Бюджетът ще плати по 200 000 лв. на няколко български студенти да учат в "Харвард"

Бюджетът ще плати по 200 000 лв. на няколко български студенти да учат в "Харвард"

Спорна програма за финансиране на магистратури на български студенти в престижни университети в чужбина представи в сряда Министерството на образованието и науката (МОН). Идеята е бюджетът да плати на 30 студенти по максимум 200 000 лв., за да получат магистърска диплома в чужбина и след това да се върнат и да работят в България в продължение на поне 3 години.

Това предвижда проект на Национална програма "Фонд "Стефан Стамболов", който е публикуван за обществено обсъждане от екипа на министър акад. Николай Денков.

"Целта на Фонд "Стефан Стамболов" е да осигури достъп на българи с доказан потенциал до образование във водещи чуждестранни институции за висше образование. Те ще придобият умения, свързани с професиите на настоящето и бъдещето и ще приложат опита си в България. Придобитите по време на обучението в чужбина знания, умения и компетентности, както и разширеният им мироглед, могат да допринесат за развитието на българската икономика и на обществото като цяло", посочва МОН в мотивите си.

Според бившия министър на образованието Красимир Вълчев обаче не е справедливо с пари от държавния бюджет да се финансират чужди образователни системи, при положение че българската образователна система е недофинансирана. Според него е много по-разумно същите средства да се ползват за развитие на европейските университетски мрежи, в които да участват български висши училища и студенти. "Освен това завършването на престижен американски университет като "Харвард" не е достатъчна гаранция за "разширен мироглед", смята Вълчев.

Срокът на Фонд "Стефан Стамболов" ще е тригодишен, като всяка година за стипендии ще се отпускат по 2 млн. лв., казаха от МОН. Първите магистратури в топ университети в чужбина ще бъдат финансирани още от идната академична година - 2022/2023 г. Ще бъдат проведени три кампании за подбор на кандидати, като във всяка от тях ще бъдат одобрени по 10 студенти.

Преди да заминат, те ще подписват договор с българската държава. Той ще ги задължава да се върнат в страната до шест месеца след завършването си и да работят тук на трудов или граждански договор в продължение на поне три години. Ако не го направят, ще трябва да възстановят стипендията със съответната лихва.

Стипендиите ще покриват транспорта до чуждестранното висше училище, таксата за обучение, разходите за наем, медицинска застраховка по време на обучението.

Кандидатите трябва да са български граждани, да имат завършена бакалавърска или магистърска степен, придобита до пет години преди конкурса за финансиране, в професионално направление, съответстващо на желаната магистърска програма.

Необходимо е също успехът от дипломата им да е минимум много добър 5.00, а познанията по езика, на който ще се следва, да отговарят поне на ниво В2. Предимство ще бъде, ако бъдещите магистри не са учили в чужбина и имат професионален опит в избраната от тях специалност.

Стипендиите за предстоящата академична година ще се отпускат за магистратури в университетите от топ 15 на четирите водещи световни класации на висши училища, актуални към момента на разработване на програмата: CWUR, QS World University Rankings, Shanghai Ranking's (The Academic Ranking of World Universities – ARWU) и The Times Higher Education World University Rankings, казаха още от МОН. Списъкът ще се актуализира всяка година преди началото на кампанията.

В списъка тази година са Harvard University САЩ, Paris-Saclay University във Франция, University of Tokyo в Япония, University of Cambridge, Великобритания, National University of Singapore, ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology, Швейцария.

Очаква се подборът да започне през юни т. г. Трите етапа ще включват разглеждане на документи, представяне на видео визитка и провеждане на индивидуално интервю, съобщи още министерството.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    06 Апр 2022 16:54ч.

    Начи, пълна загуба на средства ... явно е обикновен рекет и реклама на харварда, ама кирчу им разката фамилията! ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    06 Апр 2022 16:57ч.

    Видяхме колко са кадърни завършилите харвард простокиро и василев! Който иска да учи и завършва там, да плаща от джоба си. Завършлите български университети не са по-малко кадърни от киро, който не знае българската история и говори с 300 думи в речника си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    06 Апр 2022 17:57ч.

    Харвард ли? Сакън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    06 Апр 2022 18:19ч.

    Пълна загуба на средства, ако съдим по образованието на настоящите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още еничари

    06 Апр 2022 18:23ч.

    Не, не, не ни трябва, директно послушковци на САЩ,. А политиката на САЩ е убийство, бавно, мъчително, и унизително!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • айде

    06 Апр 2022 18:55ч.

    нема нужда от още (такъв) цвят на нацията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може

    06 Апр 2022 20:14ч.

    Вече и да се знаят кои са бъдещите студенти. Кампанията в някои от тези университети започва още през декември.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бъдещето

    08 Апр 2022 9:23ч.

    Ще загубим всички българи в България. И циганите ще я напуснат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи