Борисов на среща със Станишев: Демографската криза трябва да бъде кауза и това да се отрази в бюджета

Борисов на среща със Станишев: Демографската криза трябва да бъде кауза и това да се отрази в бюджета

Справянето с демографската криза трябва да е водеща национална кауза. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с евродепутата Сергей Станишев.

Борисов определи демографската криза като един от най-важните национални проблеми и подчерта, че политиката за преодоляване на демографската криза трябва да е обединяваща цел между политическите съмишленици.

На срещата присъстваха и председателят на парламента Росен Желязков,  председателят на парламентарната група  на ГЕРБ Десислава Атанасова, председателят на Комисията по здравеопазването Костадин Ангелов и председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева.

"Демографската криза, трябва да бъде кауза и това да се отрази в предстоящия бюджет, както и в националната здравна стратегия за 2030 година", категоричен беше Бойко Борисов.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също се съгласи, че темата за намаляващото население на България трябва да се превърне в национална, но уточни, че е необходимо да се търси системен подход за нейното разрешаване и преодоляване.

„Необходимо е спешното постигане на политически консенсус между партиите в Народното събрание и институциите на Република България за поставянето на демографията във фокуса на нашите национални усилия през следващите десетилетия. Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел", заяви от своя страна евродепутатът Сергей Станишев.

"Мога да ви уверя, че в наше лице вие може да разчитате на партньор и ще срещате пълна подкрепа. Темата е тежка и застрашаваща не само за България, но и за Европа“, отбеляза Десислава Атанасова. По думите й ГЕРБ има готовност да се ангажира с национални програми, както и да се търсят начини за разширяване на пакетите на НЗОК, чрез които държавата подпомага засегнатите семейства.

 

Костадин Ангелов и Деница Сачева предложиха  да се организира съвместно заседание на  здравната, социалната и образователната комисии в парламента, тъй като за решаването на демографската криза се изисква ангажирането на всички институции и търсенето на комплекси решения, които започват от инициирането на здравно образование сред подрастващите ученици, през провеждането на скрининг програми сред младите за изследване на репродуктивното здраве, до  изработването на социално-икономически мерки за превенция на ниската раждаемост, миграцията и ниските доходи. Костадин Ангелов припомни, че в предизборната програма на ГЕРБ е заложено и предложение за вицепремиер по демографията.

Деница Сачева допълни, че ключът е да си търсят взаимовръзките между отделните политики и устойчив политически фокус върху демографската криза.

На срещата присъстваха д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването и член на Съвета по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването, Радина Велчева, основател на фондация „Искам бебе“, д-р Мефтуне Шефкетова, ръководител на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник, ДКЦ Токуда и д-р Александър Кобаков, началник на Диагностично-консултативен блок по АГ в МБАЛ „Света София“.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • "кажи Лоренцо: Чае шукарие"

    31 Окт 2023 13:56ч.

    и всинцата натокани, досущ по канап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мона

    31 Окт 2023 13:57ч.

    Добър ден, Борисов! Сега ли се сети, че си е управлението на България. До сега създавахте правителство, за което приоритет и бяха: евроатлантическите ценности?, Украйна, ЕС, Шенген, еврозоната и т.н. ала-бала.....Но така е като те интересува единствено твоето спасение. Ще затриеш ГЕРБ, така както Нинова почти погреба БСП. Е, колкото по-бързо, толкова по-добре. Омръзна ни да ни управляват хора некомпетентни, с нисък морал и такива, които или нямат собствено мнение, или не могат да го отстояват по обясними причини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Двойникът"

    31 Окт 2023 14:00ч.

    "Деница Сачева допълни, че ключът е да си търсят взаимовръзките между отделните политики и устойчив политически фокус върху демографската криза." Когато интелектуалната немощ се прикрива с празнословие, клишета и лозунги, получава се такъв словесен резултат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    31 Окт 2023 14:05ч.

    Сергея Станишева и Борисов изгониха милиони българи с политиката си, сега ще ни спасяват. Изключително падение на пропаднали духовно индивиди, те не са хора, не, не са. Да се махат по-бързо, а не да се гласят пак да стават евродепутати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    31 Окт 2023 14:05ч.

    След дъжд-качулка. А ето ефекта от вашето управление. Хубавото е, че ще има справедливост. Лошото е, че ще е за вашите деца и внуци, които нямат вина https://thesite24.net/nelepa-sluchajnost-ili-ubijstvo-dete-ot-varnensko-izdahna-v-bolnicza-sled-poboj-nanesen-ot-bastha-na-sauchenik/&ved=2ahUKEwiJw-DPnaCCAxVlSvEDHbjGAU4QFnoECB8QAQ&usg=AOvVaw2BkeMGrY2tk5hvvseLZy8J

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    31 Окт 2023 14:22ч.

    Това е противопоставяе на задачите и целите на Римският клуб, Парижките споразумения, политиката, водена от НПОтата на Сорос, и Швабовите разтоварвания от населението. Демографията ли ще е разделителната черта между довчерашите дружбани фашшисти и сионисти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    31 Окт 2023 14:25ч.

    Явно темата е била друга. Не вярвам нещо в ползува Роду да събере, подобни, нанесли само и изключителни щети на България. За балотажът в София ще е. Но кой искат да прецакат? Вероятно останалите в София почтенни и най вече Григорова?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коя от жените, участвали в смешната среща...

    31 Окт 2023 14:27ч.

    ...е родила, отгледала и възпитала повече от две деца?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ludea

    31 Окт 2023 14:32ч.

    двама предатели единия чифут дето баща му и майка му са уроди, втория банкянски селяк дето се бута да е чифут, скоро ще дойде видовден

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не схванахте ли точно какъв е символизмът на срещата?

    31 Окт 2023 15:32ч.

    Това е индиректният, алегоричен начин Борисов да отправи посланието си спрямо своичките: в Сф гласувайте за по-добрия кандидат, а той този път не е кандидатът на ПП-ДБ, а този на БСП. Поне половината гласове от избирателите на ГЕРБ в столицата би следвало да отидат за Ваня Григорова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи