БСП за кабинета: 2 успеха, 1 слабост, 3 задачи и 3 проблема

БСП за кабинета: 2 успеха, 1 слабост, 3 задачи и 3 проблема

Пленумът оцени положително работата на правителството и даде висока оценка на работата своите четирима министри

БСП няма да отстъпи за оръжията за Украйна и за ветото за Северна Македония

Червените започват консултации в коалицията по три свои предложения за актуализация на бюджета - таван на някои цени, диференцирано ДДС, необлагаем минимум и за преизчисляване на пенсиите


Два успеха, една слабост, три сериозни задачи и три проблема. Това отчете вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията, на което бе дадена оценка на първите 100-те дни на кабинета "Петков". БСП оценява положително работата на правителството и дава висока оценка на работата своите четирима министри. Преди заседанието на "Позитано" 20 повечето от членовете на пленума определиха БСП като факторът на стабилност в това управление.

Успехите - правителството успя да преведе успешно страната през най-тежките зимни месеци в кризата, проведе битка с опитите да се спекулира с цените, осигури подкрепа за най-бедните. 4 милиарда лева се върнаха в икономиката и семействата. Вторият сериозен успех е приемането на бюджета за 2022 г., въпреки различията между партньорите. В този бюджет има два акцента - увеличението на публичните инвестиции и 1/3 от средствата бяха насочени към социални политики.

Имаме една слабост в правителството и това е нарушената координация и лоша комуникация помежду ни, отчете Нинова. Тя каза, че има 4 нива на комуникация, които се оказали твърде много и с излъчването на различни сигнали показвали несигурност и нестабилност. А ние искаме точно обратното - сигурност и стабилност. 3 важни задачи предстоят пред правителството: да се довърши управленската програма, тя да е силно подплатена от законодателна програма, от утре да започне подготовката за бюджета.

Трите проблема са: оръжията за Украйна, Северна Македония и БНБ. БСП категорично е против изнасянето на оръжия за Украйна. Това е и ценностен избор, а няма по-висш такъв от мира, категорична бе Нинова. Тя напомни, че по закон последният, който трябва да подпише износ, е министърът на икономиката и индустрията. И един патрон няма да подпиша, допълни тя.

Нинова напомни, че БСП има позиция, че агресията в Украйна трябва да спре. Всички искаме войната да спре, да има мир и стабилност в света. това няма как да се случи, ако подклаждаме войната, давайки оръжия и боеприпаси, обясни тя. Напомни също, че България помага на Украйна с каски, бронежилетки и най-вече с приемането на бежанци.

Червените няма да променят позицията си и за ветото на България по старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Няма да допуснем компромис нито в Министерския съвет, нито в Народното събрание, позицията ни е твърда, каза лидерката на БСП.

По повод слуховете за смяна на външния министър, Нинова обясни, че това не е обсъждано на лидерски съвет и те не са участвали в подобни разговори. Не участваме в скрити разговори, темите на деня са други. Такива решения няма да минат, но ако минат - Националният съвет ще вземе решение какво да правим, допълни соцлидерката. По повод напрежението за шефския пост на БНБ Нинова обясни, че БСП е против партийна кандидатура за поста. 

Още от утре БСП започва консултации с партньорите си в коалицията по няколко свои предложения по предстоящата актуализация на бюджета. Те са оформени след проучване на европейския опит. Да се обсъди регулиране на цените чрез налагане на таван на някои цени и компенсиране на производителите през специален фонд - на някои енергоносители, на някои хранителни стоки. Има подробна практика в Испания, каза Нинова.

Второто е - диференцирано ДДС най-вече на регулираните цени, за да е сигурно, че ще се намали. Въвеждане на необлагаем минимум или промени в закона за корпоративното облагане. Трето, преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход. Като груба манипулация и лъжа вицепремиерът определи твърденията на ГЕРБ, че правителството е посегнало на Сребърния фонд.

 


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Да успех лично за теб,Курнел

    09 Апр 2022 15:54ч.

    След като провали катастрофално БСП на изборите успя с методи на улич….ца да се докопаш до власта и благинките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лили

    09 Апр 2022 16:51ч.

    А скрий се тези заучени фрази. Няма ли да питаш къде учи синът ѝ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знае се къде учи социалистическото синче

    09 Апр 2022 17:14ч.

    знае се и че работи за РОТШЛД. Та така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    09 Апр 2022 17:20ч.

    Хей нещастници отворете си най- после очите и се съгласете че в тази държава най- разумно се държи БСП и нейния лидер Нинова. Стига с тези опорки че е разсипала БСП, за Техноимпекс и за синът и. Омръзнахте с тези глупости. На фона на нея боготворите една мутра довела ни до пълна трагедия. За Герговци, Дъбовци, Станишевци и Миковци ли сте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Възраждане сме

    09 Апр 2022 17:22ч.

    На следващите избори- 30%. Поне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    09 Апр 2022 22:18ч.

    Не, направо 60% печелите, Копейкин става премиер, обявява Софийска народна република и вика Путин да ни освобождава. Комунягите поне осъждат войната в Украйна, която вас ви опиянява с избитите украинци. Възраждане е терористична структура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо

    09 Апр 2022 18:02ч.

    Честито българи- бунаци! Вие вкарахте червената зараза във властта. Вие качихте Нинова на трона.... честито олио 6 лв, рекордна инфлация, дефицити..... и споко, и банките ще изпразнят, парите, които сте спестили за апартамент ще ви стигнат за пералня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А пътищата?

    09 Апр 2022 20:28ч.

    Абе, вие луди ли сте? Знаете ли какви не дупки, а ями, трапове зеят? Какво чакате? Някой да загине ли? Гаси безотговорните лаишки безхаберници! ОПРАВЕТЕ ПЪТИЩАТА! Никой не смее една дупка да запълни, щото от месеци ги държите без заплащане! Що за трупа сте? Не мога да ви трая!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа Лъжа

    09 Апр 2022 21:40ч.

    днес се е развихрила на пленума си.А "министърката" пак обещава,обещава,каканиже,а инфлацията ,цените растат ли ,растат.Фискалният резерв се сгромолясва,всяка сезмица заеми и лъжи,лъжи,кражби.Нещо май ни напомня 1997 год.Бащата на хиперинфлацията професорина Гечев "ПАК Е ТУКА".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    09 Апр 2022 22:22ч.

    И пак лъже червените бабички за оръжието за Украйна. Ще остане на софрата и хоро ще играе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д.Благоев

    09 Апр 2022 21:48ч.

    К.Нинова е най голямото корумпе в ляво! Нагла, крадлива и много иблива. Тя е основният крепител на ПростоКиро и Кокорчо за пари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    09 Апр 2022 22:12ч.

    Вторият най-срамен момент в историята на БСП след 10 е престоят й в тая королация, пардон, коалиция, след оня съюз с ДПС и НДСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова е най-стабилния политик у нас

    10 Апр 2022 1:46ч.

    жалко че недостатъчно хора го разбират. Костадинов напоследък взе да говори разумно, за разлика от изцепките му преди като да е против маските и прочие други простотии. Емоционално зависим е и покри Дренчев който беше за оставка за лъжата си. Другите партии не са дори за коментиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи