Борисов: Милиони губят живота си в тази война. Ще подкрепим доставка на оръжие за Украйна

Борисов: Милиони губят живота си в тази война. Ще подкрепим доставка на оръжие за Украйна

Винаги съм се борил за мир. Но с тази война, в която милиони хора губят живота си, ние нямаме право да не бъдем част от световната демократична общественост. И трябва да приложим абсолютно всички мерки, за да бъде спряна тази война. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време среща с посланика на Украйна Виталий Москаленко в централата на партията.

Той отбеляза, че ГЕРБ са готови да предложат на управляващите подкрепа по всички теми относно войната в Украйна. 

"ЕС е нашето семейство. А има още по-голямо семейство - световната демократична общественост, която абсолютно осъжда тази война. Искам да знаете, че 59 депутата в парламента ще гласуват "За" - в подкрепа на мерките срещу войната. Ние не можем да гледаме бягащи жени, убити деца, разрушени сгради - за каквито и да е претенции. Няма нищо по-голямо от човешкия живот", заяви Борисов.

Посланик Москаленко отбеляза на свой ред, че агресията на Русия бележи началото на Трета световна война.

"Не искам да съм прав, но обективната истина е такава", заяви още той и допълни, че всички страни, които досега са били встрани от този конфликт, вече трябва "да дефинират решително своята позиция".

 

Той отправи апел към българската държава и българските депутати:

"Искам да помоля за две жизненоважни неща, които са необходими не само на украинската държава, но и за самото съществуване на украинските граждани, които загиват под терористичните бомбардировки. Сега е много важно за нас войниците, които се сражават и успешно отразяват нападението на путинско-фашистките орди, да бъде затворено небето над Украйна, тъй като това е най-слабата точка в нашата съпротива. Бихме искали да помолим парламента да приеме едно такова решение за затварянето на въздушната зона. Обръщам се към вас като депутати да инициирате една такава инициатива.

Второто важно нещо - това е доставката на въоръжение за нуждите на украинската армия. Става дума за всички видове и форми на въоръжение - каски, бронежилетки, муниции и снаряди. Имам предвид дори авиационна техника - части от самолети, самите самолети. Този въпрос нееднократно сме повдигали пред българското правителство и военното ведомство и ще продължим да апелираме за това - за предоставянето на амуниции и въоръжение. Защото е въпрос на живот и смърт за украинската държава, на самото съществуване на украинския народ".

"Влезе ли в парламента подобно обсъждане, ние ще го подкрепим. Съответно - списък с бронежилетки, каски, каквото е необходимо. На силата трябва да бъде отговорено със сила, за да бъде спряна", заяви Борисов.

"Войната е днес. На думи всички са силни. Но ако господин премиерът поиска подкрепата ни, ще има 59 гласа. Да наричаш войната "инвазия", може да е полезно, когато има мир. Днес е война. Предайте на вашето ръководство, лично на президента Зеленски, с когото се познаваме много добре, на президента Порошенко - поздрави. Предайте и на кмета Кличко поздрави от госпожа Фандъкова. Ние сме на ваше разположение", отбеляза още Бойко Борисов.

"Петков казва "дрънчи на война". Но тук, за Украйна, трябва да сме много единни, трябва да се даде много ясен сигнал, че сме неразривна част", заяви в заключение Бойко Борисов.

Посланик Москаленко отново настоя за решение за затварянето на въздушното пространство над Украйна.

"В град Мариупол от началото на войната са избити повече от 3000 души от руските окупатори и фашисти. Вече не знаят къде да ги погребват. Ровят ями като братски могили. В Киевска област в Буча 10-годишно дете и 30-годишната му майка са били убити от въздушна атака и погребани в двора на собствения им дом. Такива примери има стотици хиляди. Аз съм убеден, че рано или късно въздушното пространство на Украйна ще бъде затворено, ще ни бъде предоставено оръжие и от ЕС, и от България включително. Но още колко живота трябва да бъдат погубени, докато светът - Европа и България в това число не разберат, че трябва да помагат и съдействат срещу цялата тази агресия. И че тази нечовешка атака трябва да бъде превъзмогната и победена", заяви още Москаленко.

Той изказа благодарност на всички, които съдействат на бежанците от Украйна. "Досега знам, че 37 000 украински граждани се намират тук. През България са преминали около 80 000. Тази цифра не е толкова голяма - в сравнение с Полша - там са преминали 1 милион и 800 хиляди души, 90 хиляди през Унгария. 

 

 

 

Коментари

  • Z“ като „Заканчиваем войны“

    16 Март 2022 11:06ч.

    Идете, идете, вземете и Пасито, Ал. Йорданов, Иво Минджев, Иво Беров и цялата пасмина "Дай Булгаристан на мИриканците", заедно с джендърите от Брюксел !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FuckEU

    16 Март 2022 12:46ч.

    Също така всички от ГРОБ, БСП, Продай България, ПП (палавите педита), Чалга певачката и всички жураГлисти, барабар с армията си от тролове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малееееее

    16 Март 2022 13:34ч.

    А аз имах надежда, че като падна от власт си е направил някои изводи. Тъпанари също като ПП (пълна порнография).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    16 Март 2022 11:08ч.

    пълен неутралитет ние не знаем какво е ставало в донбас и луганс през 2014 така че не може да вземаме категорична позиция неутралитет ние сме тука от векове за векове няма да се избием заради мераците на сащ за нов свет ред двата братски народа на масата на преговори никакво оръжие така мир не се постига

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буда Амфетаминов Бухалков

    16 Март 2022 11:08ч.

    Москва НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ и очаква нефт над 200$ и 3000 $ за 1000 кубика ГАЗ при стопиране на износа и !!! Германия пък уверява, че руските ресурси не били демократични, но за сметка на това пък АМЕРИКАНСКИТЕ СА С МОЛЕКУЛИ НА СВОБОДАТА…..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OТЧЕ ВАШ

    16 Март 2022 11:25ч.

    Идете, идете, вземете и Пасито, Ал. Йорданов, Иво Минджев, Иво Беров и цялата пасмина "Дай Булгаристан на мИриканците", заедно с джендърите от Брюксел !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господин пРезидент,

    16 Март 2022 11:09ч.

    Единственият резултат от "промяната" Ви е, че се чудим кой е по-голям кретен - предишният или сегашният примиерин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно!

    16 Март 2022 11:15ч.

    ........................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    16 Март 2022 11:10ч.

    Чудя се този човек или по точно примат с мозък на шимпанзе, дали разбира какви глупости говори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Со-циопат,

    16 Март 2022 12:06ч.

    какво да го правиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Март 2022 11:10ч.

    "Милиони губят живота си в тази война" Затова трябва да увеличим доставките на оръжие за да се увеличи и бройката. Не се очертава НИТО една партия, която да се противопостави на пагубната политика на американските подлоги. Тежко на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Възраждане" ?

    16 Март 2022 11:18ч.

    "нито една партия" ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламъците са големи! Какво може да направим, за да намалим огъня? Сетих се: да сложим още бензин!

    16 Март 2022 11:17ч.

    Днес тук е парад на дебилите в новините!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • милиони, милиарди., трилиони

    16 Март 2022 11:17ч.

    Буцката отново борави с цифрите като неандерталец - с компютър. Милиони били загивали...Може, ама през ВСВ. Ма кво ли да се учудва човек, като тоя примат се беше изцепил, че е построил половин милион километра магистрали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • метамутрафон

    16 Март 2022 11:28ч.

    Той вижда в бъдещето. Всъщност, не е изяснено кое точно е минало-настояще-бъдеще. Както в оня филм Интерстелар накрая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    16 Март 2022 11:18ч.

    Битката за повече място в сърцето на Началниците е безмилостно жестока.Жертвите на тази битка са ясни отдавна:България и българския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пена

    16 Март 2022 11:21ч.

    "Понеже умират хора, ние ще им изпратим оръжие", това само малоумници като Байдън и Боко могат да го изрекат. Вместо да търсим диалог, за да се спре случващото се в Украйна, ние изпращаме оръжие, за да подклаждаме война. Безумие. Само и само, защото американците имат нужда да прикрият собнствения си провал зад провокацията срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ура

    16 Март 2022 11:21ч.

    Да иляди Бойко Барисов, благодарение на неговата разсипническа политика украинските бежанци не желаят да се спасяват в България...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    16 Март 2022 11:28ч.

    Дрогаре, дали някой си въобразява, че когато е оставена една голяма врата отворена (западната граница на Окрайна), това е случайно?! И дали с намеса чрез доставка на "Бензин за Пожара" не се оставя една дебела, тлъста бензинова пътека до собствената държава пълна с глупави, слепи, продажни, Божем "политици", палещи и хвърлящи клечки кибрит наоколо?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байгън

    16 Март 2022 11:31ч.

    Кирил Петков щедро сипа на Алфа Зайо - „Едни и същи хора, когато не мислят за схема с националния бюджет, мислят за схема с Русия“, та Зайо от Банкя реши да обуе евро-атлантическите кьоспети, за да се включи активно в мазните борби

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    16 Март 2022 11:45ч.

    Браво на БОКО... слагайте му едни наколенки и каска , мятайте му две гранати в джобаците и една пушка на рамо, и го пращайте с Росинат в Усрайна - и дуно никога повече не чуем за него!!! Откога чакам! ??‍☠️ Кирчо, викай Росинант!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За всички, които възнамеряват да подкрепят

    16 Март 2022 11:58ч.

    изпращането на оръжие - "Украински журналист призова да се убиват руски деца" https://svobodnoslovo.eu/украински-журналист-призова-да-се-уби/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    16 Март 2022 12:05ч.

    Който не е забелязъл по времето на ГЕРБ и Борисов фашизма и хитлеризма постепенно бяха издигнати като нещо нормално! Който не знае от народняшките партии са произлязли фашизма, хитлеризма и нацизма. ЕНП е наследник на тия партии, а ГЕРБ са членове !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-СПОМЕНИ

    16 Март 2022 12:12ч.

    1.Ви .Гл.секретаря Б.Б отиде в Ирак да спасява двама бг.тираджии.Резултат -обезглавени 2.ри.Превзе вила с гранатомет.Трябваше да бъде осъден за убийство.Дали е минала давноста? 3.Щеше да бяга ако нещо ни атакуват с ракети.Дали е разбрал че ще стигне до асансьора? 4.А на Шипка кога ще се качиш плужек? 5.На силата със сила ,а на глупоста с какво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тед

    16 Март 2022 12:27ч.

    Идиоти, като доставите оръжия, загиналите по-малко ли ще станат? А?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    16 Март 2022 12:50ч.

    Кога господ ще си прибере вересиите? Аман от тъпи и жалки хорица, от които , за съжаление , зависи управлението на държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    16 Март 2022 12:52ч.

    Що за боклуци и предатели?!? Докога ще ги търипм зорлем да ни вкарват във война?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Март 2022 12:53ч.

    Явно нещо става, щом истерията взема нечувани размери. Нещо не върви по план. Всеки идва и почва да се натяга на новите господари. В резултат - какафония. Един с друг не си синхронизират лъжите. Явно жегата е голяма и затова са мобилизирани. Нещо става под повърхността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    16 Март 2022 13:20ч.

    Определено.Не бих се учудил ако съдбата на Украйна се решава от руските подводници в Тихия океян.Ако ги открият?Ако са ги локализирали.Но сравнението с чакали е точно.Придобият ли увереност ще нападнат. Путин ги мае.Не се прави така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    16 Март 2022 12:57ч.

    Ситуацията ми прилича на глутница чакали, въртящи се край жертвата, които чаката само малко да паден, за да се нахвърлят. В тази ситуация може би е прав да каже: "За какво ни е този свят, щом са готови да ни разкъсат?" Така че мислете, какво правите. Ако мислите, че утре светът ще свърши, продължавайте. Ама няма да свърши, там е проблемът. И ще трябва да живеем заедно. Как ще ни гледате тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са чакали, хиени са

    16 Март 2022 13:26ч.

    Обачето, преотстъпиха ролята на цар Лъв на Путин и по собствените им стандарти, вече губят битката за душите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    16 Март 2022 12:59ч.

    Винаги тоя е бли плаши..тарник. Сега пак го потвърждава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    16 Март 2022 13:56ч.

    Проблема на глупака е,че не може да осъзнае,че е глупак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Др. Пурко 2

    16 Март 2022 13:58ч.

    От началото на войната до сега има някъде 1800 украински жертви и 800 руснаци по официални данни. За същото време тук има 3800 починали българи. За съжаление Бойко не е от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    16 Март 2022 15:31ч.

    За съжаление!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутрата е в абстиненция?

    16 Март 2022 15:22ч.

    Сбирка на анонимните крадци от ГЕРБ: "Здравейте! Казвам се Бойко и не съм крал от 11 месеца."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    16 Март 2022 15:42ч.

    На Боко само милиони му се въртят в тиквата... И в тайните банкови сметки де :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владимир Владимирович Путлер

    16 Март 2022 16:09ч.

    Кирчо да изхвърли комунягите и да изпрати помощ на Украйна, гласовете на герб ще стигнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Кирчо не му стиска

    16 Март 2022 17:42ч.

    Същия страхливец е като Баце ти. Смел е само по телевизора..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи