Борисов: Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия проект за батериите

Борисов: Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия проект за батериите

Асен Василев е отговорен за поетия от България ангажимент за затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн. Това обявиха от ГЕРБ в извънреден брифинг. "Асен Василев всъщност е бил премиерът. Те затова искат сега зад академик Денков да се скрият като министри. Не могат да излязат и Кирил, и Асен Василев с физиономиите си да кажат ние искаме да поемем отговорността. А трябва пред тях да застане академика и всъщност еднолично Асен Василев еднолично да управлява. Но отговорът съдържа между другото, че въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия и нелогично голям и нерентабилен проект за батериите", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщава БНР. 

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова се позова на отговор от Министерство на енергетиката: "От отговора става ясно, че нито един експерт на Министерството на енергетиката на практика не е участвал в този процес. Няма изготвен нито един анализ, нито едно изразено становище, свързано с това до какво би довело поемането на подобен ангажимент. Нещо повече – от отговора става ясно, че еднолично това решение и преговорите с Европейската комисия и поемането на ангажименти е станало от заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите по това време – г-н Асен Василев."

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира: "Асен Василев всъщност е бил премиерът. Те затова искат сега зад академик Денков да се скрият като министри. Не могат да излязат и Кирил, и Асен Василев с физиономиите си да кажат ние искаме да поемем отговорността. А трябва пред тях да застане академика и всъщност еднолично Асен Василев еднолично да управлява. Но отговорът съдържа между другото, че въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия и нелогично голям и нерентабилен проект за батериите".

До края на седмицата от ГЕРБ ще внесат ново решение, с което да задължат служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори условията, за да не се допусне прекратяване функционирането на централите. Ще потърсят съдействие от синдикатите.

"Това е последният шанс да се спаси над 4% от брутния вътрешен продукт на страната. Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4% паднат не могат да искат никакви компенсации за ток след това, защото просто той ще е внос. И ние няма държавата да купува ток, за да го дарява за тях. Сега е моментът", каза Борисов. 

По думите му, от тази политика на "Продължаваме промяната" 20 000 души ще останат без работа, а и ще бъдат загубени 6 милиарда.

"Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост", поясни лидерът на ГЕРБ.

"Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашият парламент прие решение за Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? Този, който нарушава този закон, е Асен Василев", продължи Борисов.

Според него вече имаме 100% диверсификация на ядреното гориво за централата ни в Козлодуй. 

"Има подписани договори с "Уестингхаус" и "Фраматом". За съжаление с изключително лошите преговори, водени от Асен Василев. Много по-важно става сега едновременно с борбата да запазим енергийните ни мощности в Маришкия басейн. Изграждането на тези мощности, като ядрена енергия в "Козлодуй", иначе ние ще станем само един клиент, както в много други сфери. Затова и ще излезем като основни производители на пазара на ток като клиенти", настоя той.

Бойко Борисов се позова на изводите на доклада на временната парламентарна комисия, която проверяваше скандалния меморандум за 1 млрд. долара с компаниите "Джемкорп" и IP3 Corporation за партньорство в енергетиката, който бе подписан от предишното правителство и с участието на министър-председателя тогава Кирил Петков. 

По думите му, Петков е подписал меморандума с "Джемкорп" бързо и без да се направени предварителни проверки от ДАНС. А агенцията е открила опасни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании.

 

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    05 Яну 2023 10:21ч.

    Не искаме констатации, а решения... имате ли такива или само вятър си правите? Някой от вас ще докаже ли, че си заслужава да се гласува за него?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Яну 2023 10:23ч.

    Едни и същи глупости си дъвчем вече месеци наред, тоя меморандум досега трябваше да е разкостен по всички параграфи, но май никой не смее да го пипне, защото е сключен по препоръка на хероин мустака ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    05 Яну 2023 12:57ч.

    Този извърши найголямата демогравска криза от създаването на държавата България.Населението на Бг от 7500000 се срина на 6500000 жалки и нещастни човечета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Яну 2023 10:23ч.

    Няма да се затворят централите, по-скоро шибания ви ес ще изгърми дотогава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Яну 2023 10:28ч.

    Няма и 1 % диверсификация на горивата в България, положението си е тотално същото, само ни набутахте с рекет за десетки години напред! Ок, ще плащаме на краварите кръвен данък и ще си ползваме пак руско гориво, по заобиколни пътища... що си мислите, че ще се отървете читави след всичко това, не ми е ясно?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Яну 2023 10:29ч.

    Ти поне не си толкова нагъл като зеления чорап, дъщеря си не тръгна да я тикаш за актриса ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Симитли

    05 Яну 2023 11:19ч.

    Е,не тръгна да тика дъщеря си за актриса, но я натика акционер в Дънди Прешъс Металс

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Яну 2023 10:30ч.

    Виж, внучето няма ли некви таланти... да ги развием докато е време ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия проект за батериите

    05 Яну 2023 10:33ч.

    Борисов - А толкова исках да съм аз...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • историк

    05 Яну 2023 10:53ч.

    за протокола ,там със симитлийския ,оня направо го и резнал в анала или бо първо му го е усмукал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    05 Яну 2023 11:59ч.

    Сега вече имаме интерес, и затова се пишем честни, нали?? А си бехте първи в золумите и тогава си мълчахте, спотайвахте... Но вече си имате достойни последователи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ххххх

    05 Яну 2023 12:08ч.

    На снимката толупите, които стоят на пътя на България към цивилизацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    05 Яну 2023 12:10ч.

    Преди няколко години закриха двата блока на АЕЦ-а с анекс на едно лице, което беше министър на Монката Борисов, еврокомисар, лидер на някаква жалка партийка и потъна вдън земя.... Преди "промените" България изнасяше ток за Балканите... Къде си, жено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    05 Яну 2023 12:17ч.

    А пък тиквата щеше да ги спазари за няколко пълни чекмеджета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Яну 2023 12:35ч.

    Малко вероятно е Борисов и останалите опозиционни партии да не са знаели за действията на Киро и сие. Просто са си правили сметката на принципа "колкото по зле, толкова по-добре", т.е. ще се върнем на "бял кон"! А на България майната й!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Яну 2023 15:40ч.

    Не, сложиха кирча да им изпере парцалите и после да се върнат ни пили, ни яли! Всичко са номера, долни, курвенски номера!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи