Борис Джонсън се върна във Великобритания, консерваторите са разделени в подкрепата си за бившия премиер

Борис Джонсън се върна във Великобритания, консерваторите са разделени в подкрепата си за бившия премиер

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Борис Джонсън се върна днес във Великобритания, за да се опита да се кандидатира отново за министър-председател - стъпка, която предизвиква разделение сред депутатите от неговата Консервативна партия, включително сред бившите му съюзници, предаде агенция Прес Асосиейшън.

Бившият британски премиер пристигна тази сутрин на летище "Гетуик" край Лондон със своето семейство, след като прекъсна ваканцията си в Доминиканската република след принудителната оставка на премиерката Лиз Тръс в четвъртък.

Неговият самолет, проследен от близо 7000 потребители на сайта FlightRadar24, кацна с 47 минути закъснение.

Съюзници на Джонсън казаха, че "той може да успее", но вероятно ще срещне конкуренция в лидерската надпревара от страна на бившия си финансов министър Риши Сунак, чиято оставка беше от решаващо значение за оттеглянето на самия премиер от "Даунинг стрийт" 10 през лятото, както и на Пени Мордонт.

Макар бившият премиер още да не е обявил официално кандидатурата си, потенциалното му завръщане на лидерския пост предизвика разделения дори сред съюзниците му в партията, включително резервирано отношение от страна вицепремиера и външен министър при неговото управление Доминик Рааб.

В изказване пред радио Би Би Си тази сутрин Рааб каза, че консерваторите "не могат да се върнат обратно", и отбеляза, че Джонсън е изправен пред разследване за действията си във връзка със скандала "Партигейт", за който беше глобен от полицията. Някои съюзници на Джонсън обаче подкрепят неговото завръщане, отбелязва АП.

Депутатите консерватори, които искат да влязат в надпреварата за лидерския пост в партията, трябва да получат подкрепата на 100 свои колеги до 14:00 ч. (16:00 ч. българско време) в понеделник.

Евентуалното завръщане на Джонсън би било изненадващ реванш за една поляризиращата фигура, отстранена сред поредица етични скандали. Неговите противници твърдят, че ако му се даде втори шанс, това ще доведе до още повече полемика и разочарования.

Несигурността около управлението във Великобритания идва в момент на нисък икономически растеж и задаваща се рецесия, посочва АП.

 

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Минаващ

    22 Окт 2022 18:46ч.

    Шоуто, което спретнаха го няма и кварталните читалища. Още след "I'll be back!" беше ясна ролята на Тръс. Очаквах да е по-дълго премиер. Имам лошо предчувствие, че нещо плашещо я накара да се откаже толкова рано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е отказала доброволно

    22 Окт 2022 19:38ч.

    Принудили са я да подаде оставка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ, относно последното

    22 Окт 2022 19:40ч.

    по интуиция аз смятам същото. Дамата е много глупашки самоуверена, т. е нещото, което я плаши, е такова, че и глупак се стряска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълен разпад. Шотландия да бега при първа възможност!

    23 Окт 2022 0:46ч.

    Британците - управлявани от клоун, после, скоропостижно, от свръх-амбициозна, надцелила се домашна прислужничка, после - пак клоун... и така, до края на светааааа! На гордите шотладнци им пожелавам най-скоро да възприемат девиза; "..Ииии, почвам да бегам, бате."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи