БСП – София: Искането за преименуване на 36-о СУ „Максим Горки“ е опит за груба политиканска пропаганда

БСП – София: Искането за преименуване на 36-о СУ „Максим Горки“ е опит за груба политиканска пропаганда

Категорично и отговорно се противопоставяме на опитите за цинично политиканстване в сферата на образованието и културата, заявяват от групата на „БСП за България“ в своя позиция.

Докладът на общинския съветник от Демократична България Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о Средно училище "Максим Горки" в София е опит за поредна груба политиканска пропаганда. Много притеснително е, че в безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като "десни" в СОС не се посвениха да посегнат на училището, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към руската култура, те търсят начини да я изтрият от паметта на поколенията чрез забрани и омаловажаване. Това се казва в позиция на групата на „БСП за България“ в СОС.

Общинските съветници от БСП категорично и отговорно се противопоставят на опитите за цинично политиканстване в сферата на образованието и културата.

„Изразяваме нашата почит и уважение към паметта на ген. Иван Колев - командир на Първа българска конна дивизия по времето на Първата световна война, който воюва за Добруджа. Но същевременно отстояваме принципа да бъдат именувани училища на български и световни духовни водачи и творци с принос към културата и знанието. А с имената на достойни българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято дейност има принципно сходство с приноса им за развитие и утвърждаване на България“, убедени са социалистите.

Пълен текст на позицията: 

 

ПОЗИЦИЯ

на

общинските съветници от 

групата на "БСП за България" в СОС

 

Докладът на общинския съветник от Демократична България Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о Средно училище "Максим Горки" в София е опит за поредна груба политиканска пропаганда. Много притеснително е, че в безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като "десни" в СОС не се посвениха да посегнат на училището, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към руската култура, те търсят начини да я изтрият от паметта на поколенията чрез забрани и омаловажаване.

Нещо повече, в старанието си да са последователни "фоби", съветниците от Демократична България цинично се възползват от името на достойния българин ген. Иван Колев, чието име училището е носило от 1938 до 1950 година. След като желаят промяна, поне да бяха проявили малко уважение към знанието и да бяха предложили връщане на някое от имената на по-ранните патрони на училището. То е създадено през 1915 година с името "Св. Св. Кирил и Методий", а по-късно част от него е кръстено на Иван Вазов.

Общинските съветници от Демократична България не искат имената на светите братя или на Дядо Вазов, тъй като те не им вършат работа в политическите конюнктурни щения и в пълзенето пред новите "Големи братя" днес. Да, ген. Колев е бесарабски българин, от територията на днешна Украйна. Внушението е прозрачно, но призоваваме в миазмите на политическите боричкания да не въвличат поне децата и училищата. Това позорище в политиката е познато от бивши времена в България.

Наскоро СОС вече си сложи на челото флага на чужда държава. А следващата стъпка каква е - да натрупат книгите на Максим Горки на камари и да ги запалят?! Така, както изглежда, може би истерията на нов образователен възродителен процес няма да подмине и столичните училища с имената но Пушкин, Толстой, Ломоносов, Санкт Петербург, Тимирязев, Рьорих, Галина Уланова...

Ние, общинските съветници от БСП, категорично и отговорно се противопоставяме на опитите за цинично политиканстване в сферата на образованието и културата. Изразяваме нашата почит и уважение към паметта на ген. Иван Колев - командир на Първа българска конна дивизия по времето на Първата световна война, който воюва за Добруджа. Но същевременно отстояваме принципа да бъдат именувани училища на български и световни духовни водачи и творци с принос към културата и знанието. А с имената на достойни българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято дейност има принципно сходство с приноса им за развитие и утвърждаване на България.

Докладът на Веселин Калановски от Демократична България не решава какъвто и да било проблем, а създава условия за поредното разделение в обществото. В същото време вече четири години СОС не се произнася по същество относно идеята за поставяне на паметник на българските деца, убити по време на репресиите в периода 1925-1944 година. Циничното мълчание е срам за България!

Ние, общинските съветници от БСП, познаваме проблемите на столичното образование и не приемаме, че доклади за промяна на имена на училища и подобни неморални политически фойерверки биха подобрили качеството на образованието. Загрижени сме за подготовката и реализацията на поколенията деца и юноши, имаме нашите виждания за пътищата и начините за постигане на модерно и ефективно образование и сме готови да ги споделим и да ги реализираме съвместно с всички, без значение на политически тежнения и идеологически пристрастия.

 

 

 

Коментари

  • окладът на общинския съветник от Демократична България Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о Средно училище "Максим Горки" в София

    12 Апр 2022 11:33ч.

    Ми, да, а в евро-атлантическа София все още няма нито едно училище кръстено на касапите от Волинското клане /Tragedia Wołynia/ Степан Бандера и Роман Шухевич.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    12 Апр 2022 11:40ч.

    Донякъде комунделите са прави, че училищата трябва да не са с имена на политици. Но непременно това училище трябва да е на името на Вазов или Кирил и Методий, а не на чужди лица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    12 Апр 2022 12:29ч.

    Защо си с този псевдоним? Българин ли си или говедо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    12 Апр 2022 13:00ч.

    Обикновен укро-нацист бандеровец е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито пък СОС е поканил на среща

    12 Апр 2022 14:14ч.

    на пълен пансион и хонорар ветераните от СС-дивизиите и баталионите из Прибалтика и Украина, да дадат пример на нашите неонацистчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сталинка

    12 Апр 2022 15:25ч.

    Във възторг съм от този прекрасен коментар, израз на изтънчената душевност на поклонниците на Горки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    12 Апр 2022 11:42ч.

    Това с Максим Горки е прекалено и идва от невежество и подлизурство. А споменатото отдолу Волинско клане няма нищо общо с днешната война и съпътстващите я зверства. По-скоро е опит за демонизиране на цял един народ, който не се състои единствено от съюзници на нацистите. Все едно да кажеш, че българският народ изби ястребинчетата и се снима с отрязани партизански глави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    12 Апр 2022 12:11ч.

    Демонизирането на украинския народ, което върши путинската пропаганда, е ужасно престъпление. А комунистите, вместо да бранят сталинския пропагандатор Максим Горки,да бяха предложили те името да е Св. Кирил и Методий. Десните нямаше да откажат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    12 Апр 2022 12:26ч.

    Какви имена носят напр. 77 и 98-о училище в София?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    12 Апр 2022 13:05ч.

    Какво демонизиране на украинския народ бре, бандеровско нацистче такова? Ако за някои като теб Бандера е герой, за други е престъпник и съучастник. И то не само за руснаците, щото вие бандеровците не ги имате за хора, кеф ви е да ги убивате и всяко в аше престъпление приписвате на тях. Но е престъпник и за евреите и за поляците. Ама то трябва и малко акъл и четене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сталинка

    12 Апр 2022 15:29ч.

    Демонизирането на украинците от някои примитиви като този е повече от очевидно. Те проклинат този народ и се радват, че руснаците го унищожават.Особено ги радва фактът, че са убити досега 144 деца в Украйна, които също са укронацисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    12 Апр 2022 18:40ч.

    Хахо, я се дръж прилично! И не приписвай измислени грехове на другите. Написал съм го достатъчно ясно и разбираемо, не ми реагирай първосигнално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "А споменатото отдолу Волинско клане няма нищо общо с днешната война и съпътстващите я зверства."

    12 Апр 2022 11:50ч.

    Отвратително в личен план и страшно в обществен е, когато индивидът е продукт на така нареченото реформирано след 1989 г. "образование". Господ да ни пази от бройлерите на реформаторките от двата пола и от джендър разнообразните им от Образователното министерство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    12 Апр 2022 12:13ч.

    Очевидно много ти липсват червените и сините връзки, Комсомола, овчарчето Калитко и Ода за СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конашенков

    12 Апр 2022 12:48ч.

    Плачеш за Zаличаване !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    12 Апр 2022 13:08ч.

    Аха всички които не нацистчета бандеровци са путинисти. Идеална опорна точка за плоски дебилни мозъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЙацкРоцк

    12 Апр 2022 12:04ч.

    Та да повторя, че ме трият, фашизоидната евроатлантическа плесен мястото и е в курорта Белене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спокойно

    12 Апр 2022 14:07ч.

    и мене ме трият загдето репликирам Бандера и Мутра по съвсем приличен начин, без псувни, цинизми или призиви за насилие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сталинка

    12 Апр 2022 15:31ч.

    Този призив за изпращане на български граждани в Белене е истинска наслада за човек и повод за възхищение от любителите на Горки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия ДъБъйци,

    12 Апр 2022 12:21ч.

    една шепа платени кресльовци иначе, "Като гангрена, не, като проказа" раснат и се разпълзяха с "отровната си плесен" по цялата българска столица. Предайте им, щото, освен заръките на Посолството, явно друго не знаят, че е дошло времето, "когато се отърсва земята от отровната си плесен".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сталинка

    12 Апр 2022 13:05ч.

    Сталин обявява Горки за основател на социалистическия реализъм, взема го под крилото си и го използва за реклама на тираничния си режим. Този"велик" творец предпочитат другарите пред великия генерал Колев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталинке, понастоящем си се позиционирала

    12 Апр 2022 18:33ч.

    "На дъното" на Демокрацията, по гореспоменатия сталинист...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    12 Апр 2022 12:22ч.

    Бандера, моето момче, спри да си на всяка манджа мерудия. Тъпи са ти писанията, само едни лозунги и вредиш на делото за което ти плащат. Професионална не при годност му се вика на твоето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЙацкРоцк

    12 Апр 2022 12:41ч.

    Съмнявам се някои да му плаща, ама знае ли човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    12 Апр 2022 12:43ч.

    Драги путиноиде, фактът, че путинските троли ми досаждате, говори, че ви бъркам в зомбираните съзнания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера 12 Апр 2022 12:13ч. Очевидно много ти липсват...

    12 Апр 2022 12:33ч.

    Очевидно много ти липсват "героизмът" и най-вече деянията на Бандера?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    12 Апр 2022 12:58ч.

    Мисля си, че най-подходящото име може да бъде "Дядо Йоцо гледа" и то в пермутация .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колеги,

    12 Апр 2022 12:59ч.

    Защо храните троловете под един общ ник? Не са тамагочита все пак. Оставете ги да си приказват сами на себе си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалността

    12 Апр 2022 13:05ч.

    Калановски да не ми пипа училището, че ще му напомня в до-демократичните времена какви комсомолски подвизи вършеше, бидейки млад театрал. Как не се умориха от глупости..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    12 Апр 2022 14:28ч.

    Нали знаете кой изплува в мътните води! Такива винаги са като въшка на чело. При всяка промяна гледат да се докажат като по-големи католици от папата. Това са хора, чиито ръце са на едно специално място и нищо не могат да работят. При всяка смяна на властта се извъртат като проститутки на 180 градуса в т.н. политически виждания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да се откажат!

    12 Апр 2022 13:05ч.

    Започват от столицата. Да се готвят следващите! Защо образованието - много просто - отработена схема в украината. Сега ще се отработва и на нашата територия! Някой се опитва да ни върне в 1923 година! Въпросът е: Кое е по-лесно - запускане машината на времето или включване остатъците от историческо бг съзнание?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • uej

    12 Апр 2022 13:14ч.

    Мястото на горкиидите е тъмницата, дирекция на полицията, Никола Гешев, най-добре е школото да се казва Ншкола Гешев или академик Александър Цанков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тежка е съдбата фашистка

    12 Апр 2022 16:22ч.

    всеки нетакъв иска да си има вземане даване с майка ти..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 36 СОУ се намира на ул. "Пирински проход" и е основано през 1915. Носило е различни имена: "Цар Симеон“, "Св. св. Кирил и Методий". На 31 окт. 1938 г. се преименува на 26-то основно училище „Генерал Иван Колев“.

    12 Апр 2022 13:15ч.

    През април 1950 то ставаа Максим Горки, а номер 36 получава на 1.09.1959, когато е сградата му е разширена с ново крило. Щом е дошло време за поредно преименуване, то нека този акт да е по-новаторски, атрактивен и доходоносен. Например 36-то СОУ може да получи името Брижит Макрон - учителка по литература на френския президент и негова съпруга. С този ход училището ще влезе в световните хроники.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франкофонските фандации ще развържат кесиите.

    12 Апр 2022 13:22ч.

    Обучението по френски език ще се разшири и ще се води от дългокраки учителки от Мулен Руж. А нищо чудно след време г-жа Теофана Карабаджакова, учителка по литература от 36-то СОУ, да повтори вълнуващата историята на Брижит. Колко му е да се залюби със своя учиник Волдимир, на когото предстои да стане знаменитн порноактьор, а впоследствие президент на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Апр 2022 13:05ч. Калановски да не ми пипа училището, че ще му напомня в до-демократичните времена какви комсомолски подвизи вършеше

    12 Апр 2022 13:57ч.

    Е, това е норма за всички десни аналлизатори сега, нели?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    12 Апр 2022 18:03ч.

    Спрете с простащините, свързани с преименувания! Май е време да излезе народа и да ви изхвърли, защото се самозабравихте! Шепа недорасли, комплексирани смешници искали да се смени името на 36-о училище Максим Горки. ИДИОТИ, плачещи за народен съд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jbb

    12 Апр 2022 18:09ч.

    oy, тук един плаче за присъда по ззд по бързата процедура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    13 Апр 2022 21:46ч.

    Научи се да пишеш грамотно, преди да се произнасяш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Гого

    12 Апр 2022 18:11ч.

    Пълни простотии!Снимката е на СОУ"Максим Горки"гр.Ст.Загора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама дрОгаре,ма как така,бе?

    12 Апр 2022 18:37ч.

    Нали искате да бъде наименувано училището на културен деец.Ето,как прекрасно ще звучи"Стефан Данаилов-Ламбо".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пролетарският писател Малсим Горки си вдига чукалата когато пролетариатът взима властта и се заселва на прекрасния остров капри

    12 Апр 2022 18:49ч.

    В един момент, почти двайсет години по-късно Сталин го поканва да се върне, кръщава булевард и град на негово име, и като на истински пролетарски писател му осигурява дворец и прислуга. Горки е трогнат. Скоро след това почива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Компютри, компоти...

    13 Апр 2022 14:38ч.

    роденият да пълзи не може да лети...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи