Четири години от подписването на Преспанския договор между Гърция и Северна Македония

Четири години от подписването на Преспанския договор между Гърция и Северна Македония

Гърция е един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страната, припомня БТА.

Малкото селце Псарадес на брега на езерото Преспа от гръцката страна, което преди четири години вероятно не беше  толкова известно на обществеността, след 17 юни 2018 г. се превърна в символ на Преспанския договор. Там беше подписано споразумението, което мнозина смятат за историческо, но и за модел за мирно разрешаване на спорове,  тъй като сложи край на 30-годишния спор между две съседни държави, пише агенция МИА.

Договорът беше подписан от тогавашните външни министри на Северна Македония Никола Димитров  и на Гърция Никос Кодзиас в присъствието на премиерите на Северна Македония Зоран Заев и на Гърция Алексис Ципрас, посредника в преговорите Матю Нимиц, бившия еврокомисар по разширяването Йоханес Хан и бившия върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини, както и други високопоставени международни представители и представители на двете страни.

Осем месеца след подписването и след като беше ратифицирано и в двете страни, споразумението влезе в сила на 12 февруари 2019 г.

Съгласно договореното Република Македония се преименува на Република Северна Македония, гражданството става македонско/гражданин на Република Северна Македония, а езикът става македонски.

Преспанският договор проправи пътя за интеграцията на Скопие в евроатлантическите институции, но и повиши нивото на двустранните отношения между Северна Македония и Гърция, пише МИА.

Северна Македония стана 30-ият член на НАТО и сега е съюзник на Гърция в Алианса, като гръцките военни самолети отговарят за охраната на въздушното пространство на Северна Македония.

В същото време споразумението размрази отношенията между двете страни и четири години по-късно те са на завидно равнище, както политически, така и икономически.

През последните четири години отношенията между двете съседни държави се подобриха значително, независимо от смяната на правителството в Гърция и промените в правителството на Северна Македония.

Гърция е един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страната, нещо, което в миналото беше изтъквано публично от представители на гръцкото държавно ръководство.

Пътят до Преспа

Спорът за името започва веднага след обявяването на независимостта на Македония и присъединяването й към ООН на 8 април 1993 г. Поради противопоставяне и натиск от Гърция, която не прие името на страната,  членството й в ООН бе с името Бившата югославска република Македония.

Преговорите между Македония и Гърция по 27-годишния спор бяха подновени в края на 2017 г., след почти тригодишен застой. След първоначалните срещи на посредника Нимиц с преговарящи от двете страни, преговорите се издигнаха  на по-високо равнище, на ниво външни министри.

Тогавашните премиери на двете държави Зоран Заев и Алексис Ципрас се срещнаха тет-а-тет за първи път на Световния икономически форум в Давос в началото на 2018 г., където бяха направени първите отстъпки.

Давос беше последван от поредица от срещи на двамата външни министри, със или без участието на Нимиц, преки преговори, разговори, консултации, като ключова в преговорите беше срещата Заев-Ципрас в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе в София по време на българското председателство на евросъюза.

На 12 юни 2018 г. Заев и Ципрас потвърдиха постигнатите договорености в телефонен разговор, след което информираха обществеността в своите страни и пет дни по-късно споразумението беше подписано. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи