Чавушоглу: Надеждите ни за прекратяване на огъня в Украйна леко нараснаха

Чавушоглу: Надеждите ни за прекратяване на огъня в Украйна леко нараснаха

Надеждите за прекратяване на огъня във войната в Украйна леко нараснаха, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу след посещенията си в Русия и Украйна, предаде турската телевизия ТРТ Хабер. Той посочи още, че в най-кратък срок трябва да бъде подготвена почвата за среща на лидерско равнище.

Турският външен министър проведе днес разговори в Украйна, след като вчера посети Русия, съобщава БТА. 

По думите му още от самото начало Турция следва принципен подход по отношение на конфликта, поддържа диалог и с двете воюващи страни и полага искрени усилия за прекратяване на войната.

Чавушоглу каза, че е информирал украинския си колега Дмитро Кулеба за обсъжданите теми и впечатленията, които е получил в Москва.

"Трудно е да се каже нещо категорично във връзка с военните действия в резултат на тези две мои посещения, но надеждата ни за примирие нарасна малко повече. Ако се подготви почва за споразумение по темите, по които наблюдаваме сближаване, има възможност за среща на двамата лидери", каза Чавушоглу. 

Външният министър на Турция съобщи още, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес по телефона с президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин, съобщи частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Нашият президент разговаря днес по телефона първо със Зеленски, след това и с г-н Путин", каза Чавушоглу след разговора в Лвов с украинския си колега Дмитро Кулеба. 

Чавушоглу отбеляза, че Турция е осъществила евакуацията на гражданите си от Украйна, за което е получила голяма помощ от украинското ръководство.

"Нашето желание е да се установи прекратяване на огъня, първо в Мариупол, а след това в цяла Украйна. Ще се радваме да съберем отново Кулеба и Лавров (външните министри на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, бел.ред.), но час по-скоро трябва да има среща на лидерско равнище. Искаме да бъдем домакини и на тази среща", каза той.

 

Коментари

  • Мутра

    17 Март 2022 17:23ч.

    Нараснаха, щото руснаците не смеят да влязат в аскер в голям град и само обстрелват отдалеч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига, троле!

    17 Март 2022 17:32ч.

    Те ще влязат, когато ги изцедят. Не са нужни излишни жертви и от двете страни. А ти си много кръвожаден, ама хубаво няма да видиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи