Даниел Лорер: Туризмът ни отдавна не разчита на руснаци

Даниел Лорер: Туризмът ни отдавна не разчита на руснаци

Основната икономическа зависимост на България от войната, която Русия поведе в Украйна и наложените икономическа санкции, е вносът на петрол и природен газ. Това обясни пред Нова телевизия министърът на иновациите Даниел Лорер.

Потокът на руските туристи отдавна не е най-значимият за българския туризъм - нито летен, нито зимен, категоричен бе министърът. Според него руските туристи лесно могат да бъдат заместени с такива от други държави. Още повече, че дори и след края на войната, руснаците трудно ще са платежоспособни туристи, разясни Лорер.

Въпреки че имаме изключително разнородна коалиция, която допреди два месеца в българския политически живот беше немислима, тази четворна коалиция успешно преодолява препятствия след препятствия, коментира в предаването „Здравей, България” Даниел Лорер.

„Настоящата война на Русия срещу Украйна е изключително предизвикателство за колегите от БСП. За нашите колеги от БСП тази война с Украйна ускорява по-скоро тяхната интеграция към съвременния европейски живот и това е чудесно. Поради това коалицията върви успешно напред”, добави той.

„Когато до нас има война - това несъмнено променя всички планове на света. В оптимистичния сценарий - войната свършва до месец, след което започва интензивно възстановяване, както се случи след COVID кризата. В другия - войната се протака и ние като общество трябва да сме готови да бъдем всички заедно - и управляващи, и опозицията да работим за стабилността”, коментира Лорер.

Край на войната обаче не може да има без промяна в Кремъл, убеден е българският министър. Той изрази надежда, че санкциите срещу Русия бързо ще обърнат общественото мнение в страната срещу Владимир Путин и бързо ще стигнат и до най-близкото му обкръжение, което да поиска промяна.

Даниел Лорер обясни, че прогнозата за инфлацията е много подобна на това, което казва Европейската централна банка и френският министър на икономиката. „Инфлация вероятно ще има и тя ще се успокои, ако се успокои изобщо, към края на годината”, уточни той.

Война от такъв мащаб на европейска територия е шок за целия Съюз. Този шок е изписан по лицата на жените и децата, които са оставили мъжете да се бият за свободата на страната си, коментира Лорер. Той обясни какви мерки ще предприеме държавата за бежанците, идващи от Украйна. „Идеята е Агенцията за бежанците да се разположи по границите, надявам се вече мобилните екипи да са достигнали, така че всеки, който влиза в страната да получи такава регистрация”, каза министърът.

Лорер посочи, че регистрацията в статута на временна закрила е общоевропейска и важи за всички украински бежанци, идващи на територията на Европа. „Те ще могат да получават всички права и на трудовия пазар, и на социалните, и на здравните системи за определен период от време, докато важи статутът на временна закрила”, подчерта той.

Министърът уточни, че украинските граждани имат пълна свобода на придвижване в Европейския съюз. Временната закрила не ги ограничава, а документи не се задържат. „Мярката е изцяло хуманитарна, за да се облекчи страданието”, заяви Лорер.

Коментар той направи относно срока от три месеца за средствата, които ще бъдат предоставяни. „Ние сме готови да удължим тази мярка, ако се налага. Заедно с това се надяваме, че дипломацията и икономическият натиск върху Русия ще надделеят и конфликтът ще приключи дотогава”, смята министърът на иновациите и растежа.

При пристигане на украинците на границите ни Лорер заяви, че хората биват упътвани. „По време на регистрация служителите на Агенцията за бежанците, установявайки къде искат да отидат, ще им кажат къде се намират центровете по градове”, обясни той. Допълни, че Щабът за бежанците подготвя единен портал, където ще бъде достъпна такава информация.

40-те лева Лорер обясни, че са мярка, която предвидена за този, който настани украинските бежанци. „Той трябва да бъде юридическо лице и да бъде регистрирано в Министерството на туризма, за да може да си получи парите накрая на всеки месец, въз основа на това колко бежанци е настанил при себе си”, заяви министърът.

Той допълни, че самите бежанци не взимат парите на ръка. „Други европейски държави имат обратната мярка - механизми да раздават помощи на самите бежанци. Ние не го правим така. Засега в България няма предвидена директна финансова помощ към самите бежанци”, подчерта Лорер.

 

 

 

 

Коментари

  • рукола

    11 Март 2022 9:46ч.

    Кой го измисли този болен човек? От 10 г. България не разчита на нищо и никой - тя е предназначена за унищожаване! Хората наистина не знаят в какво се състои щастието! ... нищо, ще има възможност да види и да осъзнае, какво е причинил на децата си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яжте повече салата

    11 Март 2022 10:31ч.

    Необходими Продукти рукола - 1 опаковка маслини - 100 г сирене - 100 г Дунавия домати - 2 бр. копър - 1 стрък пресен сол зехтин - олио оцет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да те спаси

    11 Март 2022 10:54ч.

    от патологичната ти глупост салатата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    11 Март 2022 9:47ч.

    Цитат: За нашите колеги от БСП тази война с Украйна ускорява по-скоро тяхната интеграция към съвременния европейски живот и това е чудесно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    11 Март 2022 9:49ч.

    Така я ускорява, че БСП вече е жив труп. На следващи избори 3.1% ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    11 Март 2022 9:50ч.

    Ужасно смешно изказване. От комунист европеец не става, те са путинисти по рождение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    11 Март 2022 9:52ч.

    Точно така. Електоратът им вече се срамува от тях. Затова Курнела със зъби и нокти брани поста си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    11 Март 2022 10:02ч.

    Путлер, и европеец да си вече не е престижно. Ежедневно следя западната преса и смело мога да кажа, че европейците се доказват в момента като натурални НАЦИСТИ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейците са нацисти, а войната е мир и свободата робство

    11 Март 2022 10:29ч.

    Знаем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оня

    11 Март 2022 13:05ч.

    Социалистите не са комунисти... Хитлер е националсоциалист и комунистите са основния му враг. Всеки който е против комунистите е фашист по презумпция..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха,

    11 Март 2022 10:01ч.

    доживяхме... някакъв си Лорер искал "промяна в Кремъл"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    11 Март 2022 10:19ч.

    Още един наивник,който приема желаното за действително.А утре светът няма да е същият и всеки,който е разбрал това и навреме се е подготвил,бързо ще заеме печелившо място.Останалите ще си бършат сълзите и сополите си и ще си спомнят приказката за акъла,който винаги ни идва късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    11 Март 2022 10:20ч.

    Аз вече се радвам, че Корнелия е в управлението... представете си какво щеше да е, ако я нямаше? Ми те тия се оляха буквално! С машините на Радев не разчитайте на нормални избори и на Възраждане, единствено БСП държи онзи неграмотник в линия, иначе вече щяхме да сме обявили война на Путин, като го гледам къв е бавноразвиващ се, че и тоя горе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците предпочитат братска натовска турция пред българия

    11 Март 2022 10:27ч.

    И това не е от вчера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    11 Март 2022 10:28ч.

    Льольо ... Руснаците са единствените туристи дето харчат и оставят пари по Черноморието. Немците ги няма, румънците са бетер британците по зимните курорти ... халхабер си няма завалията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Март 2022 11:22ч.

    "Туризмът НИ отдавна не разчита на руснаци" Кои сте вие НИ? Израел не е в списъка на недружествените страни на Русия и руски туристи ще посещават Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турист

    11 Март 2022 11:27ч.

    "Даниел Лорер: Туризмът ни отдавна не разчита на руснаци" Колко отдавна? От миналия сезон, когато беше плача за "руските туристи"? И на кого разчита? На германските пенсионери, на английските пияндурници, на норвежките биячи или на изчезващите българи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hchchcjv

    11 Март 2022 12:45ч.

    Боже, още един идиот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    11 Март 2022 12:48ч.

    И на какво разчита тогва ?!? То и народът от 32 г. не разчита на българските правителства...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи