БСП остава в опозиция, няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ и ДПС

БСП остава в опозиция, няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ и ДПС

Атанас Зафиров поема БСП до прекия избор на нов председател

БСП реши на пленум да остане в опозиция и да не подкрепя правителство с първия и втория мандат.

"НС на БСП, въз основа на резултатите от изборите на 9 юни, които ни отреждат роля на опозиция, не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ-СДС и на ДПС", реши Националният съвет на партията. "За" са гласували 96 социалисти, двама са били против, а шестима са се въздържали. 

Така социалистите си оставиха вратичка за кабинет евентуално с третия мандат.

Пленумът отхвърли предложенията за партийно наказание на бившата вече соцлидерка Корнелия Нинова. Членове на НС са настояли Нинова и Георги Свиленски да получат забрана за кандидатиране на ръководни постове в партията в рамките на година. Подобно наказание беше наложило досегашното соцръководство преди време на Калоян Паргов.

Мнозинството обаче настоя реваншизмът да бъде загърбен.

Националният съвет на партията излезе и с обръщение за единение на социалистите и на лявото. 

"Разделението в БСП и лявото пространство ни доведе до катастрофални резултати. Те ясно показаха, че е дошло време за промяна и обединение. Обръщаме се към всички социалисти и ляво мислещи хора, към всички несправедливо изгонени, незаслужено обидени и изоставени от партията: Нека да поставим ново начало!", се посочва в призива.

"Това, което ни свързва е много повече от това, което ни разделя. Заедно трябва и можем да се противопоставим срещу всички антисоциални процеси, които се случват в България и Европа. Срещу ястребите и войнолюбците. БСП е готова за равноправен и добронамерен диалог с всички леви сили и хора в България", гласи още обръщението.

"Промяната в БСП е възможна и вече е в ход. Нека всички да бъдем част от нея! Нека на Бузлуджа да бъдем заедно!", е апелът на червения пленум, с който доскорошната вътрешна опозиция и привържениците на Нинова заравят томахавките.

Пленумът на столетницата констатира оставката на лидерката Корнелия Нинова и избра за временен председател на партията до избора на нов Атанас Зафиров, досегашен заместник на председателката. Така бе спазен уставът, според който при отстраняване на лидера се избира временно изпълняващ функциите му сред зам.-председателите на БСП.

Борислав Гуцанов беше излъчен за председател на парламентарната група, а Драгомир Стойнев ще бъде предложението на социалистите за зам.-шеф на парламента. Самата Нинова пропусна пленума, след който и официално тя вече не е председател на социалистическата партия.

Социалистите излязоха и с призив към досегашния й съветник Калоян Методиев да напусне Народното събрание, а ако не приеме, то няма да бъде приет в ПГ на "Коалиция за България". Това означава, че той би трябвало да остане независим депутат.

Източник: dnes.dir.bg

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм

 


 

Коментари

  • Ghost

    15 Юни 2024 16:05ч.

    Въпросът не е за "мандата", а за участието. Примерно-трети мандат на Величие, министри от ГЕРБ и ДПС се оказват приемливи по формулата на Зафиров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голям страх от Нинова

    15 Юни 2024 16:06ч.

    Пожелавам на Нинова да се кандидатира за пряк избор срещу Станишев, Таков, Кирил Добрев, ще бъде интересно шоу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гржданин

    15 Юни 2024 16:29ч.

    Съгласна съм и подкрепям!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От изброените от теб

    15 Юни 2024 16:30ч.

    единствено Такев е що-годе приемлив...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    15 Юни 2024 16:31ч.

    Нищо приемливо няма в този. Един самозабравил се човек, който не си взе поука от глупостите на предшественика си парговия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Голям страх от Нинова - ли бе, след 955 490 на 151 000 ?!

    15 Юни 2024 18:51ч.

    Айде стига с тези опорки. Жената сама се опозори с тези резултати и омайване на бабки и дядковци по села и паланки. И ние имаме такъв дядко - ми аз съм си свикнал с БСП-то каквото и да му говорят оттам... Да де, ама младите не искат да им се говори какво е от БСП-то, а искат промени. Промените не значат да вкараш синия Калоян Методиев от мадежкото СДС директно като депутат на БСП - ЗА КАКВИ ЗАСЛУГИ пишещият в 16:06 ч., какви заслуги подобрения е направил Калоян за Партията?? Дайте по-сериозно! НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ МОЖЕ ДА БЪДЕ някой от супер кметовете на БСП Владимир Москов или Станислав Владимиров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лейди

    15 Юни 2024 20:04ч.

    Жалки сте и отвращавате мислещите хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво

    15 Юни 2024 16:22ч.

    На следващите избори 5 процента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Теофана Карабаджакова

    15 Юни 2024 16:29ч.

    Живеем си спокойно, разумно и просто аз Теофана и моят добър и мил съпруг Спиридон. Той толкова е тих и работлив и всеки миг с него е щастлив. 15 години, 15 лалета, но така се случи, че и двамата заплашително надебеляхме, на свинки заприличахме. Трета спалня трошим, на пода се наложи вече да спим. Но ето, че намерихме илач за нашата беда и щастието се върна в дома ни. Само за две седмици съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами. При това бeз без досадно спортуване, без стресиращо гладуване. Как стана това ли? Моята братовчедка Курнелия ни записа в нейната партия. После, благодарение на препоръките й, ни приеха в дебелариума на "Позитано". Там ни подхванаха фитнес аниматорите Зафиров и един момък, чаровен бърборино, с гола глава и камшик в ръка. Няма да се притеснявате! - вика ни той - Ние цяла столетница олекотихме. Вашите 50 кила партийна маса кила отраз ще свалим. Ще ги стопим преди да пропеят втори петли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един

    15 Юни 2024 16:30ч.

    Зафиров за 3 дни промени три пъти позицията си. Един път ще участва, след това - не... Боже, пази от такива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-точната характеристика, която съм чел за БSП е на професор Евгени ГИНДЕВ:

    15 Юни 2024 16:51ч.

    “…БСП не е лява партия – тя не защищава интересите на наемния труд. Не като такава е замислена и не като такава съществува. БСП като такава е най-успешния проект на прогнилата социалистическа партокрация и на световното задкулисие. Тя не съществува за да се бори срещу капитализма – каза го бившия председател на партията Сергей Станишев. Нейната задача е, от една страна, много изтънчена и подла, а от друга – в известен смисъл – хуманна. Тя е създадена за да помогне на една голяма прослойка българи със социалистически убеждения, да се адаптират към установения капитализъм и да го преживеят като бедни до момента на изчезванито на прослойката поради биологически причини. Паралелно с това БСП тушира и амортизира народното недоволство до степен, да не влияе отрицателно върху установяването на капитализма и вписването в него на мизерно малка част от социалистическата партокрация. Трябва да се признае, че замислът е гениален !БСП е антикомунистическа партия ! Затова лявите хора не трябва да очакват някакъв ляв завой в БСП, връщане към корените си или ясно изразена лява политика – това е химера. Тя ще съществува то тогава, докато БСП напълно изчерпи своето предназначение и след това доволна отиде в небитието. От социалдемокрация друго не може да се очаква, освен да бъде „честен” партньор на големите пари, на Глобалния проект, на Новия световен ред…” http://gindev.blog.bg/drugi/2017/07/09/otvoreno-pismo-do-kolegite-i-priiatelite-ot-konferenciiata-a.1556034

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпигьоз

    15 Юни 2024 16:53ч.

    Едно време на мутрите им растяха гушите. До преди 3-4 години им растяха шкембенцата, а сега виждам, че им порастват повече дупетата. Явно вече търпим еволюция и сме готови за приемане в еврозоната, където ще можем да растем комплекснио - гуша, шкембе и дупе. Пораснахме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенсионер

    15 Юни 2024 16:55ч.

    Следващите избори ще се занулят! Нинова си свърши работата по поръчение на най-токсичния човек на прехода Иван Костов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така!

    15 Юни 2024 18:55ч.

    Преди 7-8 години май в 2017 г. беше топ офицера Красимир Райдовски го съобщи в предаване на закритата ТВ на Цецовите спонсори при Люба Кулезич че: Иван Костов е пратил Корнелия Нинова да разбие БСП. Което е се получи. Тя замени Истината с лъжата, според соросоидните насоки. Реалността го показа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 5сст35

    15 Юни 2024 17:01ч.

    Честити им 3% на следващите избори, поне за вземат някоя субсидийка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо не искате с Борисов, да не е прокажен? Какво лошо е сторил Борисов на БСП, че го отхвърляте?!

    15 Юни 2024 18:58ч.

    Отговорното поведение на всяка политическа сила желаеща да задава тон на живота и битието на българските граждани от парламентарната трибуна - означава и участие във властта пряко и отговорно. И какво лошо е направил Борисов на БСП, че така да се дръвчите и да не искате да споделите бъдещето на България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бойко Българоубиец уби България. Другите му дела са подробности

    15 Юни 2024 19:13ч.

    Останалото е история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Юни 2024 20:03ч.

    Това, което вършат людоедите в БСП е недостойно и грозно. Нинова не е безгрешна, но тя си има поддръжници в партията, които наблюдават безумията, сътворени в последните дни и си правят съответните изводи. С удоволствие прочетох статията на Ал. Урумов в ПИК със заглавие: "Защо Корнелия е нужна на България". Струва си четенето, защото авторът винаги е казвал, онова което мисли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Юни 2024 22:25ч.

    Грозни са епитетите, които използвате. Какво людоедство? Нинова подава оставка - пленумът я приема. Кво повече се е случило на Нинова днес? Вие четете ли, тва което е написано и, което Вие пишете? "Пленумът отхвърли предложенията за партийно наказание на бившата вече соцлидерка Корнелия Нинова.". Какво людоедство? Людоедство беше това, на което Нинова подложи противниците си в БСП. Не говоря за Гергов или Кирил Добрев. А например за журналистите от "Дума", които преди време бяха прогонени заради неспазване на изискванията за лична преданост. Казвате "Нинова не е безгрешна". О, определено не е. И това е много любовно казано. Това, което Нинова постла на отношенията ни с Русия за десетилетия напред, трудно може да ѝ бъде простено. Така че, пленумът днес е бил много великодушен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    16 Юни 2024 8:45ч.

    Всеки има право на мннение, но незнанието и невежеството не произвеждат мнение! Вместо да коментирате написаното от наблюдател, коментирайте процесите, които се развиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    15 Юни 2024 21:46ч.

    Много благодаря за статията на Урумов. Хубаво е да я прочетат повече хора, но си мисля, че освен ПИК друга медия няма да я публикува. Урумов е редовно печатан в Свободно слово. Ще видим, дали е свободно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lord Vader

    15 Юни 2024 22:29ч.

    Това което Нинова е Пречка , стана от вътрешна страна. За тово БСП е би ималала нагледни резутати за избори. АНАЛИС НА ПРОЦЕСА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи