Даниел Вълчев: От Денков разбрах, че имаме пълноправно членство в Шенген. Провалът се представя като успех

Даниел Вълчев: От Денков разбрах, че имаме пълноправно членство в Шенген. Провалът се представя като успех

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Денков: Имаме пълен Шенген, остава да подсигурим дата и за сухопътните граници

Думите престанаха да значат много. Всеки говори, натоварва с понятия и се изгражда паралелна действителност. България не успя да влезе в Шенген така, както ние искахме – по суша. Не само никой не поема отговорност за това, а напротив – представя ни се като успех. Това заяви проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, в ефира на Нова нюз.

"Неслучайно, след като свърши годината, сега поставяме въпроса за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство. Като слушах Денков преди няколко седмици разбрах, че ние имаме пълноправно членство. Защо казвам тези неща? Не за да се заяждам, а за да обърна внимание, че напоследък думите, особено в рамките на това правителство, престанаха да значат много. Всеки говори, натоварва с някакви значения понятия, които хората сякаш знаят какво значат и по този начин като чели изграждат паралелна действителност. България не успя да влезе в Шенген така, както всички искахме - по суша, тъй като това е е най-важно икономически”. 

„И в политиката, и в живота, когато се държиш слугински, се отнасят с теб като слугинаж. Това правителство няма нито самочувствието, нито капацитета да направи така, че България да е уважавана”, смята той.

„Това правителство няма да изкара пълен мандат, но мнозинството – като нищо може да изкара и 8 години. Това е едно чудесно мнозинство – едните искаха да променят България като махат Борисов и Пеевски, сега ще я променят като махнат Радев”, допълни още Вълчев.

Той подчерта, че безобразието в политиката не може да продължава дълго време.

Според него до 1-2 години ще се заговори за нова конституционна промяна.

„Сегашните изменения в Конституцията няма да доведат до нещо кой знае какво. Основният закон се променя тогава, когато един политически процес е консумиран, той е приключил. Идеята, че като променим Конституцията и от това ще възникнат чудеса, е неправилна. Чисто социалистическо и глупаво предложение", смята Вълчев.

Според него българската съдебна система не се нуждае от нищо от това, което в момента се прави. Тя се нуждае от спокойствие и принципност, обясни той.

На въпрос изненадан ли е от номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия, той отговори следното:

„Не ме изненада нито една от двете номинации. Те са напълно политически приемливи за партиите, които ги издигат”.

Според него това не е правителство на Денков-Габриел, а само на Денков.

Източник: NOVA 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    13 Яну 2024 17:56ч.

    Вълчев винаги е внимателен с изказа и трябва да се гледа междуредието . За всички нормални Българи е ясно какво ще ни натресат и колко ще ни струва .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • безмилостни престъпници и лъжци

    13 Яну 2024 18:28ч.

    Всичко, което творят Денков, Габриел и ко е на тъмно и скришом защото е против интересите на българите и България и за това са принудени непрекъснато да лъжат, което си е откровено престъпление. С уникално ниска подкрепа те взимат съдбоносни за бъдещето на цели поколения решения, при това с унищожителен х-р

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приспи

    13 Яну 2024 18:52ч.

    Как ли спят тези хора от управляващия ни елит? Сигурно като нямаш капка съвест защото си толкова комплексиран и се възприемаш толкова на сериозно, си мислиш че власта оправдава предателството на народа си в името на слугинажа на световните булита...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    13 Яну 2024 19:22ч.

    Както казах, девизът на управляващите е "Нито ден без нова простотия".... Няма да се махнат доброволно, дори и един глас за тях да няма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борил

    13 Яну 2024 19:53ч.

    Да, тия идиоти на а сами да се махнат. Но не знаят всяка тяхна проява как води до създаването на единен фронт срещу тях. Чини им се, че са вечни, но много се лъжат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Другарски огън

    13 Яну 2024 20:46ч.

    Дани бой буквално преди месец подписа онази гнусотия против проф. Д. Григорова и малко се затруднявам да определя, в коя точно от споменатите две паралелни реалности е битувал към онзи момент е битувал. Освен ако ?! ... няма и трета паралелна реалност? Или пък са повече? Или пък ... разбираме, че той е от добрите и не се меша с гадовете. Дани, кажи си, объркваш ни и ни караш да се чувстваме безпомощни. С какви значения натовари понятията (а, да не забравяме и ценностите), от позицията на които организирахте съд и разправа с Григорова?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Летопис на смутното време

    14 Яну 2024 2:33ч.

    Докъде се докарахме - хора, които в политическото си битие се бяха превърнали в емблема на законодателна немощ и държавническа неадекватност (процедурни грешки в работата на НС, вкл. прегласувания на вече гласувани законопроекти, създаване на бланкетно законодателство и въвеждане на практиката да се правят съществени изменения в основни закони с преходни и заключителни разпоредби в други закони, повсеместен непотизъм /спомняте ли си произхода на изрази като "олимпийци" и "калинки" или кога започна възходът на 23-годишния по това време Д. Пеевски, назначен без нито един ден юридически стаж за следовател в НСлС?/, нагаждачество и пълзене пред средна ръка чиновници в хода на преговорите за членство в ЕС и НАТО, унищожаването на ударния потенциал на българската армия, затварянето на блокове 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй", продажбата на мажоритарни дялове в ЕРП-тата, продажбата на мажоритарен дял от БТК за годишната ѝ печалба, скандалите в ТОТО-то, опитът за скрита приватизация на АМ "Тракия"...) да ни изглеждат като глас на разума. Даниел Вълчев вероятно ще остане в българската летопис заедно с Пламен Орешарски с разменената помежду им реплика: "Да вдигаме сЕденката", изказана по повод провала на симулативните преговори с българските учители, съумели да организират най-масовата и продължителна стачка в българската история, насочена срещу въвеждането на децентрализацията в образованието и т.нар. "делегирани бюджети" на училищата - политика, която се превърна в началото на края на българското учителство, българското училище и българската грамотност. Ако се опитваме да проумеем, как стигнахме до тук, трябва да се върнем тъкмо в ония времена - превратът срещу Виденов и управлението на СДС/ОДС, последвано от безпринципните коалиции между НДСВ и ДПС и коалицията 3-5-8, в която старши партньор беше вече БСП. Прочем, коалицията на НДСВ и ДПС даде началото на политическата кариера на Б. Борисов, превръщайки го от "добре облечен бизнесмен" (спомняте ли си историята на този израз?), известен от криминалните хроники и жълтите страници на вестниците в гл. секретар на МВР. Някой би казал, че времената вече са други. Така е, но основите на днешния ни провал като държава бяха заложени тогава, когато активно се трансформираха остатъците от социалистическата собственост, когато се приемаше чуждия диктат по време на преговорите ни за членство в ЕС, когато заради дребни личностни боричкания или в името на имагинерни външнополитически цели се опорочаваше държавническата ни традиция и се ликвидираше държавността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха

    14 Яну 2024 12:55ч.

    "тази наша минимална загуба автоматически се превръща в наша победа" Така навремето се бъзикахме за футболните ни отбори, които все бяха от страната на булката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи