Борисов: Коалицията „Лукойл” в НС не подкрепи да връщаме 1 лев на българските потребители

Борисов: Коалицията „Лукойл” в НС не подкрепи да връщаме 1 лев на българските потребители

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на брифинг, че днес в парламента е наблюдавал нова коалиция - „Лукойл”. Той посочи, че партиите в нея - „Продължаваме Промяната”, БСП, „Възраждане” и „Български възход”, в Комисията по енергетика, не са подкрепили да се връща един лев на потребителите от нафтата и бензин A95.

„Това са четирите проруски партии. Те продължават да искат милиарди долари да изтичат през „Газпром” и неговите дъщерни фирми, както и от „Лукойл”, през неговите дъщерни фирми, за войната, която Путин води в Украйна”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Той обаче благодари на „Демократична България” и ДПС. „За пореден път евроатлантическите партии се откроиха. От едната страна са ГЕРБ-СДС, „ДА България” и ДПС, от другата - партиите на „Лукойл”, отчете Борисов. 

"Миналата година "Лукойл" е работил с 50% руски петрол и 50% друг. Тезата, че не можем без руски петрол, издъхва. Тази година работят с него, защото е с 1 лв. на литър по-евтин. Но той не отива при българските потребители,а в швейцарски сметки", поясни Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката. 

"Ако приемем, че печалбата е 2,1 млрд. лв. на година - защо сега не ги дадат, а от догодина. Те тази година са се напечелили. 700 млн. лв. могат да дадат, който е 33% за облагане на сръхпечалбата", попита Борисов.

Борисов попита защо "Лукойл", които са "изсмукали 2,1 милиарда от българския народ", не си прехвърлят фирмите още тази година в България. А щели да го направят догодина.

Ударно минаха два антикорупционни закона, посочи Борисов. Той имаше предвид законопроекти за реформа на КПКОНПИ, внесени от МС и от ПП.

Той подчерта още, че подкрепата за Украйна има огромно значение за целия демократичен свят.

Борисов коментира и темата "Шенген" и филма на британската телевизия "Скай нюз".

"Преди 2 години, докато отговарях аз за България, беше нулева миграция. След чегъртания, махания и уволнения - какво мислите, че граничарите са безкрайно много", поясни Борисов.

Той изрази недоволство към тези, които писали, че е бил в Истанбул, за да се срещне тайно с президента Ердоган.

Отидох в Истанбул на вечерня, срещнах се с Вселенския патриарх, каза той. И добави, че ако е имал среща с турския президент, да го е обявил, защото това е чест. Без Турция не можем да решим мигрантската криза, обърна внимание лидерът на ГЕРБ.

"Ясно е, че повече руски газ няма да има, ще трябва да се докарва втечнен газ. Кирил Петков и Асен Василев не си резервираха капацитет в Гърция. Лошо ли е като се казва, че България е съсобственик на терминала в Александруполис? Същото може да се направи и с Турция. Затова ние сложихме за кандидат-премиер човек, който да може да обедини. Първи заявяваме как може едно експертно правителство е последният шанс", каза Борисов.

Проф. Габровски има всички правомощия да си прави срещи и разговори. Ние сме обещали, че с първия мандат ще има експертно правителство. Всички решения си ги взима той, ние му помагаме с писма и други неща. Той е упълномощен да направи всичко, за да има редовно правителство, заяви Борисов по темата за кандидатурата на Николай Габровски за премиер.

 

Източници: Нова ТВ, "Епицентър"

 

Коментари

  • mathur

    07 Дек 2022 17:56ч.

    Абе толуп нагъл,ти върни Откраднатите от народа милиарди и тогава умувай бе. КЪДЕ са парите от КТБ бе толуп крадлив????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от банкя

    07 Дек 2022 18:13ч.

    на толупа нито един номер не минава и е бесен нерез

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    07 Дек 2022 18:15ч.

    Боко си мисли че сме забравили успешното му 12 годишно управление. Ми, не сме Боко, затова ще те изпратим където ти е мястото, на бунището на историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    07 Дек 2022 18:15ч.

    Тая пак е лъгал и мазал на едро ... Пък дано някой глупак му върже на тъпите номера!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    07 Дек 2022 18:25ч.

    Винаги е бил лицемер и подлец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От един лъжец на друг подлец....

    07 Дек 2022 18:34ч.

    Коалицията КТБ нали е добре популист долен. Мекере продажно. Не ти ли е ясно, че господарите те ще те окрадат независимо колко плонжа ще изпълниш? Да ви сера на гнусния театър с евтини нескопосани актьори кат тоз дебил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ са сатанисти

    07 Дек 2022 19:49ч.

    Та всеки знае какво означава съкращението герб... Питам: За толкова години от както тези герб бяха монтирани от американците в България донесоха ли това европейски развитие на гражданите ни?! Отговорът е НЕ! Но коалиция "кюлчета" заедно с русофоб румен радеф форсираха унищожението на България чрез насилственото вкарване на еврото! И бедните българи ще плащат сметките на елитните европейци, чиито стандарт на живот е висок, защото са натрупали огромни дългове, които сега русофоб румен радеф, онзи от простолюдието левон хампарцуЛАЙНЯН и банкянският с кюлчетата предоставят сметката на българите да плащат европейските трилиони дългове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Примативен популизън

    07 Дек 2022 20:48ч.

    в "пожарникарски" стил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Батката се праи на хитър ...

    07 Дек 2022 20:48ч.

    От както Козяк го свалиха (заради турския поток) се чуди как да надцака всички по русофобски заклинания ! Обаче както се казва за такива "хитреци", кярът влиза в гащите ! Козяк не вярват на думи, Батка ! Козяк вярват на действия ! А там Кирето те води с една обиколка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо

    08 Дек 2022 6:57ч.

    За кой ли път доказва колко е елементарен, а и не само той! Цялата тайфа около него са същата смрад...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи