Британският премиер поръча да се направи одит на военната помощ за Украйна

Британският премиер поръча да се направи одит на военната помощ за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Британският премиер Риши Сунак възложи на правителството да извърши одит на военната помощ, предоставена на Украйна. Това съобщи в петък BBC, позовавайки се на източници в кабинета, предаде ТАСС.

Според източника искането е разтревожило някои членове на британското правителство на фона на изявленията на военното ръководство на страната за доставките на западно оръжие за Украйна като ключов фактор за влияние върху хода на конфликта през следващите месеци. На свой ред на "Даунинг стрийт" подчертават, че „подкрепата на Великобритания за Украйна остава непоклатима“. Според източници на BBC одитът има за цел да оцени как помощта на Обединеното кралство се отразява на хода на военните действия в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски е осведомен за дискусиите в британското правителство и призовава Сунак да не намалява подкрепата за  Киев. Както отбелязва BBC, Сунак може да заеме по-сдържана позиция по въпроса за помощта, която ще бъде по-близко до президента на САЩ Джо Байдън, отколкото до бившия британски премиер Борис Джонсън.

Обемът на британската военна помощ за Украйна през 2022 г. възлиза на около 2,3 млрд. лири (2,85 млрд. долара). По-специално, Лондон изпрати над 10 хил. противотанкови ракетни системи NLAW, повече от 200 бронирани превозни средства, реактивни системи за залпов огън M270 и прецизни ракети Brimstone. Освен това британски инструктори вече са обучили над 7000 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна. Предоставената хуманитарна и икономическа помощ се оценява от властите в кралството на 1,5 млрд. лири (1,86 ммлрд. долара).

Източник: ТАСС

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    17 Дек 2022 9:56ч.

    Упс... току що, зеления стана кафяв, като маймунчето от снимката ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • индиецът премиер

    17 Дек 2022 10:39ч.

    А медицинските сестри в кралството стачкуват, защото по собствените им думи заплащането им е толкова мизерно, че трябва да се хранят от храната на пациентите. Да не говорим за непрекъснатите стачки на железници, метро, учители и т.н. Родители пращат децата си на училище за да получат безплатен обяд. Мизерия, а управлявящите измекяри дават милярди за война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • към горното

    17 Дек 2022 13:17ч.

    Това са новини от БНР а не от Питин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи