Честит 24 май! Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Честит 24 май! Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

На 24 май честваме Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя.

Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. 

През 1857 година денят на Светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата "Света Богородица", а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България. 

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна. 11 май се чества от православната църква като празник на Св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. 

Следобед се открива и традиционният панаир на книгата пред Националният дворец на културата. Общинските музеи са със вход свободен. Вечерта фондация "Аскеер" ще връчи за 33-и път наградите си за театрално изкуство. Актьорът Руси Чанев ще получи наградата за цялостно творчество.

 

В столицата официалната програма ще започне с традиционното празнично шествие. То тръгва в 10:30 ч. от площада пред Националния археологическия музей, продължава по бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски", за да стигне до Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", където пред паметника на Светите братя в 11:00 ч. започва церемонията, съобщават от Столичната община. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а в програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, хорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент маестро Славил Димитров, актрисата Ели Скорчева.

Тържествено слово за празника ще произнесе философът и писател Тони Николов. Специални гости ще бъдат Димитър Бербатов и шейсет от талантливите деца от фондацията му, носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта.

Вход свободен за музеи и галерии

В общинските музеи и галерии на територията на София входът ще бъде свободен. Изложба "Петър Берон. 200 години от издаването на "Рибния буквар" ще бъде представена в Градската градина. Тя е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките (БАН).

По повод празника инициативата "Да поЧетем" пък ще преобрази площад "Славейков" в нестандартна културна сцена с богата програма от литературни, образователни и културни събития, които започват от 11:00 ч. и ще продължат до 20:00 ч.

"Откъси от емблематични български произведения ще озвучат площада, красиво прочетени от любими актьори, ще се проведе детска надпревара по четене с разбиране, ще има срещи със съвременни български автори, литературни четения, книжен базар, литературни обиколки, артинсталации, вдъхновени от българското слово, детско хорово изпълнение, пощенска кутия за български приказки, творчески игри и занимания за публиката, развиващи умения за писане и творчество", посочват на сайта си от Столичната община.

Днес официално ще бъде открит и Пролетният панаир на книгата. Шатрите отново ще са разположени в алеите около фонтаните пред Националиния дворец на културата. Подробности вижте тук.

Общинските културни институти и районните администрации също са подготвили разнообразни културни събития, с които да почетат Деня на Светите братя Кирил и Методий. Програмата вижте тук.

В Театър "Българска армия" ще се състои церемонията по връчване на Награди "Аскеер" за принос към театралното изкуство, която традиционно присъства в Календара на културните събития на Столичната община.

Пловдив

Честването на празника в Пловдив започва традиционно в 9.00 часа на площад "11 май" пред ХГ "Св. св. Кирил и Методий", където е разположен паметника на Светите братя.

От 9.00 до 10.00 ч. в Актовата зала на гимназията е церемонията по удостояването с "Почетна значка на град Пловдив" на заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от пловдивските училища и детски градини и награждаване с грамота на млади учители.

По същото време от 9.00 ч. до 9.55 ч. ще има Празнична литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий", която ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, съобщават на сайта на Общината. Точно в 10.00 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица и гости, предвождани от свещениците се отправят към площада "11 май". Тържеството започва с химна на България. А в 10.20 ч. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Празничен молебен. В 10.45 ч. е началото на шествието към площад "Централен", а празнична програма, включваща концерти на местните хорове, ще съпровожда движението по предвидения маршрут.

В 18:00 ч. на откритата сцена пред община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов" ще излезе групата "Тангра", входът е свободен.

Варна

На 24 май празничната програма започва в 10:00 часа на пл. "Св. Св. Кирил и Методий", където ще бъде издигнато българското знаме. Предвидена е фолклорна композиция с участието на над 700 деца от училища, читалища и фолклорни ансамбли.

Тази година в празничното шествие ще участват 121 блока с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институти. Традиционно на второ място ще преминат ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", които честват своя патронен празник на този ден. Шествието ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. "Мария Луиза" до кръстовището с бул. "Сливница". След това част от блоковете ще продължат по бул. "Осми приморски полк", а друга - по бул. "Сливница".

В 13:00 часа на входа на Морската градина ще се извие празнично хоро с участието на фолклорен ансамбъл "Варна".

Бургас

Празничното шествие в Бургас ще тръгне в 10:30 часа с маршрут: пл. "Тройката" - ул. "Александровска" - ул. "Алеко Богориди" - Балюстрадата до Културен център "Морско казино". В него ще се включат училища, детски градини, представители на бургаското духовенство, читалища и културни институции.

В 11.00 часа на открита сцена "Охлюва" граждани и посетители на Бургас ще могат да се насладят на тържествен концерт "Език свещен на моите деди". В Дружество на художниците в Бургас на ул. "Александровска 22" от 12.00 ч. ще бъде открита традиционната изложба на бургаските художници "24 май" и ще бъде връчена наградата "Млад художник на годината".

Велико Търново

Тържествата по повод 24 май във Велико Търново започват в 10:30 ч., когато от площад "Велчова завера" потегля огромно шествие с хиляди деца, ученици, учители, студенти, преподаватели, общественици и др., което ще премине по градските улици.

Шествието ще пристигне пред Общината в 11:15 ч., където следват празнични слова, благослов, връчване на Награда "24 май" за изявен зрелостник и концерт на СУ "Вела Благоева".

В 21:30 ч. на площад "Цар Асен I" ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Стара Загора

Тържественото честване в Стара Загора ще започне в 10.00 ч. с ритуал за издигане на Националното знаме на България и молебен, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан. Празничното шествие започва в 10.30 ч., от площада пред Общината по бул. "Цар Симеон Велики".

Концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата при Община Стара Загора ще огласи площада в 12.00 часа.

От 18.00 ч. в Художествената галерия организират клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и творби от Л. Бетховен, Р. Шуман, Й. Брамс, Клара Шуман, Ф. Шопен и други. Подробна програма вижте тук.

Габрово, Севлиево, Трявна

В Габрово честванията ще започнат с тържествен молебен в храм "Успение на Пресвета Богородица", а по-късно ще има литийно шествие от храм "Успение на Пресвета Богородица" до паметника на Васил Априлов и поднасяне на цветя. Следва тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Технически университет, просветни и културни институции и гражданство.

Община Севлиево е подготвила празнична програма, която ще започне сутринта на площад "Свобода". Там ще се състои и официална церемония по отличаване на изявени ученици, учители и културни дейци от района.

Трявна ще отбележи "Празника на буквите" с училищно тържество в двора на Средно училище "Петко Р. Славейков", ще бъде произнесено поздравление на кмета на Трявна Денчо Минев. Ще има празнично шествие с участието на учебните и детски заведения в общината, по-късно ще се състои празничен концерт. По обяд ще бъдат наградени педагогически специалисти за принос в развитието на образованието и издигане авторитета на Община Трявна, след това ще има фолклорно веселие с народни хора на мегдана.

В Дряново програмата започва с традиционното шествие, в което се включват стотици ученици, учители, дейци на културата и граждани. Тръгването ще е от паметника на майстор Колю Фичето, ще премине по главната улица "Шипка" и завършване на пл. "Ларгото".

 

Източници: "Дневник", БНТ

 

 

Коментари

  • Попа

    24 Май 2024 8:02ч.

    И на православието, и на православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    24 Май 2024 8:17ч.

    Нека днес кажем на азиатските примати, че не сме славяни. 🤌

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    24 Май 2024 8:24ч.

    Откъде я измислиха тази славянска книжовност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъм, св. Константин Кирил Философ

    24 Май 2024 8:43ч.

    Според долна сган като вас "Проглас към Евангелието" в кенеф го е писал?! Просто кенефът е вашата родина и вашето място, понеже вий непрекъснато там сами себе си поставяте. Тежка участ си изработвате и в този, и в Отвъдния свят. Изборът си е ваш. Поне не сквернете празника със зловонието си. Воните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честит празник

    24 Май 2024 8:30ч.

    На българската писменост и книжовност! Да живеят кирилските букви и всички, които ги крепят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    24 Май 2024 8:31ч.

    Върви народе възродени, към светла бъднина върви с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови. Честит празник на всички българи – 24 Май!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голи са без книги всичките народи:

    24 Май 2024 8:35ч.

    понеже без оръжие не могат с врага на нашите души да се сразят, те са готови за плена на мъки вечни. А вие, народи, необичащи врага, щом мислите да се сразите с него яко, усърдно дверите на разума открийте, оръжие приели здраво днес, което Книгите господни изковават, та главата на лукавия съвсем да смажат. А тези букви който възприеме, Христос Премъдростта изказва и вашите души укрепва с апостолите, с всичките пророци. Говорещите тези словеса, достойни ще са врага да убият, принасяйки добра победа Богу, на плътта отбягващи тлението скверно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слушайте, цял славянски народе,

    24 Май 2024 8:37ч.

    слушайте Словото, що от Бога дойде, Словото, що кърми душите човешки, Слово, що укрепва сърца и умове, Слово, подготвящо всички да познаят Бога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4estit praznik na Slavyanskata Pismenos i Koltura!

    24 Май 2024 8:50ч.

    Da zhivee Balgaria!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честит празник българи!

    24 Май 2024 9:23ч.

    Бъдете будни и търсещи! Бъдете родолюбци и помнете! Нека да спасим суверенитета на майка България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dabedabe

    24 Май 2024 9:30ч.

    Честит празник! Имаме красива азбука и приятен за ухото език. Само италианците може би ни превъзхождат, щото не говорят, а пеят. Но пък имат по-малко букви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    24 Май 2024 9:46ч.

    Благодаря на Бога, за вълшебното живо Слово, което е дарил на народа и страната ни! Да пребъде свята Русия, която е силовият фактор азбуката и езикът ни да ги има и да пребъдат! А наш свещен дълг е да пазим Словото като зеницата на очите си и да го развиваме творчески!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скит

    24 Май 2024 9:50ч.

    Честит празник на българите! Всички либерасти, евро-атлантици и НПО активисти, покайте се и се върнете смирено при народа си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    24 Май 2024 10:48ч.

    Честит празник, българи! Нека се гордеем с нашата азбука. И да си знаем, че не Кирил и Методий са я създали, а е наше изобретение-с гръцки букви с добавени онжовки. Тя се заражда в администрацията на Българското Царство след, което се утвърждава от св. Климент Охридски. Въпреки това тя е уникална, защото, чрез нея Словото е преведено на разбираем език и е достигнало до всички славянските народи. Честит празник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    24 Май 2024 10:50ч.

    Днешният ден е добър повод да си спомним времето, когато имаше просвета и култура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    24 Май 2024 11:10ч.

    Честит празник българи! Светъл празник за всички четящи и зрящи! В повече ми идват поповете(нали е светски празник?) и мажоретките пред Народната библиотека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    24 Май 2024 13:42ч.

    За вас повече мажоретки и кебабпчета...ясно е работата... В основата си празникът е църковен и точно на св.св. Кирил и Методий по стар стил. Честит празник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    24 Май 2024 15:33ч.

    Честит празник ! Просвещавайте се, четете книги, самообразовайте се. Знанието носи и печал, но тежко му, който го няма…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи