БСП връща мандата

БСП връща мандата
БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство още при връчването му на 5 май от президента Румен Радев. Това решиха членовете на Националният съвет на партията и парламентарната група на съвместно заседание на "Позитано" 20. Предложението е било подкрепено със 108 гласа "за" и 5 "въздържали се".

 

Преди пленума се събра Изпълнителното бюро на БСП. Там надделяло мнението, че мандатът трябва да се върне. Това било предложението, което Бюрото представило пред Националния съвет в началото на пленума. В залата обаче се чули и други мнения. Румен Овчаров и Янаки Стоилов защитили в изказванията си тезата, че като отговорна партия БСП трябва да се опита да състави кабинет. А не веднага да връща мандата. 

На влизане в сградата на БСП председателят на Софийската партийна организация Калоян Паргов коментира пред журналисти, че в момента ще обсъдят всички варианти за мандата.

Първият е да го върнем веднага, вторият е да се опитаме да разговаряме в рамките на следващите пет-шест дни след 5 май с различните политически сили и да видим дали има чуваемост за нашите приоритети, посочи той. Паргов обаче коментира, че това, което вижда до момента в парламента, не го обнадеждава за възможности за съставяне на правителство, а по-скоро за първата опция - да се върне мандата.

 


В отговор на въпрос, Паргов коментира, че експертният кабинет винаги е вариант. Виждаме, че всяка една политическа сила говори за експерти, за хора визионери, за хора с обществена тежест, за хора, които познават отделните ресори на съответните ведомства. Така че това е необходимо на страната, въпросът е дали ще има чуваемост за приоритетите, които ще постави този експертен кабинет в рамките на парламентарно представените партии, посочи той.


На Велика събота сме дошли да видим каква е готовността на ръководството да поеме мандата и съответно да го реализира или да го върне, коментира Кирил Добрев. Силно се надявам, че, ако взимаме мандата, първо трябва да представим политики, второ тези политики трябва да имат физиономия, т.е. лица, хора, Министерски съвет, и трето - неминуемо трябва да минем през партньори, каза той.


На въпрос очаква ли Корнелия Нинова да е готова да представи днес кандидати за министри и политика на бъдещ кабинет, Кирил Добрев отговори: "Г-жа Нинова се готви за този миг пет години, ако към този момент не е подготвена, тя никога няма да е подготвена друг път". Попитан Нинова ли ще е кандидатът да премиер, той каза, че това ще реши Националният съвет, но уточни, че третият мандат взима парламентарна група, а не кандидат за премиер.


Според Антон Кутев, няма вариант, в който партия, която е загубила изборите да търси вариант за подкрепа. Времето за БСП за правителство беше преди да влезе в изборите и преди да ги загуби. Оттук нататък най-бързото връщане на мандата и отиване на нови избори е високо почтено и към избирателите на БСП, и към гражданите, коментира той.


Депутатът от "БСП за България" Явор Божанков заяви, че ще вземат най-отговорното решение. Най-правилното нещо се случва в момента - колективно решение. Публично е обявено кога го взимаме, заедно, а не в някой офис, някой вожд, по неясни критерии, след това обявено във Фейсбук, откъдето пък, виждате ли, хората трябва да се информират за бъдещето на България, посочи той. По думите му, ситуацията е много трудна и деликатна.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Helleborus

  01 Май 2021 17:41ч.

  Румен Радев се е засилил към служебен кабинет, който му бяга отдавна, затова се потопи кораба от неговите протестърски партии, за да се качим на спасителната радева лодка, в която всъщност нищо не можем да правим, докато не бъдем спасени от нея. Служебен кабинет е порочна цел сама по себе си, не може да имаш като цел нещо, което означава провал за всички. Не може цел да ти е да се провали всичко, което работи, да да дойдеш като авариен временен вариант. Всички вече бяха заявили, че няма да подкрепят БСП, беше безполезно да им се дава мандата. По-скоро трябваше да се даде на протестърите, те щяха да се подкрепят взаимно, старите партии също щяха да ги подкрепят поне малко и да види обществото какво тези устати превратаджии искат да правят. Сега народът беше лишен от възможността да види какви ще ги дробят Буратино и останалите и пак отива на избори на сляпо. Пак всички си запазват тайните, радевата конституция остава тайна, шоумените остават на тъмно, соросоидите не се разгърнаха докрай и хората какво печелят от тези милиард и нещо дадени за избори? Трябваше да има управление, за да се види кой кой е в този парламент, към какво се стреми и когато дойде време за следващите избори, да гласуваме за нещо, което се е поне малко себеразкрило и осветлило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БСП са същите като ГРОБ

  01 Май 2021 17:48ч.

  Никога....никога не бих гласувал за тия двуличия и лъжци.Знам ги от 1989 до сега.Целият преход до момента е с дейното им бездействие и съучастие. И като гледам биографията на тая к--ка Нинова...и вашето място трябва да е на бунището.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Май 2021 17:49ч.

  Ай стига плака де. :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  01 Май 2021 18:03ч.

  оставка на нинова и пажовете зад нея

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  01 Май 2021 18:10ч.

  Останал е все пак някакъв здрав разум!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борисов е избягал от България (така говори народа) народ.бг

  01 Май 2021 18:21ч.

  Идва ред на най-кошмарният сценарий за Борисов - служебното правителство на Радев! Той си знае защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  01 Май 2021 18:22ч.

  Кое е здрав разум, да подпалиш държавата, за да излезеш през аварийния изход? Разум щеше да бъде, ако партиите са знаели, че не искат да съставят правителство и да управляват, да подкрепят първата политическа сила. Управлява който може и който иска, също на който не му достигат най-малко гласове. Народът не е длъжен да се изръсва за нови избори, за да произвежда някакви нови резултати, докато се харесат на всички комунисти и анархисти. Аз разбирам да саботират ГЕРБ, но все пак, за да съставят свое правителство, съвсем друго е да саботират ГЕРБ, а и те да не искат управлението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  01 Май 2021 18:32ч.

  на 01.05.2021 в 18:21 Служебно правителство - няма такава форма на управление, това е аварийна форма, която има поддържащата роля да направи нови избори. Всъщност партиите, които измамиха хората да гласуват за тях, се провалиха, понеже поискаха доверие, а не го оправдаха. И дано никой повече не гласува за хора, които връщат мандати не защото никой не ги е подкрепил, а поради капризи. Служебното правителство е страшно не за друго, а защото не е истинско управление, адекватно на нуждите на една парламентарна република. Нямаше да е страшно, ако Резидента си имаше партия и тази партия си беше получила законно мандата, тогава нямаше да има проблем от гледна точка на демокрацията! Точно това обаче той не направи, понеже неговите партии, да, неговите, изцяло подкрепящи го и със същата визия, той не им даде мандата. Т.е., целта му е да няма парламентаризъм и това Е страшно, защото отново говори за тенденцията да се направи такъв преврат, който да саботира демократичния модел на управление. Има атака по многопартийната система, която я въведохме като корекция на комунизЪма и социализЪма. И пак се връщаме в началото. Аз не знам дали Борисов го е страх, реваншизъм няма как да няма, от хора, които подкрепят Народния съд навремето, но всички демократично мислещи хора ни е страх от процесите, които се случват, от пълзящата реставрация на тоталитарната власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съвсем нормална форма на управление си е служебното правителство.

  01 Май 2021 18:37ч.

  това е резултат от невъзможността на народното събрание да произведе правителство. чакаме следващите избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шоуто на Тиквата

  01 Май 2021 18:42ч.

  Абсолютно същото направиха като ГЕРБ, абсолютно като тях са изолирани в НС и обществото, абсолютно еднакви са в същността си, но фактът, че имат 11% по малко от герб и загубиха пети път, говори, че са още по зле и от герб. От трети ще са четвърти на предсрочните избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реваншизъм няма как да няма

  01 Май 2021 18:45ч.

  Борисов ни направи на маймуни за 12 години и това не може да му се размине просто така. Налага се разправата с него да бъде жестока, за да не си и помисля друг след това да прави същото. Ако му е мил животът, по-добре да зарязва евтините номера с менискусите и патериците и да се спасява като Пеевски в Австрия, Дубай или остров Тамбокту.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  01 Май 2021 18:48ч.

  Най-много приятелят му Ердоган да го уреди с имот, някъде в Анадола. Там ония с чалмите ще му викат “аго”, за да му става драго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никой повече няма да се интересува от Борисов

  01 Май 2021 18:52ч.

  Не зная дали ще има “Народен съд” за Борисов, но ще го спукат от подигравки, на които той няма как да отговори, защото послушните до сега мисирки ще обърнат плочата и Севда TV ще остане само във Фейса. Неговото най-голямо наказание ще е забравата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БСП връща мандата

  01 Май 2021 19:25ч.

  Правилно. Кой е луд да търгува на обран бостан?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ташак да има

  01 Май 2021 19:26ч.

  Много искам да видя Борисов, как предава властта на служебния кабинет, по патерици и къси гащи и с дебел фулмастер в ръка оставя автографи по гърбовете на служебните министри, как ги щипе по вратовете и се снима с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  01 Май 2021 19:30ч.

  След 12 г. тиквенско управление, явно нещата в държавата са толкова зел, че никой не иска да управлява! Тикво, тикво, самовлюбена и некадърна, за 12 г. успя да доведеш държавността до нула!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мога да се обзаложа

  01 Май 2021 19:33ч.

  Борисов няма да присъства на предаването на властта. Не зная колко менискуса му останаха още и какво ще измисли тоя път, но се обзалагам, че ще изпрати Томислав Дончев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мара Футата

  01 Май 2021 20:24ч.

  Същите вие от форума щяхте да говорите точно обратното, ако БСП бяха решили да опитат кабинет. Милички пезевенци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  01 Май 2021 20:35ч.

  Обикновено при по-загубените народи само военната хунта вкарва нещата горе долу в ред. Разбира се, по военному. Пълни стадионите с мъченици, разстрелва, пъчи се в униформите си. Според оня, дубайския, предишните били хунта. Отдавам го на пропуски в образованието му. Те бяха като него, просто от друга фамилия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ако БСП бяха решили да опитат кабинет"

  01 Май 2021 20:43ч.

  БСП наистина биха могли да опитат да съставят правителство, на които Нинова да не е министър-председател от истински, независими професионалисти, и това би им донесло само позитиви при следващите избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо добро не ни чака с Радев.

  01 Май 2021 21:50ч.

  Самият факт как направи на бърза ръка изборния кодекс и още на другата сутрин кодексът вече беше отпечатан говори какво ни чака и какво смята да ни пробута. Отвратително е и неговото поведение и поведението на Трифонов, който дори не благоволи да се появи на живо пред избирателите си. Отвратително е поведението на Манолова, която бше засечена в 5 часа сутринта да му се обажда и да иска помощ от него по време на протестите. Връзката Мая, Божков, Радев е очевадна. Това си беше чист преврат. Каквото и да е правил Борисов до такова дъно не е стигал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!!!!!!!!

  01 Май 2021 22:18ч.

  Партията на юда, показва лицето си ! Това са те,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат

  01 Май 2021 23:23ч.

  Нинова е официалния ликвидатор на БСП. Партия пародия. Редовите членове русофили, анти-нато, марксисти, ленинци, пенсионери, класова борба, българи традиционалисти и тн. Шефчетата на партията натовци, атлантици, капиталисти, милионери, англопоклонници, политкоректни, джендър френдли, истанбулски конвенционално ориентирани, вечно начело, доживотно преизбрани, всички усмихнати, рози, бабички умилено плачат, нашето момиче хипопотамче милионерче, каква е тая биполярна епидемия не знам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат: "бабички умилено плачат"

  02 Май 2021 11:34ч.

  Герберски келеш, младостта е бързо отминаващо предимство... Ученик остана без глава след удар в пътен знак с подарен преди 14 дни мотор... Келеш моторист от Кюстендил почина след месец в кома...16-годишна шофьорка и спътникът й загинаха след удар в стълб... 17-годишен неправоспособен келеш заби колата на баща си в къща... Полицията в Пловдив задържа келеша, който блъсна, уби жена на пешеходна пътека и избяга... 21-годишен келеш поиска бира на версия и не му дадоха, той удари магазинерката и счупи стъклото на заведението, Лек автомобил, управляван от 20-годишен младеж, се е ударил в крайпътно дърво и издъхнал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината винаги е била неудобна, но чак пък да я триете постоянно !

  02 Май 2021 13:16ч.

  Г-н Дачков, накрая тук ще останат да коментират верни, но ограничени хора. Надявам се, че не това е вашата крайна цел. Абе аз вашата цел я знам, но все пак ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • A Мутрата мълчи и нито дума за злодеянието на неговите господари на 2 май 2014 в Одеса:

  02 Май 2021 20:33ч.

  #2май Одеса: хората масово пускат черни балони и пеят «Вставай, страна огромная!» https://www.youtube.com/watch?v=F68N-aoW9mY

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи