Борисов: Ако ПП не ни представят състав на кабинет, ще предложим правителство на малцинството

Борисов: Ако ПП не ни представят състав на кабинет, ще предложим правителство на малцинството

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Борисов към ПП-ДБ: Трябва да ни предложите премиер и министър, за да помислим за втория мандат

Ако преди връчването на първия мандат "Продължаваме промяната" (ПП) не ни представят състав на кабинет, ще предложим правителство на малцинството, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседание на парламентарната група.

Поискахме от ПП да ни предоставят списък с членове на МС и трябва да кажем на нашите избиратели какво правим и за какво преговаряме, каза шефът на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова.

"В деня на връчването на мандата ние трябва да се наясно или с наш състав на кабинет, или с техен състав на кабинет. Ако го нямаме, ние ще предложим наше правителство на малцинството. За да видим може и да се сглоби нещо добро. Мисля, че по начина, по който говорихме по важните теми, може да направим и по останалите нещо добро", бяха точните думи на Бойко Борисов.

Само нестандартно решение може да ни извади от тоталната криза, категоричен е бившият премиер.

"Програма минимум - бюджет, приети закони и чак тогава да отиваме на избори и да се започваме отначало. Програма максимум - с разум да се направи добро политическо експертно правителство. Те експертите са политици, ако е много добър експерт, той си седи във фирмата и си изкарва парите, надали му се занимава с такава работа. Няма напредък по правителство, има напредък по управленска програма за правителство", смята лидерът на ГЕРБ.

"Днес имахме лидерска среща с нашите опоненти на изборите", обяви той на брифинга.  "Може да се намери едно нормално управление, дори за кратко", каза още той и допълни, че няма човек, който да каже, че през последните 2 години нещо е по-добре. Въпреки яростната предизборна кампания и противопоставянето обаче Борисов изтъкна, че когато се види законодателната програма и начина, по който говорят "различно а бюджета, по-малко теглене на дългове, да не повишаваме данъците, оставаш с впечатлението, че сме една и съща партия". Той очаква съгласие и в секторите земеделие и образование. "Освен рестриктивните мерки, които трябва да се вземат, има неща, които сме задължени пред избирателите - в образованието не само заплати да се увеличават, а да се отделят повече пари за наука и иновации", каза Борисов. Според него работата по бюджета и управленската програма ще даде повече сигурност  да се намери нормално управление "дали за кратко, дали на ротационен принцип както председателя". След тези 2 г. управление само нестандартно решение може да ни извади от тоталната криза", категоричен бе Борисов.

"Да не оставяте с впечатление , че не сме опоненти или, че не сме противници, или че нещо се променило в твърдостта на двете партии. Благодарих, че приеха срещата - води се разговор по теми, които в следващата седмица-две трябва да бъдат решени. Днес Гърция получи още 10 млрд. по плана за възстановяване. Ние продължаваме 2 г след разграждането на средно добро управление само аванси", заяви Борисов след сутрешната среща с ПП-ДБ.

Според него ПП-ДБ не са готови да отговорят на диалогичността на ГЕРБ. И отново настоя да види имена за кабинет преди връчването на мандата. "Или с наш състав на кабинет, или с техен. Ако го няма до тогава, ще предложим наше правителство на малцинството. Затова е, не от любопитство, а да видим би ли могло да се сдобри нещо добро след като имаме обща управленска програма", обяви Борисов. Според него след консенсуса по важните теми, "във всички случаи ще се разберем и в останалите теми - спорт и култура. За Шенген трябва да се стегне границата и да се направят много неща, това е като еврозоната - не е лесно да се направи, бе лесно преди 2 г., когато влязохме в европейския съюз", заяви той във връзка с приоритетите.

Десислава Атанасова също настоя ПП-ДБ да представят списък и състав и структура на МС. Преди това тя представи пред колегите си предстоящите законодателни инициативи.

"Омръзна ни да четем прогнози и сега като дойде сметката - близо 7% дефицит, милиарди дългове. Затова съм доволен, че особено с Асен Василев може да се работи, защото той усеща какво са сгрешили и как трябва да се поправи. Такова усещане имам", заяви Борисов накрая.

"Добрата новина е, че поради застъпването стар-нов период има възможност капиталовата програма да бъде заместена с европейско финансиране. Не са времена, в които да харчим милиарди от бюджета дори за полезни неща", заяви зам. -председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в коментар за финансовата рамка. Той призова следващите дни да бъдат използвани за максимална кохезия между програмите на ГЕРБ и ПП-ДБ. "Чел съм всички програми. Няма да коментирам забележки. Ще настояваме за професионален подход", заяви още той.

 

Източници: "24 часа", epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Отец Нафърфорий

    25 Апр 2023 17:56ч.

    Байхуй е готов и най-близките си да затрие само и само него да не го затрият от Козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    25 Апр 2023 18:40ч.

    Буцефал е готов да затрие държавата, ако това ще спаси кожата му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    25 Апр 2023 19:56ч.

    И какво като "усеща" Асен Василев? Остава и да "не усеща"! Усещането е първо и елементарен психически процес, нужен, но недостатъчен дори за възприятие. А Асен В. възприема, та възприема и криви собственото си възприятие, за да оправдава или забравя деянията на ПП-тата: от абсурдната самолетна линия до Скопие и пускането на Македония към ЕС, през отказа на руския газ до предизвикана висока инфлация. С тия възприятия Асен Василев не усеща, че ПП-тата нямат шанс, колкото и да ги лансират, както и да ни манипулират. ПП ако имаха рефлективни 'усещания', щяха да се кротнат. Но понеже нямат, за Правителство драпат. Без "усещания" не става. Борисов им е ударил една ирония - по разни причини. Имал 'Усещания" Асен, да, бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи