Божидар Данев: Вдигането на минималната заплата срутва ценностната система в България

Божидар Данев: Вдигането на минималната заплата срутва ценностната система в България
"Повишаването на минималната работна заплата ще доближи заплащането на хора без никакво образование с това на тези със солидно образование", каза в интервю за Радио "Фокус" изпълнителният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев.

 

Данев допълни, че проблемът с ниското заплащане на труда у нас се корени в липсата на стимул за образованост. „Не е възможно с хора, които нямат образование, които не биха могли дори да се научат на елементарна технологична дисциплина, да говорим, че бихме могли да строим една нова и просперираща България. Вдигането на минималната работна заплата срутва ценностната система в България и мотивацията на хората да се образоват. Това е сбърканата политика на всички правителства досега“, коментира Божидар Данев.

 

Той каза още, че 3% ръст на икономиката в страната не e достатъчен, за да бъде увеличена работната заплата. Шефът на Българската стопанска камара допълни още, че тези 3% обричат страната ни на изоставане от средното ниво на Европейската икономика.

 

Днес Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет от януари 2017 г. минималната работна заплата да стане 460 лева. Преди тя беше 420 лева.

 

 

 

Коментари

 • Вдигането на минималната заплата срутва ценностната система в България

  17 Май 2017 21:05ч.

  А 200 лева минимална пенсия, без индексация на останалите пенсии, не я ли срутва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нели Гошева

  18 Май 2017 13:47ч.

  А моя въпрос към господин Божидар Данев е следният: Вие смятате ли, че липсата на образование трябва да е критерий според който да се обричат хората на мизерия? Смятате ли, че с една минимална заплата може да се плаща наем за жилище, да се плаща ток, вода, храна и да се гледат две деца? Примерно ако става дума за самотна майка. Или ако става дума за семейство с дете и двама родители, мислите ли , че с две минимални заплати, ще може да се плати наем за жилище, ток, вода, храна и дрехи за детето поне? Ами ако това дете боледува? Ще има ли за лекарства? Дали не става така , че хората които взимат заплати, с които базовите им нужди са осигурени и имат възможност да не се притесняват за оцеляване, просто нямат ясна преценка, защото не им се налага да живеят с минимална заплата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • камелия

  19 Май 2017 10:07ч.

  Какво да очаква човек от този типичен български "капиталист" с комунистическо съзнание? За него" ценност" е народът да лапа мухи, а той - тлъсти пачки! Дреме му за бедняците,нали той е добре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи