Борисов: “Промяната" ще ни доведе до фалита на 97-ма. Заробват ни с дългове

Борисов: “Промяната" ще ни доведе до фалита на 97-ма. Заробват ни с дългове

Борисов от Габрово цитира "Гласове": Румънското министерство на транспорта не знае нищо за петте моста на "Промяната". Следвайте "Гласове в Телеграм

Бойко Борисов се срещна с граждани и симпатизанти в етнографския музей на открито „Етър“ в Габровско. 

Кметът на Габрово Таня Христова разкри пред лидера на ГЕРБ, че през комплекса са преминали 120 000 души от началото на годината, въпреки кризите през последната година. Музеят не е получил инфлационни компенсации от правителството на "Промяната". 

Румънското министерство на транспорта няма информация за взаимно споразумение с българското министерство за "петте моста" над Дунав на "Промяната". Също така румънското министерство няма информация за външни проекти. 5 моста, 4 магистрали, 3 тунела - лъгаха народа 2 години, че ще стоят мостове, а само спряха проекти, разкри Борисов. 

Жална му майка на следващото правителство, това заяви още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в Етъра. 

Причината за предупреждението си той обясни с големите заеми, които продължават да се теглят за покриване на текущи нужди.

"Ананиев ми разказа за вчерашната емисия, вие си мълчите, сякаш не ви интересува. Държавата задлъжня с още 5 млрд. в евро, лихвите по тях са всяка година по 4,7%. Чувам, че още 2,2 млрд. искат да вземал другата седмица", ядоса се Борисов на новите заеми.

"Като върнем петте милиарда, те ще станат 7-9, онези от зимата така и не се разбра къде отидоха. И като се напънем да върнем тея 20 млрд., тогава ме питайте какво ще правим. Всичко ще отива за погасяване на заеми, това са ни причинили тия двамата - Киро и Асен", обясни лидерът на ГЕРБ. 

И припомни за предупрежденията, че вкарват държавата в спирала от заеми. „Служебното прав е капан. Те затова дебнат - нямат пари за заплати и пенсии. Кой разумен човек ще повярва на Асен Василев, че е оставил излишък, като 15 дни след това теглят 5 млрд. лв, за да плащат 4,7% лихва“, попита бившият премиер. И подчерта, че по време на COVID кризата също са теглили заеми, но с много по-малка лихва – от 0,3%.

По думите му вчера пазарите са видели че България е неплатежоспособна и в тежка криза. „Лашнаха се по пътя на популизма и затова ни набиха високите лихви, ще плащаме години наред. Това е капан за всяко следващо правителство. Отидоха на тавана на дълга.

Това което наричат социална политика ще доведе до фалита от 97-ма“, прогнозира Борисов.

За да илюстрира ситуацията, той отново извади графиките, които показват, че БВП на България вече е 2%. „С думи прости - ще изкараме 2,1 растеж, плащаме 4,47 лихва. Къде ще ни излезе сметката? Държавата е в спирала на дългове, които трябва да се връщат. Ето инфлацията, на графиките си личи, тя минава 20% и ще продължи, инфлация на всичко“, притесни се той за бъдещето. И подчерта, че ГЕРБ не обещават нещо без да изпълняват.

В следствие на Киро и Асен инфраструктурните проекти стават невъзможни да се решат, пресече той въпросите на местните медии за забавени проекти. И все пак заяви, че тунелът под Шипка ще стане, защото е геостратегически. Магистрала „Хемус“ също е задължителна.

„Без един капиталов проект, мост, магистрала, голямо нещо не направиха. Нямаше да е лошо да кажат: „Теглим 5 млрд., правим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, след години ще започне да се изплаща. Правилно щеше да е“, смята бившият премиер. 

А ексфинансовият министър Кирил Ананиев добави, че в момента се теглят заеми, за покриването на текущи нужди и обвини Асен Василев, че е „най-неадекватният в правенето на годишни финанси. Според него тегленето на заем е закъсняло и е на по-висока цена от тази, която е могло да се постигне.

„Те не постно зеле, те на скраб тавичката ще дадат. Не манжда, тавичка няма да имате - банките и нея ще вземат“, предупреди Борисов.

Ако продължават така, от март - април виждам МВФ да дойде и да управлява финансите, това се е случвало. Така не се управлява, това е див популизъм. Викат: „Давайте на пенсионерите“ - да, ама ние трябва да ги изкараме тия пари“, продължи той. И добави, че причиненото от Петков и Василев ще се поправя години наред с къртовския труд на всички българи.

Ако народът има инстинкт и усет, трябва да разбере, че му се е случило нещо лошо и да изиска от всички политици стабилна програма как да излезем от кризата, настоя Борисов.

Томислав Дончев допълни, че чува само фантазии за мостове и линии, а един голям инфраструктурен проект се прави за 10 години, а не за обещаните от "Промяната" 2 години. 

При положение, че изкарваме 2.1% растеж, плащаме 4.75% лихви. Държава в спирала от дългове. Чудовищна инфлация - минава 20%. 12 години във всички наши правителства, не допуснахме тези криза. 

Близо 7-8 милиарда лв. е дългът, други 9 млрд. лв. изчезнаха, когато се напънем да ги върнем, може да продължим да развиваме. Това ни причиниха Кирил Петков и Асен Василев. Всичко ще отиде за погасяване на заеми! Това, което причиниха Киро и Асен на държавата, е тежко поправимо, години наред ще са нужни с къртовски труд на българите. Не съм оптимист за нищо. "Да обещаваш е хубаво нещо - тяхното е див популизъм! "Промяната" давала пари за пенсии, но нали трябва да ви ги изкараме тези средства. 

Международният валутен фонд може да поеме финансите на България заради Кирил Петков и Асен Василев, предупреди Борисов. 

Асен Василев говори за свинско със зеле?! Делян Добрев е извадил рецептурника и е изчислил колко тона "свинско със зеле" са ни ощетили от "Промяната". Заради Асен Василев, не само няма да има свинско със зеле, няма да има дори постно зеле, а още по-лошо, банките ще вземат и тавичката за скрап, коментира още Бойко Борисов.

Два състава съдии обявиха арестът ми за незаконен – и не само моя. Срамна страница в нашата история. Повече от ясни са поръчителите – свидетел Кирил Петков, на човек с Магнитски, а Бойко Рашков изпълнител, коментира лидерът на ГЕРБ. 

Моята социология е като спра на бензиностанция и се разходя по улицата. Няма място за емоции в политиката – народът определя кой е първи и втори. Логиката на деморкацията е най-харесваният да направи правителство. Народът иска правителство, нека хората излязат и гласуват, за да няма сърдене. 

С цените на тока, бензина, нафтата и храните, ние трябва да измислим как народът да премине зимата, допълни Борисов.

От министър Демерджиев разбрахме, че е имало 40 полицаи с „чадър“ над Георги Семерджиев, а граничарите са преки участници в трафика на нелегални мигранти. На фона на действителния хаос, те се оправдават с лъжи за „Капитан Андреево“. 

От година питам защо горивата са по-високи у нас. ГЕРБ има решение – мито на горивата. Държавата има инструменти, обяви Борисов. 

Еврозоната е в основата на нашата програма. Щяхме да сме в Еврозоната, ако не бяхме загубили годината, завърши Борисов.

 

Коментари

  • пешо от банкя

    16 Sep 2022 13:33ч.

    стига с тоя

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лучия

    16 Sep 2022 13:48ч.

    Хубаво де- герб не стават, дпс - не стават, пп - не стават, и всички останали от котилото - не стават да управляват България. Тогава кой ? Възраждане ? Ние от чужбина сме стотици хиляди, милиони. За кого ще гласуваме след като всички досега не стават и за чеп за зеле ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XAXA

    16 Sep 2022 13:56ч.

    В чужбина най-добре не гласувайте! Нито сте тук, нито знаете за какво иде реч! гласувайте си там на местно ниво за местните крадци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пръч

    16 Sep 2022 14:16ч.

    От чужбина ще гласуваме за Коцето,след като местните не го искате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    16 Sep 2022 18:37ч.

    В чужбина не ми давайте наклон на мен! Като искаш да гласуваш ела да живееш тук да работиш за държавата си и да се бориш за нея! Ще тласуваш там, където си плащаш данъците, ако ти разрешат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    16 Sep 2022 13:55ч.

    Тиквеникът се кани да се върне на власт, с мантрата - единствени сме, други няма! Това, което го е яд, че не може да краде милиардите и да върти далаверите! Пуснал е мюретата да ходят из всички градове, да агитират и обещават, каквото им поскат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отело

    16 Sep 2022 14:15ч.

    Каквото и да си говорим, Боко е от тия, които по-малко не стават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борисов е бита карта

    16 Sep 2022 14:19ч.

    Няма и нищожни шансове да е отново МП

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Sep 2022 14:19ч.

    Няма да падна на ниво да чета глупостите на това лице!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смерш

    16 Sep 2022 14:31ч.

    Айде стига с тоя Борисов вече бе Гласове, всеки ден по 3 изказвания на Баце публикувате. Видяхме го вече. Борисов и ПП са едно и също нещо. Искам да чуя и “Възраждане” какво казват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тутракански

    16 Sep 2022 14:40ч.

    не тъй ва , ората си плащат . Тоя весник *со паре се списува*

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиквеника от Банкя

    16 Sep 2022 14:54ч.

    Гласове, пуснете и вие новия запис на банкянската тиква, публикуван от Афера. Не ни заливайте със словесната му диария пред хората, а нека се чуе неговия истински глас в неговата среда от политически проститутки! Само Афера е истинска опозиция. Останалите са мисирки, по думите на Баш Простака на Републиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо Бурканов

    16 Sep 2022 14:55ч.

    Толупа си намери ново оправдание, до сега му беше виновна тройната коалиция, вече ще е четворната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирето Лъжеца

    16 Sep 2022 15:04ч.

    Само ББойко, само той ще довърши Хемус, само той ще довърше северния обход на Бургас, само той ще стабилизира държавата, само той отново ще докара парите от Европа в България. Да го изберем за 3-4 г да извади държавата от батака, после пак ще дадем властта на комунистите да счупят държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато прякорът отговаря на носителя му

    16 Sep 2022 17:35ч.

    Ама, вярно си класически лъжец, Киро. Добре си усвоил уроците на твоя кумир Боко Тиквата от Банкя, който също е безочлив лъжец и смята другите за балами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    16 Sep 2022 18:46ч.

    Чарлз звъннал на Бойко и се похвалил: - Бойко, аз съм крал! - Чарли, да не мислиш, че аз съм спал бе, кавал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    16 Sep 2022 15:05ч.

    Много дразнещи публикации, които не чета, защото БХ освен простотия, наглост и нахалство няма какво друго да предложи. Казвам дразнещи по друга причина. Винаги са изведени сред малкото на брой акценти на сайта. Само по себе си това е абсурдно, особено на фона на категоричното отношение, което Дачков нееднократно е демонстрирал към културните характеристики на явлението БХ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    16 Sep 2022 15:09ч.

    На фона на заявените оценки и мнение, би трябвало да доминира погнусата, но нищо подобно не долавяме. Делово и без коментар се цитират други медии, обаче ... БХ е горе, най-горе в ляво! Да социологията му отделя първо място, но причините са известни и истинската журналистика трябва да анализира и сочи причините за това "първенство"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    16 Sep 2022 15:12ч.

    Вчера пазарувах и мога да споделя от личен опит, че за хляб и сирене още искат пари. Не е само в Бг така! Е, добре де, още сме далеч от момента, когато Лебец и Сиренце ще дават според потребностите. Питам се - ако иде нейде при отвратените емисар на геппса и каже: не коментирайте, бъдете студени, безстрастни, дори дистанцирани, ама да ни има там отгоре, в лево!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    16 Sep 2022 15:13ч.

    кокорчо продължава да командва и да взема дългове на наш гръб! Само за 2023-та ще вземе още 50 милиарда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    16 Sep 2022 15:16ч.

    пък ние ще се отсрамим с некой "леф". Като се замисли човек - сделката е добра! Ангажимент няма, отношение уж не се демонстрира. Няма ги нечистоплътните изпълнения на неделко, които карат всеки що-годе приличен човек да извръща отвратено глава. В последна с/ка изглежда трябва да проявим разбиране и влизане в положение. Игнорирайте, прескачайте, може и да се изплюете през рамо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    16 Sep 2022 15:58ч.

    В "Афера.бг" има най-нова публикация (16.09.2022) за далаверите на Тиквата и ГРОБ.Радвайте му се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дойде ли есен

    16 Sep 2022 16:19ч.

    Тиквите почват да се рекламират. Тикви само на другарски начала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    16 Sep 2022 16:33ч.

    Баце плюе по ПП, но след изборите ще се коалира с тях и ДБ, сам го е заявявал многократно! Едно говори, а друго върши, любим метод на заблуждаване на народа. Да е казал нещо, което да е свършил след това? Едно приказва, за да заблуди публиката, а след това върши съвсем друго. Ще гласуваме според свършеното досега!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    16 Sep 2022 18:11ч.

    Тука може да управлява само правителство на ДпС! Баце се надява от Сарая отново него да посочат за министър предцедател. Това е логичен избор, тъй като народа го обича повече от всякога, а и той е безкрайно верен на депесарските цености и много пъти се е доказал като техен най-верен роб! Така че, след изборите отново ще имаме стабилно депесарско управление, каквото целия народ желае!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи