Атанас Зафиров поема БСП до прекия избор на нов председател

Атанас Зафиров поема БСП до прекия избор на нов председател

Със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”, Националният съвет на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията. Съгласно чл. 17, ал. 2 от Устава на БСП, при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов.  Със 107 гласа ЗА Националиния съвет задължава ПГ на БСП в 50-то Народно събрание да не включва в състава си Калоян Методиев и призовава Методиев да не полага клетва като депутат. Предлага за председстел на ПГ на БСП да бъде избран Борислав Гуцанов, а Драгомир Стойнев да бъде предложен за зам. - председател на Народното събрание. Също с пълно мнозинство НС прие решение за преразглеждане на наложените мерки за партийно въздействие върху социалисти в последните две години. НС възложи на ИБ да актуализира състава на представителите на БСП в Коалиционния съвет.

Атанас Зафиров застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе пряк избор на лидер и конгрес. Това реши Националният съвет на партията, след като Корнелия Нинова подаде оставка във вторник, пише "24 часа".

Зафиров е зам.-председател на партията по коалиционна политика. Изборът му е бил подкрепен от 104 от членовете на пленума, против не е имало, а 3-ма са се въздържали. 

Самата Нинова не присъства на заседанието - избра да е в ботевградското село Литаково, а във фейсбук пусна пост, с който призовава да няма реваншизъм. 

Националният съвет да излезе с изрично решение, че приема оставката на Корнелия Нинова, е поискала по време на заседанието дъщерята на Румен Овчаров - Теодора. Предложението й обаче е било отхвърлено с аргументите, че оставката вече е факт, тъй като в устава е записано, че такава има по искане на лидера, а и Нинова я е пуснала до всички членове на партията в собственоръчно написано писмо, което я правело факт. Така правомощията на председателя са прекратени, обяснил юристът Филип Попов и бил подкрепен от мнозинството от другарите си. 

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор, предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро. 

По предложение на Борислав Гуцанов този път анализът на катастрофалните резултати на БСП на изборите ще бъде направен първо от структурите, после от партийната централа. Това ще е по-скоро емоционален разговор с другари, истински анализ, а не имитация, която да се хареса на ръководството, обяснил той защо се тръгва първо от структурите. Само така партията можела да продължи напред след катастрофата 

Другият зам.-председател на БСП - Кристиан Вигенин, бе избран за шеф на групата на социалистите в Европейския парламент.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    15 Юни 2024 14:02ч.

    Процесите в БСП повтарят случилото се в България. Предателство, канибализъм, съсипия и пълне погром!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    15 Юни 2024 14:04ч.

    Тези хора дават ли си сметка, че окончателно обезсилват морално БСП? Осъзнават ли, че българските социалисти и симпатизанти на партията ги гледат, слушат и им преценяват акъла?! Най-вероятно не, след като свикват превратаджийски форуми, сипят злоба и омраза по медиите, излизат с просташки декларации, показващи единствено мераците им за власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лявото в света отдавна е погубено от либералното псевдо-ляво

    15 Юни 2024 14:34ч.

    останаха само "мераците за власт". Още по-лошо - мераци на такива като Зафиров, Вегенин, Станишев…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • блокиран

    15 Юни 2024 14:34ч.

    та, къде е моралът, викаш? да участваш в управление с хората на костов, да продаваш оръжие на "полша", да направиш и невъзможното да отритнеш потенциални съюзници и харесвани от обществото фигури като радев и григорова? усещайте се, бре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @блокиран

    15 Юни 2024 14:47ч.

    Прогноза: С новите ще бъде още по-лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: блокиран

    15 Юни 2024 14:48ч.

    Научете се да пишете грамотно и тогава се правете на остроумен! С "бре" може да се обръщате към близките Ви, ако позволяват този тип просташка лексика. Не знам Вие дали се усещате, че неграмотните и необразованите са необходими на новите "благодетели" единствено за еничари и обслужващ персонал?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tsvetan

    15 Юни 2024 15:40ч.

    Че то по лошо има ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от трън та на глог

    15 Юни 2024 14:18ч.

    Зафиров като види американец и веднага си прави снимка. Ще води БСП към бунището на историята. Станишев, Корнелия, а сега и този погребаха БСП. Партия няма, но има депутати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-неподходящият

    15 Юни 2024 14:33ч.

    Зафиров, който оглавява временно БСП е най-неподходящият, защото е войнствен натовец и привърженик на " експертното" правителство на Борисов. Той е представителят на БСП, който по време на проведената Парламентарна асамблея на НАТО в София, като член на същата, не посмя да се изкаже и да гласува срещу приетата войнствена декларация на НАТО за удари със западно далекобойно оръжие срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Юни 2024 14:35ч.

    Много предатели, много нещо! Човек би си помислил, че всички те са живели на Луната, а Нинова е провалила БСП. То бива неграмотност и/или демагогия, но толкова - не бива. Не им ли стигат мозъчните клетки, за да направят анализ, че 70% от българите не отидоха до урните, че мнозинството не подкрепя нито така нар. европейски елит, нито българския, без значение коя е партията! Тези умници да не си въобразяват, че ако някой от тях оглави БСП, ще я въздигнат до небесата?! На този етап няма кой да им позволи това, защото БСП бе зачената като проект на прогнилата социалистическа партокрация и на световното задкулисие. По признанието на един от бившите й председатели и основен гробокопач - Станишев, тя не съществува за да се бори срещу капитализма. Нейната задача бе да помогне на една голяма прослойка българи със социалистически убеждения, да се адаптира към установяващия се капитализъм, преживявайки като бедни до момента на изчезването на прослойката, поради биологически причини; да не влияе отрицателно върху установяването на капитализма; и вписването в него на малка част от социалистическата партокрация. Видно е кои се вписаха, нали?! Това е реалността! Корнелия Нинова се опита да направи промени и си навлече гнева на мислещите се за „богопомазани“, голяма част от които са купени. Социалдемократическите новобогаташи, които се опитват да овладеят ръководството на БСП ще се доказват като „верен” партньор на големите пари и господарите на сегашния световен ред. А после, времето ще покаже ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментарите са излишни

    15 Юни 2024 14:36ч.

    Окончателно забравям за БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    15 Юни 2024 14:45ч.

    Аз също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    15 Юни 2024 18:18ч.

    И аз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимна

    15 Юни 2024 14:36ч.

    Не плачете на чужди гробищата.Щом всички сте печени заемете се Вие да оправите нещата в БСП и България.А колкто до Корнелия, тя ще има време да Ви обърне внмание и да и дадете умни съвети.Най-добре ще е тя да смени партията или с Божанков и К.Методиев да направят собствена клиентеиска пертия с подкупи и далавери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краят на БСП не е "чужди гробища".

    15 Юни 2024 14:43ч.

    Показателно е, че България доближава дъното. "Възраждане" само никога няма да има необходимия потенциал. Обещанията му са неизпълними.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Анонимна

    15 Юни 2024 14:50ч.

    Вие да не сте онази, която се беше взела насериозно и тичаше да се кандидатира ту за кмет, ту да народен представител? Нямаме нужда от Вешите съвети!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    15 Юни 2024 18:21ч.

    Какво намесвате божанков тук?! Той си намери пристан, само не разбрах успял ли е да се намъкне и в този парламент...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо не избрахте онова свястно момче Иван Таков, бе?

    15 Юни 2024 14:36ч.

    Или сте решили окончателно да затриете Партията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е късно

    15 Юни 2024 15:04ч.

    Това е временен избор на временен председател. Истинският избор тепърва предстои. И аз също смятам, че правилното решение е именно Таков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Социалист

    15 Юни 2024 17:26ч.

    Таковия е слънчоглед, който не става за нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    15 Юни 2024 14:41ч.

    Какво направи предателят Зафиров????За първи път Хассково няма депутат отБСП!!!!!! С него БСП ще падне под 4процентта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един

    15 Юни 2024 14:52ч.

    Това е целта на външните "благодетели" и вътрешни еничари, чиито сметки може да се окажат криви на фона на задаващите се геополитически промени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възможно

    15 Юни 2024 14:51ч.

    Вижте видеоклипът "КАК СЦИЕНТОЛОЗИТЕ УПРАВЛЯВАТ ПАРИТЕ СИ? - за младите с Георги Детелинов" - заснет в студиуто на "Together Bulgariа" на ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ от Величие. В който известния Сциентолог Марк де Турк на 30:50 min. обяснява колко разумно е да ВЛОЖИМЕ 30% от парите си в "ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК". https://youtube/watch?v=rGJKZO5fkwM

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    15 Юни 2024 15:23ч.

    Зафиров дали се къпе? Струва ми се, че даже и мирише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    15 Юни 2024 15:26ч.

    Европа не е Света. (При това и в Европа има леви извън ПЕС). Тия универсалистки претенции че щото нямало дикенсов капитализъм няма и ляво просто не са верни. Друга тема е че системните леви в Европа, приели Вашингтонският консенсус, станаха излишни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този натовски боклук

    15 Юни 2024 15:27ч.

    е по-голяма щета за БСП и от Нинива. Проблемът е, че Зафиров е щета не само за БСП, но и за България, като боклук начело на лява парламентарна партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начело със Зафиров БСП потъва

    15 Юни 2024 15:28ч.

    под 4% на следващите избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    15 Юни 2024 15:30ч.

    Това не е ли тоя, който иска коалиция с ГЕРБ и ДПС или бъркам ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яна

    15 Юни 2024 17:27ч.

    Да, той е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Юни 2024 20:04ч.

    Това, което вършат людоедите в БСП е недостойно и грозно. Нинова не е безгрешна, но тя си има поддръжници в партията, които наблюдават безумията, сътворени в последните дни и си правят съответните изводи. С удоволствие прочетох статията на Ал. Урумов в ПИК със заглавие: "Защо Корнелия е нужна на България". Струва си четенето, защото авторът винаги е казвал, онова което мисли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи