БСП: Българите трябва да знаят къде отидоха 500 млн. за ремонта на язовири

БСП: Българите трябва да знаят къде отидоха 500 млн. за ремонта на язовири
Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, но искаме да видим защо не се пълнят язовирите“, поясни проф. Гечев. БСП внася искане за одит на „Монтажи“ ЕАД за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2020г. Народният представител от БСП проф. Румен Гечев представи мотивите на левицата за искането на ревизията на нарочен брифинг в парламента.

416 язовира е трябвало да бъдат спешно ремонтирани с половин милиард лева

 

Проф. Гечев припомни, че преди две години Министерският съвет е отпуснал 500 млн. лева за спешен ремонт на 416 язовира.  Тези средства са били предназначени за „Държавната консолидационна компания“ ЕАД, която е възложила ремонтните дейности и предоставила финансите на „Монтажи” ЕАД.

Депутатът-социалист заяви пред журналистите, че остава обаче неясна формата на възлагане на „Монтажи” ЕАД, която е била използвана от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД.

„Тук матрьошките започват да се отварят. Това поставя редица важни въпроси. Направена ли е категорична предварителна преценка и спазени ли са изискванията при избора на „Монтажи“ ЕАД за изпълнител на ремонтите? Има ли дружеството необходимия капацитет – технически и човешки ресурси за извършване на посочената дейност?“, част от въпросите, касаещи неяснотите по тази обществена поръчка постави публично професорът.

Народният представител от „БСП за България“ укори изпълнителната власт на държавата като посочи, че всички българи знаят за практиката на правителството на Борисов – стотици милиони левове да изтичат незнайно къде, без да се знае какъв човешки ресурс и машини имат фирмите, на които се възлагат обществените поръчки.

 Проф. Гечев от името на левицата постави и другите въпроси по темата:

Ползвани ли са подизпълнители и какви са критериите, за да се изберат подизпълнителите?

Как е гарантирано качеството на изпълнение?

Има ли договори, при които са сключени анекси и какви са измененията и допълненията на тези договори?

„Най-тревожното е, че по информация на експерти огромна част от тези 500 милиона не са усвоени, тъй като на места дори не са започнали ремонтни дейности, а парите са платени. Някои чекмеджета се пълнят всеки ден,  но искаме да видим защо не се пълнят язовирите. Парите не отиват там, където трябва да отидат“, заключи проф. Румен Гечев.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • WTF

  11 Дек 2020 13:52ч.

  Социалистите (те не са комунистите, осмислете го най-после) бяха зле, но герберите ги отвяха по всички параграфи! А ние си блеем... и не гласуваме, даже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  11 Дек 2020 13:56ч.

  Е как къде са 500-те млн. - в чекмеджето на тиквата! Всички ги видяхме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mунчо

  11 Дек 2020 14:15ч.

  Ako исканата от Гечев и БСП ревизия се направи според закона ( най-общо казано ) , то немедлено оная - ДЕБЕЛАТА ЛИЛИ (Павлова ) , дето я покриха светкавично след изтеклата информация за 38 ( ако се нелъжа , като част от ,, ония " 500 ) милиона кинта , относно грандиозната измама с т.н " ПОДВОДНО - ВОДОЛАЗЕН РЕМОНТ " на Пернишкият вододаен язовир ( за т@ш@к , настъпилата след "водолазите" страшна за града водна криза ), дебеланата директно е за Сливенския затвор - ако имаме Прокуратура , де . Уви , докато Фашистката хунта ОПГ ГЕРБ е на власт , не чакайте такава ревизия да бъде разрешена . Долу ГЕРБ . Вендета за тях . До крак !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  11 Дек 2020 14:41ч.

  Правилен и навременен въпрос. Единствено възможни действия. Също такъв Худини фокус от герб, няма как, защо и закога. Мунчо е обективен. Дали ще станем на 28 март, мнозинство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Дек 2020 14:43ч.

  Хубаво е, че продължават да говорят за чекмеджета, абсолютно недоказан компромат, върху който насъскваха милиони българи да мразят дясното и да стават комунисти, възлагайки надежди на пионките на комунистическия интернационал, който руши системата. Чиято цел не е просто да оплюе ГЕРБ, а цялата система на държавно управление, която пречи на комунизма да се разгърне като световен монопол. И не, че не мога да повярвам, че Борисов има скрити пари, това мога да го повярвам, но не мога да повярвам, че комунистите атакуваха правовата държава, като поискаха да приемем това от един компромат, без доказателства. Докато тия хора нямат уважение към институциите и реда на доказване и оповестяване на факти, да не ми говорят за анализи, основани на факти, защото и тук те продължават основно с внушения. Нека поне един път да не питат, а да кажат с точност и документално какви са грешките. Вероятно има много грешки, има и корупция, но освен ако не се посочи конкретика, те не могат да се поправят. От насъскването без конкретика имат полза само анархистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А твоята майка,

  11 Дек 2020 14:48ч.

  как и е името на латински, "увехнало пролетно цвете"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непротивобайхуйствателствайте

  11 Дек 2020 19:55ч.

  ГЕРБ: "Ние грабим, вие плащате! Ясно?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз знам,

  11 Дек 2020 20:52ч.

  че нищо не знам.А вие какво знаете и защо не само аз не го знам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • (изтрито) Г-жа Helleborus от ГЕРБ-ЖЕНИ е права!

  18 Дек 2020 15:11ч.

  Срещнах днес и една друга такава от ГЕРБ-ЖЕНИ в метрото, kато застана срещу ми - здравата се опулих, а тя вика: "Не се пули и не пищи, гламава жено, насреща ти е Робин Худ!“ До там води занемареното пиене и пушене в тоалетната пред снимката на хилещия се президент плевнелиев...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи