Бойко Борисов: При 20% инфлация няма как да влезем в еврозоната

Бойко Борисов: При 20% инфлация няма как да влезем в еврозоната

Нямаме национален план за въвеждане на еврото, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора и добави, че при 20% инфлация няма как да влезем в Еврозоната. Борисов присъства на Регионална академия на младежката структура на партията, която се провежда днес в Старозагорски бани, съобщава БТА.

Бойко Борисов критикува мерките на управляващите срещу кризата, както и очакваното увеличение на цените на тока. Той заяви, че план за приемането на еврото на правителството реално няма, защото страната ни вече не покрива критериите. "При такава 20-процентна инфлация, при тези публични финанси, при такъв финансов министър - еврозона, мога да се обзаложа с всеки един от вас, няма да има", коментира бившият премиер, съобщава  БНР.

Борисов предупреди, че ако правителството продължава така да харчи, ще започне и наказателна процедура срещу България: "Това означава свръхдефицит, това означава жълт картон, наказателна процедура срещу България. А те, като ги гледам, точно обратното правят - актуализацията на бюджета не включва намаляване на дефицита, а увеличаване на публичните разходи с процент".

Кризата с управителя на Българската народна банка и това, че вече година и половина не могат да изберат нов, също допринася за тази криза, посочи бившият премиер. Той добави, че актуализацията на бюджета с нови заеми е популистки ход. "Те трябва да вдигнат доходите в сфери, където не могат да бъдат вдигнати, каза той. А те залагат да вдигат, където ще бъдат засегнати много хора – пенсии", добави лидерът на ГЕРБ. Според него по този начин управляващите се готвят за нови избори.

Бойко Борисов разкритикува мерките за компенсации на скъпите горива като неработещи и не са насочени към реално нуждаещите се. Коментира и цената на тока, като по думите му тя не трябва да се вдига:

"Въглищата нали са си български, ваши са си. Е, защо вдигате цената на тока? В "Козлодуй" реакторите чии са – български. Сменено ли е ядреното гориво – сменено е. Платено ли е – платено. Защо вдигате цената на тока, какво ви пречи Украйна, войната?"

Борисов прогнозира още, че нова вълна на коронавируса може да връхлети Европа наесен и предупреди управляващите да са готови за действия: "Октомври-ноември ще връхлети пак пандемия. Щом Китай е затворен, пълен локдаун през лятото,  мислете за зимата". 

Относно влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз Бойко Борисов е категоричен:„Имаме договор за добросъседство със Северна Македония. Ако те изпълнят условията по него, ние ще сме с две ръце за тяхното влизане.“ 

Бойко Борисов призова партиите да се обединят около въпросите, свързани със сваляне на процента на инфлацията и по-ниски цени на електроенергията и газа. 

 

Източници: БТА, БНР

Коментари

  • и Украйна в ЕС! също Крим и Донбас!! Албания!!! Мадагаскар...

    28 Май 2022 14:46ч.

    На видно място - реклама на спонсора. Само че той спонсора иска да бъде въведено еврото, а тия се дърпат! Какво като има 20% инфлация, щом спонсора е казал България в еврото, значи - изпълнявайте! ГЕРБ като не иска, други ще искат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Май 2022 20:43ч.

    Влизането в евро зоната означава пълен отказ от държавност !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    28 Май 2022 14:57ч.

    Пак ли ни бутате в муцуните този прост човек? Имайте милост към нас, ние помним неговата политика с която ни доведе до просешка тояга. Станахме за подигравка от целия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    28 Май 2022 16:15ч.

    От Брюксел имат думата. Възможно е и с 50% инфлация да ви приемат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Witcher

    28 Май 2022 16:45ч.

    Възможно е и с голяма инфлация да приемат България в клуба на богатите. Но на каква цена ? Защото в клуба не е безплатно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Причините да не ни приемат

    28 Май 2022 18:58ч.

    Бяха удобни до момента само на тях, сега когато ние разбрахме какви си и не искаме, те искат да ни приемат. Има нещо гнило в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Май 2022 21:11ч.

    Нашите малоумници унищожиха армията, всички наши най-добри оръжия. Унищожиха енергетиката, като спряха 4 атомни реактора на АЕЦ Козлодуй. Разбиха и разпродадоха промишлените ни предприятия, подариха природните ресурси и води на Родината ни за да влезели в клуба на богатите! За малко да се откажем от азбуката си!Сега е наред да се откажем от историята си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Май 2022 21:12ч.

    Дошъл е и последния рубеж на нашата мижава независимост - Българския лев! Забележете, че почти всички партии са за влизане в еврозоната с изключение само на 2-3, като Възраждане и Атака! По това ще ги познаете предателите! Всичко друго е прах в очите! И този по-горе и той иска еврото и той иска да ни продаде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Май 2022 21:13ч.

    Брюкселските зелки и Мустафата така са си оплели кошницата, че за който и да гласувате, все за техния кон ще е! А за по-сигурно се готвят активно да фалшифицират изборите с машинките и гласуване по Интернет! Единствената ни надежда остана Възраждане и Атака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    28 Май 2022 22:18ч.

    Можем, както влязохме заради територията в ЕС и НАТО, така ще влезем и в Еро зоната, за да не можем да излезем и загинем с извратения ЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи