Чешкият Сенат обмисля да обвини президента на страната в държавна измяна

Чешкият Сенат обмисля да обвини президента на страната в държавна измяна
Сенатът (горната камара) на чешкия парламент ще разгледа възможността да обвини президента на Чешката република Милош Земан в държавна измяна във връзка с неговите изявления, направени в неделя в телевизионно обръщение към хората за инцидента във Върбетице. Това съобщи Чешката телевизия, цитирайки председателя на горната камара Милош Вистрачил, предава TACC, цитирана от "Фокус". Според Сената държавният глава е декласифицирал информация за разследването на този случай, която не е била публична. "Ще разгледаме възможността за подаване на конституционна жалба във връзка със съмнението (че президентът е извършил държавна измяна)," каза Вистрачил. "Мога да заявя, че в доклада на Службата за сигурност и информация се отбелязва, подчертавам, че няма доказателства и доказателства на очевидци, че тези двама агенти (бел. ред. руснаците, на които се приписва участие в инцидента) са били на територията на складовете за боеприпаси във Врбетица. Когато помещенията на втория склад бяха прегледани непосредствено преди експлозията, там не беше открито взривно устройство", каза Земан в интервю пред телевизията. Президентът подчерта, че подозренията относно възможното участие на двама чуждестранни агенти в инцидента във Врбетица са възникнали през последните седмици. "Службата за сигурност и информация никога не е споменавала инцидента във Врбетице досега през последните шест години," каза той. 

Въпреки това, каза Земан, не може да се твърди, че подозрението за участие на двама чуждестранни агенти в инцидента не е сериозно. "От всичко казано не следва, че подозрението за тяхното участие не е несериозно. Първо, трябва да отговорим на въпроса какво са правили тук изобщо. Второ, фактът, че контраразузнаването не е доказало тяхното участие не означава, че те не са влезли на територията на складовете във Врбетица. Полицията разследва хипотезата, че е можело да бъдат отведени там от един от собствениците на IMEX (който е наел складове за съхранение на боеприпаси). Това подозрение трябва да бъде изключено или потвърдено", допълни Земан. 

Президентът не изключи, че скандалът с инцидента във Врбетица може да завърши като игра на специалните служби. В този случай, според него, са възможни сериозни последици за Чехия. Невнимателното боравене с боеприпасите и евентуалното участие на чуждестранни разузнавателни служби се считат за причини за експлозиите във Врбетица.

"Работим с две версии - че експлозиите във Врбетица са станали в резултат на небрежно боравене с боеприпаси, и втората версия - че агентите на чуждестранни специални служби са виновни за това," каза Земан. Той също така призова по телевизията да се изчакат резултатите от разследването на инцидента във Врбетица.

Според него, чешките служители на реда са установили връзка между българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и експлозиите на складовете за боеприпаси в селото. "Боеприпасите от складовете във Врбетица трябвало да влязат в България", каза той. "Има договори за продажба, българският оръжеен търговец Гебрев е платил аванс. Можем да считаме българската следа за доказана", добави още Земан.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Чешка изтривалка

  27 Апр 2021 10:58ч.

  Значи изпуснатото твърдение на Земан, че случая с експлозиите МОЖЕ БИ е немърливост, е "разкриване на класифицирана информация". А излиянията на русофобските подлоги на САЩ по медиите, че това било саботаж на руски шпиони , НЕ Е разкриване на класифицирана информация ? А ха ха ха ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  27 Апр 2021 11:08ч.

  Щом не си антируски настроен и не правиш правилните изявления, ще те съдим за измяна. Оруел ако знаеше какво става в демократичното западно общество...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че той си е такъв

  27 Апр 2021 11:10ч.

  Чехите да не мислят и да не протакат.Никакво огъване пред Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Апр 2021 11:12ч.

  Американците не могат да направят нищо от това, ако няма продажници по места - всичко за едни цветни хартишки! Някой ден хората наистина ще се срамуват от себе си, когато осъзнаят какво са правили за нищожна хартия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пражка пролет

  27 Апр 2021 11:14ч.

  Светът се гордее с Чехия, опълчила се на Империята на злото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чужди медии

  27 Апр 2021 11:19ч.

  коментират "българската следа" с участието на Гебрев и на Христо Грозев. А специалните служби, контролирани от ултраглобалистите, разиграват поредната си игра, само "новичок" не е споменат още. Кураж на М. Земан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основният въпрос, когато се води следствие е:

  27 Апр 2021 11:27ч.

  Кой има сметка от това? ЕДИНСТВЕНИЯТ, който имаше сметка тези боеприпаси да не стигнат до Украйна е Русия. Рублажиите да си вият сега на воля. Путин и калната му политика са ясни. А Земан лъже и маже - колко ти плати, Земане Путин за тая предателска роля към Чехия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Рублажиите да си вият сега на воля"

  27 Апр 2021 11:30ч.

  Ми те са получили каквото искат според теб, защо трябва да вият? Виеш само ти ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧеХСката колониална администрация

  27 Апр 2021 11:33ч.

  съвсем се оля, пардон, престара. Ама и Земан един такъв мъдър, умерен, разумен - как да не го нарочиш за изменник на единствено правилната атлантическа лайн..., пардон, линия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  27 Апр 2021 11:37ч.

  пражка пролет на 27.04.2021 в 11:14 Абе неграмотник, точно Земан е участник в пражката пролет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Организатор на заговора за убийството на Президента на Белорусия е Майкъл Карпентър

  27 Апр 2021 11:39ч.

  Участники заговора против Лукашенко (Федута, Зенкович и Костусев) признали свою вину в организации заговора с целью захвата власти. В качестве одного из кураторов заговора указывают советника Байдена Майкла Карпентера. Карпентер - старший директор Центра Дж. Байдена по глобальному взаимодействию при Пенсильванском университете. Был заместителем помощника министра обороны США по России, Украине и Евразии и советником по внешней политике у вице-президента Джо Байдена, а также директором по России в Совете по нац.безопасности. Работает нерезидентом в "Атлантическом Совете", а также в фонде Джеймстауновского Университета. Кадровый сотрудник Госдепа США. https://www.youtube.com/watch?v=os10Ry5shgo&t=67s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йозеф Лада

  27 Апр 2021 11:40ч.

  https://zavtra.ru/upl/20000/alarge/pic_11448a8ff30.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Trial and Error

  27 Апр 2021 11:42ч.

  https://scontent-ams4-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/fr/cp0/e15/q65/174721879_1102722166806295_5589041562647495485_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-3&_nc_sid=110474&efg=eyJpIjoidCJ9&_nc_eui2=AeG7ejYWAAm1yiPp-BCbJuvzSThYybniENRJOFjJueIQ1JqYe_JGxn9iQwyV3_m_aZY&_nc_ohc=Y6xPsmatSykAX8UeNy0&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&tp=14&oh=f97c12e728c97bfc888f057f5ec25d45&oe=60A2174A

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че Земан като е участник в пражката пролет

  27 Апр 2021 11:44ч.

  не значи, че е Христос и не се е продал. Парите не миришат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Апр 2021 11:52ч.

  И в България ги има тези неща. За да се угоди на американците, биват преследвани собствени граждани. А чехите са ударили дъното: Целят се в президента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  27 Апр 2021 11:55ч.

  "Пиндели, Сър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Апр 2021 11:57ч.

  Прави впечатление, че противниците на комунизма от старата генерация са трезвомислещи хора и критикуват истерията за очерняване на Русия. Не отдавна и Лех Валенса се изказа по повод политиката на Полша. Нарече полските политици помияри, които угаждат на американците за сметка на интересите на Полша. Просто невероятно е, как в бившите соц държави успяха да се пръкнат недорасляци с промити мозъци. Как за мобилни телефони са готови да продадат бъдещето на страните си. Но и това ще отмине. След години, когато видят пропадането на страните си, може би ще го осъзнаят. Ако до това време не са емигрирали на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Апр 2021 12:06ч.

  Министър председателят на Чехия - Бабиш е комунист от 1980г, СЛЕД пражката пролет. Милош Земан е комунист малко преди Пражката пролет, но е изключен от партията след като се е противопоставил на намесата на държавите от Варшавският договор. Никога след това не е бил комунист. А Бабиш е комунист до последно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • антифа

  27 Апр 2021 12:10ч.

  Тия са се побъркали бе. Покрай американците, които губят играта, всичките им лакеи побесняват и се побъркват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това ви чака - аз неслучайно ви казах, че са побъркани

  27 Апр 2021 12:22ч.

  Камала Харис ще призове ООН да се готви за нова пандемия. Светът все още се бори за преодоляване на продължаващата пандемия на коронавируса, но някои гласове, включително сред медицинската общност, вече казват, че появата на следващата е само въпрос на време. - https://pogled.info/svetoven/amerika/kamala-haris-shte-prizove-oon-da-se-gotvi-za-nova-pandemiya.128904

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старец

  27 Апр 2021 13:15ч.

  Бог бил създал ЧОВЕКА , но сгрешил - забравил да му премахне ПРОСТОТИЯТА . Като следствие се поражда лакомията . Това ще реши всички проблеми на Природата с човечеството ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кофти матрял

  27 Апр 2021 13:17ч.

  Да кажат "демократите" да се изясни истината ли е целта или както обикновено да се нашокат канчетата на руснаците по всякакъв повод и без доказателства. Вече е ясно, че никакви руски агенти нямат връзка с взривовете и за това, че Земан се е изтървал и е казал истината "демократите" са се наточили да му таковат мамата. Ако имаше нещо, просто щяха да изкарат доказателствата и да не се пенявят по президента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  27 Апр 2021 13:46ч.

  Под друга подобна статия, (има доста от този род напоследък) го казах. Ако толкова лесно някой може да отиде в чужда държава и да взриви складове с боеприпаси, нямаше да има войни. Военните нямаше да има с какво да воюват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спомнете експлозията в поделение 18250 - Челопечене

  27 Апр 2021 13:50ч.

  https://svpressa.ru/war21/article/296774/ Армии и войны / Международное положение Как взрываются оружейные склады Арсеналы во всём мире горят по трём причинам — диверсия, халатность и скрытие фактов продажи боеприпасов Виктор Сокирко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Аман, бе тука Русия ли сме та забравяте да пишете на български? на 27.04.2021 в 11:43

  27 Апр 2021 13:52ч.

  Ти американо-турска подлога ли си, майкопродавяецо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  27 Апр 2021 14:24ч.

  ето приятелството със сащ до какво води до интриги и кавги а те се смеят отстрани на глупаците които им се връзват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганьо

  27 Апр 2021 14:33ч.

  Баси некадърниците от ГРУ, един саботаж като хората не могат да направят...а с "Новичока" - още по-зле, всички "отровени" оживяха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  27 Апр 2021 14:44ч.

  "Кой има сметка от това? ЕДИНСТВЕНИЯТ, .......е Русия." Аз мога да ти предложа още поне 4 версии кой има сметка :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  27 Апр 2021 15:49ч.

  Разбира се, че сега след като кафявата купчинка завита в целофан заради интересите на сащисаните паразити, бе разопакована, тя се разсмърдя подобаващо. Така слугиндажа им бе принуден да се надвеси от прозорците навън в защита на явната кауза Пердута.. Заповед бе спусната и заради жабите с вдигнатите крачета за получаване на заслужена антируска подкова - балтийските джуджета. Инак, не може да се отрече безсмислената им "трудова дейност" - на всичките козяшки ударници - предоставяне на доказателства за менталните им увреждания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Основният въпрос, когато се води следствие е: на 27.04.2021 в 11:27

  27 Апр 2021 15:59ч.

  Маймуняк, изобщо не знаеш за какво иде реч. Първо, версията, че тези боеприпаси са били предназначени за Украйна, не е доказана. Второ, другата версия, че са за Сирия - също. Но има и трета версия. Че въпросните противопехотни мини, които е трябвало да бъдат утилизирани още през 1997 г., са били приготвени за утилзация тук, в България. Как и защо са се взривили надали ще се разбере някога, но в самото начало на разследването за взривовете са разслевани и осъдени собствениците на чешката фирма, собственик на складовете. Никаква българска, уска или каквато и да било друга следа не е споменавана изобщо тогава. Защо сега се раздуха така нещата...сети се сам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  27 Апр 2021 17:20ч.

  "Украинизация" е точната дума за ставащото в Чехия. След като седем години САЩ се упражняваха в това да тестват докъде може да стигне човешката глупост се видя, че може да се стигне далече. Както каза проф. Иво Христов, украинците направиха за седем години това, което ние направихме за 30 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  27 Апр 2021 22:10ч.

  Който поназнайва малко биографията на Земан знае, че той не е никакъв русофил, а последователен чешки партиот. И по време на Пражката пролет и сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надявай се ти Чехия да се украинизира

  27 Апр 2021 23:09ч.

  Научил си се да пишеш, но не и да мислиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи