БСП и “Промяната” се обединиха срещу ГЕРБ и ДБ за военната помощ за Украйна

БСП и “Промяната” се обединиха срещу ГЕРБ и ДБ за военната помощ за Украйна

 “Продължаваме промяната” успя да привлече БСП с новото предложение, което внесе в парламента, да се даде “техническа” помощ на Украйна, но без изрично да се споменава “военна”. И докато социалистите се заканиха да го подкрепят, то коалиционните им партньори от “Демократична България” го определиха като безсмислено.

Досега в парламента имаше две такива предложения на ДБ и ГЕРБ. ”Демократична България” предлагат страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна, като ползва пари от специалните фондове на ЕС и НАТО.

ГЕРБ пък също иска страната ни да предостави оръжие, но с изричната уговорка това да не се прави за сметка на основни отбранителни платформи и съоръжения. Освен това те предлагат и правителството да започне преговори с НАТО, за да осигури заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните ни способности.

Двете предложения бяха внесени в парламента в началото на месеца, но на два пъти изпаднаха от дневния ред на комисията по външна политика. По искане на ГЕРБ днес те отново бяха включени в дневния ред и предстои да се гледат в следващите минути.

Междувременно днес ПП внесе свое предложение, с което настоява да се помогне с “техническа” помощ на Украйна. То предвижда правителството да се задължи да окаже помощ на бежанците с нужните законодателни и организационни промени, както и Министерският съвет да изготви цялостен пакет от мерки за преодоляване от наложените санкции спрямо Русия, които биха могли да засегнат страната ни в икономически, социален и енергиен аспект.

Терминът “техническа” обаче скара депутатите.

Техническа помощ е по-широкият термин от военно-техническа помощ, но включва в себе си и него. Казахте, че сте го обсъдили в коалицията, имате ли съгласие, обърна се към ПП Ангел Георгиев от “Възраждане”.

Не мога да се съглася с тази трактовка. Предлагаме техническа помощ за защитните цели на Украйна, каза Атанас Михнев от ПП.

Ние не разбираме военна помощ под термина техническа, настоя и Кристиан Вигенин от БСП.

Може би трябва да се консултирате с експерт по български език, за да ви разясни термина, отвърна обаче Ангел Георгиев.

Военна помощ означава оръжие, техническа - ремонтни дейности. Според мен трябва да има и двете. Какво значи техническа помощ за защитни цели? Оръжие може да се използва и за защитни и нападателни цели, каза пък Христо Гаджев от ГЕРБ.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Степан Бандера

    20 Апр 2022 19:08ч.

    Кирчовците са толкова страхливи и жалки, че нямам думи. "Техническа помощ" е абсолютен идиотизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    20 Апр 2022 19:32ч.

    От какво и от кого може да се страхуват американските подлоги? А Корнелия ли измисли начин да подпише за "техническа" помощ на укрина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    20 Апр 2022 19:30ч.

    За каква техническа помощ гласуват БСП? За техническа на тоалетните казанчета ли става въпрос?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    20 Апр 2022 20:41ч.

    Разщъкаха се украински евромайданаджии и натовски адмирали, яко напъват, не им стига тайното изпращане на оръжие, зорът е официално да ни заковат. И затуй в НС се разиграва поредния театрален епизод, „Не по врат, а по шия“. Единствената принципна и защитаваща българския национален интерес партия, представена в НС, остава „Възраждане“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинците

    20 Апр 2022 20:50ч.

    ще получат оръжията, руснаците ще ги одумкат, и пито-платено! А ние има да изплащаме заемите до второ произшествие - душа да ни е яка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    20 Апр 2022 21:06ч.

    В тези препирни наистина като пробългарска партия се очертава само "Възраждане"! Останалото-в кенефа и дърпаш сиджимката. Сори, ма и БСП се оказва там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пръв московец

    20 Апр 2022 21:41ч.

    Отвратителен начин на мислене. Руските клакьори били пробългарска партия. Повдига ми се от хора, които обичат повече Московията, отколкото родината си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    20 Апр 2022 22:08ч.

    И на мен ми се повдига. А специално Костя Копейкин и тия 7-8% около него са готови и едното ухо да си отрежат в знак на робска вярност към Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спешни нови избори

    20 Апр 2022 21:34ч.

    Оставка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    20 Апр 2022 21:56ч.

    Слепи ли сте ? Пуснаха ви един термин "техническа" и лапнахте въдицата да се изпокарате. Цитирам - "То предвижда правителството да се задължи да окаже помощ на бежанците с нужните законодателни и организационни промени"- т.е. ще плащаме масрафа на бедните с "Тесла","БМВ" и"Мерцедес". До кога ? И за чия сметка ? Аз ще ви кажа - за наша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи