Държавата отписа 680 млн. лв. дълг на столичното парно

Държавата отписа 680 млн. лв. дълг на столичното парно

Последвайте "Гласове" в Телеграм

680 лв. дълг на столичното парно отписва държавата. Така половината от 1,3 млрд. лв. доскорошни задължение на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг и към "Булгаргаз" се стопяват с операции за прихващане. Това стана ясно на брифинг на енергийния министър Росен Христов и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Според Георгиев такава сума била дължима от държавата към столичното парно заради разликите в цените на газа. Той пресметна, че от септември миналата година заради бездействието на предишното правителство и заради действия на предишния председател на КЕВР  се е натрупал 480 млн. дълг.

Повод за брифинга на министъра и на председателя на общинския съвет беше подписан договор между топлофикацията и "Булгаргаз" за доставка на природен газ от 1 януари до края на 2023 г. 

"Важно е да получим гаранция, че цената на газа ще остане поносима", заяви пред журналисти след подписването на договора председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Поскъпването с над 40% от юли, което бе прокарано от предходния председател на КЕВР, всъщност тепърва ще се усеща от софиянци. Затова ние настояваме пред държавата да се въведат компесаторни механизми, каквито има за електрическата енергия, за горивата с 25 стотинки за литър. За да не бъде поскъпването за сметка на хората", посочи Георгиев.

Друг резултат от дейността на работната група, която се занимава с модернизирането на софийската "Топлофикация", са изготвените договори за прихващане на дълг в размер на над 680 милиона лева, които дружеството дължи на Българския енергиен холдинг и на "Булгаргаз", и които по думите на Георгиев има да получава от държавата като компенсации.

"Важно е да има диалог с държавата, тъй като бездействието на предишното правителство струва на софиянци 480 милиона лева - това е поскъпването на природния газ от септември миналата година до днес, който остана некомпенсиран по никакъв начин", припомни председателят на Столичния общински съвет.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов от своя страна посочи, че крайната цел на дейността на работната група е модернизация, внедряване на нови технологии и подобряване на ефективността на "Топлофикация - София".

"В момента сме фокусирани върху спешните мерки, свързани с прихващането на задължения и решаването на проблеми с паричния поток. Основната цел е това да се превърне в дружество, което може да работи самостоятелно, без постоянна необходимост от помощи, да осигури топлинна енергия на оптимална цена и да функционира на пазарен принцип", допълни Христов.

 

Коментари

  • Ще видим накрая

    12 Sep 2022 11:45ч.

    дали от големите приказки и полуобещания ще има някаква полза! Пилците се броят наесен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Sep 2022 10:27ч.

    Провинциалното население пак ще плаща на бедните столичани ...........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавата отписа 680 млн. лв. дълг на столичното парно

    13 Sep 2022 13:06ч.

    Държавата отписа 680 млн. лв. дълг на бъдещия частен честен собственик на толичното парно?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • светлото бъдеще

    12 Sep 2022 11:49ч.

    А газа откъде ще дойде? Втори въпрос - за София ще има, а за провинцията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    12 Sep 2022 11:57ч.

    Да питат некадърницата от самоков КЪДЕ са тея 680 млн.???? В герберската касичка ли са пак????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • математика

    13 Sep 2022 7:09ч.

    Е Ванйо топлото за 80 милиона лежа в затвора А ори боко от Банкя за 680 милиона за награда пак ще ни управлява. Това не е държава а ко1ина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Sep 2022 10:27ч.

    Тя е родена в с. Злокучане Пазарджишко .....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    12 Sep 2022 13:10ч.

    "С голямо удоволствие плащам за парното в София, макар че там ходя два пъти годишно и нито веднъж не ползвам парно." Селяк от провинцията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.И.Паси

    12 Sep 2022 21:21ч.

    Плащаш дръжки. Аз плащам 445лв данък имот и такса смет, а ти 6.53лв. Аман от претенциозни провинциалисти, които мърсят защото са за малко в столицата....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    12 Sep 2022 13:12ч.

    Живея в Шопска държава ! Всичко за благото на софиянци ! На мен кога някой ще ми плати нещо си ? Искам си България отново !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.И.Паси

    12 Sep 2022 21:29ч.

    Ми, да си бехте запазили ТКЗС-тата и да си вадите от там, а не да се изсипете всичките ТОП бизнесмени в София...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очаквайте скоро

    13 Sep 2022 10:31ч.

    Държавата да компенсира софеанци за раходите им за почивки по гръцкото крайбрежие, както и разходите за втора и трета кола в домакинството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    12 Sep 2022 13:21ч.

    "Държавата отписа 680 млн. лв. дълг на столичното парно" I sictir

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    12 Sep 2022 13:28ч.

    Болен здрав носи. Само некадърниците, мързеливците и мошениците се подпомагат в България, за другите - държавната секира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    12 Sep 2022 13:34ч.

    До приятелите и сънародницито от провинцията! Как не разбрахте през тези години, че непрекъснато ни разделят. Половината сгради в София (в крайните квартали) са с напълно изключено парно, в старите софийски се купуват апартаменти от провинциалисти, които изхвърлят дори радиаторите. Останалите сме с по един. Толкоз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прованса

    12 Sep 2022 14:34ч.

    Скъпа Мери, живели сме на ток около 5 години на ниските цени на тока/отопление и бойлер за топлата вода, които заместват ТЕЦ/ - изключително скъпо, неефективно. На газ - скъпо, тъпо и опасно. На ТЕЦ /отопление и топла вода/ засега е най евтино, ефективно при добра изолация. Защо упорито искате да си ликвидирате ТЕЦ-а в София , това е неразбираемо за прованса ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    12 Sep 2022 22:31ч.

    Колега, не сме малоумни, не искаме някой да ни плаща сметките, според теорията е най-евтино и здравословно, обаче практиката показва, че е най-голямата държавна и общинска хранилка, най-вече партийна, стандарт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    12 Sep 2022 13:38ч.

    Както писах преди наколко дни: цяла България ще субсидира централното отопление на София и ще компенсира инфлация на софийските политици. Доколкото се разбра се подготвя и приватизация, но някак непълна но за сматка на свички нас. Гнус!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извинете, но България на София ли е?

    12 Sep 2022 14:04ч.

    Докога всички останали, огромната част нетоплофицирани, български граждани ще плащат сметките на столичани с парно - не са всички столичани, един път с когенерация, втори - сега - вече директно. Да ги платят жълтопаветницте, дето се клеха, че ще стоят на студено и мръсни. Щото именно те са облагодетелствани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амара

    12 Sep 2022 19:38ч.

    Предполагам защото провинцията никога не е сваляла управлението в София! И това не е първото, а поредното опрощаване на дълговете на софийската топлофикация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.И.Паси

    12 Sep 2022 21:37ч.

    Ма, спрете да се изсипвате и да ни задръствате в София! Тя, София не е създадена за 2млн. придошли авантюристи.... Как да ви покриваме сметките? Живеете под наем, работите, а си плащате данъците по родните места....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цоко

    13 Sep 2022 12:18ч.

    Какви сметки ми покриваш, бе цървул?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    12 Sep 2022 14:51ч.

    Целият български народ плаща дълговете за парно на софиянци. Доког а с тази наглост!!!!!!!!!!!! Кога държавата ще помогне на карловските села така, както ПОМОГНА на " бежанците " от О'крайна и на софиянци?????????????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.И.Паси

    12 Sep 2022 21:40ч.

    Плащате дръжки. Стига циркове. Ако можехте да плащане нещо нямаше да идвате и да ни дишате въздуха. Идвате, работите и си инвестирате във вътрешна тоалетна в къщеите по родните си места!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България работи за да издържа софиянци

    12 Sep 2022 15:00ч.

    Нищо не се е променило от времето на Т Живков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така е, брат

    13 Sep 2022 10:46ч.

    В провинцията математиката, преди да актуализипаме с новата инфрация, беше следната: заплата 1000 лв./мес., от тях веднага 450 лв./заминават в зимната месечна сметка за ток на домакинството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топломер

    12 Sep 2022 15:38ч.

    Дали ще е в София, Варна или Русе , но някои 0лиг0fpeни много искат да унищожат ТЕЦ. Защо ? Пълна ликвидация на държавата България ? А защо ? Като я ликвидирате , как ще платите обезщетенията ? Със живота си ли ? Ами ако животът Ви не струва толкова колкото сте ликвидирали ? Тогава какво ще правите ? Много е интересно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    12 Sep 2022 17:04ч.

    Явно клетите български граждани от сутрин до вечер мислят как да унищожат слънцето и въздуха в своя живот - ТЕЦ- овете, и респективно - държавата. Защото ТЕЦ- овете са равнозначни на държавата. Те така са свикнали - има държава, има ТЕЦ, няма ТЕЦ, няма държава. И ако трябва, гражданите да жертват живота си за тях! Много нагло. Не се надявайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    12 Sep 2022 15:56ч.

    Топлофикация трябва да се фалира, а не да и отписват задълженията. Напролет може да натрупа и повече от отписаната сума тогава какво правим?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    12 Sep 2022 17:24ч.

    Този, който работи усилено да унищожи ТЕЦ-овете, са самите ТЕЦ-ове с крадливото си и некомпетентно управление. Да държат клиентите си като крепостни и да смучат пари от държавата, т.е. от всички данъкоплатци, за да поддържат цените изкуствено по-ниски, явно вече не е достатъчно. Сега трябвало да им платим дълговете, а евентуално и да умрем за тях. Вместо газ ще горят хора. Безплатно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    12 Sep 2022 17:46ч.

    До Прованса 12 Sep 2022 14:34ч. Аз не искам, напротив, Новите софиянци искат и не разбират, че като махат радиаторите, останалите плащат много повече. Дори искат да режат тръбите, не желаели да плащат сградна инсталация. Дори не знам какво да кажа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Инженер-психолог

    12 Sep 2022 19:53ч.

    Честно, с такива съседи не Ви завиждам. Да искат да разрушават нещо направено, вместо да го подобряват ?! Това е чиста форма деградация и мазохизъм. Болестно състояние. Всъщност в последните години се забелязва увеличаване на процента на хората във състояние на деволюция. Калиюга дефинира тези процеси много ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    12 Sep 2022 18:29ч.

    Държавата ще плаща дълговете на някои дружества ,за да ги оздрави. Не знам защо тогава и някои дружества, особено по- печелившите, не вземат да платят дълговете на някои клиенти, за да ги оздравят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    12 Sep 2022 19:13ч.

    Защо? Нали щяха да стоят на студено и да не се къпят? Или когато зимата наближава и ценностите се променят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    12 Sep 2022 20:19ч.

    Има нещо много смахнато в целия материал и си личи, че е съставен от лице, което няма дори приблиз. представа от стопански процеси, право и счетоводство. Топлофикация е общинска собственост и държавата не може да отписва дългове! Прихващането е възможно м/у насрещни и безспорни вземания и задължения. Задълж. Топл е ясно как са възникнали, но вземанията и към държавата са мъгляви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    12 Sep 2022 21:10ч.

    Дружество,което произвежда електрически ток (и топлата вода, която е "отпадъчен продукт"), и печели от това е пред фалит ? Айде, нема нужда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    12 Sep 2022 21:26ч.

    Има нещо вярно в тезата, но много приблизително :((. Факт е, че се изгради някаква първа фаза на когенерационна мощност и Топлофикация вече е продавач на ел. енергия, но главното още предстои в бъдещето. Все още парата не е отпадък! Това е основанието да се търси инвеститор, който да вложи следващи 800 млн. лв. в Люлин и Изток. Причините са други!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    12 Sep 2022 22:03ч.

    Да си призная чух с половин ухо за инвеститор. И веднага пред очите ми изникна познатия образ на онзи така добродушен и миловиден чичко инвеститор готов да даде всичко за нас нещастните и бедни източноевропейци....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    12 Sep 2022 22:30ч.

    Съвсем правилно си се ориентирал! Викат им гальовно "инвеститори" и правят неумел опит да ни внушат, че това са добродушни чичковци, които мислят как да си похарчат парите само за общ интерес. Иначе, вече ветровете са други. Енергията е вече разрешена територия за дране на кожа до месо. Всички на своб. пазар и ... мрете голтаци, нали имате жилища, ще ги вземем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    12 Sep 2022 22:30ч.

    Топлофикация обикновено изстисква длъжниците си до дупка - закона и целия административен потенциал й го гарантира. Как при това положение натрупа подобни задължения. А, сетих се - едни хорица станаха неприлично богати ей така, от нищото и сега всички ние ще платим цената, за сбъдването на мечтите им. НАРОДЕ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    13 Sep 2022 8:50ч.

    В счетоводството има две страни: в едната отписваш, но записваш в другата страна. Та, след като са отписали тези 650 000 000 лева, то на сметката на кого са ги вписали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достатъчно е да си отговориш на въпроса

    13 Sep 2022 10:34ч.

    На кого е длъжник е Топлофикация София?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цоко

    13 Sep 2022 12:13ч.

    А не може ли просто да съберем по 200 лв. от човек от провинцията, за да е по лесно на софиянци през зимата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи