Британски университети въвеждат стегнати учебни програми, за да могат студентите да работят, за да оцелеят

Британски университети въвеждат стегнати учебни програми, за да могат студентите да работят, за да оцелеят

Автор: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

Британски университети намаляват дните, през които студентите трябва да бъдат в учебните заведения, за да им позволят да работят на непълен работен ден, така че да оцелеят в битката с кризата с разходите за живот, съобщава "Обзървър", цитиран от БНР. 

Редица университе започват да въвеждат стегнати учебни графици, при които лекциите и семинарите са планирани в рамките на два или три дни, вместо да са разпръснати през цялата седмица. Този ход улеснява нарастващия брой студенти, на които се налага да поемат работа на непълен работен ден, за да свързват двата края. Статистиката показва, че повече от половината студенти сега работят успоредно с обучението си, спрямо 45% през 2022 година и 34% през 2021 година. 

С неадекватните заеми за издръжка, които едва покриват разходите за настаняване, както и предвид родителите, които са затруднени да си позволят необходимите вноски, младите хора, които започват обучението през есента, са изправени пред финансова несигурност, пише "Обзървър". Ветникът цитира данни на Службата за прием в университетите и колежите, че две трети от новокурсниците очакват да получат работа на непълен работен ден, за да оцелеят.

Коментари

  • MMN

    27 Авг 2023 19:09ч.

    "кризата с разходите за живот" е западен новоговор за "сериозна инфлация". Така звучи като естествено, почти природно събитие извън нашия контрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лелееей,

    27 Авг 2023 19:16ч.

    Сега, като повечето ви бивши колонии една по една ви врътнат кранчето, на колене по червеното килимче в Кремъл ще пълзите за газец, нефтец и вий си знаете за какво още, гиди оланди, макрони, джонсъни, щолци и останалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди войната - ВСВ, само богаташите са учили висше

    27 Авг 2023 19:52ч.

    Победата на СССР и живота на обикновените хира там е причина на Запад да въведат социално общества, всеки да може да учи. След разпада на СССР нещата веднага се промениха и сега, отново, само богатите могат да си позволят висше образование. Най-лошото е, че някои специалности, като медицина, са прекалено скъпи и много малко хора учат. В резултат, няма лекари, което удря цялото общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Авг 2023 21:17ч.

    Мдааа... Този урок сме го минали. Отиват там, откъде се връщаме... Разбира се, след техните "мъдри съвети"... След това ще дойде при тях и агитирането за бъдещи студенти, ще дойде и неизбежната редукция на натоварването на преподавателите, която ще обезвери и преподаватели, и студенти... Прочетена книга е това... Совите не са това, което са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-добрите....

    27 Авг 2023 21:20ч.

    досега бяха 4 дни в седницата, 12 седмици семестър....ще излизат с дипломи и по-малко увредени мозъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чувам,

    28 Авг 2023 0:34ч.

    че и тук сме тръгнали по тоя път. Орязват програмите, да за може да не пречат на студентите да работят. А по мое време ходехме и в събота, плюс по цял ден през седмицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    28 Авг 2023 2:53ч.

    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Хорариумът сега у доста повече отколкото преди 10, 20, 30 или 40 години. За библиотекарка, за медицинска сестра, за учителка в детска градина се "учи" 4 години. Друг е въпросът, че реално преподавателя се пише 4 часа седмично, а се вясва един час в месеца. Синът ми направи глупост да запише История в СУ. Редовно. Програмата беше три дни в седмицата, но от 8 до 20 часа. Реално имаха по макс 3-4 астрономически часа. Половината преподаватели идваха един път в началото на семестъра е обявяваха " вие сте заети и предпочитате да нямаме. Ето не курсова работа, ще се видим сесията". Момчето изкара първи курс и су разкара. Даже не се яви на един изпит. Оказа се, че преподавателят му писал петица, за да не се занимава есента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано да са глупости

    28 Авг 2023 12:13ч.

    Не знам за СУ, нямам впечатления там, но навремето ние бяхме 5 дни в седмицата, нормално от 9.30 до поне 17, някои дни от 7.30, други дни до 19.30, плюс събота чат/пат. Сега чувам, че хорариумът е намален, за да може студентите да ходят на работа (и те ходят, апропо!), и това още от първите курсове, където са фундаменталните науки! Но за сметка на това сега преподавателите имали повече приемни часове - да помогнат на някой, ако се чувства изостанал. Навремето рецензентът на дипломната ми работа (много свестен и ерудиран човек!) разправяше, че нещата вървят на зле (това по мое време), след това само махваше с ръка и викаше - "не питай", сега не мога да питам, а и не съм сигурен дали искам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • johny

    28 Авг 2023 1:10ч.

    То затуй сме на това дередже. Студентите работят, печелят пари, учат пата-кюта ..... Че даже и всички мутри завършиха "вишо" право, че да знаят врътките на закона, да си излизат изпрани и сухи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шъ учиш ли, шъ бачкаш ли

    28 Авг 2023 10:50ч.

    Ей, ни съ научихти как съ бачка. Аз цял живот бачкам за да учи сестра ти. Пък после като научих кое бачкала.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BACHE KIKI

    28 Авг 2023 11:54ч.

    Кинти могат да се принтят за усрайна но за здраве, образование и т.н. не може. Правете си изводите колко ги е еня за нас от елитите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    28 Авг 2023 14:32ч.

    Превод - голямото затъпяване продължава с пълна сила!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи