Борисов: "Промяната" нанесе щети, които нямат поправяне, няма да допуснем борда да бъде мърдан

Борисов: "Промяната" нанесе щети, които нямат поправяне, няма да допуснем борда да бъде мърдан

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няма да допуснем борда да бъде мърдан, това заяви Бойко Борисов в Силистра. Преди срещата с активисти той взе отношение по финансовото състояние на страната: "Това са чудовищни неща. Няма да допуснем борда да бъде мърдан, но излезе лъжата за еврозоната".

"Промяната" нанесе щети, които нямат поправяне, обяви още лидерът на ГЕРБ, коментирайки от Силистра днешния доклад на Министерството на финансите и реакцията на бившя финансов министър Асен Василев.

"Видях Асен Василев при Цветанка Ризова, тя се опита, ама не посмя да го пита. Той каза 16 млрд. има във фискалния резерв. Ето, фискалния резерв към днешна дата - пише 12,4 млрд. Това са милиарди разлика. На 17 януари 2023 г. се тегли 1,5 млрд. евро дълг. Извадете ги от 12,4 млрд. С какво ще се плащат заплати и пенсии?", попита лидерът на ГЕРБ. И иронично поиска да знае дали министър Иван Шишков е взимал ядки от огромните дупки в бюджета.

"Това, което трябва да се направи, е цялата държава да се стегне, да работи, да събира данъци. Това изисква усилията на всички. Цифрите показват това, каквото сме говорили цяла година. Няма как да има безплатен обяд", добави той.

 

 

"От година и половина говорим, че се теглят заеми безобразно - по 600 милиона на месец. Няма как накрая да не дойде Видовден. Лошо е, че вересиите на Асен Василев ще ги плати честният бизнес. Бизнесът, който е на светло. Това ще бъде един огромен данък, ужасен данък", каза той пред медиите.

"Асен Василев днес обвини Радев и неговите хора, че искат да откраднат. Ние не сме били в управление по никакъв начин, каза в заключение Борисов преди официалното предизборно събрание на ГЕРБ да започне. Позицията на бившия финансов министър бе: "Който ви плаши с фалит на държавата, иска да открадне от вас", заяви още той.

600 симпатизанти на ГЕРБ посрещнаха Бойко Борисов в Силистра. Дунавският град е поредната спирка от обиколката на бившия премиер.

"Тук сме, защото трябва да се борим. Новите Жан-Виденовци обикалят страната и казват, че можем всичко да си купим, че даже ще ни остане и за агнешко за Великден", каза от трибуната председателят на ГЕРБ в Силистра Мария Димитрова. 

Теменужка Петкова, която е водач в Търговище, също коментира доклада на служебния финансов министър.

"Състоянието на бюджета на България е критично, пред фалит, ако с една дума трябва да коментираме доклада на финансовия министър. И трябва да знаем на кого го дължим това. Дължим го на некомпетентното управление на ПП, които само за няколко месеца съсипаха държавата. Ние предупреждавахме през последните 2 г., че ще се стигне до този момент. Увеличаваме и дълга на България. Нашите деца и внуци ще плащат невъзможността на ПП и техните коалиционни партньори", поясни тя. 

Думата взе и водачът на листата в Силистра Ивелин Статев Иванов.

Статев призова хората да си направят преценка какво е било преди, по време на управлението ГЕРБ и сега, след управлението на ПП. "Такава "Промяна" никой не заслужава в България. Това, което направиха за 2 г. показва, че освен ГЕРБ никой не е правил нещо разумно, за да няма инфлация, дефицит и огромен външен дълг", заяви той, призовавайки на 2 април да се гласува с номер 2.

На трибуната се качи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Изведнъж една буря се разрази и отнесе финансите на държавата. Това, което се е случило, е, че служебното правителство предлага законодателни мерки. Ако на 6 - 7 април има парламент, ние ще получим проектобюджета. Защо задължително трябва да има правителство? Нито една партия, съмнявайки се, че пак ще отидем на избори, няма да гласува тези промени. След войната в Украйна няма руски туристи. Цяло лято вадиха бомби и какво ли не. Нашите телевизии казваха на чужденците: "Ако искате да срещнете бомба, елате в България". Сега има предупреждентие за фалит, ако няма правителство, ще има реален фалит", каза Борисов. 

Той бе категоричен, че фискалният резерв се пълни със заеми. "Разбираме, че има чадъри от правителството на Радев за стотици милиарди. Това каза Асен Василев при Цветанка Ризова. Вика, че хората са с една идея по-добре. Той или не ходи на магазин, или не пълни гориво. Това, което разбирам от него, е, че служебното правителство граби."

"Фискалният резерв ще изтънее още. Ако ние, победим, аз знам как. Лозунгът на ПП/ДБ е "Има как". Кога употребвяваме този израз. Когато нещо не може да се направи и отговорът е "Има как", тоест по втория начин. Аз знам как", каза Борисов. 

"Пускат слух, че някъде отвън щели да ме наведат и ние щели сме да подкрепим правителство, за да могат да довършват кражбата. Партньорството е в кръвта ми. Ние първи застанахме на страната на Украйна, защото Путин е агресор. Без равносопоставено участие на ГЕРБ във властта, не може. Празен чек не подписваме", отсече лидерът на ГЕРБ. 

"Победата ни трябва да е с разлика. Ние вече сме ги победили. Познавам ги тези хора, интересува ги само и само да се докопат до властта. След това ще се изпокарат зверски. Нали гледате в Америка как падат банките. Към октомври трябва да излезем на пазара поне за десетина милиарда. Ако няма редовно правителство, ще ни одерат с лихвите.  В момента България е над милиард и половина на година лихви. 10 г. сме държали бюджета на излишък. Когато аз ръководех, бяхме с Естония първи по бюджетен излишък. При мене газът е бил 33 лв., при тях 300 лв., сега е 100 лв.", каза Борисов.

"И това ще мине. 1300 г. сме оцелели, ще оцелеем и след тях", уточни той. 

 

Той бе категоричен, че фискалният резерв се пълни със заеми. "Разбираме, че има чадъри от правителството на Радев за стотици милиарди. Това каза Асен Василев при Цветанка Ризова. Вика, че хората са с една идея по-добре. Той или не ходи на магазин, или не пълни гориво. Това, което разбирам от него, е, че служебното правителство граби."

"Фискалният резерв ще изтънее още. Ако ние, победим, аз знам как. Лозунгът на ПП/ДБ е "Има как". Кога употребвяваме този израз. Когато нещо не може да се направи и отговорът е "Има как", тоест по втория начин. Аз знам как", каза Борисов. 

Източници: "24 часа", epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Олиййй, па вий целите в бело!

  15 Март 2023 19:08ч.

  И предишните – тоже! Колко кредита опукахте, бе, гьонсурати?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  16 Март 2023 7:28ч.

  услугата със заемите започна именно при бацю първий банкянский.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврозона, а?

  15 Март 2023 19:15ч.

  През крив Макрон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делта

  15 Март 2023 19:17ч.

  На теб и медицината не може да ти помогне вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мата Хари

  15 Март 2023 19:20ч.

  Бацка, качвай джипката и Севдата да почва излъчване на живо. Липсваха ни твоите простотии. Беше поне смешно. Сега е вече тъжно, а иде страшно. Само те моля да ни забавляваш от разстояние, ако може само от “Зайчарника”. Мигача остави на нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да кажа нищо

  15 Март 2023 19:23ч.

  Мъча се да бъда любезен, но ще взема да напиша нещо, за което ще ме блокирате цял месец. Ето, любезен съм, нищо няма да кажа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  15 Март 2023 20:04ч.

  Всички европейски страни се набърбальокаха със заеми заради енергийния рекет на Путин, бе тулуп банкански. Германия дръпна заеми равни на 7,4 % от бвп-то.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грантаджийче пред фалит

  15 Март 2023 20:19ч.

  Я обясни как точно ги рекетираше Путин, не ни плямпай дежурните си лозунги по амерочифутски опорки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • e, и за маски, дезинфекции и ваксини се поохарчихме

  16 Март 2023 0:06ч.

  Путин няма нищо общо с глобалната здравна криза наложена от WEF-аджиите. Но иначе ген. Венци и НОЩ бяха на висота...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хей мушморок Копнейкин

  16 Март 2023 2:33ч.

  В този форум простотии не се пишат. Бягай във Вести!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теменужка Петкова, която е водач в Търговище, също коментира доклада на служебния финансов министър.

  15 Март 2023 20:17ч.

  Теменужка Петкова е счетоводителката на ОПГ СИК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олимпиеца

  15 Март 2023 22:27ч.

  Погледнете този от снимката. Аз ли нещо съм забравил или просто смесвам личности, събития и времена. Защо ми се струва, че това е същият, който: се зарече да се пребори с мутрите и корупцията; нарече българския ппрезидент (Плевнелиев) своето магаре; свикваше нарочни пресконференции, на които тържествено завяваше, че ще разпореди на депутаитте да направят това или онова, а за да бъде унижението пълно, след гласуването се врътваше на обратната посока; казваше на премиерите на страните от Запада - „Началниците“; развихри се в напълно незаконно строителство, че да има повод да плаща аванси, които се изнасят в чували; пазаруваше оръжие на чертеж и при 100 % авансово плащане, че да върже и обрече страната на волята си; караше колегите си от западния елит с двеста, без уточнения дали на 6-та или на задна; пълнеше чекмеджета с пачки и кюлчета и дори се сопкаше на тези, които са му донесли лека разфасовка; наби някакъв атрибут вероятно в слабините на президента (Радев), доколкото на военен пилот акъл било изключено да се набие; хвалеше се, че бие всички по всички фронтове – като се започне от селските мачлета и се свършеше с парламентарни избори; двете каки от онзи файл определиха като мъж, който имал много правилно отношение към някои жени – дори им купувал имения и бизнеси в Барселона; в никакъв случай при никакви обстоятелства НЕ Е ИЗПРАЩАЛ ВлаТко и Пи Ар Севи да събират рекета от Черепа. ВлаТко и Пи Ар Севи са вършели това на своя глава и за своя сметка и угода, сгазвайки грубо вярата на Патрона в доброто в Човека!; постоянно вадеше свои лични милЬОни от ръкавите и ги ползваше изцяло „на полза роду“, като не забравяше да се похвали напоително, разбира се!; правеше кастинги на госпожици и „прекрасни госпожи“ в ... спалнята си; даваше да се разбере, че е имало кастинги; с и без повод се кръстеше и уверяваше, че е изтъкан от добродетели и праведни помисли; след 20+ години във висшето държавно управление, вкл. И международна кариера, овладя една дума на английски език, но ... каква дума!!! Магическа – разрешаваща пълноценно общуване при впрягане на най-фините трептения на човешката душа – конграчюлейшънс! И колко още ... приключения и дела, достойни за олимпийски богове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загрижен гражданин

  15 Март 2023 23:11ч.

  Точно този примат които доведе България до разорана нива, точно той дава ,,ценни съвети". Това е пълен абсурд. Вместо този примат да се завре в дупката от която изпълзя преди двадесет години, той все още се изявява медийно пред тези които преди време нарече мисирки. Но и те явно действително са мисирки щом все още му дават гласност. Отново казвам, пълен абсурд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фурлакис

  16 Март 2023 2:15ч.

  Целта на Подлеците от Промяната с целия им "социален бюджет"беше да продадем 3 лева за 1 евро,влизайки в еврозоната.И почти го постигнаха.Сега със слогана "ИМА КАК" ще се опитат да довършат замисленото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи