Бюджетната комисия на НС не одобри забраната за износ на нефтопродукти от руски петрол

Бюджетната комисия на НС не одобри забраната за износ на нефтопродукти от руски петрол

Нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" Снимка: БНР-Бургас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Забраната за износ на преработени нефтопродукти от руски петрол бе отхвърлена на първо четене от бюджетната комисия в парламента. Тя бе предложена от ДПС и вече получи одобрение от депутатите от водещата енергийна комисия, съобщава БНР.

В петък правителството прие решение, че "Лукойл" може да изнася преработена продукция от руски нефт до 5 март, а не до 5 декември, когато влезе в сила европейското ембарго и каквато дата бе заложена в решението на последния редовен кабинет. Страната ни има дерогация за внос на руски петрол до 2024 година.

Остра реакция срещу предложените от ДПС текстове бе изказана и от Петролната и газова асоциация. "Намаляването на работата на комбината със сигурност ще доведе до по-малко приходи в бюджета. От друга страна това, което нас лично много ни притеснява, е, че то заплашва и дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас", заяви Светослав Бенчев.

Политически тезата бе защитена от „Възраждане“ и от БСП. Румен Гечев от левицата коментира: "Ако Русия спре танкерите през Черно море, тогава "Нефтохим" затваря, тъй като преносът на петрол с цистерни, с туби или с шишета по литър и половина противоречи на здравия разум".

Йордан Цонев от ДПС, които са вносители на законопроекта, подчерта, че опитът на Германия и Италия, където функционират подобни рафинерии, е съвсем различен. 

"Сходни предприятия в Германия на "Лукойл", и в Италия, бяха поставени под държавен контрол. Аз очаквам днес или най-късно утре да разберем механизма, по който това е станало, поне в Италия, защото там рафинерията е съвсем сходна и работи по същия начин."

"Една от основните задачи на този законопроект е да спре реекспорта и да започне да се облага и да се гарантират вземанията по отношение на ДДС и акцизите", каза още Йордан Цонев.

Между двете четения ще бъдат обновени текстовете.

От "Демократична България" вече са внесли законопроект, с който държавата може да поеме оперативния контрол върху рафинерията. Мартин Димитров уточни, че това не е национализация – т.е. смяна на собствеността в полза на държавата, а единствено осигуряване на функциониране на рафинерията. И още:

"Смисълът от тези санкции е дерогацията – дерогацията значи отстъпка, да е за българските потребители. Ние ако разрешим всичко да се изнася, кажете ми с прости думи как ще печелят от това българските потребители. А и от гледна точка на ЕС какъв е смисълът от санкции, които налагаш, а после има вторичен износ за целия Европейски съюз."

"Лукойл" обяви, че връща цялата си икономическа дейност в България и че ще плаща данъците си у нас, на което правителството разчита и за облагане на свръхпечалбите.

Преди изнасянето на икономическата дейност в чужбина обаче компанията често бе на загуба, заради което не постъпваха приходи в държавната хазна.

Намерението за промяната съвпадна с влизането на европейското ембарго, наложено заради руската война в Украйна.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Става дума за един милиард долара годишно

    06 Дек 2022 12:12ч.

    Горивата са най-голям износ след рафинирана мед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • синята мъгла

    06 Дек 2022 12:40ч.

    Нас левове не ни трябват! Ние си имаме долари на сметка при чичо Сам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    06 Дек 2022 12:46ч.

    Споко, няма да има руски петрол. Руснаците казаха, че спират износа на петрол за страни, които са наложили таван на цените на петрола, а ние като част от ЕС сме такава страна. Така че ще се наложи да си внасяме петрола отдругаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние за внасяне, ще си го внасяме...

    06 Дек 2022 13:38ч.

    Въпросът е - а как ще го преработваме ?? Защото, каквото и да ви говорят, към момента Нефтохим Бургас е пригоден да работи основно с "Урал"... Другото са мокри сънища е гонене на Филанкишията ! Гответе се за внос на петролни продукти, т.е. за по-високи от европейските цени ! ( в момента все още са по-ниски ). Ето как дръпват поредното килимче изпод краката на българската икономика. Прост народ - слаба държава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи