Борисов към Порошенко: Ако бях премиер, веднага щях да изпратя оръжие на Украйна

Борисов към Порошенко: Ако бях премиер, веднага щях да изпратя оръжие на Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща на бившия президент на Украйна Петро Порошенко пълна подкрепа на партията за Украйна и при гласуването на решение в парламента за изпращане на оръжие. Това стана ясно от видеоразговор между двамата, който се проведе от партийната централа и бе излъчен на живо във Фейсбук.

"Имаме нужда от муниции. Сега моят апел е - имаме нужда от оръжие, от противоракетна отбрана и имаме нужда сега, не след две седмици или три седмици", обърна се към бившия премиер украинецът.

"Имаме много колебливо правителство, което не знае какво иска", обясни защо не пращаме военна помощ Борисов. И добави, че дори заседанието на МС е било отложено. 

Разговорът се водеше на английски с превод, но в един момент Борисов прекъсна преводачката и директно отговори на Порошенко.

"За радост, разбирам всичко което ми казваш. Ако бях премиер, още днес щях да приема решението за подкрепа за Украйна. Каквото можем, като партия в парламента, ние ще го направим", каза лидерът на ГЕРБ. По думите му всички лидери на Европа трябва да отидат в Киев и да проведат конференция за мир. 

"Спорили сме, обвинявал си ме, че съм много мек за Русия. Сега съм най-твърдият, защото гинат цивилни. Основата на моята политика е бил мирът, само че сега мирът беше нарушен и ние трябва да помагаме", каза Борисов.

"Помниш, аз съм казвал, никога не съм ги сочил за противници и врагове", каза за руските войници Борисов. "И съм ти казвал, че в България имаме по-особено отношение към Русия. Само че сега е война, хиляди хора са прокудени, агресия и затова ръководената партия от мен е за незабавна подкрепа за Украйна и ако това влезе в парламента, ние ще го подкрепим на 100%", обеща лидерът на ГЕРБ.

Бившият президент на Украйна благодари за българската подкрепа и съобщи, че само тази сутрин са били убити 100 деца, а само тази нощ 9 украинци са загинали от руски ракети. Бившият украински президент добави, че от неговия батальон за отбрана на града за последните три дни са били убити петима войници. Порошенко добави още, че той остава там като негов командир, а Борисов го помоли да се пази.

"Бойко, аз съм много щастлив, че успяваме да възпрем и отблъснем войските на Путин. Тази армия беше създадена от мен от 2014 насам и ние се гордеем с тази украинска армия. Военната сила на Путин беше смятана за прекормерно голяма, а ние бяхме подценявани", каза Порошенко. И констатира, че сега се превърнали в "неприятна изненада за путин и приятна изненада за западния свят".

"Този ужас трябва да спре, всичко друго е празни приказки. Исках да предадеш и на президента Зеленски, и на кмета Кличко, че имате пълната ми подкрепа и като приятели, и като партия, и като хора", отвърна Борисов. "Ние сме на странта на евроатлантическата общност, на демократичната общност, поздрави на Украйна и ти, като мой приятел и брат, пази се, Петро", каза лидерът на ГЕРБ.

Във видеоразговора участва и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която помоли Порошенко да предаде на кмета на украинската столица Кличко, че София е насреща за помощ на бягащите от войната.

 

 

 

Коментари

  • рукола

    17 Март 2022 16:07ч.

    Знаем, знаем стръхльо... подмазваш се на козяк, иначе те знаем и теб къв по-нисък от тревата ставаш. Айде малко да се познаваме ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    17 Март 2022 16:12ч.

    не говори простотии а вземаите раниците и заминаваите да се биете в киев срещу русия от празни приказки няма нужда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    17 Март 2022 16:14ч.

    Два броя престъпници на свобода... те затуй сме на това дередже, заради липсата на правосъдие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаврилова

    17 Март 2022 16:16ч.

    Добре, че не си никакъв сега. Вчера, ако някой ми кажеше нещо лошо за теб-очите щях да му издера. Днес не вярвам на очите си, искаш да ни вкараш във войната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изберете ме отново!

    17 Март 2022 16:17ч.

    Аз съм истинският държавник, от когото България има нужда в този тежък момент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    17 Март 2022 16:44ч.

    До Гаврилова 17 Март 2022 16:16ч. Верно ли, бе госпожа, че до скоро си се сражавала за него! И какво по-точно му харесваше!? Не мога да повярвам, че човек, който може да чете, харесва Кюлчето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиквун ще си сецне кръста да се кланя на господарите си

    17 Март 2022 16:49ч.

    Стреми се пак да заслужи благоразположението им, та да го върнат пак на "длъжността" му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • плейБОЙЧЕТО

    17 Март 2022 17:20ч.

    МУХЛЬООООО,МУХЛЬООООО,ГОЛЯМ ЕРБАП ГО ИГРАЕШ ЗАЕШКО СЪРЦЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станиславски

    17 Март 2022 17:24ч.

    Малък селски театър зад/под/в канала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еха

    17 Март 2022 17:32ч.

    Че точно го каза! Юрдана и тя там. Гледа нещо като несвежо мушкато или демонстрира сериозен поглед, който вниква проникновено в същината на проблема и прозирайки го в дълбочина, веднага ще съдейства за неговото разрешаване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    17 Март 2022 17:33ч.

    Бойко да докаже, че е храбър български лъв, не да се суполяви по видеовръзка. Да се мята на танка и лично да го достави на Порошенко. Щом кара джипка ще може да кара и танк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • четящ

    17 Март 2022 17:54ч.

    Мале-е-е, нашият е надскочил е себе си в дисциплината на Плевнелиев. Шампиони по демокрация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Март 2022 18:02ч.

    Бойко още ли е в София? Не е ли препасал сабя и нарамил кремъклийка и заминал в Украйна? Трябва да се присъедини към бойните групи на Порошенко и да яхне Бандеромобил, произведен от Порошенко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи