БСП-София се обяви против провеждането на Луковмарш

БСП-София се обяви против провеждането на Луковмарш
БСП-София се обявява срещу провеждането на Луковмарш в столицата и призовава държавните институции и общинските власти да положат необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на плановете на някои десни и фашизирани кръгове. Това се казва в позиция на БСП-София, разпространена до медиите.

 

Ето и пълния текст на позицията:

В последно време все по-често ставаме свидетели на надигащи се в Европа и по света прояви на нетолерантност и ксенофобия. За съжаление, България не остава встрани от подобни прояви. Нещо повече - при сформирането на управляващата коалиция в началото на годината видяхме грозни прояви на политици, които демонстративно показват снимки с фашистки жестове и се гордеят с тях в профилите си в социалните мрежи. А депутат от управляващата партия на Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) направи скандално изказване: "Да наречеш някого "фашист" е по-малка обида, отколкото да го наречеш "комунист".

Историята показва, че България и българските граждани никога не са проявявали търпимост и толерантност към подобни прояви на такава мракобесна идеология, каквато е "кафявата чума". А още по-малко в храма на държавността - Народното събрание.

През първата половина на 2018 година България ще поеме европейското председателство. Това означава, че през този период страната ни ще бъде лидер, който отстоява споделените ценности на Европейския съюз, сред които са толерантност и заклеймяване на екстремизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация.


На фона на всичко това за февруари 2018 година вече подготвят следващия парад на омразата Луковмарш. Проведен за първи път в София през 2003 година, той е организиран от крайнодесни групировки в памет на ген. Христо Луков. По времето на Втората световна война той е начело на Съюза на българските национални легиони - пронацистка организация, която е и сред най-яростните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в действие през януари 1941 г.

Антисемитизмът, в лицето на Луков и неговите верни последователи, е в пълен противовес на светлия момент в българската история, когато България, организира успешна кампания и спира депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта. Същевременно режимът, поддържан от Луков, разрешава депортацията на 11 343 евреи от териториите в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, които намират смъртта си в лагера Треблинка.

Ние, софийските социалисти, сме убедени, че e огромна грешка държавата ни да допусне провеждането на шествие с участието на поддръжници на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история на ХХ век - времена, които в действителност създадоха нуждата от Обединена Европа като гарант катастрофата да не се повтори.

Ето защо Градската организация на БСП - София подкрепя позицията на Организацията на евреите в България "Шалом" и призива й към държавните институции и общинските власти в столицата да положат необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на плановете за провеждане на Луковмарш в столицата през февруари 2018 година.

 

 

 

 

Коментари

 • Sin

  10 Ное 2017 16:59ч.

  Това борба за спасяване на българските евреи ли трябва да покаже ( ПС: Евреите отдавна са в Израел. Тези, останали тук, са на хранилка в Москва ) ? А какво стана с глупашкия коментар на Захарова ? По него нямат ли мнение от БСП ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Ное 2017 22:33ч.

  Евреите са едно, Захарова друго, а маршируващите трето. Евреите ги спасихме, изказахме диаметралните си становища за Захарова, сега за Луков марш. Фашисти ли са маршируващите, каква е тънката разлика между патриотизъм и фашизъм, а тънката разлика между демократ и фашист, последната никак не е тънка, но в България е различно. Вероятно поради пълната каша в главите на широките маси, демократ е обратнто на комунист и дотам. Какво се крие зад видимата прилика между нацистките маршове и Луков марш, случайно ли си приличат, просто група двуноги се движат вкупом и издават звуци, символизиращи сила или уподобяването е съзнателна цел? Как все става така, че учительницата го забранява, а той успешно се провежда? И последно, що за марш е това, когато Фюрер няма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи