33ч.

    от идиотщините, чиято цел е да не отидете в неделя на избори. И да изметете ппдс соросоидите. Ако сте достатъчно разумни, тази простотия ще си иде на мястото - скипвайте я

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Филан Кишиев

    01 Ное 2023 16:53ч.

    Ами българската църква в Москва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Ное 2023 17:22ч.

    Надявам се скоро този грешен свят да гори и да бъде унищожен, барабар с всичките българе, техните деца добитък и имущество! Няма по прост и престъпен народ в целият свят, тука е черво адово а народа е сатанински, обладан и хипнотизиран от Антихриста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти к'во си, пърле,

    01 Ное 2023 17:49ч.

    Не българин или просто като "просто Кирчо" - осъвременена версия на Караибрахим ага ? / едва ли знаеш кой е и какво е като символ.?/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    01 Ное 2023 17:32ч.

    В самото начало на историята се получава така, че ние сме дарили мястото на Русия, но не сме ѝ го дали?! Малко циганска се оказва тази работа. Като онзи виц, когато циганинът разбрал, че на сватбата подаръците само се обещават, а после- аллах керим. Та и ние като него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    01 Ное 2023 18:13ч.

    На 7-ми ноември българската прокуратура ще обяви най-новите си поразителни открития относно собствеността на Руската църква в София. Ще бъде показан важен документ, намерен лично от Сарафов. Той дълги години е стоял в сейфа на оберекелнера от ресторант "Осемте джуджета". Според документа църквата и земята върху която е построена са принадлежали на втория секретар на посолството на СССР в София. Името му е Борис (Барух) Бонч-Бруевич. Той е бил ловък картоиграч, аферист-фалшификатор и навярно лазузнавач от НКВД. През 1935 губи на карти голяма сума в долари. Обстоятелствата го принуждават да фалшифицира документи, според които става собственик на Руската църквата и земята под нея. С тези книжа Барух погасява дълга си, след което бяга в Мексико при Троцки. Сарафов и агентите му намират и множество разписки за направени и неплатени разходи по строителството на църквата. Оказва се, че тухлите са от фабрика "Златен лъв", но не са платени на собственика й Никола Хр. Попов. Има и непогасени задължения към дюлгерите. Повечето от тях са от знеполските села, Трънска околия. Не е заплатен и дървеният материалу,доставен от самоковския търговец Христаки Хаджипетров. Не тегнат задължения само за двете църковни камбани, дарени от руския император Николай II Александрович. Там пък има съмнения, че майкторите са спестили голямо количество метал. Затова звънът на камбените не отговаря на желаната от императора мтоналност. Предсои този факт да бъде проверен чрез експертиза, която ще бъде направена от маестро Найден Тодоров, диригент на софийската филхармония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    01 Ное 2023 18:58ч.

    "Не са открити обаче доказателства за преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ." това дали значи, че Второто Българско царство не е правоприемник на първото, а Третото на Второто? Все пак между първото и Второто има едни 150 години пауза, а между Второто и Третото - цели 500 години...:)))(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахахаха

    01 Ное 2023 19:13ч.

    А създаването на третото българско царство е крупна грешка на Руския Цар , която ще бъде поправена в най скоро време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    01 Ное 2023 19:17ч.

    Брей, за изключително кратко време събраха четири тома доказателства, че Руската църква е собственост на България и разкриха едно "престъпление", но за няколко години не успяха да съберат и един лист доказателства, че Барселонската къща е собственост на Боко? За едни чекмеджета и Мата Хари-та, за 60 милиона, изнесени в сакове и прочие дреболии изобщо няма да питам, че прокуратурата явно е твърде заета да разкрива "по-важните" престъпления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    01 Ное 2023 19:37ч.

    спрете се, нямате срам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    01 Ное 2023 20:06ч.

    "Не са открити обаче доказателства за преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ." - затова ли Руската федерация изплати дълговете не само на СССР, но и на Руската империя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    01 Ное 2023 20:46ч.

    Влошаването на отношенията между Русия и България има още един негативен ефект. Вече е трудно да се намерят качествени преводачи с руски език. Това особено добре се вижда в съдебната система., където вече трудно се намират преводачи. и те са на пенсионна възраст. Прекъсването на връзките с Русия прави много трудно опресняването на езика и намирането на актуални негови учебници и речници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диди

    01 Ное 2023 20:53ч.

    Мръсници,това ли ви най-големия проблем в момента -руската църква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    01 Ное 2023 20:55ч.

    Може ли да попитам - ние в 1947 година ли се върнахме? Ватниците вече са костюмари. Но иначе действията са същите. Очаквам след 50 години България да конфискува Американското посолство. Защото всичко се върти. Днес са тия, утре са ония. Днес ще махнем "моча", ама после не се знае дали няма пак да го строим?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вие имате забрана за коментиране!" - Паразитът само това може - да руши!

    01 Ное 2023 21:31ч.

    "Все по-силно съм убеден, че светът съвсем не се дели на добри и лоши хора, на леви или десни, на вярващи или невярващи, а главното деление, което има значение за нас, е на хора, които могат, и на хора, които не могат. С други думи – на творци и на паразити. Има различни видове творчества, както има и различни видове паразити. Селянинът, който сее на нивата, е творец, жената, която ражда и отглежда деца, е творец точно толкова, колкото Айнщайн, Бетовен и Достоевски са творци. Този, който прави обувки, е творец, клоунът на сцената е творец, бръснарят на ъгъла е творец и т. н.. Но оттук започва най-голямата драма на хората. Творците и особено талантливите от тях никога не се съюзяват. Първият белег на един талант или на един гений е неговото несъгласие с другите. Много пъти съм казвал, талантът е независимост. И затова всички истински творци поради вътрешната си сигурност, поради устройството си винаги са в пълно разногласие по всички големи въпроси. В замяна на това паразитите или ако щеш посредствениците се обединяват, подреждат се в стройни редици и създават могъщата армия на администрацията и бюрокрацията. Тъй като те нямат творческата сигурност и смелост, тъй като по даденост са страхливи и несигурни, те намират подкрепа в своето общество, в своята администрация, която трагично им дава власт над творците. Администраторите най-много ненавиждат през живота си творците и творчеството, защото всяко нещо, създадено на този свят, им казва, че те не могат да създават, че те са просто паразити. Никой не е изливал повече злоба и завист спрямо творческата част на света от тия осакатени нещастници, които са си присвоили правото да управляват другите. Те се боят от творците, защото творецът не се подчинява лесно, той не е добър служител, той не е примерен чиновник, който казва сладникаво усмихнат „да, сър!” - Г. М./ 18-22. 02.1977 г. Лондон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Iva

    02 Ное 2023 5:59ч.

    "доказателства за преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация ...." А България права за преминаването от Княжество България към Царство България към НРБ към РБългария , представила ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    02 Ное 2023 7:30ч.

    Това ще бъде поредното изгубено от държавата дело, ако има истински съд...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи